Απάντηση στους ισχυρισμούς της Αθηνάς Τραχήλη, προέδρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, σχετικά με το νέο νομοσχέδιο και την εθελοντική δράση κτηνιάτρων από το εξωτερικό (που κάνουν δωρεάν στειρώσεις), τους οποίους βλέπει με «κακό μάτι», δίνει η Ελένη Γερνά εκπροσωπώντας την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων και την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.
Συγκεκριμένα η κα Γερνά τονίζει: Με το πρόσφατο Δελτίο Τύπου της τρέχουσας συνδικαλιστικής ηγεσίας του Π.Κ.Σ. σχετικά με την προώθηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την προστασία των ζώων, αποκαλύπτεται η αλήθεια και ο λόγος, που ο Π.Κ.Σ. κρατά αρνητική έως εχθρική, θα λέγαμε, στάση απέναντι στα φιλοζωικά σωματεία της χώρας και σε όποια δραστηριότητα των τελευταίων σχετικά με την προστασία των ζώων και τον περιορισμό του προβλήματος των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Η ηγεσία του Π.Κ.Σ. αδιαφορώντας και αγνοώντας την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των ζώων στη χώρα μας και τα άπειρα πρακτικά και ηθικά προβλήματα που προκύπτουν από τον μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων που ζουν στις πόλεις και τα χωριά μας, προτάσσει τα συντεχνιακά και οικονομικά συμφέροντα του κλάδου, τα οποία αγωνίζεται να προασπίσει με ανέντιμο τρόπο και με ψευδείς και αήθεις ισχυρισμούς.
Για τα όσα ανόητα και ανυπόστατα περί “κασελών για χειρουργεία” κ.τ.λ. αναγράφουν το μόνο, που καταφέρνουν, είναι να γελούν οι πάντες. Το νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων, ούτε τόσο νέο είναι, ούτε εσπευσμένα προωθείται προς ψήφιση.
Τον Απρίλιο του 2011 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης (σχεδόν 3.000 σχόλια) και τελικά φτάνει σήμερα, 8 μήνες μετά, να προωθείται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, με αρκετή δηλαδή καθυστέρηση. Άστοχες λοιπόν το λιγότερο οι κατηγορίες του Π.Κ.Σ. σχετικά με τη στάση του Υπουργείου απέναντι στα αιτήματα του.
Οι πάντες έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη να δοθεί λύση στα προβλήματα που προκύπτουν, λόγω της ελλειμματικής νομοθεσίας, περί προστασίας των ζώων στη χώρα μας και την ανάγκη να μειωθεί με κάθε τρόπο, ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των αδέσποτων ζώων, που κατακλύζουν τις πόλεις και την ελληνική ύπαιθρο, πλην της ηγεσίας του Π.Κ.Σ., ο οποίος περί των συμφερόντων του κλάδου τυρβάζει.
Χάνουν έσοδα οι Έλληνες κτηνίατροι, ισχυρίζεται η κυρία Τραχήλη, από την προσφορά των εθελοντών κτηνιάτρων χωρών της Ε.Ε., που εντελώς δωρεάν στειρώνουν εκατοντάδες αδέσποτα ζώα, σε συνεργασία με Δήμους, που τους καλούν (536 αδέσποτα στειρώθηκαν στις Σέρρες, 300 στην Χαλκιδική, 400 στην Αλεξανδρούπολη και στο Διδυμότειχο, στην Ξάνθη, στα Μέγαρα, στην Κρήτη κι αλλού).
Χιλιάδες ζώα σ’ όλη την Ελλάδα, από άριστους επιστήμονες, με μεταπτυχιακά και διατριβές, που πολλές φορές πληρώνουν οι ίδιοι για την μετάφραση, στα Ελληνικά, των δικαιολογητικών τους και τα παράβολα που χρειάζεται να καταθέσουν στο Υπουργείο Παιδείας ή στο ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε., ανάλογα με το αν αιτούνται άδεια μόνιμης εγκατάστασης στη χώρα μας ή ενδιαφέρονται για άδεια προσωρινής παροχής υπηρεσιών.
Οι ενέργειες τους είναι απολύτως νόμιμες και σύμφωνες με όσα αναφέρονται στην Υ.Α. της 31/12/2010 και στην Οδηγία 2005/36/Ε.Κ. περί αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, με την οποία η Ελλάδα από το 2007 όφειλε να εναρμονιστεί και μάλιστα κινδύνεψε να συρθεί στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για την καθυστέρηση αυτή εξ αιτίας ακριβώς της στάσης αυτής του Π.Κ.Σ. σε αγαστή συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του ΥΠ.Α.Α.Τ..
Όσο για την αφαίρεση της βάσης δεδομένων από τον Π.Κ.Σ., καλώς γίνεται, διότι ποτέ δεν λειτούργησε σωστά αφ’ ενός και διότι ανεβάζει το κόστος της σήμανσης ενός ζώου, αφ’ ετέρου διότι στόχος των φιλοζωικών σωματείων, τον οποίο απεδέχθη το υπουργείο, ήταν να κάνει την διαδικασία της σήμανσης, όσο γίνεται οικονομικά πιο προσιτή για τον πολίτη, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες της Ε.Ε..
Το δε εξαιρετικά υψηλό κόστος, που επέβαλαν οι ιδιώτες κτηνίατροι, για την ηλεκτρονική σήμανση αποτέλεσε την βασική αιτία, που δεν πέτυχε μέχρι σήμερα το σύστημα της υποχρεωτικής σήμανσης.
Ανυπόστατες συνεπώς οι κατηγορίες του Π.Κ.Σ. προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και λυπηρό το γεγονός να συμπορεύεται με την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων, μια Συνομοσπονδία φάντασμα και ανυπόστατη νομικά.
Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 115 ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (33 Σωματεία) καθώς και άλλες ομάδες και Ομοσπονδίες, με τις οποίες υπάρχει αγαστή συνεργασία, έχουν δουλέψει σκληρά για έναν νέο νόμο, που να δίνει λύση, στο χρόνιο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας.
Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε πρόσφατα στην Βουλή, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει ριζικά το χρόνιο ζήτημα των αδέσποτων ζώων, περιέχει όμως κάποιες θετικές διατάξεις, που θα διευκολύνουν τον αγώνα μας για την οριστική και σε βάθος χρόνου απάλειψη της μελανής αυτής για την σύγχρονη Ελλάδα, σελίδας.
Καλό θα ήταν στον αγώνα μας αυτό να έχουμε τον Π.Κ.Σ. στο πλευρό μας. Οι Έλληνες κτηνίατροι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως των συντεχνιακών και οικονομικών συμφερόντων του κλάδου τους, προέχει η προστασία των ζώων και η καλή εικόνα της χώρας μας και να συνεργαστούν με τις ομάδες μας, που αποτελούνται από πληθυσμό, που υπερβαίνει το εκατομμύριο.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως παρ’ όλη την συνεργασία μας με τους συναδέλφους τους άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αποτελούμε τους καλύτερους πελάτες τους και πρέπει να εκτιμήσουν την εθελοντική προσφορά των τελευταίων και να τους μιμηθούν και ακόμα και να συνεργαστούν μαζί τους.
Από μια τέτοια συνεργασία, όλοι έχουμε να κερδίσουμε, ενώ από τις άσκοπες και άστοχες αντιπαραθέσεις, κανείς. Διερωτώμενα μάλιστα αν πράγματι οι Έλληνες κτηνίατροι, που ψήφισαν την κα Τραχήλη συνεχίζουν να εκπροσωπούνται από τη συγκεκριμένη συνδικαλιστική ηγεσία πολλώ μάλλον αν επιθυμούν να ταυτίζονται με αυτό το προφίλ κτηνιάτρου, ιδιάζουσας επιστημοσύνης, κατ’ αντίθεση προς τα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Δηλώνουμε δε, ότι τυχόν υποχώρηση του υπουργείου κάτω από την πίεση μιας χούφτας κτηνιάτρων, θα σύρει την χώρα μας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για παράβαση των Κοινοτικών Αποφάσεων και Οδηγιών».
Θυμίζουμε ότι η Αθηνά Τραχήλη σε συνέντευξη της στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 6 Αυγούστου αμφισβήτησε ακόμα και το γεγονός ότι στην Ελλάδα τα ζώα κακοποιούνται σε τέτοιο βαθμό... και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι μάλλον δεν έχει ιδέα και για τι συμβαίνει και για το τι τελικά λέει, αν και επικεφαλής ενός θεσμού.
Διαβάστε επίσης:
Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ενοχλείται από τους εθελοντές που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στα αδέσποτα
Θα ήθελα να ρωτήσω ποια θεωρείτε λογική τιμή για μια στείρωση και ποια αρπαχτη?ευχαριστώ
Χρονια περιμενουν οι φιλοζωοι μπας και ευαισθητοποιηθουν οι κτηνιατροι για το κακο με τις ανεξελεγκτες αναπαραγωγες των κατοικιδιων (και την ελλειψη αντικειμενικης πληροφορησης και παιδειας πανω σ'αυτο). ΕΑΝ χρεωναν λογικες τιμες για στειρωσεις, η δουλεια θα ηταν δικη τους. Η κτηνιατρικη φροντιδα ειναι λειτουργημα κι οχι η ασυδοτη'αρπαχτη'στην οποια εχει εξελιχθει. Επειδη ομως χρεωνονται αδικαιολογητα υψηλα ποσα ειναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ οι φιλοζωοι στη γενικοτητα τους να τα αντιμετωπισουν.
Το μοντελο τους εξακολουθει να ειναι το γνωστο εκβιαστικο προτυπο. Ας υποφερουν τα ζωα, οι τιμες μας ειναι αυτες που ειναι και το ΄κρατος' πρεπει να τα πληρωνει. Μα για δες που εφτασε το κρατος με αυτη τη λογικη.
Πραγματικα θα επρεπε να ντρεπεται η κα του ΠΚΣ.
Σε αλλη χωρα θα την καλουσε επειγοντως ο Συλλογος στο Πειθαρχικο Συμβουλιο η στην Επιτροπη Δεοντολογιας για να δωσει εξηγησεις. Αλλα ο εν λογω Συλλογος δεν εχει ουτε το ενα, και ουτε το αλλο. Προσπαθει η εν λογω κυρια να επιβιωσει στη θολουρα του συνδικα-ληστικου της ρολου -οπως φαινεται να τον αντιλαμβανεται- αντι να ηγηθει με την ηθικη προσταγη σε ολους τους συναδελφους της να συνεργαστουν αμεσα για το καλο των ζωων.