Στηρίξτε μας

Ο Ο.Π.Α.Π. συμβάλει στους βασανισμούς σκυλιών με τις κυνοδρομίες

31 Μαρτίου 2011 14:13 | Καταγγελίες
Ο Ο.Π.Α.Π. συμβάλει στους βασανισμούς σκυλιών με τις κυνοδρομίες

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από το δελτίου Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) που αναφερόταν στην κατάργηση θεαμάτων με ζώα με σκοπό το κέρδος και ο Ο.Π.Α.Π. με βαρύγδουπες δηλώσεις και διαφημίσεις έχει ήδη εισάγει από τις 22 Μαρτίου 2011 το τζογαδόρικο «παιχνίδι» των κυνοδρομιών.

OPAPkynodromiesΜε αυτόν τον «διασκεδαστικό» τρόπο οι τζογαδόροι θα κερδίζουν ή θα χάνουν ποντάροντας στον ταχύτερο σκύλο.

Με ανακοίνωση τους επιστολή τους η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων (110 σωματεία) και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (23 σωματεία) αναφέρει: «Δεν μας είναι κατανοητό πως ένα υπουργείο πρόκειται να τα απαγορεύσει και άλλο να τα επιτρέπει.

Καλούμε άμεσα και εδώ και τώρα να παρέμβει ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Πολιτισμού και οι Υπουργοί του ΥΠ.Α.Α.Τ. για να αποσυρθεί αμέσως αυτό το “παιχνίδι” που παίζεται εις βάρος των ζώων, με τα “ειδικά εκπαιδευμένα” σκυλιά την στιγμή που όλοι μας γνωρίζουμε και το επίσημο Κράτος οφείλει να γνωρίζει , πως γίνεται αυτή η “εκπαίδευση”.

Οι “όλο υπερηφάνεια” όμως υπεύθυνοι του Ο.Π.Α.Π. φαίνεται να αγνοούν το πραγματικό πρόσωπο αυτής της βιομηχανίας. Τα όσα αναφέρονται παρακάτω ας τους ανοίξουν τα μάτια και ας σταματήσουν εδώ και τώρα την δραστηριότητα αυτή.

Λόγω λοιπόν της φυσικής τους ταχύτητας, τα γκρέιχουντς είναι η ράτσα που κατά κανόνα χρησιμοποιείται στις κυνοδρομίες.

Χιλιάδες θανατώνονται κάθε χρόνο στην κατά τα άλλα παρακμάζουσα πια βιομηχανία των κυνοδρομιών (καθώς όλο και περισσότερες χώρες και πολιτείες των Η.Π.Α. τις απαγορεύουν), την οποία όμως πρόσφατα ανακάλυψαν οι “αρμόδιοι” του Ο.Π.Α.Π.. Περισσότερα από τα μισά κουτάβια που γεννιούνται θανατώνονται αμέσως στο όνομα της επιλεκτικής εκτροφής.

Όσα καταφέρουν να επιλεγούν ως δρομείς, γύρω στους 14 με 17 μήνες, ζουν σε κλουβιά και φοράνε φίμωτρο όλη την ώρα. Πολλά παρουσιάζουν πληγές καθώς και διαφόρων ειδών μολύνσεις, εσωτερικές και εξωτερικές.

Παρόλο που είναι πάρα πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές της θερμοκρασίας, λόγω της έλλειψης λίπους και του λεπτής τους γούνας, τα γκρέιχουντς υποχρεώνονται να τρέχουν σε ακραίες θερμοκρασίες.

Ελάχιστα σκυλιά καταφέρνουν να φτάσουν στην ηλικία "συνταξιοδότησης" (4-5 χρονών). Τα περισσότερα πεθαίνουν από τραυματισμούς , αποπληξία κατά τη διάρκεια των αγώνων ή κατά τη μεταφορά τους από τη μία πίστα στην άλλη.

