Η Νατάσσα Μπομπολάκη ως πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, ιδρυτικό μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 115 Ζωοφιλικών Σωματείων, πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» και ως νομικός άνοιξε τις εργασίες της ημερίδας «Α΄ Συνάντηση για την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Φιλοζωικής Κουλτούρας στην Ελλάδα του Σήμερα» – που πραγματοποιήθηκε στις 31/10 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Ολόκληρη η ομιλία της
«Κύριοι Σύνεδροι, Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Η σημερινή μας Συνάντηση λαμβάνει χώρα κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες, αντίξοες και πρωτόγνωρες συνθήκες για την πατρίδα μας. Δεν σας κρύβουμε ότι κάποιες στιγμές προβληματιστήκαμε να αναβάλουμε την Συνάντησής μας αυτή, έχοντας πλήρη επίγνωση των οικονομικών και δομικών αντιξοοτήτων του κοινωνικού υποδοχέα στο πλαίσιο του οποίου καλούμαστε να δράσουμε.
Θεωρούμε όμως ότι η κρίση που διέρχεται η χώρα μας είναι πρωτίστως κρίση του συνολικού μας αξιακού συστήματος, κρίση ιδανικών και αρχών. Ο σεβασμός προς το ίδιο δικαίωμα να ζει κάποιος, όποια μορφή ή διαφορετικότητα και να έχει με αξιοπρέπεια, είναι αξία από τις οποία εμφιλοχωρούμεθα, εμείς οι πολίτες που ασχολούμαστε εκτός των άλλων και με την προστασία και την ευζωία των ζώων, γι’ αυτό πέρα από οποιαδήποτε άλλα οφέλη που θα προκύψουν κατ ευθείαν από την σημερινή μας συνάντηση, θεωρούμε ότι συμβάλλουμε σε μια αναγεννητική πνοή της κοινωνίας μας, μιας κοινωνίας που θα πρέπει και πάλι να αρχίσει να ανακαλύπτει παροπλισμένα ιδανικά.
ΕΤΣΙ, μολονότι έχουμε πλήρη συναίσθηση της συχνά παραμορφωμένης εικόνας που διαθέτουν για τους φιλόζωους άλλες κοινωνικές ομάδες αποφασίσαμε να διεξαγάγουμε σήμερα αυτή την Ημερίδα, γνωρίζοντας πως αυτό αποτελεί μια στάση ζωής που επηρεάζει ακτινωτά και όλες τις άλλες επαγγελματικές και διαπροσωπικές μας δραστηριότητες. Μετά από περίσκεψη και έντονο προβληματισμό αποφασίσαμε να συγκαλέσουμε τούτη τη συνάντηση για τους εξής λόγους:
Α) Επειδή πιστεύουμε πως είναι αδήριτη ανάγκη του οποιουδήποτε Έλληνα ακτιβιστή να βρίσκεται σε συνεχή ανοιχτό διάλογο με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ώστε να επωφελείται από την πρότερη πείρα και πρακτική τους.
Β) Επειδή θέλουμε να ακούμε τη διεπιστημονικότητα στα ζητήματα φιλοζωίας, ώστε να καταδείξουμε το πολύπλευρο των ζητημάτων τέτοιας υφής.
Γ) Επειδή, τέλος και σπουδαιότερο, πρέπει να θέσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επισήμανση πως ένας νόμος - ακόμα και εάν είναι τόσο προωθημένος όσο, για παράδειγμα αυτός της Αυστρίας ή της Σλοβενίας - δεν μπορεί να επιλύσει μόνος του τα προβλήματα διαμόρφωσης κουλτούρας και πολύ περισσότερο κοινωνικής συνείδησης απέναντι στα ζώα.
Θεωρούμε ότι απαιτείται να επανεξετάσουμε την θέση και την σχέση μας με την φύση και τα ζώα, ξεκινώντας από τα ίδια τα θεμέλια του πολιτισμού μας, που έχει κτιστεί πάνω στην εκμετάλλευση ανθρώπων, ζώων, παιδιών, γυναικών, άλλων φυλών και γενικότερα των οικονομικά, βιολογικά και κοινωνικά ασθενέστερων και διαφορετικών.
Άθελα μας κληρονομήσαμε μια σχέση ανθρώπου προς το ετερογενές, που λειτουργεί εκμεταλλευτικά και εξουσιαστικά προς τα ζώα. Από αυτή την λάθος σχέση εκκινείται και κάθε παραβατική έως άθλια συμπεριφορά. Θεωρούμε χρέος του καθένα μας να συνειδητοποιήσει, αμφισβητήσει, επανεξετάσει, εμπλουτίσει ή απορρίψει, όσα μάθαμε και κληρονομήσαμε διαχρονικά μέσα από την κοινωνία για την φύση και τα ζώα και όχι μόνο, ώστε να παραδώσουμε μια άλλη πιο υπεύθυνη θέση και φιλοσοφία στους επερχόμενους.
Το παρόν που δίνει εδώ σήμερα το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης μας δίνει την ευκαιρία να θέσουμε το θέμα της εισαγωγής Κανονικού πλέον Μαθήματος για τα Ζώα και την Φύση, στα σχολεία και κυρίως τα δημοτικά. Η νέα γενιά πρέπει να γίνει η εγγύηση για ένα καλύτερο μέλλον, σε αυτή στηρίζουμε και εμείς την ελπίδα μας για αλλαγή της ελληνικής φιλοζωικής και περιβαλλοντικής κουλτούρας.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η πιο ευέλικτη και επιδεκτική οσμώσεων Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, Φορείς τους οποίους έχω την τιμή να εκπροσωπώ, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός σύγχρονου, επιστημονικά προσανατολισμένου, απαλλαγμένου από τις αντιθέσεις και την απλοϊκότητα του παρελθόντος φιλοζωικού κινήματος, προκειμένου να μπορέσουν να βρουν τρόπους να συμπαρασύρουν την ευρύτερη κοινωνία να συμπορευτεί με τις θέσεις τους και με τους αγώνες τους προχωρούν στην ενεργοποίηση ενός ελεύθερου forum διακίνησης ιδεών, ώστε οι προσπάθειες να γίνουν ακόμη πιο μαζικές και να διασταυρώνονται κυριολεκτικά στον δρόμο, για την ανακούφιση και την προστασία των ζώων αλλά και στην χάραξη διαδρομών, που θα οδηγήσουν την Πολιτεία να συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα μια άλλης αντιμετώπισης κατ ευθείαν της ίδιας της ζωής τελικά.
Ευκαιρίας δοθείσης να επισημάνουμε, ότι - κατά την γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Φιλοζωικών Οργανώσεων - το νέο σχέδιο νόμου, που έχει καταρτιστεί από το ΥΠ.Α.Α.Τ., δεν αποτελεί τομή για τα φιλοζωικά θέματα της χώρας μας, ούτε εν τέλει περιμένουμε να περιορίσει δραστικά τον γεωμετρικά αυξανόμενο, δυσβάστακτο υπερπληθυσμό των αδέσποτων ζώων. Περιέχει κάποιες θετικές διατάξεις, που ίσως βελτιώσουν την σημερινή κατάσταση.
Εν κατακλείδι χρειάζεται επειγόντως να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο του Συνειδητού Φιλόζωου αλλά και τον προσανατολισμό των επιδιώξεων του Φιλοζωικού Κινήματος υπό τις παρούσες συνθήκες. Καλέσαμε λοιπόν εδώ σήμερα όχι μόνο τα συναρμόδια Υπουργεία, εμπλεκόμενους Ευρωβουλευτές και εκπροσώπους φορέων του δικού μας κράτους αλλά και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αλλά και μία ικανής έκτασης ομάδα ειδικών πανεπιστημιακών αποδεδειγμένης διεθνούς εμβέλειας, για να επανατοποθετήσουμε αρχές, επιδιώξεις και ορισμούς υπό το φως των νέων δεδομένων.
Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους τους παρευρισκόμενους εδώ σήμερα, από τους επισήμους και την διεπιστημονική ομάδα που συνεργάζεται μαζί μας, μέχρι τον τελευταίου εθελοντή - ακτιβιστή που υποστηρίζει την ουσιαστική καρδιά του κινήματος, δηλαδή την ίδια την βαριά δουλειά του δρόμου.
Είναι γι' αυτόν τον λόγο που αποφασίσαμε τα προεδρεία να έχουν συμβολικό χαρακτήρα και σε αυτό το πρώτο καλώ την ζώσα Ιστορία του Κινήματος κα Μαρίνα Κόλλια - Πετροπουλάκη και πρόεδρο του ιστορικού Φιλοζωικού Σωματείου Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης όσο και την νεώτερη όλων κυρίων και κυριών, την Μαρία Κοζάρη, πρόεδρο του Συλλόγου Ζωόφιλων Γιαννιτσών.
Τώρα θα σας παρουσιάσω τους εκπροσώπους της επίσημης πολιτείας και τη συζήτηση έχουμε την τιμή να διευθύνει ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Γιάννης Πολίτης...».
Διαβάστε επίσης:
«Περιορισμένης εμβέλειας» η φιλοζωική κουλτούρα στην Ελλάδα (βίντεο)
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Τα ζώα υπήρξαν και πριν από εμάς και έχουν τη δύναμη να υπάρξουν και χωρίς εμάς»
Ολόκληρη η ομιλία της Ελένης Πορτάλιου στην ημερίδα
Κατερίνα Ηλιάδη: «Τα δικαιώματα των ζώων»
Σας περιμένουμε στη συνάντηση - συζήτηση για τη φιλοζωία
Γιατί οι Έλληνες συμπεριφέρονται με βαρβαρότητα στα ζώα; Συνάντηση για τη φιλοζωία
Θα δηλητηρίαζες ποτέ ένα μωρό;
Επιστήμονες, φιλόζωοι και Αστυνομία συζητούν για τα εγκλήματα σε βάρος των ζώων
Δεν το δινει λεει αυτος οκυνηγος το σκυλι τι θαγινει κυρια Μπομπολακη πρεπει να του απαγορευθει με εισαγγελικη αρχη να μην εχει ποτε ξανα σκυλο αυτος ο ανθρωπος.
Πληροφορήθηκα ότι στέλνονται αδέσποτα ζώα στο εξωτερικό επι αμοιβή (300 - 350&ευρώ). Διερωτώμεθα τι γίνονται τα συγκεκριμένα ζωάκια και ποία η τύχη τους?;;;;;;;;;;;;;