Πυλαία Θεσσαλονίκης: Βρήκε φόλες λουκάνικα με αγκίστρια
Με ανάρτηση της στο facebook στη δημόσια ομάδα «Εδώ Πυλαία...» η Λένα Τζανίδου στις 17 Αυγούστου επισήμανε ότι βρήκε αγκίστρια μέσα σε κομμάτια λουκάνικου που…
Επιστήμονες πριν από μερικές μέρες εντόπισαν στην Τουρκία και στην περιοχή του Αφιόν Καραχισάρ έναν δηλητηριασμένο από φόλα μαυρόγυπα. Το αρπακτικό έφερε στην φτερούγα του τα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι είχε δακτυλιωθεί στην Δαδιά του Έβρου πολλά χρόνια πριν.
Η Δώρα Σκαρτσή, υπεύθυνη του προγράμματος του WWF για τους μαυρόγυπες, που απειλούνται με εξαφάνιση, με αφορμή την ταυτοποίηση του νεκρού πουλιού επισημαίνει σε άρθρο της επισημαίνει: «Η Δαδιά στον Έβρο είναι το μοναδικό μέρος σε όλα τα Βαλκάνια όπου φωλιάζει και αναπαράγεται ο απειλούμενος μαυρόγυπας. Eδώ και χρόνια δουλεύουμε για να προστατεύσουμε το θαυμαστό οικοσύστημα που στηρίζει έναν πληθυσμό περίπου 30-35 ζευγαριών, αλλά που αυξάνεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς λόγω των απειλών που αντιμετωπίζει στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης όπου βρίσκει τροφή.
Εδώ και χρόνια ελπίζαμε ότι οι μαυρόγυπες της Δαδιάς δεν είναι εντελώς απομονωμένοι. Αν πράγματι είχαν επαφή με τον τούρκικο πληθυσμό, σύμφωνα με την υπόθεσή μας, τότε θα είχαν μεγαλύτερες άμυνες απέναντι σε φυσικές απειλές και θα είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες για αναπαραγωγική επιτυχία. Όμως δεν είχαμε τα στοιχεία για να επιβεβαιώσουμε την υπόθεση: ούτε η μελέτη των μετακινήσεων του είδους με τη βοήθεια δορυφορικών πομπών μας είχε δώσει τέτοια στοιχεία, ούτε υπήρξε ως τώρα οπτική παρατήρηση στην Τουρκία πουλιών «μαρκαρισμένων» στη Δαδιά. Μέχρι που…
© Catherine Sauvage / WWF - Δακτυλίωση μαυρόγυπα στη Δαδιά, λίγο πριν βάλουμε τον αριθμό σήμανσης που ταυτοποιεί τον συγκεκριμένο γύπα.
Πρόσφατα, Τούρκοι ορνιθολόγοι επισκέφτηκαν την περιοχή του Αφιόν Καραχισάρ όπου ντόπιοι κάτοικοι τους πληροφόρησαν για μια μαζική δηλητηρίαση 17 σπάνιων μαυρόγυπων και όρνιων. Άλλη μια τραγική ένδειξη του κόστους της ασυνείδητης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση, που αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τους γύπες και στην Ελλάδα.
Οι κάτοικοι της περιοχής έδωσαν στους ορνιθολόγους μια ετικέτα σήμανσης (wing tag) που είχαν περισυλλέξει. Αμέσως γεννήθηκε η απορία: σε ποιο άγνωστο θύμα ανήκε αυτή η ετικέτα; Η πληροφορία διαδόθηκε γρήγορα διαδικτυακά και μας έφερε προ μεγάλης έκπληξης! Περισυλλεγμένη στην Τουρκία, αντικρίσαμε μία από τις ετικέτες σήμανσης ενός δαδιώτη μαυρόγυπα!
Η ετικέτα της "Χρυσούλας", όπως περισυλλέχθηκε στο Αφιόν Καραχισάρ της Τουρκίας.
Ο κωδικός 31 ανήκει στην «Χρυσούλα», που είχαμε δακτυλιώσει το 2005 και είχαμε να δούμε από το 2013. Η αρχική μας θλίψη για ένα πουλί που παρακολουθούσαμε για πάνω από 8 χρόνια και που θανατώθηκε από φόλες στην ύπαιθρο, έδωσε τη θέση της σε μια μεγάλη συνειδητοποίηση: Για πρώτη φορά, είχαμε στα χέρια μας απόδειξη ότι οι δυο πληθυσμοί μαυρόγυπα, της Δαδιάς και της Τουρκίας, επικοινωνούν!
Η "Χρυσούλα" σε παλιότερη φωτογραφία στην ταΐστρα -τον χώρο συμπληρωματικής τροφοδοσίας των γυπών- στη Δαδιά.
Αυτή η μοναδική παρατήρηση αποτελεί μόνο μια ένδειξη και δεν είναι αρκετή για να μας φανερώσει την έκταση της ανταλλαγής μεταξύ των δυο πληθυσμών. Όμως νιώθουμε περήφανοι γιατί η υπομονή και η επιμονή μας – απαραίτητα στοιχεία όταν μελετάς σπάνια είδη – επιβραβεύτηκαν. Η συστηματική δακτυλίωση του μαυρόγυπα και η καταγραφή σε εβδομαδιαία βάση των γυπών στην ταΐστρα της Δαδιάς ως και το 2015 (μια μακρόχρονη δράση που δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την υποστήριξη των εθελοντών μας) μας βοήθησαν να ερμηνεύσουμε αξιόπιστα τα δεδομένα μας. Τελικά κανείς δεν είναι μόνος σε αυτό τον κόσμο. Ούτε και οι μαυρόγυπες της Δαδιάς!» καταλήγει στο άρθρο της η κα Σκαρτσή.
Αρχική φωτογραφία: © P. Babakas / WWF
Διαβάστε επίσης:
Έρευνα αποδεικνύει ότι οι φόλες είναι η νούμερο ένα απειλή για τον Aσπροπάρη στην Ελλάδα
Νεκρός από φόλα και σπάνιος Μαυρόγυπας στα Λουτρά Αλεξανδρούπολης
Κίκο και Κούκι: Δύο ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που εντοπίζουν τις φόλες
Σύμμαχοι ενάντια στις φόλες μαζί με τον Κίκο τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο
Δηλητηρίασαν το 1 από τα 3 εναπομείναντα ζευγάρια Ασπροπάρηδων στα Μετέωρα
Συστηματική εξόντωση ζώων με φόλες στο Σουφλί στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς
Φόλες με υδροκυάνιο στο Σουφλί εξόντωσαν άγρια και κατοικίδια ζώα
Μαθητές διαμαρτυρήθηκαν για τις φόλες έξω από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης
Οι μαθητές του Έβρου βροντοφώναξαν «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΦΟΛΕΣ»
Και γύπας νεκρός από δηλητήριο στην Κρήτη
Σέρρες: Νεκροί από φόλες δύο σπάνιοι γύπες
Τοξικό εντομοκτόνο σκότωσε τα πτωματοφάγα πουλιά στα στενά του Νέστου
Διεθνείς διαστάσεις έχει το περιβαλλοντικό έγκλημα στα στενά του Νέστου!
Ασπροπάρης: Ένα από τα θύματα μαζικής δηλητηρίασης επέστρεψε στον τόπο του!
Καλαμπάκα: Νεκρά από φόλες σε μια μέρα 10 τσοπανόσκυλα, 4 αλεπούδες, 1 κουνάβι
Διεθνείς διαστάσεις έχει το περιβαλλοντικό έγκλημα στα στενά του Νέστου!
Πρόγραμμα ενάντια στις φόλες από τον Αρκτούρο και το Παν. Κρήτης
Οι φόλες βλάπτουν, τα ζώα, το περιβάλλον, τον ίδιο τον άνθρωπο
Τοξικό εντομοκτόνο σκότωσε τα πτωματοφάγα πουλιά στα στενά του Νέστου
Φόλες: Δολοφονία εις βάρος όλων μας
Φόλες με υδροκυάνιο και νεκρές αλεπούδες εντόπισαν στη Χίο
Γραμμή καταγγελιών για φόλες από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ
Ομάδα σκύλων ανιχνεύει φόλες στα Τρίκαλα
7 αλεπούδες και 6 σκυλιά νεκρά από φόλες με κυάνιο στον Έβρο
Τοποθέτησαν πομπό σε έναν από τους τελευταίους Ασπροπάρηδες των Βαλκανίων
Δύο Όρνια νεκρά από φόλες στην Άνω Βυρσίνη Έβρου
Γιάτρεψαν και απελευθέρωσαν τον Ασπροπάρη που βρέθηκε δηλητηριασμένος στην Κοζάνη
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr