Η καθήλωση αποτελεί τη χειρότερη υποτίμηση και στέρηση του ζωτικού χώρου οποιουδήποτε πλάσματος. Αυτό τόνισε η Νατάσα Μπομπολάκη πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 18/6 στην Αθήνα σχετικά με τις δράσεις της ομοσπονδίας τους για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων.
Η κα Μπομπολάκη μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία αποφάσισε πως χρειάζεται μια εκστρατεία αφύπνισης και ενημέρωσης, ώστε η αλλαγή αυτή που επιζητούμε να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής κοινωνικής αποδοχής και να μην παραμείνει ένα κενό νομικό γράμμα. [...]
Αλυσοδένεις τον σκύλο σου, εσύ θα μπορούσες να ζήσεις έτσι;
Η καθήλωση θεωρήθηκε πάντα ως το μέγιστο μαρτύριο και εξαργύρωση σκληρής τιμωρίας από την συμβολική καθήλωση του Χριστού μέχρι της καθήλωσης ψυχικά ασθενών σε άθλια ιδρύματα. Η καθήλωση αποτελεί την χειρότερη υποτίμηση και στέρηση του ζωτικού χώρου οποιουδήποτε πλάσματος. […] επιτρέψτε μου να αναρωτηθώ για ποιο λόγο στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας υπάρχει μια αυτόματη διασύνδεση στο μυαλό του ιδιοκτήτη ανάμεσα στο σκυλί του και την αλυσίδα του.
Τι έχει πάει τόσο στραβά στην νεοελληνική κουλτούρα, ώστε το ζώο να αντιμετωπίζεται ακριβώς ιδιοκτησιακά ως αντικείμενο; Μήπως επειδή τελικά μας είναι εξ ίσου εύκολο να καθηλώνουμε και άλλους ανθρώπους ή και τον ίδιο μας τον εαυτό; Το αίσχος των βαρελόσκυλων και των λοιπών δια παντός δεμένων ζώων παντού αλλά και στη μέση του πουθενά στην ελληνική επαρχία μπορεί να εντοπιστεί μόνο στα ασθμαίνοντα να εκπολιτιστούν Βαλκάνια.
Έχουμε ήδη αναθέσει σε δημοσκοπηκή εταιρία ερωτηματολόγιο, που απευθύνεται στον μέσο τουρίστα και από το οποίο ήδη προκύπτει ότι πάνω από τις ελλιπείς υπηρεσίες, τα διογκωμένα τιμολόγια ή οτιδήποτε άλλο αυτό που κυρίως απωθεί σε αυτή τη χώρα είναι η κακοποίηση των έμβιων, που δεν είναι άνθρωποι. Ειδικότερα σήμερα θα αναφερθούμε στην στέρηση της ελευθερίας και την καθήλωση ενός είδους ζώου, των σκύλων, τονίζοντας όμως ότι η Ομοσπονδία μας μάχεται για την ελευθερία όλων των έμβιων.
Ως προς αυτό επιγραμματικά θα αναφερθώ στην προσπάθειά μας για την κατάργηση των τσίρκο με δελφίνια, που υπάρχουν στην χώρα μας, όπου τα κητώδη αυτά στερούνται της ελευθερίας των ωκεανών ζώντας μέσα σε απελπιστικά μικρές πισίνες πέραν των όσων άλλων υφίστανται και μολονότι οι παραστάσεις με ζώα απαγορεύονται ρητά από την νομοθεσία μας. […]
Στη χώρα μας το 70% των σκύλων στα αστικά κέντρα και το 90-100% στα αγροτικά παραμένουν εφ’ όρου ζωής δεμένοι. Στα πλαίσια της αλλαγής του φιλοζωικού status στην χώρα μας και της εναρμόνισής της με τις χώρες της Ε.Ε., όπου έχει καταργηθεί το δέσιμο των ζώων, προτείνουμε την κατάργηση της διάταξης του άρθρου 1 του νόμου 4039/12, η οποία αναφέρει: “Nα μην είναι αυτά μόνιμα δεμένα”.
Νομικά όμως η απόδειξη του αν κάποιο ζώο είναι μόνιμα ή όχι δεμένο είναι αδύνατη με αποτέλεσμα αυτό να παραμένει καθηλωμένο για πάντα, αφού αυτή είναι η παγιωμένη αντίληψη για τα ζώα στην χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό, όπως προείπα, ότι όταν κάποιος αποκτά κατοικίδιο, αγοράζει -αποκτά ταυτόχρονα και την αλυσίδα του, σε ποσοστό συντριπτικό.
