Του Ιωσήφ Μποτετζάγια*
H ιστορία του Χριστιανισμού είναι γεμάτη από παραδείγματα αγίων που σχετίζονται με τα σκυλιά, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τον Άγιο Λάζαρο και τον Άγιο Ρόκκο, οι οποίοι απεικονίζονται πάντα με το ανώνυμο σκυλί που τους συντρόφευε, τους φρόντιζε και τους ανακούφιζε, γλείφοντας, τις πληγές τους. Υπάρχει όμως και κάτι πιο εντυπωσιακό: δοξασίες για σκύλους οι οποίοι… άγιασαν!
Ο Άγιος Ρόκκος με το πιστό του σκυλί (Ιταλικό χειρόγραφο, 13ος αιώνα).
Στην Ανατολική Εκκλησία έχουμε την περίπτωση του Αγίου Χριστοφόρου του Κυνοκέφαλου. O Χριστόφορος, αν και καταγόταν από τη θηριώδη φυλή των ανθρωποφάγων πλασμάτων με σώμα ανθρώπου και κεφάλι σκύλου, οι οποίοι ζούσαν στις παρυφές του γνωστού κόσμου, σύμφωνα με την παράδοση μεταστράφηκε στο Χριστιανισμό και μαρτύρησε κατά τους διωγμούς του Ρωμαίου αυτοκράτορα Δέκιου.
Ο Άγιος Χριστόφορος ο Κυνοκέφαλος (Καππαδοκία, 17ος αιώνα).
Στη Χριστιανική Δύση, όμως, υπήρξε κάτι ακόμα πιο προκλητικό από έναν άγιο με κεφάλι σκύλου. Στην περιοχή της Λυόν, στη νότια Γαλλία του 13ου αιώνα, ένα πελώριο φίδι μπήκε στο αρχοντικό μιας οικογένειας και κατευθύνθηκε προς το δωμάτιο του μωρού τους, το οποίο κοιμόταν χωρίς την επίβλεψη των γονιών του.
Ενώ το ερπετό πλησίαζε, o Guinefort, το κυνηγόσκυλο της οικογένειας που βρισκόταν στο δωμάτιο, πετάχτηκε για να προστατεύσει το παιδί. Στην πάλη που ακολούθησε η κούνια αναποδογυρίστηκε και πολλά τα πράγματα στο δωμάτιο έσπασαν, αλλά εν τέλει ο Guinefort κατάφερε να κομματιάσει το φίδι. Γεμάτο από τα αίματα και πληγωμένος από τα δαγκώματα του φιδιού, το πιστό κυνηγόσκυλο ξάπλωσε δίπλα στην κούνια, φρουρός στο αναστατωμένο αλλά ασφαλές μωρό.
Όταν, όμως, επέστρεψαν οι γονείς του παιδιού, βλέποντας όλη αυτή την αναστάτωση, νόμισαν ότι το σκυλί κατασπάραξε το βρέφος. Τρελός από οργή, ο πατέρας αποκεφάλισε επιτόπου το κυνηγόσκυλο, για να ανακαλύψει λίγο αργότερα, κρυμμένα πίσω από την κούνια, το μωρό και το κομματιασμένο φίδι και να καταλάβει το τραγικό του λάθος.
Η άδικη θανάτωση του «Αγίου» (σκύλου) Guinefort (ξυλογραφία, 15ος αιώνας).
Συντετριμμένος για την άδικη απόφασή του, έθαψε τον Guinefort σε ένα ξεροπήγαδο και φύτεψε δέντρα τριγύρω σε ανάμνηση του γεγονότος. Και πράγματι, ο Guinefort δεν ξεχάστηκε. Όπως περιγράφει ο Δομινικανός Ιεροεξεταστής, Etienne de Bourbon (1180 -1260), όταν οι χωρικοί έμαθαν το γεγονός άρχισαν να επισκέπτονται το σημείο, να τιμούν τον σκύλο ως μάρτυρα και να ζητούν τη βοήθειά του όταν ήταν άρρωστοι ή χρειάζονταν κάτι, ειδικά οι μητέρες με άρρωστα παιδιά.
Ο de Bourbon έγινε προφανώς έξω φρενών: «Είχαν ξεγελαστεί και συχνά εξαπατηθεί από τον Διάβολο που ήθελε με αυτόν τον τρόπο να οδηγήσει τους ανθρώπους σε σφάλματα», σημειώνει στην περιγραφή της επίσκεψής του στην περιοχή (στο κείμενό του με τίτλο De adoratione Guinefortis canis).
Προφανώς τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνονταν αποδεκτές: Πήγαμε στο σημείο – γράφει ο de Bourbon – και μαζέψαμε τους ανθρώπους και κηρύξαμε ενάντια σε αυτή την πρακτική. Και βάλαμε να ξεθάψουν το νεκρό σκυλί και να κόψουν τα δέντρα στο αλσύλλιο, και τα κάψαμε μαζί με τα κόκκαλα του σκυλιού. Κατόπιν ζητήσαμε να βγάλουν διαταγή οι άρχοντες της περιοχής με την οποία απειλούσαν με σύλληψη και επιβολή προστίμου οποιονδήποτε ξαναπήγαινε σε αυτό το σημείο για παρόμοιο σκοπό στο μέλλον.
Αλλά αυτά δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν τις λαϊκές δοξασίες. Ο Guinefort συνέχισε να τιμάται σαν «μάρτυρας/άγιος» από τους κατοίκους της περιοχής για αιώνες αργότερα, μέχρι και λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο λεπρός (Άγιος) Λάζαρος και ο σκύλος του, κάτω από το τραπέζι του πλουσίου (παραβολή στο κατά Λουκά Ευαγγέλιο). Αβαείο του Moissac (Tarn-et-Garonne), Γαλλία, 12ος αιώνας.
*Ο Ιωσήφ Μποτετζάγιας είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πρόεδρος του Συλλόγου Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης» και συνεργάτης του www.zoosos.gr. Tο απόσπασμα αποτελεί μέρος της έρευνας του για το υπό έκδοση βιβλίο του από τις εκδόσεις «Αλεξάνδρεια».
Διαβάστε επίσης:
Η σκοτεινή πλευρά της φάτνης
Η προστασία των αδύναμων & των βασανισμένων δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε δίποδα & τετράποδα ζώα
Τα βασανιστήρια που υπέστη ένα σκυλί πειραματόζωο έγιναν διήγημα που κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Κυαναυγή
Ο Bernard δεν άκουσε τις κραυγές πόνου δεκάδων χιλιάδων σκύλων που βασάνισε με κάθε δυνατό τρόπο
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr