Βρήκαν παράλυτο σκύλο να σέρνεται κοντά στο χωριό Κρανιά Πέλλας (βίντεο)
Η πολυήμερη αναζήτηση των φιλόζωων είχε τελικά αποτέλεσμα και ο σκύλος που εντοπίστηκε από περαστικό στις 23 Δεκεμβρίου να σέρνεται κυριολεκτικά στην άσφαλτο, παράλυτος στα…
Του Πέτρου Βίνη
Οι περισσότεροι άνθρωποι καταδικάζουν βίαιες πράξεις που έχουν θύματα σκύλους, γάτες, άλογα ή δελφίνια. Πολλοί φροντίζουν τα αδέσποτα της γειτονιάς και τα προστατεύουν από ενέργειες που μπορούν να τα βλάψουν. Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό από όλους. Αυτό που δυστυχώς δεν είναι πάντα κατανοητό όμως, είναι όταν οι άνθρωποι παράλληλα με τους σκύλους και τις γάτες, ενδιαφέρονται για την προστασία κι άλλων ειδών ζώων, όπως για παράδειγμα οι κότες, τα γουρούνια και τα ψάρια. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν επιλέξει να ζήσουν ως βίγκαν, δηλαδή να μην χρησιμοποιούν «προϊόντα» κακοποίησης και σφαγής ζώων. Αυτό είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο.
Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι αρκετός κόσμος ακόμα δεν γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει να είσαι βίγκαν και παρερμηνεύει τον βιγκανισμό, συνήθως χωρίς κακή πρόθεση εννοείται. Μεγάλη ευθύνη για αυτό έχουν εταιρείες οι οποίες για δικούς τους σκοπούς έχουν «ομαδοποιήσει» την επισήμανση «βίγκαν» με άλλες, άσχετες επισημάνσεις όπως «χωρίς γλουτένη», ενώ βλέπουμε και βίγκαν προϊόντα να πωλούνται στην ίδια κατηγορία με «βιολογικά» κρέατα και ζωικά γαλακτοκομικά λόγω της αυθαίρετης και αβάσιμης αυτής ομαδοποίησης.
Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα βλαβερό για τα ζώα καθώς ο κόσμος στην τελική δίκαια μπερδεύεται και αντιλαμβάνεται τον βιγκανισμό σαν μια διατροφική τάση ανάμεσα σε δεκάδες άλλες. Ζούμε σε μια εποχή όπου δυστυχώς η ανθρωπότητα έχει συνηθίσει να βλέπει την εκμετάλλευση των ζώων σαν κάτι δεδομένο και είναι αναμενόμενο κάποιοι άνθρωποι να χρειάζονται περισσότερη συζήτηση για αυτό το ζήτημα.
Μια εταιρεία που πουλάει βίγκαν προϊόντα δεν ενδιαφέρεται αν ο καταναλωτής θα αγοράσει το βίγκαν προϊόν σε εναλλαγή ή και ταυτόχρονα με ένα ζωικό, έτσι κι αλλιώς οι περισσότερες εταιρείες που εμπορεύονται βίγκαν προϊόντα εμπορεύονται και ζωικά.
Επί τη ευκαιρία, ούτε για την εκμετάλλευση των ανθρώπων - εργαζομένων νοιάζονται οι εταιρείες, για την ακρίβεια, την θέλουν. Εμείς όμως νοιαζόμαστε για όλα τα πλάσματα. Ο βιγκανισμός για εμάς δεν είναι μια διατροφή, αλλά συνειδητή απόρριψη και καταδίκη της σφαγής και της βαρβαρότητας. Η επιλογή ενός ανθρώπου να μην τρώει ζώα δεν χρειάζεται πολύ θεωρία. Όπως όταν οδηγώ θα πατήσω φρένο αν δω μια γάτα μπροστά στο αυτοκίνητο, για να μην σκοτωθεί, έτσι ακριβώς αρνούμαι να αγοράσω και να φάω τα κομμάτια ενός ζώου. Είναι τόσο απλό!
Άλλες παρερμηνείες, είναι για παράδειγμα ότι πρόκειται για μποϋκοτάζ, για ατομική «αντικαταναλωτική» στάση, για «αντίσταση» στο σύστημα. Μα το σύστημα δεν θα «πέσει» με ατομικές (αντι)καταναλωτικές επιλογές, αλλά θα ανατραπεί με την μαζική και οργανωμένη πάλη.
Επίσης λανθασμένα μερικές φορές τον συνδέουν με διάφορα οικολογικά κινήματα. Δυστυχώς τα περισσότερα σύγχρονα οικολογικά κινήματα λειτουργούν απλά σαν δεκανίκια της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης», που «ματώνει» τον λαό και ούτε το περιβάλλον προστατεύει. Α, και φυσικά ο πλανήτης δεν θα σωθεί με χάρτινα καλαμάκια. Οι ίδιοι που καίνε τον πλανήτη, που θυσιάζουν τα πάντα για το κέρδος, είναι αυτοί που μιλάνε για τις «πράσινες» λύσεις, τις δήθεν οικολογικές.
Ας ξεκαθαρίσουμε. Ο βιγκανισμός δεν είναι «δίαιτα», δεν είναι new age τάση. Δεν είναι εμμονή με την υγιεινή διατροφή. Δεν έχει καμία σχέση με το αν καπνίζεις ή όχι, με το αν πίνεις αλκοόλ ή όχι (με μέτρο, ε), με το αν χρησιμοποιείς πλαστικό ή χάρτινο καλαμάκι. Είτε φας ένα γιγάντιο τηγανιτό μπιφτέκι σόγιας γεμάτο λιπαρά, μαζί με ένα ποτήρι τσίπουρο ενώ ταυτόχρονα έχεις καπνίσει και μισό πακέτο τσιγάρα, είτε μια σαλάτα με έναν υγιεινό χυμό, πάλι βίγκαν είσαι. Πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν προτρέπουμε κανέναν σε ανθυγιεινές επιλογές και ότι το παράδειγμα έχει σκοπό να κάνει πιο κατανοητό ότι «it's all about the animals» και όχι να προωθήσει έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.
Ως βίγκαν για τα ζώα, δεν δεχόμαστε την παρερμηνεία του βιγκανισμού. Πρέπει να αποτρέψουμε τη σύνδεση του με άσχετες διατροφικές τάσεις, φιλοσοφίες και μεταμοντερνισμούς. Δεν τρώμε το γουρούνι, όπως δεν τρώμε και τον σκύλο. Μας ενδιαφέρει ότι για το κρέας κάποιο ζώο πόνεσε, κακοποιήθηκε, ούρλιαξε, πνίγηκε στο αίμα του, έχασε τη ζωή του, και όχι το πόση χοληστερίνη έχει.
Φωτογραφία: Αγελάδα με δεμένα τα πόδια με αλυσίδα στις Καμάρες στην Πάρο το 2019.
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr