Ομόφωνη αποδοχή της τροπολογίας από το σύνολο των κομμάτων
Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή και για την τροπολογία που μετατρέπει το αδίκημα του βασανισμού και θανάτωσης ζώου σε κακούργημα που αναμένεται να ψηφιστεί απόψε στη Βουλή από όλα τα κόμματα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε ανακοίνωση και επισήμανε τα εξής:
«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας που καταβάλλει για τη βελτίωση της ευζωίας των ζώων και με γνώμονα τη διασφάλιση της προστασίας τους, παρουσίασε την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου στη Βουλή, την τροπολογία που συνέταξε κατόπιν συνεννοήσεως με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα με την οποία αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο που διέπει τον βασανισμό και τη φόνευση ζώων.
Με τη συγκεκριμένη τροπολογία
-μετατρέπεται η ποινή για τη φόνευση ή τον βασανισμό ζώου σε κακούργημα που τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 10 έτη και επιβολή χρηματικού προστίμου το ύψος του οποίου ορίζεται από 25.000 έως 50.000 ευρώ.
-αυστηροποιείται η ποινή για όσους κακοποιούν ζώα και οι παραβάτες τιμωρούνται εφεξής με κάθειρξη ενός τουλάχιστον έτους και επιβολή χρηματικού προστίμου το ύψος του οποίου ορίζεται από 3.600 έως 18.000 ευρώ.
-δίνεται η δυνατότητα στον αρμόδιο Εισαγγελέα να αφαιρέσει οριστικά το ζώο συντροφιάς ή άλλο ζώο άλλης κατηγορίας από την κατοχή του παραβάτη. Ο Εισαγγελέας μπορεί να απαγορεύσει την απόκτηση άλλου ζώου μελλοντικά από τον παραβάτη.
-δίνεται η δυνατότητα στον αρμόδιο Εισαγγελέα να πραγματοποιήσει επιτόπια αυτοψία σε οποιοδήποτε καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς ή εκτροφείο και εφόσον διαπιστώσει ότι δεν τηρούνται οι οριζόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις λειτουργίας, να καθορίσει τα μέτρα που οφείλει να λάβει ο ιδιοκτήτης και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου οφείλει να συμμορφωθεί.
-αξιοποιούνται τα έσοδα που προέρχονται από την επιβολή προστίμων αποκλειστικά για τη δημιουργία και βελτίωση των δημοτικών καταφυγίων και των δημοτικών κτηνιατρείων.
Όπως επεσήμανε ο κ. Βορίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, «η κοινωνία μας δεν ανέχεται πλέον τις αποτρόπαιες συμπεριφορές που παρατηρήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και ζητά δίκαιη τιμωρία των βασανιστών ζώων» χαρακτηρίζοντας την ποινή κάθειρξης έως 10 έτη που επιβάλλεται με τη συγκεκριμένη τροπολογία «πρέπουσα, αρμόζουσα και δίκαιη τιμωρία».
Επιπλέον, ο Υπουργός τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό αποστέλλεται ένα πολύ ηχηρό και καθαρό μήνυμα: «Ο βασανισμός των ζώων δεν γίνεται ανεκτός στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία».
Η εν λόγω τροπολογία συνιστά την υλοποίηση της δέσμευσης του κ. Βορίδη για αυστηρότερες ποινές κατά των βασανιστών ζώων, όπως είχε προαναγγείλει προ 20 περίπου ημερών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία έτυχε θερμής υποδοχής από το σύνολο των κομμάτων της Βουλής.
Την τροπολογία συνυπογράφουν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο Υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.».
