Η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ. στις 10 Αυγούστου (νόμος 3418/2018) και στοχεύει στη εκδίωξη με σκύλους ή τη θανάτωση με κυνηγετικά όπλα γουρουνιών και αγριογούρουνων, για τον υπερπληθυσμό των οποίων ευθύνονται οι άνθρωποι, με στόχο τον περιορισμό των ζημιών στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, που τα ζώα προκαλούν αναζητώντας τροφή.
Η ανακοίνωση του Σ. Φάμελλου
«Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ζημιών από ημίαιμους χοίρους και αγριόχοιρους
Με αφορμή τα πολλά προβλήματα που έχουν προκύψει στην αγροτική οικονομία και σε αστικές-περιαστικές περιοχές από τον μεγάλο αριθμό, σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας, ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά για πρώτη φορά σε στοχευμένες ενέργειες οι οποίες δύνανται να ρυθμίσουν το θέμα.
Συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος υπέγραψε σήμερα, και θα δημοσιευθεί τις επόμενες μέρες σε ΦΕΚ, απόφαση που αφορά τη δίωξη του είδους από τη δημοσίευσή της έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019, οπότε ξεκινά η επόμενη κυνηγετική περίοδος. Η απόφαση εκδίδεται με βάση την πρόβλεψη που υπάρχει στο άρθρο 259 του Δασικού Κώδικα για ανάλογες περιπτώσεις και, συγκεκριμένα, καθορίζει:
- Την άμεση έκδοση αποφάσεων σύστασης συνεργείων από τους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με λοιπές απαραίτητες λεπτομέρειες ανά περιοχή, οπότε και θα είναι δυνατή η έναρξη λειτουργίας των συνεργείων.
- Στα συνεργεία θα υπάρχουν ως υπεύθυνοι τουλάχιστον δύο δασικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων ένας θα είναι δασοφύλακας, που δύνανται να υποβοηθούνται από ιδιωτικούς φύλακες θήρας της οικείας κυνηγετικής οργάνωσης, οι οποίοι και θα επιτηρούν τη δράση.
- Στα συνεργεία θα συμμετέχουν έμπειροι κυνηγοί μέλη των συνεργαζόμενων με το ΥΠΕΝ κυνηγετικών συλλόγων, οι οποίοι θα είναι ασφαλισμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.
- Οι οικείες Δασικές Αρχές θα καθορίζουν με αποφάσεις τους τις ημέρες και ώρες που θα γίνεται η ενεργοποίηση των συνεργείων, οι οποίες θα είναι είτε εκτός κυνηγετικής περιόδου είτε εκτός επιτρεπόμενης μέρας για τον αγριόχοιρο εντός κυνηγετικής περιόδου.
- Οι περιοχές ρύθμισης και το όριο κάρπωσης του πληθυσμού θα καθορίζονται με αιτιολογημένη απόφαση της οικείας Δασικής Αρχής, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα πληθυσμού και χωροκατανομής του είδους, δεδομένα προβλημάτων-παραπόνων, στοιχεία του ΕΛΓΑ, την άποψη των τοπικών κτηνιατρικών υπηρεσιών, ατυχήματα και λοιπά συμβάντα.
Η ενεργοποίηση θα γίνεται αφού έχει προηγηθεί ενημέρωση των πολιτών με κάθε πρόσφορο μέσο ώστε να είναι κατά το δυνατό αποκλεισμένη η περιοχή. Στον αποκλεισμό αυτό, καθώς και στην υποβοήθηση της δράσης, είναι δυνατό να συμμετέχουν η Αστυνομία, οι Δήμοι, οι Ενώσεις Αγροτών, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις και οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
Πρέπει να τονιστεί ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος θα γίνει ιεραρχικά με δύο τρόπους:
- Εκδίωξη με τη μέθοδο της «παγάνας»: Στη μέθοδο αυτή δεν χρησιμοποιείται κυνηγετικό όπλο, εντοπίζονται οι θέσεις των αγριόχοιρων από τα συνεργεία και γίνεται «παγάνα» με κυνηγετικούς σκύλους για την εκδίωξή τους.
- Ελεγχόμενη κάρπωση: Εφόσον η προηγούμενη μέθοδος δεν αποδώσει ή κρίνεται ακατάλληλη για την περιοχή ρύθμισης, γίνεται, μόνο σε αυτή την περίπτωση, ελεγχόμενη κάρπωση ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων καθώς και αγριόχοιρων, κατά την οποία δύναται να χρησιμοποιηθούν κυνηγετικοί σκύλοι.
Το συλλεγόμενο κρέας θα αποδίδεται δωρεάν σε κοινωνικά παντοπωλεία και σε ιδρύματα της περιοχής με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ύστερα από κατάρτιση καταλόγου τέτοιων ιδρυμάτων στην οικεία Δασική Αρχή.
Τέλος, τονίζεται ότι για πρώτη φορά απαγορεύεται, με πράξη κανονιστικού περιεχομένου, η παροχή τροφής στο είδος σε αστικές, ημιαστικές και περιαστικές περιοχές, καθώς και στις περιοχές που δραστηριοποιούνται συνεργεία δίωξης, διότι η ρίψη τροφής αποδεδειγμένα προκαλεί την προσέλκυση των ζώων και τη δημιουργία προβλημάτων».
Τι δεν μας λένε οι αρμόδιοι
Διαβάζοντας τις προτάσεις που είχαν τεθεί από τους πληγέντες και όσα τελικά νομοθετήθηκαν παρατηρούμε ότι πουθενά δεν γίνεται αναφορά για ποιο λόγο υπάρχει ο υπερπληθυσμός αυτών των ζώων. Είναι όμως ευρέως γνωστό πως είτε νόμιμα, αλλά συνήθως παράνομα, κυνηγετικοί σύλλογοι και ιδιώτες εκτρέφουν και απελευθερώνουν αγριογούρουνα οπουδήποτε, ώστε να υπάρχουν αρκετά θηράματα - απαραίτητος στόχος για το «σπορ» τους.
Ακόμα και αν σε συγκεκριμένες περιοχές δεν έχει ενισχυθεί από τους ανθρώπους ο πληθυσμός των αγριογούρουνων είναι βέβαιο ότι απουσιάζει δραματικά ο φυσικός θηρευτής – όπως είναι π.χ. λύκος – κάτι που συμβάλλει ξεκάθαρα στην αύξηση του πληθυσμού τους αλλά και τους λύκους τους σκοτώνουν οι άνθρωποι!
Επί της ουσίας άνθρωποι ευθύνονται για τις συνέπειες και στις καλλιέργειες καθώς τα ζώα προκαλούν ζημιές για να τραφούν και όχι για πλάκα. Οι άνθρωποι ευθύνονται και για την εξόντωση των φυσικών θηρευτών οι οποίοι κρατούν τη φυσική ισορροπία των άγριων ειδών. Πάντα τα ζώα πληρώνουν τις επιλογές των ανθρώπων και συχνά με την ίδια τους τη ζωή.
Διαβάστε επίσης:
Ζητούν το συστηματικό κυνήγι των αγριογούρουνων για να προστατέψουν τις καλλιέργειες
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr