Της Ιωάννας - Μαρίας Γκέρτσου*
Πριν λίγο, εκεί που επέστρεφα σπίτι μαζί με τη Μέη, μας βλέπει μια στο μετρό και μου λέει πως: «θα έπρεπε να φοράει φίμωτρο ο σκύλος». Της απάντησα ότι οι σκύλοι - οδηγοί τυφλών δε φοράνε φίμωτρο κι ανταπάντησε κάπως εκνευρισμένη: «Ναι, ναι αλλά δε με έχει δαγκώσει ακόμα!».
Της λέω: «Κυρία μου, πώς θα εμπιστευόμουν τη ζωή μου σε έναν σκύλο που δαγκώνει ΑΡΑ είναι φοβισμένος, ΑΡΑ δε μπορεί να ελέγξει το περιβάλλον γύρω του ΑΡΑ δε μπορεί να είναι οδηγός τυφλών. Αλαμπουρνέζικα για έναν άνθρωπο με τέτοιο δείκτη νοημοσύνης αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
Σκέφτηκα: «να δεις που κάτι θα έβγαλαν τα ΜΜΕ...». Γύρισα που λέτε σπίτι, μπήκα τουαλέτα - με το συμπάθιο στην τουαλέτα ανοίγω να διαβάσω ειδήσεις και πολύ τους είναι - και τσούπ διάβασα αυτό και μου έπεσαν τα μαλλιά.
Βγήκε μια κοπέλα χθες βράδυ κι έδωσε συνέντευξη στην Ελεονώρα Μελέτη, λέγοντας πως όλως παραδόξως ο σκύλος τους, επιτέθηκε στο μωρό τους. Τι έφταιξε; Σύμφωνα με την κοπέλα που ήταν καλεσμένη, ένας εκπαιδευτής (στην Ελλάδα ό,τι δηλώσεις είσαι), της είπε ότι έφταιξε το γεγονός πως ο σκύλος.... ζήλεψε το «μικρότερο αδελφάκι», δηλαδή το μωρό…
Είναι όμως έτσι; Όποτε μας συμφέρει «ανθρωπομορφούμε» τους σκύλους κι αυτό σημαίνει de facto ολοκληρωτικά, λανθασμένη προσέγγιση.
Η εκπομπή, με έντονες μουσικές να φτιάχνουν ατμόσφαιρα, μια Μελέτη και καλά προσηλωμένη, συναισθήματα, μεγάλες στιγμές και πουθενά..... ένας ειδικός να πει γιατί οι σκύλοι φτάνουν στο σημείο να δαγκώσουν και τι συνέβη με το συγκεκριμένο σκύλο.
Ο άνδρας, είχε ένα Πίτμπουλ, το οποίο, όπως είπε η κοπέλα ΔΕΝ ήταν επιθετικό ΟΜΩΣ δε δεχόταν χάδια από αγνώστους - «δε μπορούσε να το χαϊδέψει ο οποιοσδήποτε» - κι είχε ιστορικό καυγάδων με άλλους σκύλους... δηλαδή, πήγαν και πήραν ένα Πίτμπουλ, τα οποία θεωρούνται κατεξοχήν δύσκολη φυλή, φαντάζομαι από οικιακή γέννα, χωρίς να έχουν ιδέα από εκτροφή κι επιλογή κουταβιών. ΔΕΝ το στείρωσαν εφόσον είχε θέματα με άλλους σκύλους, ΔΕΝ το κοινωνικοποίησαν εφόσον είχε θέματα με άλλους σκύλους κι άλλους ανθρώπους αλλά ΟΚ το ήξεραν το σκυλί τους.
Το πήγαν 2,5 μήνες για εκπαίδευση ΜΟΝΟ του, χωρίς να συμμετέχουν στη διαδικασία κι έπειτα, απλά το πήραν πίσω, από έναν εκπαιδευτή, ο οποίος φαντάζομαι τα «προσφέρει όλα πακέτο» σε χρόνο dt, τρομοκρατώντας τον σκύλο με τη χρήση βίαιων μέσων πχ πνίχτες που μόνο εκπαιδευτικά εργαλεία δεν είναι. Ο λόγος που το πήγαν για «εκπαίδευση»; «Έμεινα έγκυος κι επειδή ο σκύλος αναγνώριζε μόνο τον σύζυγό μου για αφεντικό, δεν ήθελα ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ».... προφητικά τα λόγια της κοπέλας.....
Όλα καλά λοιπόν, πάνε να μείνουν σε ένα ξένο σπίτι, το οποίο ο σκύλος ΔΕ γνώριζε κι είχε ΑΓΧΟΣ. Αφού ο άντρας που θεωρείται «αφεντικό» του σκύλου, επιχειρεί να τον ξεαγχώσει, παίζοντας μαζί του προκαλώντας του περισσότερη ένταση και κάνοντάς τον να εστιάσει στο πρόσωπό του, φεύγουν για παραλία και.... ΔΕΝΟΥΝ τον ξαναμμένο κι αγχωμένο σκύλο τους έξω από το σπίτι. Είχαν δηλαδή την πρόθεση να αφήσουν τον σκύλο δεμένο κι εκτεθειμένο έξω για ώρες. Άρα δενόταν συχνά και δεν είχε αποκτήσει αυτοπεποίθηση ελεύθερος κι ασφαλής μέσα σε σπίτι ενώ ενδεχομένως να αγριεύει από το γεγονός πως βρίσκεται ανήμπορος κι εκτεθειμένος σε θορύβους και περαστικούς.
Ένας σκύλος που ζει δεμένος, κλεισμένος, απομονωμένος κ.τ.λ. και δεν έχει αποκτήσει αυτοπεποίθηση, φοβάται επειδή δε μπορεί να τρέξει για να φύγει κι έτσι, οριοθετεί το χώρο του. Οπότε και τον φυλάει. Επίσης, η απομόνωση, ο περιορισμός οξύνουν τις αισθήσεις, το στρες και συνεπώς τους μηχανισμούς της εγρήγορσης. Σε ένα σκύλο που βρίσκεται σε μη - οικείο περιβάλλον, η ανάγκη να διαφυλάξει τον χώρο του, γίνεται ακόμα πιο ισχυρή.
Φεύγει το μωρό και μπουσουλάει μέσα στο χώρο του σκύλου, ακριβώς μπροστά στο οπτικό του πεδίο αφού βρίσκεται λίγο πολύ στο ύψος του... κι ο σκύλος επιτίθεται... Αυτό που επικαλέστηκε η κοπέλα, ότι δηλαδή «ο ιμάντας τεντώθηκε ως δια μαγείας κάποια εκατοστά» σημαίνει ότι: (1) το μωρό, ήταν που πήγε προς τον δεμένο σκύλο άρα ήταν χωρίς επίβλεψη. (2) Εφόσον ισχυρίζεται πως ο ιμάντας τεντώθηκε, πέρα από το «επιτρεπτό όριο» κάποια εκατοστά, προφανώς δεν είχαν εμπιστοσύνη στον σκύλο τους! Οπότε....
Βγαίνει λοιπόν η εκπομπή της Μελέτη και δε σκέφτηκαν από την παραγωγή να καλέσουν έναν άνθρωπο να εξηγήσει στην κοπέλα που ήταν καλεσμένη πώς επιλέγουμε, πώς μεγαλώνουμε έναν σκύλο και που έφταιξαν εκείνοι διότι πάντα φταίνε οι άνθρωποι. Ποτέ ο σκύλος.....
Κυρία Μελέτη προς χάρην της τηλεθέασης μας κάνετε τη ζωή δυσκολότερη. Τι σημασία έχει να κοινωνικοποιείς έναν σκύλο - οδηγό 1,5 χρόνο, να τον εκπαιδεύεις δυο χρόνια, να τον στειρώνεις σε ηλικία 7,8 μηνών, να χρησιμοποιείς μόνο θετικούς τρόπους εκπαίδευσης, να του κάνεις πανάκριβες εξετάσεις ώστε να είσαι σίγουρη πως εργάζεται δίχως να υποφέρει, να τον έχεις μαζί σου, να μαθαίνει να αγαπά και να νιώθει ασφάλεια, αυτοπεποίθηση, όταν ο μέσος Έλληνας κι εσείς μαζί δεν έχετε ιδέα του τι σημαίνει να έχεις σκύλο.... να πάτε να μάθετε και μετά να κάνετε εκπομπές ώστε να εκπαιδεύετε το κοινό σας κι όχι να το τρομοκρατείτε.
Για να μην υπάρξουν άλλα, αθώα θύματα παιδιά ή σκύλοι.... Κι εσείς στο #newsbomb από παπαγαλία σκίζετε. Τι σημαίνουν όλα αυτά που γράφετε να ξέρατε μόνο... η σημερινή «είδηση» που συνέβη το καλοκαίρι, βρίσκεται στις κύριες ειδήσεις του Google.
Άρθρο του ιδίου μέσου τον Ιούνιο όπου συνέβη το περιστατικό. Παραδέχονται πως επρόκειτο για έναν «επικίνδυνο σκύλο - φύλακα» αλλά...... https://www.google.gr/…/epithesi-skyloy-se-vrefos-10-minon-
Πάλι καλά που η κοπέλα παραδέχθηκε πως δε φταίει ο σκύλος και το παιδί δεν απέκτησε φοβία με τα ζώα. Ο σκύλος δεν ευθανατώθηκε, δόθηκε για υιοθεσία.
*Η Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου που είναι ιδρύτρια και πρόεδρος της Ελληνικής Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων – Οδηγών «Λάρα», γεννήθηκε χωρίς να βλέπει και εργάζεται ως ψυχολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.
Διαβάστε επίσης:
I.M. Γκέρτσου: Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών ατόμων αν και επιτρέπεται να μπαίνουν παντού αυτό δε συμβαίνει (ηχητικό)
Ε. Ηλιοπούλου: Οι δημοσιογράφοι έχουν μεγάλη ευθύνη για τη στοχοποίηση αδέσποτων και μη ζώων (βίντεο)
Διαμαρτύρονται για την στοχοποίηση ζώων από ΜΜΕ που κρύβουν τις ευθύνες των ανθρώπων & για τις επιθέσεις σκύλων
Δημοσιογραφικό μίσος για τα σκυλιά με αφορμή τον θάνατο του εισαγγελέα από τσιμπούρι
Ο πρώτος σκύλος - συνοδός τυφλής που βοηθάει ασθενείς στο Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης
Επέτρεψαν στον σκύλο να επιβιβαστεί μαζί της στο ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. (βίντεο)
Δείτε με τι έρχεται αντιμέτωπος ένας σκύλος – οδηγός για να διασχίσει με ασφάλεια μια διάβαση μαζί με την τυφλή συνοδό του (βίντεο)
Δημοσίως ζητάει συγνώμη από την τυφλή επιβάτιδα ο πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Α. (βίντεο)