To «Penny Marathon» είναι ένας συμβολικός αγώνας δρόμου - μη ανταγωνιστικού χαρακτήρα - και φέτος θα διεξαχθεί στη χώρα μας σε Αθήνα, Σαλαμίνα, Καλαμπάκα, Λάρισα και Μεσσήνη στις 10 Ιουλίου.
Η ιδέα δύο κοριτσιών έγινε πραγματικότητα...
Ο αγώνας αυτός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2012 και τότε οι λιγοστοί δρομείς έτρεξαν από τον Μαραθώνα της Αττικής ως το Καλλιμάρμαρο Στάδιο στο κέντρο της Αθήνας. Ο αγώνας Penny Marathon διοργανώθηκε χάρη στην αγάπη δύο κοριτσιών - της Δέσποινας (Πεπ) και της Ελευθερίας Προδρόμου, που κατάγονται από την Ελλάδα, αλλά ζουν στην Αυστραλία - για τα αδέσποτα και όσα υφίστανται στη χώρα μας.
Ονομάστηκε «Penny Marathon» γιατί Πένι έλεγαν ένα από τα σκυλάκια, που φρόντιζε η Ελευθερία με τους συναδέλφους της – όταν έμενε και εκείνη στην Ελλάδα – το οποίο όμως δεν κατάφερε να ζήσει πολύ.
Η Δέσποινα και η Ελευθερία Προδρόμου.
Αυτή τους η πρωτοβουλία πλέον έχει εξελιχθεί σε θεσμό. Ο αγώνας Penny Marathon διοργανώνεται και χρηματοδοτείται από ανθρώπους που θέλουν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα δεινά των αδέσποτων και ανεπιθύμητων ζώων στη χώρα μας αλλά και να αναγνωριστεί το έργο των εκατοντάδων εθελοντών.
Οι πρώτοι δρομείς που συμμετείχαν στο αγώνα ο οποίος τελικά έγινε θεσμός.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους αγώνες δρόμου, που θα διεξαχθούν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, μπορείτε μέσω του http://www.pennymarathon.com/ να μάθετε όλες τις απαραίτητες χρηστικές πληροφορίες, ώστε να δηλώσετε συμμετοχή η οποία είναι δωρεάν.
Οι διοργανωτές θυμίζουν και τονίζουν πως «Αυτός ο μαραθώνιος διοργανώνεται και χρηματοδοτείται από ανθρώπους που θέλουν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα δεινά των αδέσποτων και ανεπιθύμητων ζώων (συγκεκριμένα ζώα συντροφιάς, όπως γάτες και σκύλους) στην Ελλάδα και να αναγνωριστεί το έργο των εκατοντάδων εθελοντών που προσπαθούν για την καλή διαβίωση των ζώων στην χώρα μας.».
Επισημαίνουν ότι καταδικάζουν την κακοποίηση, την παραμέληση, τις «χωματερές του δρόμου» και τα βασανιστήρια. Καταδικάζουν τις πράξεις της δηλητηρίασης, σκοποβολής, στραγγαλισμού και άλλες πράξεις της δολοφονίας. Περιμένουν να αποδοθεί δικαιοσύνη σε εκείνους που διαπράττουν παραβάσεις κακοποίησης των ζώων ακολουθώντας την πλήρη έκταση του νόμου. Στηρίζουν ολόψυχα την υιοθέτηση των αδέσποτων ζώων. Προωθούν τη στείρωση. Ενθαρρύνουν την ηθική, υπεύθυνη και γεμάτη κατανόηση ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων.
Και εξηγούν: «Όπως είπε ο Γκάντι, «Το μεγαλείο ενός έθνους και η ηθική του πρόοδος κρίνεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα ζώα του». Θα θέλαμε να δούμε μία Ελλάδα – ακόμα και σε μία δύσκολη περίοδο της ιστορίας της – που μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια της με ακεραιότητα και υπερηφάνεια. Αυτό σημαίνει ηθική μεταχείριση των ζώων. Όχι άλλες δικαιολογίες.».
Στην Αθήνα
Στην Αθήνα θα ξεκινήσει από το Θησείο και θα καταλήξει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Κ.Π.Ι.Σ.Ν.) στην Καλλιθέα.
Ο αγώνας στην Αττική περιλαμβάνει 42 χλμ. ποδήλατο εκ των οποίων τα τελευταία 10 χλμ. θα διεξαχθούν εντός του Κ.Π.Ι.Σ.Ν., ώστε να μπορούν να προστεθούν δρομείς ή και ποδηλάτες που επιθυμούν να τρέχουν και να ποδηλατήσουν μικρότερη διαδρομή! Επίσης, στον αγώνα δρόμου των 42 χλμ. θα μπορείτε – στα 2 τελευταία χιλιόμετρα – να συμμετέχετε με τα σκυλάκια σας.
Αντίστοιχοι αγώνες θα πραγματοποιηθούν σε Σαλαμίνα (10/7) Λάρισα (10/7) και Μεσσήνη (παραλία Μπούκας) και εκτός Ελλάδας στο Βανκούβερ του Καναδά, στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α. και στο Σίντνεϊ και τη Μελβούρνη της Αυστραλίας.
Αν μέσω του ιστότοπου των διοργανωτών δεν βρείτε τις πληροφορίες που ψάχνετε τότε καλέστε:
Η Μαρία Α. συγγενής του ιδιοκτήτη του σκελετωμένου Ντόμπερμαν εις βάρος του οποίου συντάχθηκε δικογραφία από το Λιμενικό Πάρου, επικοινώνησε με το www.zoosos.gr, για να διαμαρτυρηθεί, επειδή μέσα από τα δημοσιεύματα μας: «προσβάλλονται και δυσφημίζονται πρόσωπα τα οποία είναι αξιοπρεπή τόσα χρόνια στην Πάρο».
Πομπό σ’ έναν Ασπροπάρη, που επί τρία χρόνια προσπαθούσαν να παγιδεύουν, κατάφεραν τελικά να τοποθετήσουν στις 22 Απριλίου οι επιστήμονες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας καθώς είναι ένα από τα τελευταία είδη γυπών των Βαλκανίων.