Τι δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Ραγκούσης
«Είναι, νομίζω, αναμενόμενο και πολύ λογικό ότι αυτή η τροπολογία θα ψηφιστεί ομόφωνα από την Εθνική Αντιπροσωπεία, γιατί χωρίς καμία αμφιβολία, κύριε Πρόεδρε, έχουμε ζήσει, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, ορισμένα περιστατικά τα οποία έχουν σοκάρει το σύνολο των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Επίσης, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό είναι ένα πρώτο βήμα σε μια κατεύθυνση, προς την οποία χωρίς άλλο πρέπει να προχωρήσουμε, αλλά προφανώς δεν πρέπει να περάσει κι ένα μήνυμα ότι αυτό είναι αρκετό από μόνο του. Έχουμε ως κοινωνία, και προφανώς κι εμείς ως κομματικό σύστημα, πολλή δουλειά να κάνουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Πολύ περισσότερα υπουργεία και πολύ περισσότερες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής, έχουν υποχρέωση να εμπλακούν σε αυτήν την προσπάθεια, με πρώτο και καλύτερο το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα πρέπει να βρει τον τρόπο να γαλουχήσει, να διαπαιδαγωγήσει, με έναν εντελώς σύγχρονο τρόπο για όλα αυτά τα θέματα ευαισθητοποίησης απέναντι στα ζώα και απέναντι γενικά σε καθετί, που όταν θίγεται η ύπαρξή του, στην πραγματικότητα δεν πλήττεται μόνο αυτή, αλλά προσβάλλεται ο ίδιος ανθρώπινος πολιτισμός. Υπό αυτήν την έννοια το μήνυμα που εμείς θέλουμε, δίνοντας και τη θετική μας ψήφο στη συγκεκριμένη τροπολογία, να αφήσουμε και να καταθέσουμε, είναι ότι πρέπει να ξεκινήσει μια συνολική προσπάθεια και μια συνολική πολιτική, που θα μας βγάλει πολύ πιο μπροστά ως κοινωνία με όρους πολιτισμού, με όρους μιας σύγχρονης αντιμετώπισης όλων αυτών των αξιακών, σε τελική ανάλυση, θεμάτων. Σας ευχαριστώ.».
Τι δήλωσε η βουλευτής του Κ.Κ.Ε. Μαρία Κομνηνάκα
«Κύριε Πρόεδρε, ήθελα το λόγο γιατί όταν παρουσίασε ο κ. Βορίδης την τροπολογία σχετικά με τα ζητήματα της κακοποίησης των ζώων δεν ήμουν στην Αίθουσα και δεν θέλω να υπάρξει κάποια παρερμηνεία για τη στάση του ΚΚΕ. Εμείς είναι δεδομένο ότι θα ψηφίσουμε την αυστηροποίηση της ποινικής αντιμετώπισης όσων κακοποιούν τα ζώα. Είναι για μας στάση από θέση αρχής. Εξάλλου ήμασταν η μοναδική Κοινοβουλευτική Ομάδα που σύσσωμη ψήφισε να μπει η προστασία των ζώων και στη συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που δεν έγινε από τα άλλα κόμματα και γι’ αυτό, ενώ υπήρχε πρόταση στην προτείνουσα Βουλή, δεν πέρασε στα αναθεωρητέα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης.
Είχα σκοπό να τοποθετηθώ στη δευτερολογία μου, θα κάνω όμως μία επισήμανση για να την ακούσει ο Υπουργός, μήπως μέχρι την ψήφιση των άρθρων τη διορθώσει. Επιμένουν οι φιλοζωικές οργανώσεις για το ζήτημα της παραγράφου 2 του άρθρου 19, ότι έτσι όπως είναι διατυπωμένο δίνει πραγματικά τη δυνατότητα ο βασανιστής των ζώων να μπορεί να πληρώνει και να ξαναπάρει στην ιδιοκτησία του το ζώο μέχρι και να εκδικαστεί οριστικά η απόφαση. Θεωρούμε ότι πρέπει να απαλειφθεί αυτή η δυνατότητα, γιατί θυμίζει τη λογική του «ο ρυπαίνων πληρώνει», ότι μπορείς να ρυπαίνεις και να πληρώνεις, κάτι που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα από όλα τα κόμματα, και να διατυπωθεί η διάταξη ως εξής, ότι όποιος κακοποιεί ζώο υποχρεούται να καλύψει το κόστος θεραπείας και τα έξοδα διατροφής και διαμονής του ζώου μέχρις ότου αυτό υιοθετηθεί, να μην δίνει τη δυνατότητα της προσωρινής μόνο αφαίρεσής του, αλλά της οριστικής, όσον αφορά όσους βάναυσα κακοποιούν τα ζώα και η πρότασή μας είναι τα έξοδα που πληρώνονται από τα πρόστιμα να μπορούν να πηγαίνουν και για άλλες ανάγκες των αδέσποτων, όπως στειρώσεις, σίτιση και λοιπά.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.».
