Τη φροντίδα μίας ορφανής αρκούδας ηλικίας μόλις 2,5 μηνών, με στόχο την περίθαλψη και την τελική επανένταξή της στη φύση ανέλαβε από την περασμένη Παρασκευή ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ. Το μικρό αρκουδάκι εντοπίστηκε να είναι μόνο του από τους εργαζόμενους της Δασικής Υπηρεσίας Καστοριάς στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αυγής. Η προσπάθεια ανεύρεσης της μητέρας του δεν είχε αποτέλεσμα γι’ αυτό και κρίθηκε απαραίτητο το μωρό να μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.
Το αρκουδάκι ήταν πεινασμένο.
Το αρκουδάκι ήταν μόνο του επί δύο ημέρες, ήταν ήδη αδυνατισμένο και στρεσαρισμένο και προκειμένου να μη διακινδυνεύσει η επιβίωση του η επιστημονική ομάδα το μετέφερε στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριας Ζωής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, όπου και της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Σύμφωνα με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ τα αρκουδάκια δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνα τους χωρίς τη μητέρα τους σε τόσο μικρή ηλικία. Έτσι, τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτόκολλο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών.
Το ίδιο πρωτόκολλο έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν με επιτυχία στις περιπτώσεις του Μικρού Τζον και του Νικήτα, των δύο ορφανών αρκούδων που περιέθαλψε και επέστρεψε στη φύση για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ το 2012.
Μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.
Αν και ήταν ελαφρώς υποσιτισμένη η Ζωή - καθώς έτσι ονομάστηκε από τους υπαλλήλους της Δασικής Υπηρεσίας - είναι σε σταθερή και η κατάσταση της δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Παρόλα αυτά τα πρώτα 24ωρα της περίθαλψης είναι τα πιο κρίσιμα και τα αποτελέσματα των λεπτομερών κτηνιατρικών εξετάσεων θα δώσουν μια πιο καθαρή εικόνα της κατάστασης της υγείας της.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, δρ Αλέξανδρος Καραμανλίδης, ήρθε από την πρώτη στιγμή σε επαφή με τον πρώην πρόεδρο της Παγκόσμιας Ένωσης για τη Μελέτη και Προστασία της Αρκούδας και ειδικό στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών, δρ John Beecham, ο οποίος θα συμμετέχει συμβουλευτικά στην επιχείρηση περίθαλψης και επανένταξης.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχει η μικρή Ζωή μια δεύτερη ευκαιρία στη φύση! Στην προσπάθεια αυτή, που αποτελεί ένα φιλόδοξο, πρωτοποριακό και πολυέξοδο εγχείρημα ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ζητάει την υποστήριξη των πολιτών και των φορέων για να μπορέσει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις δυσκολίες του εγχειρήματος, ώστε να μην χάσουμε ούτε ένα άτομο αρκούδας από τη φύση αλλά ούτε και ένα κομμάτι της ζωής μας!
Στον αστερισμό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, κάθε αρκούδα μετράει!
- Τα αρκουδάκια γεννιούνται κατά τη διάρκεια του χειμέριου ύπνου της μητέρας τους και η φωλιά τους λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα. Μένουν με τη μητέρα τους για 2 ολόκληρα χρόνια προκειμένου να μάθουν να επιβιώνουν μόνα τους στη φύση. Για να αφήσει η αρκούδα τα μικρά της, συντρέχουν πάντοτε σοβαροί λόγοι. Οι πιθανότητες να ζήσει ένα τόσο νεαρό αρκουδάκι είναι ελάχιστες, ακόμη και με τη φροντίδα των ειδικών.
- Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, όπως και στην περίπτωση του Μικρού Τζον και του Νικήτα, θα ακολουθήσει ένα αυστηρό επιστημονικό πρωτόκολλο, δηλαδή, θα αποφευχθεί κάθε είδους έκθεση σε ανθρώπινη παρουσία, ώστε να μην αναγνωρίσει τον άνθρωπο ως φίλο αλλά ως διαφορετικό είδος. Μετά τους πρώτους δύο μήνες παραμονής της στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης, η Ζωή θα μεταφερθεί στον Ειδικό Χώρο Επανένταξης που έχει δημιουργήσει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ένα περιφραγμένο φυσικό δάσος έκτασης 10 στρεμμάτων, όπου και θα παρακολουθείται με κάμερες. Εφόσον όλη η επιχείρηση κυλήσει ομαλά, θα αφεθεί ελεύθερη λίγο πριν το χειμέριο ύπνο, ώστε να φωλιάσει φυσιολογικά και να ξυπνήσει στη φύση.
Διαβάστε επίσης:
Η ορφανή Ζωή… ζωήρεψε στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ
Τα ορφανά αρκουδάκια θα επιστρέψουν σταδιακά στο φυσικό τους περιβάλλον
Τα αρκουδάκια επέστρεψαν στη φύση. Εσείς μπορείτε να τα παρατηρείτε μέσω Facebook καθημερινά!
Φιλαράκια τα αρκουδάκια που επανεντάχθηκαν επιτυχώς απ’ τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ
Έτοιμος ο Πάτρικ για να αφεθεί ελεύθερος στη φύση μετά από 10 μήνες φροντίδας στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ
Μα γιατί κρύβουν το φαγητό μου;
Ο Πάτρικ μεγαλώνει και ζυγίζει πλέον 10 κιλά
Ο Πάτρικ, το ορφανό αρκουδάκι, μεγαλώνει και ζωηρεύει στην αγκαλιά του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Πυροβολημένη στο κεφάλι νεαρή αρκούδα στο Βροντερό Φλώρινας
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα φροντίσει ορφανό αρκουδάκι που βρέθηκε στην Καστοριά
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Τι γλυκό πλασματάκι!