Αντί της υπάρχουσας λοιπόν διάταξης “να μην είναι μόνιμα δεμένα” προτείνουμε:
“Οι σκύλοι και οι γάτες, όντας ζώα συντροφιάς, διαμένουν μόνον εντός της οικίας του ιδιοκτήτη τους ή στον περιφραγμένο αύλιο χώρο της, πάντα ελεύθερα.
Τις ώρες της κοινής ησυχίας βρίσκονται υποχρεωτικά εντός της οικίας του ιδιοκτήτη.
Οι σκύλοι φύλαξης του ποιμνίου παραμένουν ελεύθεροι στο ποιμνιοστάσιο ή στους χώρους όπου διατρέφεται το αυτό”.
Τα ανωτέρω θα ισχύουν για όσους αποκτούν κατοικίδιο από την ψήφιση της τροπολογίας και μετά.
Στις συνομιλίες που θα επιδιώξουμε να έχουμε με το αρμόδιο υπουργείο θα κατατεθούν επίσης προτάσεις για όσους ήδη έχουν ζώο συντροφιάς, σκύλο ή γάτα, στις οποίες αυτό που θα πρυτανεύει θα είναι πάντα η ελευθερία και η μη καθήλωσή τους, αλλά και ασφαλείς τρόποι για την μη αδεσποτεία αυτών.
Ειδικότερος στόχος μας είναι η απάλειψη του θλιβερού φαινομένου των βαρελόσκυλων.
Στα πλαίσια αυτά στις διαπραγματεύσεις μας με το υπουργείο θα κατατεθούν.
1. Χιλιάδες επιστολές διαμαρτυρίας τουριστών διαχρονικά σταλμένες, τις οποίες έχουμε στην κατοχή μας, αναφέρω πρόσφατη επιστολή...
2. Χιλιάδες υπογραφές μέσω petitions, διαδικτυακής δηλαδή συγκέντρωσης υπογραφών.
3. Επιστολές και ομιλίες Ευρωβουλευτών στην Ευρωβουλή για τις συνθήκες που οι Έλληνες επιφυλάσσουν στα ζώα τους γενικά.
4. Διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας και άλλων Φορέων προς τον Επίτροπο Περιβάλλοντος και την Επιτροπή για την Ευζωία των Ζώων της Ε.Ε.
5. Πολλές δεκάδες video γυρισμένα από τουρίστες, που χρόνια τώρα κάνουν τον γύρο του κόσμου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας και σε επίπεδο οικονομίας και για τον πολιτισμό μας.
6. Τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας που διεξάγουμε μέσω έγκυρης δημοκοπικής εταιρίας με συνεντεύξεις εκατοντάδων τουριστών, όπου ήδη καταγράφεται, η αλγεινή εντύπωση των τουριστών για την άθλια εικόνα που εκπέμπει η χώρα σε σχέση με τα ζώα.
Τελειώνοντας και επειδή η χώρα μας βρίσκεται σε οιωνεί προεκλογική περίοδο, επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά και στέλνουμε μήνυμα ότι οι πολίτες, που ασχολούνται με την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων ξεπερνούν το 1.500.000 εκατομμύριο, η δε έμπρακτη απόδειξη του φιλοζωικού ήθους των αυριανών υποψηφίων, ενέχει μεγάλο ειδικό βάρος για μας».
Διαβάστε επίσης:
Ισόβια καταδίκη χωρίς αναστολή η διαρκής αλυσόδεση
Τι άλλαξε προς το καλύτερο για τα ζώα συντροφιάς με το νέο νομοσχέδιο
Π.Φ.Π.Ο.: Τα θετικά και τα αρνητικά των τροπολογιών για τα ζώα συντροφιάς
ΥΠ.Α.Α.Τ.: Είναι παράνομο τα ζώα να ζουν μονίμως αλυσοδεμένα!
Το παιδί σου θα το αλυσόδενες;
Π.Φ.Π.Ο.: Σειρά δράσεων για την καλλιέργεια της φιλοζωικής κουλτούρας στην Ελλάδα
Π.Φ.Π.Ο.: Συνταγματική αλλαγή για να μην αντιμετωπίζονται τα ζώα ως αντικείμενα!
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr