Της Ελένης Ηλιοπούλου
Ο Φοίβος είναι το δεύτερο άλογο στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα σε όλο τον κόσμο, που μετά από μια επιτυχημένη εγχείρηση ακρωτηριασμού, φοράει τεχνητό πόδι και ζει μια φυσιολογική ζωή στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών (Ε.Σ.Π.Ι.) στην περιοχή της Μερέντας στον Μαρκόπουλο Αττικής και πρόσφατα δοκίμασε το νέο του μεγαλύτερο πρόσθετο μέλος.
Το ζώο τον Δεκέμβριο του 2014 αρχικά ακρωτηριάστηκε στην κλινική του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος.
Ο Φοίβος ήταν πουλάρι ενός έτους όταν εντοπίστηκε να περιπλανιέται στην Κόρινθο εγκαταλελειμμένος. Από τους εθελοντές του Ε.Σ.Π.Ι. τον Νοέμβριο του 2014 μεταφέρθηκε στο Κορωπί – αφού εκεί αρχικά ήταν οι εγκαταστάσεις του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών – και εκεί οι ιππίατροι αφού τον εξέτασαν διαπίστωσαν ότι έχει σπάσει το πίσω πόδι του.
Οι ιμάντες κρατούσαν όρθιο το ζώο που δεν μπορεί σταθεί με τρία πόδια.
Ο νάρθηκας, που του έβαλαν, δεν κατάφερε να κολλήσει το οστό καθώς ήταν αρκετό καιρό το κόκαλο σπασμένο έτσι οι άνθρωποι που φρόντιζαν το ζώο είχαν δύο επιλογές. Ή να το ακρωτηριάσουν ή να το θανατώσουν.
Δείτε το βίντεο από την δοκιμή του νέου μέλους!
Ο Ε.Σ.Π.Ι. επέλεξε τον ακρωτηριασμό αφού οι κτηνίατροι της κλινικής του ιππόδρομου τους διαβεβαίωσαν ότι το ζώο με πρόσθετο μέλος θα μπορούσε να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Το γεγονός πως ο Φοίβος ήταν μόλις ενός έτους πουλάρι ενθάρρυνε όλους να συνεχίσουν αν και δεν ήξεραν αν η πολυήμερη αποθεραπεία του θα είχε επιτυχία.
Με 24ωρες βάρδιες εθελοντές και γιατροί φρόντιζαν το ζώο έως ότου επουλωθεί η πληγή του.
Οι εθελοντές του συλλόγου παρέμειναν στην κλινική του ιπποδρόμου καθ' όλη τη διάρκεια της αποθεραπείας και της επούλωσης της πληγής του που κράτησε περισσότερο από ένα μήνα και ήταν εκεί σε 24άωρες βάρδιες. Ήταν ένα δύσκολο έργο και απαιτήθηκε η άριστη συνεργασία των εθελοντών με τους κτηνιάτρους της κλινικής του ιπποδρόμου αλλά όλο αυτό δεν θα είχε επιτυχή έκβαση αν δεν είχαν σύμμαχο τον ίδιο το Φοίβο.
Το πρώτο τεχνητό μέλος κατασκεύασε στα μέτρα του Φοίβου ο Περικλής Νικόπουλος μαζί με τον βοηθό του Γιώργο Γρηγοριάδη.
Ο Φοίβος, που είναι ένα υπερβολικά συνεργάσιμο ζώο, σήμερα είναι καλά και δοκιμάζει το νέο του πρόσθετο μέλος που ταιριάζει πλέον στις μεγαλύτερες διαστάσεις του καθώς μέχρι να σταματήσει η ανάπτυξη του σώματος του θα χρειαστεί πολλές φορές να το φτιάξουν στα μέτρα του.
Το νέο πρόσθετο ποδι του κατασκεύασε εντελώς δωρεάν ο Χρήστος Κυφίδης. Ο Χρήστος Κυφίδης είναι τεχνικός προσθετικός ορθωτικός εδώ και 18 χρόνια, ανήκει στην τέταρτη γενιά και συνεχίζει επάξια το έργο του προπάππου του.
Για να φτάσει στο σημερινό αποτέλεσαμ έγιναν οκτώ δοκιμές. Σ' ένα άλογο όπως ο Φοίβος δεν αρκεί να φροντίζεις μόνο το πόδι που λείπει, αλλά πρέπει να φροντίζεις και τα υπόλοιπα άκρα του ώστε να είναι σε καλή κατάσταση. Αυτό το έργο έχει αναλάβει εθελοντικά και αποκλειστικά ο Γιώργος Παναγόπουλος που εξειδικεύεται στις οπλές των αλόγων και είναι διπλωματούχος από το «Institute of Applied Equine Podiatry».
Ο Φοίβος τον Δεκέμβριο του 2014.
Ο Φοίβος φαίνεται να είναι πολύ χαρούμενος με το νέο πρόσθετο μέλος και σας περιμένει να τον γνωρίσετε από κοντά. Ο Ε.Σ.Π.Ι. ευχαριστεί για ακόμα μια φορά την ομάδα κτηνιάτρων του ιπποδρόμου, τον Μάκη Φωτιάδη, τον Πέτρο Ζαφείρη και τον Παύλο Αντωνίου, τον Περικλή Νικόπουλο για την κατασκευή του αρχικού τεχνητού μέλους, τον Χρήστο Κυφίδη για την κατασκευή του νέου τεχνητού μέλους, τον Γεώργιο Παναγόπουλο που φροντίζει αμέριστα και εθελοντικά τις οπλές του, την κλινική του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος και τους εθελοντές του Ε.Σ.Π.Ι. που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό.
Ένα ακόμη άλογο που ζει με τεχνητό πόδι στη χώρα μας βρίσκεται στο νησί της Σκύρου, είναι θηλυκό και το λένε Ελπίδα.
Διαβάστε επίσης:
Φοίβος: Το δεύτερο άλογο στην Ελλάδα με τεχνητό μέλος!
Η Ελπίδα και ο Λευτέρης φορούν τεχνητό μέλος
Με τεχνητό πόδι ζει πλέον το σκυριανό αλογάκι
Βοηθήστε το έργο του Ε.Σ.Π.Ι. καταγγείλτε εκείνους που κακοποιούν και τα ιπποειδή!
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr