Αδιάφορη είναι η Αστυνομία αλλά ουσιαστικά και το Δασαρχείο παρά το γεγονός ότι από την περασμένη Πέμπτη στην περιοχή Πευκνέας στα Μέγαρα Αττικής εντοπίστηκαν πολλές δηλητηριασμένες αλεπούδες (έξι έως τώρα) και δεκάδες κομμάτια φόλας, πιθανότατα παραφίνη με υδροκυάνιο, όπως καταγγέλλει η ΑΝΙΜΑ, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής.
Σύμφωνα με την κα Γανωτή, πρόεδρο της ΑΝΙΜΑ, που επικοινώνησε με το www.zoosos.gr, εθελοντές του φορέα τους πήγαν επί τόπου βρήκαν και άλλα πτώματα αλεπούδων, και συγκέντρωσαν πλήθος από τα κομμάτια με τις φόλες, τα οποία είχαν επιμελώς τοποθετηθεί από τον άγνωστο δράστη. Διαπίστωσαν ότι κάποιες από τις νεκρές αλεπούδες είχαν γεννήσει πρόσφατα καθώς οι μαστοί τους ήταν φουσκωμένοι. Αυτό σημαίνει πως ούτε τα μωρά τους θα επιζήσουν.
Δεν έγινε ούτε περισυλλογή των πτωμάτων ούτε των δηλητηριασμένων δολωμάτων από τις αρμόδιες αρχές…
Το Δασαρχείο, όπως μας είπε η κα Γανωτή, έστειλε απλώς μια αναφορά στην αρμόδια Εισαγγελία και από την Αστυνομία δήλωσαν αναρμόδιοι! Ουσιαστικά δεν έκαναν τίποτα από όσα ορίζει η νομοθεσία για τη διαχείριση του συμβάντος, την προστασία των άλλων ζώων και του κοινωνικού συνόλου, αν και μιλάμε για έγκλημα που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και πλέον υφίσταται και η Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (Ε.Μ.Α.Δ.Δ.) του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία διενεργεί ελέγχους στα σημεία όπου εντοπίζονται ζώα νεκρά από φόλες.
Τα λευκά κυλινδρικά κομμάτια είναι οι φόλες...
Θυμίζουμε ότι το έγκλημα έκανε αρχικά γνωστό η Μαρία Αρκομάνη εκ μέρους της Α.Μ.Κ.Ε. «ΑΔΕΣΠΟΤΟΣ ΠΑΛΜΟΣ» που έδωσε και στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες με τις πρώτες δύο αλεπούδες που βρέθηκαν νεκρές. Στο ίδιο σημείο δηλητηριάστηκε ακαριαία και ένας σκύλος ο οποίος την περασμένη Πέμπτη είχε βγει βόλτα με τον ιδιοκτήτη του.
Τα υπόλοιπα πτώματα εντοπίστηκαν το Σαββατοκύριακο. Δεν έγινε καν περισυλλογή των πτωμάτων αν και τα δηλητηριασμένα ζώα αποτελούν κίνδυνο για τα πτωματοφάγα ζώα (δευτερογενής δηλητηρίαση).
Ποιοι βάζουν τις φόλες;
Όπως πολλές φορές έχουμε πει αναφορικά με το προφίλ των δραστών τις φόλες στους οικισμούς σε πόλεις και χωριά τις βάζουν «νοικοκυραίοι», που δεν ανέχονται την παρουσία αδέσποτων ακόμα και οικόσιτων γατιών και σκυλιών στους δρόμους, στις αυλές τους και οπουδήποτε αλλού.
Η δεύτερη κατηγορία είναι οι κτηνοτρόφοι που βάζουν φόλες για να εξοντώσουν σκυλιά, αλεπούδες, κουνάβια, ώστε να μην έχουν απώλειες από τα κοπάδια τους και η τρίτη κατηγορία είναι οι κυνηγοί οι οποίοι συστηματικά δηλητηριάζουν άγρια ζώα (συνήθως αλεπούδες, λύκους κ.ά.), τα οποία τρέφονται με τα θηράματα τους (π.χ. λαγούς). Τέταρτη κατηγορία είναι οι γεωργοί που συνήθως δηλητηριάζουν με καλαμπόκι - φόλα και άλλα είδη δολωμάτων από αγριογούρουνα έως αρκούδες και ελάφια, ώστε να εμποδίσουν τα άγρια φυτοφάγα ζώα να τραφούν με ό,τι καλλιεργούν στα χωράφια τους.
Οι δύο πρώτες αλεπούδες που βρέθηκαν νεκρές...
Διαβάστε επίσης:
Μέγαρα Αττικής: Με φόλες πιθανότατα υδροκυανίου δολοφόνησε σκύλο και αλεπούδες στον Πευκενέα
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr