Η περιφορά ζώων σε πανηγύρια, θρησκευτικές τελετές (κουρμπάνι) και άλλες παραδοσιακές εκδηλώσεις όπου έμβια όντα μεταφέρονται ως τάματα προς τιμήν των αγίων και όχι μόνο είναι κάτι το συνηθισμένο στη χώρα μας και δυστυχώς ο νομοθέτης δεν απαγόρευσε αυτή τη μορφή κακοποίησης καθώς θεωρεί ότι ένα ζώο δεν κακοποιείται αν π.χ. το περιφέρεις δεμένο ανάμεσα σ’ ένα πλήθος που χορεύει, φωνάζει, χειροκροτεί και ενώ η μουσική από τα όργανα ή τα ηχεία είναι εκκωφαντική. Σύμφωνα με αυτήν την οπισθοδρομική διάταξη αρκεί ένας κτηνίατρος να βεβαιώσει ότι αυτό τελικά δεν είναι κακοποίηση.
Για τον νομοθέτη αυτό δεν είναι κακοποίηση ταύρου αλλά ευζωία...
Παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τοπικοί κτηνίατροι (ιδιώτες ή νομοκτηνίατροι) συχνά καλύπτουν αυτούς που κακοποιούν τα ζώα καθώς όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους στις κλειστές κοινωνίες ή είναι και συγγενείς, ο νομοθέτης άφησε το θέμα της... προστασίας των ζώων στα χέρια τους. Προφανώς οι αρμόδιοι δεν γνωρίζουν περιπτώσεις εξόφθαλμων κακοποιήσεων ζώων τις οποίες οι ελεγκτικές αρχές έκαναν ότι δεν βλέπουν και τελικά εγκλήματα έγιναν γνωστά - και ασκήθηκαν διώξεις - μετά από καταγγελίες τουριστών ή επισκεπτών...
Δείτε στα σχετικά βίντεο - πρόσφατα και παλιότερα - υπό ποιες συνθήκες γίνεται η περιφορά του ταύρου λίγο πριν τη σφαγή του σε πανηγύρια της Λέσβου...
Δυστυχώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπέκυψε στις πιέσεις των τοπικών κοινωνιών και κυρίως των εκκλησιαστικών φορέων που έχουν κέρδη από τέτοιες δραστηριότητες (καθώς έτσι γεμίζουν τα παγκάρια μονών και εκκλησιών) και τελικά στον νέο νόμο 4830/2021 αναφέρεται ότι αν κτηνίατρος παρίσταται στην εκδήλωση και υπογράψει σχετική βεβαίωση ότι ένα ζώο δεν κακοποιείται και τηρούνται οι κανόνες ευζωίας τότε μπορεί αυτό να χρησιμοποιηθεί σε τέτοιες οπισθοδρομικές τελετές, που μόνο την ευζωία δεν προάγουν, αφού το έμβιο ον αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο λίγο πριν τη σφαγή του.
Χορός αλόγων - μαρτύριο για τα ζώα...
Χαρακτηριστική περίπτωση κακοποίησης ζώων σε πανηγύρια ειδικά στη Λέσβο είναι και ο χορός των αλόγων και φυσικά δράστες είναι οι ιδιοκτήτες των ίππων. Τα ζώα - όπως θα δείτε και στα βίντεο που ακολουθούν - εξαναγκάζονται στο πλαίσιο του εθίμου να χορεύουν με αναβάτες τους μεθυσμένους κατά κύριο λόγο ιδιοκτήτες τους. Συχνά τα ζώα τα χτυπούν, ώστε αυτά να κάνουν τα απαραίτητα κόλπα και τα άλογα εξαναγκάζονται να υπομένουν την εκκωφαντική μουσική, τις κραυγές των ανθρώπων, τον πόνο από τα χτυπήματα και τα σπασμένα γυαλιά από τα μπουκάλια και τα ποτήρια στο έδαφος...
Ο νομοθέτης άραγε δεν τα γνωρίζει αυτά;
Αν και στην Ελλάδα έχουμε καταγράψει αναρίθμητες περιπτώσεις κακοποίησης ζώων (ενεργητικής ή και παθητικής μορφής) σε τέτοια πανηγύρια ο νομοθέτης αφήνει πολλά... παραθυράκια και περιθώρια ώστε το μαρτύριο των ζώων να συνεχίζεται αρκεί ένας κτηνίατρος να υπογράψει το σχετικό έγγραφο. Ο νομοθέτης, προστάτεψε μάλιστα από τις λοταρίες με έπαθλο έμβια όντα, μόνο τα ζώα συντροφιάς. Όλα τα άλλα είδη ζώων επιτρέπει να δίνονται ως δώρο μετά από σχετική κλήρωση!
Οπισθοδρομική διάταξη!
Ο νόμος 4830/2021 στο άρθρο 23 για όλα αυτά ορίζει τα εξής: «1. Απαγορεύεται η συμμετοχή, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό, κάθε ζώου σε πρόγραμμα ή παράσταση που διεξάγεται σε τσίρκο ή από θίασο με ποικίλο πρόγραμμα.
Απαγορεύεται η συμμετοχή, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό, κάθε ζώου σε κάθε είδους παραστάσεις, μη εξαιρουμένων των εκπαιδευτικών παραστάσεων. Εκδηλώσεις με συμμετοχή ζώων στο πλαίσιο τήρησης λαϊκών ή τοπικών παραδόσεων επιτρέπονται αποκλειστικά, εάν διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και με υποχρεωτική παρουσία κτηνιάτρου καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Απαγορεύεται αυστηρά η κακοποίηση και η σφαγή ζώων στο πλαίσιο αυτό. Στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 34. Εκδήλωση με συμμετοχή ζώου ή ζώων αδειοδοτείται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου, όπου θα τελεστεί η εκδήλωση. Ο επιβλέπων κτηνίατρος συντάσσει έκθεση προ της εκδήλωσης, η οποία κατατίθεται στο δημοτικό συμβούλιο πριν την έγκριση της εκδήλωσης και η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Ο επιβλέπων κτηνίατρος συντάσσει νέα έκθεση μετά το πέρας της εκδήλωσης, στην οποία επιβεβαιώνει ότι δεν παραβιάστηκε η ευζωία του ζώου ή των ζώων που συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Με την επιφύλαξη του άρθρου 22, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.
Από τις παραστάσεις της παρ. 2 εξαιρούνται: (α) παραστάσεις ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας, που περιλαμβάνουν την υπερπήδηση εμποδίων, την ιππική δεξιοτεχνία και το ιππικό τρίαθλο ή (β) εκθέσεις του δεύτερου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 22 ή (γ) περιπτώσεις κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού υπό την προϋπόθεση της μη κακοποίησης του ζώου.
Απαγορεύονται η εκτροφή, η εκπαίδευση και η συμμετοχή ζώων σε οποιοδήποτε είδος μάχης. Επίσης απαγορεύονται η εκτροφή, η εξαγωγή και η χρησιμοποίηση σκύλων, γατών, ιπποειδών και ειδών νυφίτσας (mustela putorius furo) για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.
Αρμόδια αρχή για την εφαρμογή των παρ. 1, 2, 3 και 4 είναι ο Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εκδίδει την άδεια λειτουργίας της επιχείρησης ή πραγματοποίησης της εκδήλωσης κατά το άρθρο 81 του ν. 3463/2006 (Α’ 114).
Στις περιπτώσεις που για κερδοσκοπικά, ψυχαγωγικά ή καλλιτεχνικά θεάματα, μουσικής ή παραστατικής ή άλλης τέχνης ή άλλες συναφείς καλλιτεχνικές ή ψυχαγωγικές εκδηλώσεις ή προγράμματα από τα αναφερόμενα στις παρ. 1, 2, 3 και 4, απαιτείται η έκδοση άδειας λειτουργίας, ο αιτών την άδεια οφείλει να υποβάλει στην αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας αρχή, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) ότι δεν διατηρεί ζώα στις εγκαταστάσεις του με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους με οποιονδήποτε τρόπο στο πρόγραμμα ή στην εκδήλωση, με την επιφύλαξη των εξαιρέσεων του άρθρου 16.
Η αρμόδια αρχή της παρ. 6 δικαιούται να διενεργήσει επιτόπιο έλεγχο στο σημείο εγκατάστασης της επιχείρησης ή διενέργειας της εκδήλωσης οποιαδήποτε χρονική στιγμή, πριν ή και μετά την έκδοση της άδειας, για να διαπιστώσει αν τηρούνται οι διατάξεις του παρόντος. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, η αρμόδια αρχή μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, εφόσον το κρίνει απαραίτητο. Η επιχείρηση οφείλει να συνδράμει τις αρμόδιες αρχές κατά τη διάρκεια του ελέγχου. Σε περίπτωση παρεμπόδισης του ελέγχου, δεν χορηγείται η άδεια λειτουργίας ή, αν αυτή έχει ήδη χορηγηθεί, ανακαλείται.
Η αρχή της παρ. 6 είναι αρμόδια για την παραλαβή και εξέταση καταγγελιών σχετικά με παραβάσεις του παρόντος άρθρου. Σε περίπτωση καταγγελίας, η αρμόδια αρχή υποχρεούται σε άμεσο επιτόπιο έλεγχο το αργότερο εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας από τη λήψη της καταγγελίας.
Απαγορεύονται οι κληρώσεις, λοταρίες και διαγωνισμοί με έπαθλο ζώα συντροφιάς.
Το παρόν εφαρμόζεται με την επιφύλαξη του άρθρου 22, καθώς και των ειδικών διατάξεων που αφορούν στα άλογα ιπποδρομιών και τις ιπποδρομίες».
Στιγμιότυπα από έθιμο στη Νάξο καθώς την Πρωτομαγιά ανεβάζουν γαϊδούρια στις ταράτσες των σπιτιών. Επί χρόνια οι αρχές κάλυπταν τους δράστες παρά τα ρεπορτάζ μας και τις καταγγελίες των φιλοζωικών οργανώσεων...
To βίντεο που δημοσίευσε της 1η Μαΐου 2019 μια γυναίκα στο instagram δείχνει το κατέβασμα του γαϊδουριού από το δώμα σπιτιού στο χωριό Γαλήνη. Το ζώο ήταν όλη μέρα στην ταράτσα λόγω εθίμου...
Κακοποίηση ζώων σε θρησκευτικά έθιμα που μόνο ο σατανάς θα μπορούσε να σκεφτεί!
Η Γεωργία Αγγελοπούλου, γνωστή στη φιλοζωική κοινότητα για τη δράση της μέσω της προώθησης της βίγκαν διατροφή με ανάρτηση της στο facebook στις 17 Σεπτεμβρίου επισημαίνει τα εξής αναφορικά με αυτά τα έθιμα και τις σφαγές ζώων: «Μονάχα εμείς ανατριχιάζουμε σύγκορμοι στο θέαμα του μελλοθάνατου Ταύρου που τον περιφέρουν οι θρησκευτικοί Ταλιμπάν στολισμένο με στεφάνι σαν ιερό θέαμα.
Ο νομοθέτης δεν είχε τα κότσια να τους χαλάσει την ''Παράδοση''
Το υπερήφανο ζώο στολίζεται τον ίδιο του τον Επιτάφιο
οι πιστοί κρατάνε τα λουλουδάκια σαν φυλαχτά όλο τον χρόνο.
Οι δηλώσεις του εκεί εκπροσώπου της εκκλησίας σαφείς:
«Έπειτα ας προσέξουν! Πολλοί τα έχουν βάλει με τον Ταξιάρχη και το μετάνιωσαν! Ας γνωρίζουν ότι ο δικός μας Άγιος δεν κρατά σταυρό, αλλά σπαθί. Τούτο προς “γνώσιν και συμ-μόρφωσιν”».
Στο ψηφισθέν σχέδιο νόμου σαν άλλο Μαντείο των Δελφών έδωσαν διφορούμενη διάσταση στο άρθρο 23, έτσι κάνουν τάχα μου τη χάρη σε μας για τη ΔΗΜΟΣΙΑ σφαγή και επίσης κάνουν και τη χάρη στους Ταλιμπάν των πανηγυριών του Μανταμάδο να κρατήσουν την περιφορά και διαπόμπευση του ζώου .... προσπάθεια να καλύψουν όλους τους ψηφοφόρους τους, ενώ τα ζώα θα την πληρώσουν σε κάθε περίπτωση!
Ούτως ή άλλως θα σφαχτούν και το ξέρουμε.
Αρκετά έχουν τραβήξει τα ζώα από εμάς! Φτάνει πια!
Δεν χρειάζεται να τα ξεφτιλίζετε άλλο στην #Ελλαδα του 2021 παρουσία μάλιστα παιδιών ώστε να μαθαίνουν από την τρυφερή τους ηλικία πως να διαιωνίζουν θρησκευτικά έθιμα και τελετουργικά που μόνο ο σατανάς θα μπορούσε να σκεφτεί!
Μάθετε να τα σέβεστε τα ζώα και διδάξτε το και στα παιδιά σας!»
Σύμφωνα με την εγκύκλιο ΑΔΑ:4Α 861-ΒΩΟ του Υπουργείου Μεταφορών, Συγκοινωνιών, Υποδομών και Δικτύων, τα ζώα συντροφιάς ταξιδεύουν υποχρεωτικά μέσα στον χώρο επιβατών υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Με επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας φιλόζωοι εθελοντές κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται για την εξόφθαλμη αδιαφορία, που επιδεικνύει η αρμόδια δημοτική αρχή για τα εγκλήματα τα οποία συμβαίνουν εις βάρος των αδέσποτων που ζουν στην περιοχή.
Δραματική έκκληση για αδιάβροχα παντελόνια (νιτσεράδες που φτάνουν μέχρι το στήθος) ώστε οι διασώστες να μην κινδυνεύουν από τα μολυσμένα ύδατα, καθώς και για ζωοτροφές…