Στηρίξτε μας

Νεκροί από φόλες σπάνιοι μαυρόγυπες, ένας στικταετός και μια αγριόγατα στη Δαδιά Έβρου

8 Μαρτίου 2021 13:32 | Καταγγελίες
Νεκροί από φόλες σπάνιοι μαυρόγυπες, ένας στικταετός και μια αγριόγατα στη Δαδιά Έβρου

Τη δηλητηρίαση από φόλες δύο σπάνιων μαυρόγυπων (καθώς περίπου 30 ζευγάρια του είδους φωλιάζουν στην περιοχή),  ενός στικταετού και μιας αγριόγατας ανακοίνωσε σήμερα ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου (Φ.Δ.Ε.Π.Δ.Δ.Λ.Σ.) καθώς τα πτώματα των ζώων εντοπίστηκαν μεταξύ Κορνοφωλιάς και Δαδιάς Έβρου.

 

Ο Φ.Δ.Ε.Π.Δ.Δ.Λ.Σ. επισημαίνει τα εξής; «Μπροστά σε δύο νεκρούς μαυρόγυπες, έναν στικταετό και μία αγριόγατα βρέθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο δύο υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και η χειρίστρια του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων του WWF Ελλάς, ενώ στο σημείο έσπευσε και η Δασάρχης Σουφλίου Γ. Διαγκάκη. Ο θάνατος των ζώων προήλθε από την κατανάλωση δηλητηριασμένων δολωμάτων, που τοποθετήθηκαν από ασυνείδητους σε αγροδασική περιοχή μεταξύ Κορνοφωλιάς και Δαδιάς.

Ο εντοπισμός των δύο μαυρόγυπων έγινε χάρη στον δορυφορικό πομπό που έφερε το ένα από τα δύο πουλιά. Στη συνέχεια, η μονάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, με τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, εντόπισε τον στικταετό και την αγριόγατα, καθώς και ένα σημείο με πολλά νεκρά έντομα και τρίχες. Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν επιπλέον θυμάτων θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

Το πλήγμα για τον απειλούμενο πληθυσμό του μαυρόγυπα είναι τεράστιο, καθώς ο «Μάριος» και ο «Βαγγέλης», τα δύο πουλιά που βρέθηκαν νεκρά, φώλιαζαν σε δύο διαφορετικές φωλιές, με αποτέλεσμα να χαθούν δύο ζευγάρια από τα μόλις 30-35 που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.

«Είναι αδιανόητο μετά από δεκαετίες προσπαθειών για την ανάκαμψη του μοναδικού πληθυσμού μαυρόγυπα στα Βαλκάνια να καταγράφονται ακόμα τέτοια περιστατικά, και μάλιστα εντός του Εθνικού Πάρκου», τονίζει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κωνσταντίνος Ποϊραζίδης.

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι παράνομη και διώκεται ποινικά. Δείγματα από τα νεκρά ζώα θα σταλούν για τοξικολογικές αναλύσεις, σε συνεργασία με την τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία, με στόχο να ταυτοποιηθεί η τοξική ουσία που χρησιμοποιήθηκε και να διαπιστωθεί η προέλευσή της. Στο σημείο βρέθηκαν επίσης και ίχνη από βιολογικό υλικό, στα οποία πρόκειται να γίνει ταυτοποίηση του γενετικού υλικού.

«Το Δασαρχείο Σουφλίου ξεκινάει άμεσα την προανακριτική διαδικασία, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα του “Τοπικού Σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων”, και σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς θα προβεί σε κάθε δυνατή ενέργεια για τον εντοπισμό των δραστών», αναφέρει η Δασάρχης Σουφλίου Γιαννούλα Διαγκάκη.

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, εκτός από την ανυπολόγιστη ζημιά που προκαλεί στη φύση, αποτελεί άμεσο κίνδυνο και για τη δημόσια υγεία. Αξίζει να αναφερθεί ότι το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν τόσο ισχυρό που τα ζώα πέθαναν πριν καν προλάβουν να απομακρυνθούν από το σημείο όπου καταναλώθηκε.

«Έχει έρθει πια ο καιρός η μάστιγα αυτή που πλήττει την ελληνική φύση εδώ και δεκαετίες με ανεπανόρθωτες συνέπειες, να αντιμετωπιστεί συντονισμένα, με κατάλληλη διαχείριση, αποφασιστικότητα και εφαρμογή της νομοθεσίας για τις παράνομες δραστηριότητες στην ύπαιθρο», δηλώνει η υπεύθυνη του προγράμματος Έβρου του WWF Ελλάς, Δώρα Σκαρτσή.» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ποιοι βάζουν τις φόλες;

Όπως πολλές φορές έχουμε πει αναφορικά με το προφίλ των δραστών τις φόλες στους οικισμούς, σε πόλεις και χωριά τις βάζουν «νοικοκυραίοι», που δεν ανέχονται την παρουσία αδέσποτων ακόμα και οικόσιτων γατιών και σκυλιών στους δρόμους, στις αυλές τους και οπουδήποτε αλλού.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι κτηνοτρόφοι που βάζουν φόλες για να εξοντώσουν σκυλιά, αλεπούδες, κουνάβια, ώστε να μην έχουν απώλειες από τα κοπάδια τους και η τρίτη κατηγορία είναι οι κυνηγοί οι οποίοι συστηματικά δηλητηριάζουν άγρια ζώα (συνήθως αλεπούδες, λύκους κ.ά.), τα οποία τρέφονται με τα θηράματα τους (π.χ. λαγούς). Τέταρτη κατηγορία είναι οι γεωργοί, μελισσοκόμοι κ.ά. που συνήθως δηλητηριάζουν με καλαμπόκι - φόλα και άλλα είδη δολωμάτων από αγριογούρουνα έως αρκούδες, ώστε να εμποδίσουν τα άγρια φυτοφάγα ζώα να τραφούν με ό,τι καλλιεργούν στα χωράφια τους.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Δηλητηριώδης φιλοξενία Μαυρόγυπα στην Ελλάδα

Νεκρός από φόλα σπάνιος Μαυρόγυπας που απελευθερώθηκε στη Βουλγαρία και δηλητηριάστηκε στη Μάνη Λακωνίας

Νεκρός εντοπίστηκε σπάνιος Μαυρόγυπας στην περιοχή Λύρας – Φυλακτού στον Έβρο

Νεκρός Μαυρόγυπας από ηλεκτροπληξία στη Χαράδρα Ροδόπης

Έβρος: Ακόμα ένας σπάνιος Μαυρόγυπας νεκρός από φόλα στη Νίψα Αλεξανδρούπολης

Έβρος: 19 ετών ο ένας από τους δηλητηριασμένους με φόλα μαυρόγυπες που βρέθηκε στο δάσος Δαδιάς

Μεσημβρία Έβρου: Έριξε δηλητήριο στο πτώμα κατσίκας και με τη φόλα σκότωσε ζώα

Ο δηλητηριασμένος Μαυρόγυπας που βρέθηκε στην Τουρκία από την Δαδιά απέδειξε ότι οι πληθυσμοί των σπάνιων αρπακτικών επικοινωνούν…

Νεκρός από φόλα και σπάνιος Μαυρόγυπας στα Λουτρά Αλεξανδρούπολης

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.