Το μακρύ ταξίδι του πελαργού προς τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας καταγράφουν οι επιστήμονες χάρη στον δορυφορικό πομπό που τοποθέτησαν στο πτηνό μέλη του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα του Έβρου (Φ.Δ.Δ.Ε.) και του Ινστιτούτου Max Planck όταν ήταν νεαρό στις Φέρες Έβρου τον Ιούλιο του 2013.
Η ορνιθολόγος και φωτογράφος Εύα Στετς μέσω της ιστοσελίδας του Φ.Δ.Δ.Ε. εξηγεί ότι φέτος προς το τέλος Αύγουστου (μετά την καλοκαιρινή παραμονή στην Τουρκία) ο πελαργός έφτασε στο Σινά της Αιγύπτου στις 22 Αυγούστου και κατευθύνθηκε προς το Σαρμ Ελ Σέιχ στις 24/08.
Όταν τοποθετήθηκε ο πομπός τον Ιούλιο του 2013.
Συγκεκριμένα επισημαίνει «Όπως καταφέραμε να μάθουμε την ίδια περίοδο και στην ίδια περιοχή παρέμεναν πάνω από 10.000 πελαργοί για αρκετές μέρες. Ο Marjo Glerum και ο Hashim Morsy οι φίλοι μας από την Αίγυπτο, που παρατηρούν πουλιά στην περιοχή προσπάθησαν για αρκετές μέρες να την εντοπίσουν για να την φωτογραφήσουν αλλά δεν στάθηκαν τυχεροί…
Ο Σίλβιο "έπαιζε παιχνίδια" γιατί πάντα τύχαινε ο πελαργός μας να πετάει πιο μακριά από το σημείο που ήταν οι παρατηρητές. Το μόνο που μπορούμε να δούμε στις φωτογραφίες που μας έστειλαν είναι το μέρος που βρισκόταν ο πελαργός - κάπου μέσα εκεί - ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους από όλο τον κόσμο.
Όμως οι κόποι των παρατηρητών στη Αίγυπτο δεν πήγαν χαμένοι… Το ψάξιμο του ελληνικού πελαργού έφερε αρκετές πληροφορείς για άλλα πτηνά και είχε ως αποτέλεσμα με αποτέλεσμα να διαβαστούν δακτυλίδια από πουλιά που δακτυλιώθηκαν χώρες, όπως Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία και Λευκορωσία.
O δορυφορικός πομπός δείχνει που έχει φτάσει ο Σίλβιο.
Μάλιστα στη Λευκορωσία ο ελληνικός πελαργός (αν και δεν εντοπίστηκε) έγινε πολύ γνωστός. Θεωρώντας ότι ο Λευκορώσο διαβάστηκε χάριν στο ψάξιμο του δικού μας, στη Λευκορωσία έγραψαν αρκετές εφημερίδες και μίλησαν στην τηλεόραση, με ευγνωμοσύνη, για τον πτηνό από την Ελλάδα!
Ο Σίλβιο παρέμενε άφαντος για ένα μήνα και τέλος «αποφάσισε» να φύγει από το Σινά. Πέταξε στις 22 Σεπτεμβρίου πάνω από του Σουέζ με πτήση πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα και την ιδία μέρα έφτασε κοντά στο Λούξορ.
Συνέχισε την επόμενη μέρα φτάνοντας στο Νείλο, κοντά στο Ασουάν. Λίγες μέρες μετά ο πομπός του δεν έδινε σήμα - κάτι αναμενόμενο κάποιες φορές - αλλά στις 28 Σεπτεμβρίου το νέο σήμα του Σίλβιο μας έδειξε της θέση της στο Τσαντ - κοντά στα σύνορα με το Σουδάν - 1.550 χιλιόμετρα μακριά από το τελευταίο σημείο παραμονής!
Έτσι ο πελαργός μας συνεχίζει το δικό του ταξίδι και σίγουρα με αυτόν και οι άλλοι πελαργοί από πολλές χώρες. Ας έχουν καλό χειμώνα και καλή επιστροφή! Τις συναρπαστικές μετακινήσεις του Σίλβιο μπορούμε να τις παρακολουθούμε στη σελίδα του Φ.Δ.Δ.Ε. εδώ».
Αρχική φωτογραφία: Marjo Glerum
Διαβάστε επίσης:
Πέθαναν από ηλεκτροπληξία στην Πλύτρα Λακωνίας οι πελαργοί που διασώθηκαν από την «Δράση για την Άγρια Ζωή»
Ο πελαργός επέζησε και από τις Φέρες του Έβρου έφτασε στην Αφρική
Καρδίτσα: Έσωσαν τον πελαργό αλλά ήρθαν αντιμέτωποι με την άρνηση του Κ.Τ.Ε.Λ.
Ξάνθη: Απεγκλώβισαν τον νεαρό πελαργό
Πυροβόλησε πελαργό στη Ροδόπη
Νέα Άμπλιανη Λαμίας: Μετακόμισαν τη φωλιά των πελαργών με τη βοήθεια της Δ.Ε.Η.
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr