Οδηγίες για τον τάισμα άγριων πουλιών ώστε να αντέξουν τον παγετό δίνει η ΑΝΙΜΑ
Οδηγίες για το τάισμα άγριων πουλιών ώστε να αντέξουν τον παγετό δίνει η ΑΝΙΜΑ, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής. Συγκεκριμένα τονίζει τα εξής:…
Της Ελένης Ηλιοπούλου
Σε κάθε γωνιά της Ελλάδα καθημερινά με φόλες δολοφονούνται αδέσποτα, οικόσιτα ζώα συντροφιάς (κυρίως σκυλιά και γάτες) και όχι μόνο, αφού θύματα δευτερογενούς δηλητηρίασης (ή συχνά και άμεσης) πέφτουν και άγρια είδη θηλαστικών (π.χ. αλεπούδες, λύκοι, αγριογούρουνα, τσακάλια, ασβοί, κουνάβια κ.ά.) αλλά και σπάνια πουλιά είδη προς εξαφάνιση (π.χ. γύπες, κουκουβάγιες κ.ά.) που τράφηκαν με δηλητηριασμένα πτώματα ή δολώματα.
Οι δράστες αυτών των εγκλημάτων τις περισσότερες φορές δεν εντοπίζονται. Καταγγελίες συνήθως δεν γίνονται, ενώ ακόμα και όταν η Αστυνομία όταν ενημερώνεται δεν παραλαμβάνει τα πτώματα ώστε να πραγματοποιήσουν οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες τοξικολογικές εξετάσεις για να εντοπιστεί το είδος της χημικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε στο θανάσιμο κοκτέιλ.
Όσο η πώληση φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων παραμένει ανεξέλεγκτη, θα παραμένουν ατιμώρητοι και οι δράστες που χρησιμοποιούν για να παρασκευάζουν φόλες ακόμα και δηλητηριώδεις ουσίες συχνά απαγορευμένες εδώ και 20 χρόνια στη χώρα μας (Λανέιτ, υδροκυάνιο, στριχνίνη κ.ά.) γι’ αυτό και πάγιο αίτημα των φιλοζωικών συλλόγων είναι να κρατείται αρχείο πελατών.
Όπως επισήμανε ο Δημήτρης Τόντης αναπληρωτής καθηγητής Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας στις 11 Νοεμβρίου 2015 στην ημερίδα «Ο κύκλος της βίας – Από την κακοποίηση ζώων στην ενδοοικογενειακή βία» σχετικά με τις μεθόδους εξόντωσης ζώων «Ό,τι είναι για τις Η.Π.Α. τα όπλα είναι για την Ελλάδα τα φυτοφάρμακα».
Γι’ αυτό αν εντοπίζετε δηλητηριασμένα ζώα πρέπει να καταγγέλλετε το έγκλημα στις αρχές ακόμα και αν δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να εντοπιστεί ο εγκληματίας. Επίσης θα πρέπει στην κυριολεξία να γεμίζετε την περιοχή με αφίσες που θα προειδοποιούν τον άγνωστο δράστη ότι η εγκληματική πράξη του δεν πέρασε απαρατήρητη και πως αν εντοπιστεί το διοικητικό πρόστιμο είναι 30.000 ευρώ, η ποινή φυλάκισης είναι έως και 5 έτη και η χρηματική ποινή έως 15.000 ευρώ.
Αν βρείτε νεκρό ζώο από φόλα
Αν βρείτε ζώο νεκρό από φόλα, δηλαδή δηλητηριασμένο δόλωμα, πρέπει να επικοινωνήσετε με την Αστυνομία καλώντας τον τηλεφωνικό αριθμό 100. Αν περιπολικό δεν έρθει να πάτε αυτοπροσώπως στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα. Αν σας πουν ότι αρμόδια είναι φιλοζωική ψεύδονται και απειλήστε τους ότι θα τους αναφέρετε στους ανώτερους τους καθώς είναι μόνο δική τους υποχρέωση να μεταβούν στο σημείο όπου διαπράχθηκε η εγκληματική πράξη.
Αν παρόλα αυτά αστυνομικοί δεν έρθουν εκεί που είναι το πτώμα του ζώου, πρέπει να έχετε φροντίσει να τραβήξετε φωτογραφίες το πτώμα και τη γύρω περιοχή. Στη συνέχεια βάλτε το πτώμα σε μια πλαστική σακούλα ώστε να το παραδώσετε στην Αστυνομία. Αν βρείτε υπολείμματα της δηλητηριασμένης τροφής φορώντας γάντια ή με άλλα μέτρα προστασίας πρέπει να βάλετε το δείγμα σε ένα δοχείο και να το καταθέσετε και σε αυτό μαζί με τις φωτογραφίες στην ΕΛ.ΑΣ. η οποία είναι η υποχρεωμένη να τα παραλάβει και να ενημερώσει τις συναρμόδιες αρχές.
Σε περίπτωση ανεύρεσης θανατωμένου ζώου με φόλα πρέπει να κάνετε μηνυτήρια αναφορά στην οποία να αναφέρετε και τους ανθρώπους που υποπτεύεστε ότι το έπραξαν ή σας απείλησαν στο «κοντινό» παρελθόν.
Μην αρκείστε σε απλές αναφορές τέτοιων συμβάντων, οι οποίες απλά καταγράφονται στο Β.Α.Σ. (Βιβλίο Αδικημάτων & Συμβάντων) και ουδέποτε θα περιέλθουν σε γνώση της αρμόδιας Εισαγγελίας. Αν τυχόν με κάποιο νεότερο στοιχείο προκύψει ότι ο τάδε ή ο δείνα το έπραξε, δε θα υφίσταται δικογραφία να τον συσχετίσει με την αναφερόμενη πράξη! Η περισυλλογή των πτωμάτων διενεργείται από τον οικείο Δήμο τον οποίο οφείλει η Αστυνομία να ενημερώσει, προς αποφυγή εστίας μόλυνσης.
Δυστυχώς συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την άρνηση των αρμοδίων υπηρεσιών (Αστυνομία, Διεύθυνση Κτηνιατρικής αρμόδιας Περιφέρειας) να ασχοληθούν με τέτοιες υποθέσεις, κυρίως όταν ο δράστης είναι άγνωστος γι' αυτό και θα πρέπει να επιμείνετε.
Οι αρμόδιοι φορείς για την έρευνα τέτοιων εγκληματικών πράξεων συχνά δηλώνουν αναρμόδιοι όταν απαιτείται διενέργεια νεκροψίας αν και η εγκύκλιος της ΕΛ.ΑΣ. που εκδόθηκε στις 2 Ιουλίου 2013 προβλέπει ότι μπορούν να διατάξουν πραγματογνωμοσύνη για τη διαλεύκανση των αιτιών θανάτου ενός ζώου.
Συγκεκριμένα τονίζεται στην εγκύκλιο με αριθμό πρωτοκόλλου 71377/13/989391 με ΘΕΜΑ: «Προστασία των ζώων. Εφαρμογή του Ν. 4039/2012» ότι: «σε περιπτώσεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων του Ν. 4039/2012 και για την πληρότητα της προανάκρισης, οι αρμόδιοι ανακριτικοί υπάλληλοι, κατά τις επιταγές του άρθρου 183 ΚΠΔ, μπορούν αυτεπαγγέλτως ή μετά από αίτηση κάποιου διαδίκου ή του εισαγγελέα, να διατάξουν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, όταν κρίνουν ότι απαιτούνται ειδικές γνώσεις επιστήμης για να γίνει ακριβής διάγνωση και κρίση κάποιου γεγονότος και ειδικότερα στην περίπτωση κακοποίησης ή θανάτου ζώου μπορούν να ζητήσουν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από κτηνιάτρους και αρμόδια εργαστήρια.
- σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με το άρθρο 186 ΚΠΔ, όταν δεν υφίσταται πίνακας πραγματογνωμόνων (εν προκειμένω κτηνιάτρων) ή οι αναγραφόμενοι στον πίνακα δεν βρίσκονται στην περιφέρεια του οργάνου που τους ορίζει, είναι δυνατόν να διοριστούν και πρόσωπα που δεν περιλαμβάνονται σε αυτό».
Ποιοι βάζουν τις φόλες;
Όπως πολλές φορές έχουμε πει αναφορικά με το προφίλ των δραστών τις φόλες στους οικισμούς σε πόλεις και χωριά τις βάζουν «νοικοκυραίοι», που δεν ανέχονται την παρουσία αδέσποτων ακόμα και οικόσιτων γατιών και σκυλιών στους δρόμους, στις αυλές τους και οπουδήποτε αλλού.
Η δεύτερη κατηγορία είναι οι κτηνοτρόφοι που βάζουν φόλες για να εξοντώσουν σκυλιά, αλεπούδες, κουνάβια, ώστε να μην έχουν απώλειες από τα κοπάδια τους και η τρίτη κατηγορία είναι οι κυνηγοί οι οποίοι συστηματικά δηλητηριάζουν άγρια ζώα (συνήθως αλεπούδες, λύκους κ.ά.), τα οποία τρέφονται με τα θηράματα τους (π.χ. λαγούς). Τέταρτη κατηγορία είναι οι γεωργοί που συνήθως δηλητηριάζουν με καλαμπόκι - φόλα και άλλα είδη δολωμάτων από αγριογούρουνα έως αρκούδες, ώστε να εμποδίσουν τα άγρια φυτοφάγα ζώα να τραφούν με ό,τι καλλιεργούν στα χωράφια τους.
Εδώ μπορείτε να δείτε αφίσες που έχουν χρησιμοποιηθεί από συλλόγους, σωματεία και ιδιώτες σε τέτοιες περιπτώσεις.
Διαβάστε επίσης:
Αν οι εισπνεόμενες φόλες ήταν γεγονός θα καταμετρούσαμε καθημερινά χιλιάδες ζώα και παιδιά ως θύματα
Πώς κάνω καταγγελία για φόλα και δηλητηριασμένα ζώα
Ποινικό αδίκημα η Παθητική ή Ενεργητική κακοποίηση ζώων
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr