Διευκρινίσεις στο θέμα που έχει προκύψει πέντε μέρες μετά την έναρξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τη μη περαιτέρω μετάδοση του κορονοϊού έδωσε νωρίτερα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος εξήγησε ότι επιτρέπεται η μετακίνηση για το τάισμα των αδέσποτων μόνο εντός του δήμου μόνιμης κατοικίας μας αλλά με έγγραφο που θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της Κ.Ε.Δ.Ε. και θα επικυρώνεται από τη δημοτική αρχή.
Εξήγησε ότι η διάρκεια για τη σίτιση των ζώων θα είναι τρεις ώρες ημερησίως και θα επιτρέπεται η μετακίνηση για μεταφορά ζώου στον κτηνίατρο και ισχύει η ίδια αιτιολογία για μετάβαση σε γιατρό δηλαδή το Β1.
Χωρίς λύση για τη σίτιση ζώων εκτός δήμου κατοικίας
Δυστυχώς λύση για τη σίτιση ζώων σε άλλες περιοχές – εκτός δήμου κατοικίας – δεν έδωσε και ζήτησε από τους πολίτες βασικά να βρουν λύση μεταξύ τους, «να δικτυωθεί» ο φιλόζωος είπε επί λέξει ο υφυπουργός, επιφορτίζοντας ουσιαστικά άλλους ιδιώτες μόνιμους κατοίκους αυτών των περιοχών ή σωματεία.
Δυστυχώς το πρόβλημα παραμένει καθώς είναι πάρα πολλοί εκείνοι που είτε τάιζαν ζώα σε άλλες περιοχές (δήμους) σε σχέση με τη μόνιμη κατοικία τους και είναι επίσης γνωστό ότι οι λιγοστοί εθελοντές ιδιώτες ή μέλη των κατά τόπους φιλοζωικών φορέων είναι ήδη επιφορτισμένοι και με τα δικά τους έξοδα και ανάγκες – καθώς ελάχιστοι δήμοι σιτίζουν αδέσποτα συστηματικά σε όλη τους την επικράτεια – ταΐζουν εδώ και μέρες και ζώα που πλέον δεν βρίσκουν τροφή ούτε στα αποφάγια, τα οποία πετούσαν τα καταστήματα εστίασης που παραμένουν κλειστά.
Φυσικά ο κ. Χαρδαλιάς και άλλοι συναρμόδιοι δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους ότι μέρος των εθελοντών ανήκει στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ηλικιωμένοι κ.τ.λ. και γι’ αυτό και οι ίδιοι αυτοπεριορίζονται για να μην νοσήσουν, άρα μειώνεται το ποσοστό των ανθρώπων που μπορεί να σιτίσει ή να βοηθήσει ζώα τα οποία κινδυνεύουν ή να επιφορτιστεί με επιπλέον ευθύνες.
Το πρόβλημα παραμένει και για εκείνους που σε κτήματα και εξοχικές κατοικίες, ιδιωτικές εκτάσεις διατηρούν ζώα οικόσιτα (χωρίς να είναι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι) και όχι μόνο σκυλιά ή γάτες (αλλά και π.χ. κότες, κουνέλια, ιπποειδή, αιγοπρόβατα) καθώς και στα ιδιωτικά καταφύγια που βρίσκονται εκτός δήμου μόνιμης κατοικίας των μελών συλλόγων ή εθελοντών και είναι πάρα πολλά σε όλη την επικράτεια.
Δυστυχώς επαναλαμβάνουμε το πρόβλημα παραμένει και είναι βέβαιο ότι εκείνοι που νοιάζονται για τα ζώα τους και αντιλαμβάνονται το δικαίωμα τους στη ζωή θα παρανομήσουν - παρά τον φόβο του προστίμου - προκειμένου να μην τα βρουν νεκρά από την ασιτία εξαιτίας των μέτρων της κυβέρνησης.
Φυσικά και είναι αναγκαίος ο περιορισμός των μην απαραίτητων μετακινήσεων του πληθυσμού για να περιοριστεί ο COVID-19 σε μια χώρα με διαλυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα όπως αυτά που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που ξεκάθαρα προτείνει να εξεταστεί το σύνολο του πληθυσμού, ώστε να περιοριστούν οι νοσούντες και όσοι είχαν επαφή μαζί τους. Επιλέγει μια άλλη τακτική με πολλές παράπλευρες απώλειες...
Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, «διαφήμιζε» τη μέριμνα που δείχνουν ως δήμος εκεί για τα αδέσποτα λέγοντας ότι έχουν τοποθετήσει τέσσερις (!) ταΐστρες για σκυλιά στην πόλη των Τρικάλων, λες και αδέσποτα δεν ζουν σε άλλες περιοχές εκεί παρά μόνο στα κεντρικά σημεία… φυσικά για τις γάτες ούτε λόγος...
Αντίστοιχες είναι οι «δράσεις» των περισσότερων δήμων της χώρας που με ωραίες αφισούλες δείχνουν ότι νοιάζονται και ουσιαστικά προτρέπουν τους φιλόζωους να φροντίσουν τ’ αδέσποτα μόνοι τους, (δείτε την ανακοίνωση του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας) ενώ γνωρίζουν ότι απευθύνονται σε πολίτες οι οποίοι εξαναγκάζονται να επιβιώσουν αρκετοί από αυτούς χωρίς μισθό, ή με μειωμένο μισθό ή μ’ ένα πενιχρό βοήθημα…
Τα ζώα στη χώρα μας πάντα υπέφεραν επειδή η Πολιτεία τα έχει στο περιθώριο και εν μέσω πανδημίας η κατάσταση επιδεινώνεται.
Οι δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά
«Πριν από οτιδήποτε άλλο, θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνιση σχετικά με τους φίλους μας οι οποίοι φροντίζουν ζώα. Είτε εντός του Δήμου τους, είτε εκτός αυτού.
Για την περίπτωση, λοιπόν, που κάποιος φροντίζει ζώα εκτός του Δήμου μόνιμης κατοικίας, θα πρέπει να δικτυωθεί και να απευθυνθεί σε φιλοζωικές οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα, μόνιμους κατοίκους του Δήμου που βρίσκονται τα ζώα, για να αναλάβουν εκείνοι την σίτιση τους, μέχρι την άρση του περιορισμού κυκλοφορίας.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι μας, ότι απαιτείται να μειώσουμε τις μετακινήσεις μας στο ελάχιστο. Και κυρίως, να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις σε άλλες περιοχές, προκειμένου να περιορίσουμε την διασπορά της νόσου.
Άρα, στην περίπτωση αυτή, δηλαδή, ταΐσματος των αδέσποτων εκτός Δήμου κατοικίας μας, απαιτείται αυτοοργάνωση και συνεννόηση με τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους Δήμους της περιοχής που είναι τα ζώα.
Τώρα, για τους συμπολίτες μας που φροντίζουν αδέσποτα στο Δήμο τους, στην περιοχή τους, έχουμε ήδη έρθει σε επικοινωνία με την ΚΕΔΕ και τον Πρόεδρό της, δήμαρχο Τρικκαίων, κ. Παπαστεργίου, και μέσα στις επόμενες ώρες θα υπάρξει από τους Δήμους και μέσω του site της ΚΕΔΕ, η δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης μετακίνησης κατά το πρότυπο της βεβαίωσης εργοδότη, τύπου Α, για εκείνους που έχουν αναλάβει σίτιση αδέσποτων ζώων.
Υπεύθυνο γραφείο για την πιστοποίησή της, θα είναι το αρμόδιο για τη διαχείριση των σχετικών θεμάτων γραφείο κάθε Δήμου.
Για την έκδοση της βεβαίωσης, θα απαιτείται αναφορά του σημείου στο οποίο βρίσκονται τα ζώα, οι μέρες και η ώρα ταΐσματος, η διάρκεια του οποίου δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3 ώρες.
Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι στη βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης, η περίπτωση Β1 περί επισκέψεως σε γιατρό, ισχύει η βεβαίωση και για την επίσκεψη σε κτηνίατρο.».
Σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι των χωριών του Δήμου Παλαμά καθώς σε πολλές περιοχές της Καρδίτσας και ενώ οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων συνεχίζονται υπάρχουν χιλιάδες νεκρά…
Ο παπά Στέλιος Μπιζάς που ζει στην Πάρο και ιερουργεί στην εκκλησία της Εκατονταπυλιανής, όπως έχουμε δημοσιεύσει και παλιότερα στο www.zoosos.gr, φροντίζει παράλληλα και μια γατοαποικία στην περιοχή πίσω από το νεκροταφείο της Παροικιάς. Είναι ο μόνος ή ένας μεταξύ των ελάχιστων ιερέων του νησιού που δείχνει έμπρακτα την αγάπη του για τα ζωντανά του νησιού.
Την πρόταση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) παρουσίασε χθες ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου στο Α.Π.Θ. και πλέον ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κώστας Χρυσόγονος στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ) ώστε στην επικείμενη συνταγματική αλλαγή τα ζώα να μην αντιμετωπίζονται από τον νομοθέτη ως αντικείμενα.