Η συνήθης πρακτική κατά τη μεταφορά τους είναι η τοποθέτηση ακόμα και 60 ζώων σε ένα φορτηγό, με δύο ή και τρία σκυλιά ανά κλουβί. Αντί της χρήσης κλιματισμού, τοποθετούνται σειρές πάγου στο πάτωμα. Οι συνθήκες ζωής των γκρέιχουντς "στο σπίτι" δεν είναι καθόλου διαφορετικές.

Στην Δυτική Βιρτζίνια, 53 σκυλιά πέθαναν από αποπληξία σε ένα τρέιλερ που είχε μετατραπεί σε κένελ, όταν χάλασε το σύστημα εξαερισμού και ο ιδιοκτήτης δεν άνοιξε τα παράθυρα.

Στη Μασαχουσέτη, όπου πια απαγορεύτηκαν οι κυνοδρομίες, συνελήφθη ο ιδιοκτήτης μιας φάρμας όταν εκεί ανακαλύφθηκαν 10 γκρέιχουντς σοβαρά αφυδατωμένα και υποσιτισμένα.

Τα σκυλιά που δε μπορούν πια να τρέξουν και να αποφέρουν κέρδη είτε εγκαταλείπονται, είτε θανατώνονται, είτε πωλούνται σε ιατρικά εργαστήρια για πειράματα.

Πολλά ανεπιθύμητα ζώα υποφέρουν ακόμα περισσότερο. Μία τέτοια περίπτωση συνέβη στο Άινταχο στο Coer d'Alene Greyhound Park, όπου μία θηλυκιά σκυλίτσα βασανίστηκε μέχρι θανάτου, όταν την τοποθέτησαν σε υγρό πάτωμα και της έβαλαν ένα μεταλλικό καλώδιο στον πρωκτό και ένα συνδετήρα στο χείλος. Το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο και η πολιτεία του Άινταχο έχει πια απαγορεύσει τις κυνοδρομίες.

Τα γκρέιχουντς είναι σκυλιά πολύ ευγενή, ήσυχα και φιλικά και κάποια τυχερά βρίσκουν καταφύγιο σε οικογένειες, αν γλιτώσουν τις παραπάνω αντιξοότητες και σωθούν από κάποια φιλοζωική οργάνωση.

Υπάρχουν πάνω από 200 οργανώσεις σε Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες της Δ. Ευρώπης που προσπαθούν να σώσουν όσα περισσότερα γκρέιχουντς μπορούν. Ο μόνος, όμως, τρόπος για να σταματήσει η κακομεταχείριση και ο βασανισμός αυτών των σκυλιών είναι να σταματήσουν οι κυνοδρομίες.

Στην Ελλάδα δεν θα γίνονται βέβαια κυνοδρομίες αλλά η δυνατότητα που θα παρέχει ο Ο.Π.Α.Π. να στοιχηματίζουν και οι Έλληνες σε αυτές αποτελεί συμμετοχή σε μία βιομηχανία που είναι άκρως απάνθρωπη.

Όχι μόνο αυξάνοντας τα κέρδη της βιομηχανίας αυτής του θεάματος αλλά και νομιμοποιώντας στα μάτια των πολιτών τέτοιες δραστηριότητες καθώς και την ιδέα ότι πρόκειται για σπορ.

Ζητάμε από τον Ο.Π.Α.Π., που είναι δημόσιος οργανισμός, καθώς και από τα αρμόδια υπουργεία να σταματήσουν άμεσα την προβολή και το στοίχημα σε ζωντανές κυνοδρομίες. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι τα ζώα δεν είναι αντικείμενα και δε πρέπει να χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο για την ψυχαγωγία μας».

Διαβάστε επίσης:

Τσίρκο τέλος! Τι θα γίνει με το Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου;

Το Δελφινάριο, ο νόμος και οι «εκπαιδευτικές» κωλοτούμπες

Κάποιοι νόμοι ψηφίζονται! Εφαρμόζονται όμως;

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.