Το παστούρωμα είναι η μέθοδος βασανισμού των ζώων που οι κτηνοτρόφοι – κυρίως στις Κυκλάδες αλλά και αλλού – εφαρμόζουν συνήθως πάνω σε κατσίκες, πρόβατα, αγελάδες, γαϊδούρια ώστε είτε να γλυτώσουν το κόστος κατασκευής περιφράξεων στα κτήματα τους, είτε για να αφήνουν τα κοπάδια τους ανεπιτήρητα χωρίς να φοβούνται ότι αυτά θα απομακρυνθούν αρκετά.
Αυτό το «θέαμα» των ζώων με τα δεμένα πόδια (συχνά οι κτηνοτρόφοι δένουν και το κεφάλι με τα πόδια κάνοντας μεγαλύτερο το μαρτύριο γι' αυτά τα πλάσματα), που βασανίζονται για όσο ζουν, θέλησε να μας δείξει άθελα του ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, με ένα βίντεο το οποίο δημοσίευσε στις 21 Ιανουαρίου 2018 στον λογαριασμό του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης instagram γράφοντας τα εξής «We love our island» (Αγαπάμε το νησί μας).
Ο δήμαρχος Μυκόνου παρά τον αρνητικό σχολιασμό του βίντεο, αφού σε αυτό φαίνεται το κοπάδι με τα πρόβατα που βόσκουν με δεμένα πόδια, δεν το διέγραψε από τον λογαριασμό του. Εμείς όμως το αναφέρουμε - και το δείχνουμε - όχι μόνο γιατί το παστούρωμα είναι ξεκάθαρη μορφή κακοποίησης, αλλά κυρίως γιατί και αυτό - το ότι δηλαδή ο δήμαρχος μιας περιοχής αντί να κυνηγάει αυτούς που βασανίζουν ζώα και δυσφημούν τον τόπο τους το δείχνει σε βίντεο λες και είναι φυσιολογικό - είναι άλλη μια ένδειξη σχετικά με το πόσο συνηθισμένος είναι για τους περισσότερους ντόπιους αυτός ο τρόπος βασανισμού έμβιων όντων που νιώθουν τον πόνο όπως και εμείς.
Είναι για τα δικά τους μάτια τόσο... φυσιολογικό, που κυριολεκτικά παύουν να βλέπουν ότι συμβαίνει κάτι το κακό, και φυσικά αρνούνται να καταλάβουν ότι τα ζώα έτσι υποφέρουν, αφού οι άνθρωποι δεν τους επιτρέπουν ούτε να κινηθούν φυσιολογικά.
Δείτε στις φωτογραφίες και στα βίντεο που δημοσιεύουμε τι παθαίνουν τα ζώα από το παστούρωμα...
Της Ελένης Ηλιοπούλου Για προαναγγελθέν έγκλημα κάνει λόγο το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «ΠΕΛΑΓΟΣ» με αφορμή τον εκβρασμό δύο ζιφιών σε ακτές της Κέρκυρας σήμερα. Το…
Τα δύο σκυλιά που φιλοξενούσε εντόπισε απόψε νεκρά στον κήπο του σπιτιού της μια γυναίκα, μέλος του Συλλόγου Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης» στο…
Στην περιοχή Ψιλή Άμμος στον Μαραθόκαμπο της Σάμου κάτοικος της περιοχής εντόπισε στις 15 Μαρτίου το τσακάλι που βλέπετε νεκρό, προφανώς χτυπημένο από διερχόμενο όχημα. Η Σάμος είναι το μοναδικό νησί στη Μεσόγειο όπου εντοπίζεται το πιο σπάνιο σαρκοφάγο της Ελλάδας, το ευρωπαϊκό «χρυσό» τσακάλι. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μοναδικής βιοποικιλότητας της Σάμου, καθώς κοσμεί με την παρουσία του το νησί για χιλιάδες χρόνια.