Στηρίξτε μας

Νεκρός Μαυρόγυπας από ηλεκτροπληξία στη Χαράδρα Ροδόπης

12 Αυγούστου 2018 22:04 | Επικαιρότητα
Νεκρός Μαυρόγυπας από ηλεκτροπληξία στη Χαράδρα Ροδόπης

Ένα δυσάρεστο γεγονός κλήθηκε να αντιμετωπίσει στις 7 Αυγούστου ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου όταν βρέθηκε νεκρός ένας Μαυρόγυπας από ηλεκτροπληξία. Ο δορυφορικός πομπός με τον οποίον ήταν εφοδιασμένο το πουλί έδινε το ίδιο στίγμα για 2 ημέρες.

HaradraRodopisMavrogypasIlektroplixia 3

Στη σχετική ανακοίνωση ο φορέας επισημαίνει τα εξής: «Η συλλογή του πουλιού πραγματοποιήθηκε από στελέχη του WWF Ελλάς που το εντόπισαν νεκρό, στην περιοχή Χαράδρας, Δήμου Αρριανών, στην Π.Ε. Ροδόπης και το μετέφεραν στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης στη Δαδιά για τη διατήρηση του νεκρού ζώου σε καταψύκτη για περαιτέρω αναλύσεις.

Μέσα στο ράμφος υπήρχε αίμα, οι άκρες των φτερούγων του ήταν καμένες, είχε ένα μεγάλο τραύμα με απώλεια φτερών στο δεξί πόδι και ένα πιο μικρό στο λαιμό. Το σημείο εύρεσης και τα τραύματα συνδέουν την αιτία θανάτου με ηλεκτροπληξία από το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος μέσης τάσης.

Ο Μαυρόγυπας ήταν δακτυλιωμένος με πλαστικό και μεταλλικό δακτυλίδι στα πόδια, και με ταμπέλα σήμανσης φτερού. Είχε γεννηθεί το 2017 στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου και την ίδια χρονιά δακτυλιώθηκε από εξειδικευμένο προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης.

HaradraRodopisMavrogypasIlektroplixia 1

Το παραπάνω γεγονός επιβεβαιώνει τις πολλές και ποικίλες απειλές που υπάρχουν για αυτό το σπάνιο και "Κινδυνεύον" είδος της ελληνικής πανίδας, αλλά και για τα υπόλοιπα είδη αρπακτικών πουλιών. Οι απειλές αυτές δεν περιορίζονται μόνο στην παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, αλλά σχετίζονται επίσης με την έλλειψη τροφής λόγω της αλλαγής των πρακτικών κτηνοτροφίας, την κατασκευή αιολικών πάρκων λόγω πρόσκρουσης πουλιών στις ανεμογεννήτριες και όπως διαπιστώσαμε δυστυχώς πρόσφατα την ηλεκτροπληξία από το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος μέσης τάσης.

Συνολικά 28 δορυφορικοί πομποί έχουν τοποθετηθεί σε Μαυρόγυπες από το Φορέα Διαχείρισης τα τελευταία δύο χρόνια, με σκοπό την ακριβή παρακολούθηση των μετακινήσεων των πουλιών, την καταγραφή των κύριων περιοχών που χρησιμοποιούν και την διερεύνηση των αιτιών θανάτου τους. Οι 8 έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του ΕΠΠΕΡΑΑ (ΈΣΠΑ 2007-2013), βασικού προγράμματος χρηματοδότησης του Φορέα Διαχείρισης και οι 20 στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE (LIFE RE-VULTURES), στο οποίο ο Φορέας Διαχείρισης συμμετέχει ως εξωτερικός συνεργάτης.».

Διαβάστε επίσης:

Έβρος: Ακόμα ένας σπάνιος Μαυρόγυπας νεκρός από φόλα στη Νίψα Αλεξανδρούπολης

Έβρος: 19 ετών ο ένας από τους δηλητηριασμένους με φόλα μαυρόγυπες που βρέθηκε στο δάσος Δαδιάς

Μεσημβρία Έβρου: Έριξε δηλητήριο στο πτώμα κατσίκας και με τη φόλα σκότωσε ζώα

Ο δηλητηριασμένος Μαυρόγυπας που βρέθηκε στην Τουρκία από την Δαδιά απέδειξε ότι οι πληθυσμοί των σπάνιων αρπακτικών επικοινωνούν…

Νεκρός από φόλα και σπάνιος Μαυρόγυπας στα Λουτρά Αλεξανδρούπολης

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.