Τους μύθους και τις αλήθειες αναφορικά με το παράσιτο του τοξοπλάσματος και πως αυτό μεταδίδεται στον άνθρωπο αναλύει στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 FM και στο «Ζωντανά στον Αέρα» η Ελένη Ηλιοπούλου καθώς η παραπληροφόρηση συχνά οδηγεί στην εγκατάλειψη οικόσιτες γάτες.
Η συμβίωση γυναικών που εγκυμονούν με γάτες μπορεί να είναι απολύτως αρμονική χωρίς να διατρέχει κανένα κίνδυνο το έμβρυο αν τηρούνται απλοί κανόνες υγιεινής, αν δηλαδή απλώς πλένουμε τα χέρια μας όταν καθαρίζουμε τα περιττώματα τους.
Αν εγκυμονείτε ο γυναικολόγος σας μεταξύ των εξετάσεων που θα σας ζητήσει να κάνετε θα είναι και αυτή για το παράσιτο του τοξοπλάσματος στο οποίο μπορεί να έχετε ήδη ανοσία, χωρίς να το γνωρίζετε, αφού τα συμπτώματα του όταν ο άνθρωπος το κολλάει, μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος.
Το τοξόπλασμα είναι παράσιτο που μεταδίδεται στον άνθρωπο τις περισσότερες φορές από μη καλά πλυμένα λαχανικά και φρούτα, την επαφή με το χώμα ή και το μη καλά ψημένο κρέας.
Μία γάτα μπορεί να μεταδώσει το τοξόπλασμα μόνο με τα κόπρανα της, λίγες ημέρες μετά την επαφή της με το παράσιτο καθώς μετά αποκτά και αυτή ανοσία. Αυτό συμβαίνει μόνο για μια φορά καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου της γάτας.
Κινδυνεύετε λοιπόν να κολλήσετε τοξόπλασμα από μια γάτα μόνο αν πιάσετε τα κόπρανα της με τα γυμνά χέρια σας και μετά βάλετε τα άπλυτα χέρια σας στο στόμα σας ή αν φάτε ωμό κρέας γάτας, η κατανάλωση του οποίου στην Ελλάδα ούτως ή άλλως απαγορεύεται.
Το βέβαιο είναι ότι η παρουσία της γάτας στο σπίτι σας και η συμβίωση σας μαζί της δεν σας κάνει πιο ευάλωτες, ούτε εκθέτει εσάς και το αγέννητο μωρό σας σε θανάσιμο κίνδυνο, αν προσέξετε κάτι τόσο απλό όπως είναι ο καθαρισμός της άμμου της.
Και αυτό γιατί εκεί αποβάλλονται οι κύστες του παράσιτου αν και εφόσον η γάτα το έχει κολλήσει και το αποβάλλει για μερικές μέρες μόνο στη ζωή της. Αν θέλετε παρόλα αυτά να μην αλλάζετε εσείς την άμμο της γάτας σας ούτε φορώντας γάντια, ζητήστε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας σας να το κάνει.
Θυμηθείτε πως συνήθως οι γάτες κολλούν τοξόπλασμα όταν τρώνε για παράδειγμα ποντίκια, κατσαρίδες, που έχουν φέρουν το παράσιτο, ενώ θα πρέπει να ταΐζετε το ζώο το οποίο έχετε στο σπίτι σας καλά μαγειρεμένη τροφή ή τυποποιημένη καθώς και εκείνο όπως και εσείς, κινδυνεύει από το μη καλά ψημένο κρέας.
Αν εγκυμονείτε θυμηθείτε:
-Ψήνουμε καλά το κρέας και πλένουμε καλά τα χέρια μας μετά τον χειρισμό του ωμού κρέατος.
-Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά και τα φρούτα που καταναλώνουμε ωμά.
-Φοράμε γάντια όταν κάνουμε γεωργικές εργασίες.
-Δεν καταναλώνουμε μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά και προσέχουμε τα αγνώστου προελεύσεως μη τυποποιημένα τρόφιμα.
-Δεν δίνουμε ωμά κρέατα στις γάτες μας.
-Όταν αλλάζουμε την άμμο υγιεινής αν θέλουμε φοράμε γάντια και πλένουμε τα χέρια μας.
Ενδιάμεσοι ξενιστές είναι πολλά είδη ζώων όπως τα μηρυκαστικά, τα ιπποειδή, ο χοίρος, τα σαρκοφάγα, όπως ο σκύλος, τα τρωκτικά, τα πτηνά, ο άνθρωπος κ.ά. στα οποία δεν γίνεται εγγενής πολλαπλασιασμός του παρασίτου.
Ως τελικός ξενιστής ορίζεται αυτός στον οποίο γίνεται ο πολλαπλασιασμός του παρασίτου και για το τοξόπλασμα είναι η γάτα και άλλα μέλη της οικογένειας των θηλαστικών που ανήκει η γάτα.
Το παράσιτο του τοξοπλάσματος δεν μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων ούτε από το σκύλο στον άνθρωπο. Ο πραγματικός εχθρός της υγείας μας στην περίπτωση της τοξοπλάσμωσης είναι η άγνοια και οι παραπλανητικές οδηγίες που δεχόμαστε από κάθε πιθανή πλευρά. Η ενημέρωση με επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθούμε.
Της Ελένης Ηλιοπούλου Την λειτουργία του θεσμού του Εισαγγελέα Προστασίας Ζώων και στην Θεσσαλονίκη – όπως υπάρχει στην Αθήνα από το 2012 εξαιτίας του μεγάλου…
Στην εκπομπή «ΕΡΤ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» της Μάριον Μιχελιδάκη και του Φάνη Παπαθανασίου φιλοξενήθηκε σήμερα η Ελένη Ηλιοπούλου δημοσιογράφος του www.zoosos.gr με αφορμή το φρικτό έγκλημα στο…
Στις 26 Φεβρουαρίου σας είχαμε δείξει στο www.zoosos.gr καρέ – καρέ τη θεαματική διάσωση ενός σκύλου τον οποίο εντόπισε η Ρίτσα Γιολδάση εθελόντρια του φιλοζωικού σωματείου «Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας» μέσα στον ποταμό Τιταρήσιο στον Τύρναβο Θεσσαλίας να στέκεται σε μια νησίδα από βράχια ενώ γύρω του το νερό έτρεχε με ορμή.