Η δηλητηρίαση των ζώων με φόλες είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου αδέσποτων και όχι μόνο στη χώρα μας. Σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό οπουδήποτε στην Ελλάδα καθημερινά ζώα δηλητηριάζονται και τα θύματα κάθε χρόνο είναι χιλιάδες.
Ο κτηνίατρος Μανώλης Βορρίσης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 FM και στο «Ζωντανά στον Αέρα» και στην Ελένη Ηλιοπούλου εξήγησε ότι ποτέ δεν πρέπει να δίνουμε σε ζώο το οποίο βλέπουμε έχει δηλητηριαστεί και κάνει σπασμούς ξύδι ή γάλα, καθώς αυτό που θα καταφέρουμε είναι τελικά να το πνίξουμε.
Τόνισε ότι είναι σημαντικό να ρίξουμε τη θερμοκρασία του ζώου καθώς από τους μυϊκούς σπασμούς αυτή αυξάνεται δραματικά γι’ αυτό και πρέπει να σκεπάσουμε τον σκύλο ή τη γάτα μ’ ένα ύφασμα το οποίος θα έχουμε βρέξει με παγωμένο νερό και αυτό θα πρέπει να το επαναλάβουμε.
Σωτήρια είναι μόνο η έγκαιρη μεταφορά του ζώου στον κτηνίατρο και αυτό είναι κρίσιμο για τη ζωή του ζώου. Αν έχουμε προμηθευτεί ενέσεις ατροπίνης και εμετικές ενέσεις θα πρέπει να τις χορηγούμε υποδόρια αλλά το τι ποσότητα φαρμάκου θα χορηγήσουμε στο ζώο εξαρτάται από το σωματικό του βάρος.
Καλό είναι όπου βρισκόμαστε να έχουμε προνοήσει να μάθουμε που είναι το πλησιέστερο κτηνιατρείο καθώς μόνο ο κτηνίατρος μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο σοβαρό περιστατικό. Για να σωθεί ένα ζώο στο δρόμο ενώ έχει δηλητηριαστεί με φόλα χρειάζεται πολύ τύχη σημείωσε ο κ. Βορρίσης.
Σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων πραγματοποιήθηκε στα Χανιά στις 26 Φεβρουαρίου ώστε να βρεθούν λύσεις για την ορθή διαχείρισης των χιλιάδων αδέσποτων ζώων που ζουν στο νομό. Όμως για ακόμα μια φορά το πρόβλημα αντιμετωπίζεται επιφανειακά και εκείνοι που έχουν την ευθύνη δεν αντιλαμβάνονται ότι μόνο αν περιοριστεί η γενεσιουργός αιτία (τα αστείρωτα κατοικίδια και η συστηματική εγκατάλειψη ζώων) θα σταματήσουμε να βλέπουμε αδέσποτα ζώα στους δρόμους.
Ο νεαρός Μαυρόγυπας από τη Δαδιά, βρίσκεται από χτες βράδυ στον σταθμό περίθαλψης την ΑΝΙΜΑ στην Καλλιθέα της Αττικής. Είναι ο ίδιος άγαρμπος τύπος που προσθαλασσώθηκε πριν μήνες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και σώθηκε την τελευταία στιγμή από ψαράδες και μέλη του WWF Δαδιάς.
Μία… αρνητική πρωτιά κατέγραψε τη Δευτέρα 2 Ιουλίου η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, αφού κλήθηκε, να παραλάβει για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια λειτουργίας της μία νεκρή βίδρα, η οποία έπεσε θύμα τροχαίου! Το άτυχο ζώο βρέθηκε σε παρόχθιο δρόμο της λίμνης της Καστοριάς, μέσα στην πόλη.