«Θετική λίστα» ζητούν από το ΥΠ.Α.Α.Τ. για να σταματήσει το εμπόριο τους
Η Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων των Οικολόγων Πράσινων ζητάει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καταλήξει με νομοθετική ρύθμιση σ’ έναν κατάλογο, ο οποίος θα συγκεκριμενοποιεί ποια ζώα εξωτικά (θηλαστικά, πουλιά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια) χαρακτηρίζονται ως κατοικίδια και ποια έμβια πλάσματα επιτρέπεται να πωλούνται και να κατέχονται από τους ανθρώπους.
Αυτός ο «θετικός κατάλογος» που και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ορίσει θα βελτιώσει τη μεταχείριση των ζώων και θα συμβάλλει στον περιορισμό των φαινομένων κακοποίησης που τόσο έχουν διαβρώσει την εικόνα της Ελλάδας, εντός και εκτός της χώρας.
Ανεξέλεγκτο το εμπόριο εξωτικών ειδών
Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν: «Δεκάδες εκατομμύρια εξωτικά ζώα (θηλαστικά, πουλιά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια) κρατούνται ως κατοικίδια σε όλη την Ευρώπη. Η τάση αυτή αυξάνεται λόγω της παγκοσμιοποίησης, που καθιστά δυνατή τη σύλληψη ζώων από τη μία άκρη του πλανήτη και την πώληση σε άλλες μακρινές περιοχές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εισαγωγείς “ελεύθερων” ή “άγριων” ζώων και προϊόντων της άγριας φύσης, γεγονός που τεκμηριώνεται μέσω των δεδομένων της Αρχής CITES.
Το εμπόριο άγριων ειδών έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καλή διαβίωση των ζώων, θέτει κινδύνους για την υγεία ανθρώπων και ζώων, απειλεί τη βιοποικιλότητα με την εισαγωγή ξένων ειδών και μειώνει δραστικά τους πληθυσμούς άγριων ζώων».
Κακοποιούνται τα εξωτικά είδη που ζουν ως κατοικίδια
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν: «Τα εξωτικά είδη είναι ακατάλληλα και μερικές φορές επικίνδυνα για να ζήσουν ως κατοικίδια. Οι πολίτες συχνά επιθυμούν να κατέχουν ζώα χωρίς ταυτόχρονα να κατανοούν τις ανάγκες τους και τη μακροπρόθεσμη και συχνά σοβαρή οικονομική δέσμευση που έχουν αναλάβει.
Ως εκ τούτου, στα κέντρα διάσωσης και καταφύγια – τα περισσότερα εκ των οποίων λειτουργούν χάρη στη συνεισφορά των φιλόζωων και όχι της πολιτείας – εγκαταλείπονται συχνά ζώα που κάποιοι δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν πλέον να κρατήσουν ως κατοικίδια.
Η καλή μεταχείριση των ζώων εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε χώρα οφείλει να θέτει περιορισμούς για την κράτηση και πώληση ζώων.
Στο παρελθόν ορισμένα Κράτη Μέλη επέλεξαν να υιοθετήσουν “αρνητικές λίστες” (μαύρες λίστες), που αποτελούνται από τα είδη των οποίων η κατοχή και πώληση απαγορεύεται. Δυστυχώς, οι λίστες αυτές γρήγορα απαξιώνονται, καθώς υπάρχει στροφή προς νέα είδη, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες στη διαβίωση των ζώων, την υγεία, την ασφάλεια και την ευρύτερη οικολογική αρμονία.
Αντιθέτως “θετικοί κατάλογοι”, με ζώα που επιτρέπεται να βρίσκονται στην κατοχή των πολιτών καθώς και να πωλούνται, ανάλογοι με αυτούς που εγκρίθηκαν στο Βέλγιο και επίκειται να εγκριθούν στην Ολλανδία, κινούνται προς μια άλλη κατεύθυνση και αποτελούν την πιο αποτελεσματική λύση που λειτουργεί προληπτικά, έχει λιγότερο γραφειοκρατικό φόρτο για τις αρμόδιες αρχές, είναι εύκολη στην εκτέλεσή της και συμβάλλει στην προστασίας της άγριας ζωής.
Η διαβούλευση για την υιοθέτηση θετικών καταλόγων για όλα τα είδη ζώων βρίσκεται σε εξέλιξη και σε άλλες χώρες, όπως η Αυστρία και η Φινλανδία.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να παρουσιάσει έναν “θετικό” κατάλογο για ζώα που μπορούν να πωλούνται και να βρίσκονται στην κατοχή των πολιτών στην Ελλάδα. Αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την καλή διαβίωση των ζώων και δύναται να αποτελέσει και παράδειγμα για τα άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε.
Μαζί με τους φιλόζωους και η Ομοσπονδία Κτηνιάτρων Ευρώπης (FVE) υποστηρίζει επίσης τη ρύθμιση μέσω θετικών καταλόγων, προτείνοντάς την ως πιο εύχρηστη, αναλογική και αποτελεσματική ρυθμιστική διαδικασία, με μικρότερη γραφειοκρατική επιβάρυνση για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Τα μεγάλα ποσοστά εγκατάλειψης και κακοποίησης ζώων στη χώρα μας επιβάλλουν να γίνουν δραστικές αλλαγές και να υπάρξουν περιορισμοί σχετικά με την κατοχή και την πώληση εξωτικών ειδών.
Τα καταστήματα πώλησης ζώων συντροφιάς (pet shops) έχουν δημιουργήσει μια άναρχη κατάσταση, όπου κάθε είδους ζώο μπορεί να τίθεται προς πώληση σε αγοραστές που τελικά το εγκαταλείπουν ή το κακοποιούν.
Η νομοθετική ρύθμιση της πώλησης και κατοχής ζώων μέσω ενός θετικού καταλόγου ζώων θα βελτιώσει τη μεταχείριση των ζώων και θα συμβάλλει στον περιορισμό των φαινομένων κακοποίησης που τόσο έχουν διαβρώσει την εικόνα της Ελλάδας, εντός και εκτός της χώρας».
Διαβάστε επίσης:
Πριν αγοράσετε ένα εξωτικό ή άγριο ζώο ως κατοικίδιο σκεφτείτε!
Σούπερ μάρκετ εξωτικών ειδών και ζώων ράτσας το φεστιβάλ «Κατοικίδια Εν Δράσει»
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr