Στηρίξτε μας

Μήνυση εναντίον του άνδρα που παγίδευε ωδικά πτηνά στην Αργολίδα

15 Σεπτεμβρίου 2015 23:13 | Καταγγελίες
Μήνυση εναντίον του άνδρα που παγίδευε ωδικά πτηνά στην Αργολίδα

Τον άνδρα που με δίχτυα και ξόβεργες παγίδευε ωδικά πτηνά σε περιοχή της Αργολίδας εντόπισε και συνέλαβε στις 14 Σεπτεμβρίου ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας Γεώργιος Μαστοράκης, συντονιστής Νομού Αργολίδας. Σύμφωνα με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου εναντίον του δράστη κατατέθηκε μήνυση ενώ επτά καρδερίνες που είχαν παγιδευτεί και ήταν μέσα σε κλουβί απελευθερώθηκαν.

ArgolidaOdikaPouliaPagides (2)Τα εργαλεία του πουλοπιάστη που κατασχέθηκαν από τον θηροφύλακα Γιώργο Μαστοράκη.

Το κυνήγι των μεταναστευτικών, ωδικών πουλιών όπως είναι π.χ. οι Φλώροι και οι Καρδερίνες ξεκινά «παραδοσιακά» στις Κυκλάδες και όχι μόνο συνήθως τον Οκτώβριο. Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη παράνομη πρακτική παγίδευσης πουλιών.

Τι κάνουν οι πουλοπιάστες

Τα πτηνά που αιχμαλωτίζονται είτε προορίζονται να γίνουν η τροφή των κυνηγών, είτε τα κρατούν για αναπαραγωγή ώστε να «απολαμβάνουν» το κελάηδισμα τους. Οι πουλοπιάστες (έτσι λέγονται αυτού του είδους οι λαθροθήρες) είναι πολλοί και ειδικά στις Κυκλάδες (και όχι μόνο) είναι εκατοντάδες.

ArgolidaOdikaPouliaPagides (3)Η παγίδα που εντοπίστηκε στην Αργολίδα.

Η μέθοδος παγίδευσης που χρησιμοποιούν ονομάζεται «άρα» ή «λίμνες». Επί της ουσίας αφού εκχερσώσουν, ισιώσουν και αφαιρέσουν τα χόρτα από μια δασική ή γεωργική έκταση (δημόσια ή ιδιωτική) ετοιμάζουν την παγίδα. Χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων και ισχυρά ζιζανιοκτόνα ώστε να μην ξαναφυτρώσουν εκεί αγριόχορτα. Μεταφέρουν στο σημείο που έχουν επιλέξει και αποψιλώσει ταψιά για να βάλουν νερό και σπόρους.

Το βίντεο με αυτές τις παγίδες είναι από την Σαντορίνη.

Εκεί φτιάχνουν έναν θάμνο από ξύλα και κλαριά – όπως φαίνεται στις φωτογραφίες – στη συνέχεια τοποθετούν τα ταψιά με το νερό και τους σπόρους και κάποιο κλαρί ή γαϊδουράγκαθο. Μόλις τα εξαντλημένα πουλιά τα οποία ταξιδεύουν επί ώρες,  δουν τους σπόρους και το νερό κατεβαίνουν για να φάνε και να πιουν.

Οι πουλοπιάστες τριγύρω από την παγίδα τοποθετούν ζωντανά  πουλιά κράχτες πάνω σε παλούκια. Αυτά είναι είτε πτηνά σε κλουβιά, είτε πουλιά δεμένα από το πόδι σε πασσάλους, ώστε να πεταρίζουν κιόλας για να δείχνει πιο φυσικό το περιβάλλον της παγίδας.

Πάνω από αυτό το σύμπλεγμα έχουν τοποθετήσει προσεχτικά ένα δίχτυ. Οι πουλοπιάστες - που συνήθως βρίσκονται κρυμμένοι σε απόσταση 30 έως 40 μέτρων από το πεδίο - με νήμα τραβούν το δίχτυ μόλις το κοπάδι κατέβει για να φάει.

Έτσι εγκλωβίζουν σμήνη πουλιών. Επί τόπου ξεδιαλέγουν ό,τι σκοπεύουν να κρατήσουν για αναπαραγωγή και αιχμαλωσία σε κλουβί και σκοτώνουν χτυπώντας στο κεφάλι μ’ ένα ξύλο ό,τι πρόκειται να καταλήξει σε ταβέρνες για «μερακλήδες» ή στη δική τους κατσαρόλα.

Φεύγοντας αφού αρπάξουν αυτό που θέλουν αφήνουν πίσω τους σκουπίδια, ζιζανιοκτόνα και φυσικά τον εξοπλισμό που θα τους χρειαστεί για να επαναλάβουν την παγίδευση δηλαδή τα μπιτόνια με το νερό, τα δηλητήρια με τα οποία θα ξαναψεκάσουν, τις καρέκλες που κάθονται κ.ά. Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικερδή παράνομη δραστηριότητα. Κανονικό παράνομο εμπόριο.

Αυτή την παράνομη μέθοδο εξόντωσης οι λαθροθήρες συνεχίζουν να την εφαρμόζουν θεωρώντας ότι τους συνδέει με το παρελθόν του τόπου τους, με το πώς «διασκέδαζαν» οι παλιοί, επειδή η παράδοση το απαιτεί. Οι παλιοί συνήθισαν έτσι να εξασφαλίζουν μέρος της τροφής τους ειδικά τις εποχές που οι Κυκλάδες ήταν τόποι των οποίων οι κάτοικοι ζούσαν πολύ φτωχικά.

Τον 21ο αιώνα δεν μπορεί να υπάρχουν δικαιολογίες για την καταστροφή της φύσης και του περιβάλλοντος. Στις μέρες μας για παράδειγμα η παράνομη υλοτομία – εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου – εξαφανίζει τις ελάχιστες δασικές εκτάσεις της χώρας, που δεν έχουν απανθρακωθεί από εμπρηστές και καταπατητές.

Η κρίση κάποτε θα περάσει. Τότε όμως τι θα έχουμε αφήσει ανέπαφο για τους κατοίκους αυτού του τόπου; Η λαθροθηρία είναι έγκλημα και δυστυχώς ούτε τα Δασαρχεία ασχολούνται επαρκώς ούτε οι υπάλληλοι των κυνηγετικών ομοσπονδιών που έχουν οριστεί να είναι θηροφύλακες. Είτε εξαιτίας της αδιαφορίας, είτε εξαιτίας των περιορισμένων μέσων και μικρού ανθρώπινου δυναμικού η κατάσταση είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτη.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα αποκαλύπτει: «25 εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα στη Μεσόγειο κάθε χρόνο»

Μάστιγα η λαθροθηρία ωδικών πτηνών στις Κυκλάδες (βίντεο)

Νησί Ημαθίας: Κατέστρεψε την παγίδα με τα δίχτυα στην οποία είχαν εγκλωβιστεί τα πουλιά

«Δράση για την Άγρια Ζωή»: Μάστιγα η λαθροθηρία

Μάστιγα η λαθροθηρία: Ελάχιστα από τα θύματα φτάνουν στα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων

Mόνο το 2011 αντιμετώπισαν 1.123 περιστατικά τραυματισμένων άγριων ζώων και πτηνών

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Θάνος

    Αφού γουστάρουν τόσο τα κλουβιά και την αιχμαλωσία, ας τους χορηγήσουν από ένα κλουβί να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.