Τι δήλωσε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Αγγελική Αδαμοπούλου
Τι δήλωσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη
Τι δήλωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας
Τι επισημαίνουν φιλοζωικοί φορείς
«Με τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης μετατρέπεται σε κακούργημα με ποινή έως 10 έτη η κακοποίηση ζώων και συγκεκριμένα «ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμό, σύνθλιψη και ακρωτηριασμό».
Χαιρετίζουμε με χαρά και ικανοποίηση αυτή την εξέλιξη που λαμβάνει χώρα μετά τις αποτρόπαιες κακοποιήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σε Κρήτη, Νίκαια και Κερατέα.
Μετά από δεκαετίες όπου το φιλοζωικό κίνημα δίνει αγώνα με συνέπεια και σοβαρότητα προκειμένου να σκύψει η Ελληνική Πολιτεία πάνω από το φαινόμενο της κακοποίησης ζώων ζητώντας την τιμωρία των δραστών και την ελληνική κοινωνία να ζητά πλέον επίμονα στο σύνολο της την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου η κακοποίηση ζώων γίνεται επιτέλους με νομοθετική σφραγίδα κακούργημα που τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών.
Οι αγώνες τόσων χρόνων δικαιώνονται και ευχόμαστε η ελληνική πολιτεία με ασπίδα το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ να καταφέρει να προστατεύσει κάθε ζώο που δεν απολαμβάνει τον σεβασμό που του αξίζει.
Η φιλοζωική κοινότητα θα παραμείνει ενωμένη και ενεργή προκειμένου να δει τη νέα νομοθεσία να εφαρμόζεται στην πράξη, την Ελληνική Αστυνομία να παρεμβαίνει εγκαίρως σε κακοποιήσεις ζώων και οι δράστες να οδηγούνται στη δικαιοσύνη και να τιμωρούνται παραδειγματικά. Φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα θα παραμείνουμε άγρυπνοι φρουροί μέσα στην κοινωνία, στις αίθουσες των δικαστηρίων και στις Εισαγγελίες προκειμένου να προστατεύσουμε κάθε ζώο που απειλείται και κινδυνεύει.
Παραμένει πάγιο αίτημά μας η δημιουργία ειδικού σώματος για την προστασία των ζώων εντός της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο θα πρέπει να δημιουργηθεί με σοβαρότητα και με εκπαίδευση της Ελληνικής Αστυνομίας από αντίστοιχα σώματα ασφαλείας του εξωτερικού τα οποία διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία για ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα.
Δηλώνουμε παρόντες σε κάθε νομοθετική και κυβερνητική πρωτοβουλία που οδηγεί σε ένα νέο πλαίσιο προστασίας και σεβασμού κάθε ζώου στη χώρα μας.
Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Dogs’ Voice
Ζωοφιλική Ομοσπονδία Αττικής και Σαρωνικού
Πανελλήνια Ομάδα Κατά της Κακοποίησης των Ζώων
Vegan22 Greece
LiberAnimal
Εthos and Empathy
Dreamdancers
Dreamteam Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση
Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών».
Τι επισημαίνει η πολιτική οργάνωση «Κόμμα για τα Ζώα»
«Το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα νιώθει ικανοποίηση για τις φιλοζωικές διατάξεις που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν.3869/2010».
Ζητάμε από τους βουλευτές όλων των κομμάτων να τις υπερψηφίσουν.
Είναι θετικό που αυξάνονται οι ποινές για τον βασανισμό και την κακοποίηση όλων των ζώων. Επίσης τα μέτρα για την αφαίρεση της επιμέλειας των ζώων συντροφιάς από τους αμελείς οικοδεσπότες τους μπορούν να συμβάλουν στη ευημερία των ζώων.
Η εσπευσμένη κατάθεση αυτών των τροπολογιών από την κυβέρνηση αποτυπώνει το μεγάλο πολιτικό βάρος που έχει η φιλοζωία στη χώρα μας. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο είχαμε πολλά επεισόδια κακοποίησης και βασανισμού των ζώων. Αντιδράσαμε σθεναρά και αναγκάσαμε τους πολιτικούς να μας ακούσουν.
Επιβεβαιώνεται πως είναι ώριμες οι συνθήκες να σταθεί η φιλοζωία αυτόνομα στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην Ελλάδα. Είναι καλύτερα να έχουμε την πολιτική δύναμη να επιβάλλουμε τις λύσεις, από το να παρακαλάμε για αυτές. Μένουν να γίνουν ακόμα πολλά, όπως να επεκταθεί η έννοια της προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων σε όλα τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των «παραγωγικών» λεγόμενων ζώων και της άγριας ζωής.
Αυτή την ανάγκη εκφράζει η δημιουργία του ελληνικού Κόμματος για τα Ζώα.
Η ψήφιση ενός νόμου ποτέ δεν αρκεί. Χρειάζεται η κυβέρνηση να προσφέρει τις προϋποθέσεις εφαρμογής του, η κοινή γνώμη να είναι ενεργή, η δικαιοσύνη να επαγρυπνά. Μόνο έτσι αυτές οι διατάξεις θα συνεισφέρουν στην εμπέδωση της φιλοζωίας στην κοινωνία. Στο μέτρο των δυνάμεών μας θα συνεισφέρουμε ώστε το νέο νομοθετικό πλαίσιο να αποδώσει καρπούς.
Όπως σωστά υποστηρίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι φιλοζωικές οργανώσεις, η ίδρυση ειδικού σώματος για την τήρηση της νομοθεσίας για τα ζώα εντός της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η άλλη όψη του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Είναι απόλυτα αναντίστοιχο με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο - που ισχυροποιείται κι άλλο με τις διατάξεις που έρχονται σήμερα προς ψήφιση - να μην υλοποιείται άμεσα αυτή η πρόταση των φιλόζωων. Χρειάζεται να αποκτήσουμε και στην Ελλάδα αστυνομία για τα ζώα.».
Μπορεί όλοι να έχουμε ακούσει τη γνωστή παροιμία, ωστόσο πόσοι από εμάς γνωρίζουμε, ότι δε θα έπρεπε, να επιτρέπεται η αλίευση και κατανάλωση κολιού κατά την περίοδο αναπαραγωγής του, δηλαδή τον Αύγουστο; Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, η αλίευση και κατανάλωση ψαριών σε λάθος εποχή και κάτω από τα επιτρεπόμενα μεγέθη είναι από τους βασικούς λόγους μείωσης των ιχθυαποθεμάτων στις ελληνικές θάλασσες.
Αυτός ο μικρός κούκλος είναι τριών μηνών και απαλλάχτηκε από το δερματικό πρόβλημα, που είχε λόγω κακής διατροφής! Η Μαρία Χουστουλάκη της Μ.Κ.Ο. Ζωφόρος, που δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο της Κρήτης, τον φροντίζει εδώ και δύο μήνες καθημερινά και κατάφερε να τον κάνει και πάλι ένα φυσιολογικό σκυλάκι.