Εφαρμογή των νόμων προστασίας των ζώων, σύστημα σήμανσης και καταγραφής όλων των ιπποειδών, πάταξη του λαθρεμπορίου, έλεγχους τόσο στα σφαγεία όσο και κατά τη μεταφορά των ζώων, καθώς και προστασία των αλόγων του ιππόδρομου και των ζώων εργασίας ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Αφορμή γι’ αυτή την τοποθέτηση της Θεματικής Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων των Ο.Π. στάθηκε το πρόσφατο διατροφικό σκάνδαλο, που αποκάλυψε και πάλι την πραγματική φύση του συστήματος παραγωγής φθηνού κρέατος.
Η Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων τονίζει ποια είναι συνολική εικόνα του προβλήματος και το τι πρέπει να αλλάξει: «Κρέας από άλογα βρέθηκε σε μεταποιημένα προϊόντα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Όμως, η διαφθορά, η εξαπάτηση των καταναλωτών και η διοχέτευση στην αγορά μολυσμένου κρέατος είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς το εύρος και η πολυπλοκότητα των προβλημάτων της διατροφικής αλυσίδας δεν έχουν άσχημες πτυχές μόνο για τους καταναλωτές, αλλά και για τα ίδια τα ζώα.
Η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην παρουσία κρέατος αλόγου σε τροφές, στη διερεύνηση της υπόθεσης και στην ανάληψη ευθυνών. Απ’ ότι φαίνεται, όμως, έχει ξεχαστεί το θέμα της προστασίας των ιπποειδών. Ως επί το πλείστον, πρόκειται για ζώα σε πλεόνασμα που καταλήγουν ως κρέας.
Οι ζωές τους συχνά ξεκινούν ως ζώα συντροφιάς ή ως ζώα εργασίας ή ως ζώα για ιππικούς αγώνες και τον ιππόδρομο. Όταν είναι πλέον ανεπιθύμητα ή η οικονομική τους αξία είναι χαμηλή, πολλές φορές στέλνονται για σφαγή.
Το διεθνές εμπόριο αλόγων και κρέατος αλόγου είναι μια πραγματικότητα. Μεγάλες ποσότητες κρέατος αλόγου εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το εμπόριο αυτό δεν διεξάγεται μόνο στην ΕΕ, αλλά και στον Καναδά, ΗΠΑ, Μεξικό και χώρες της Νότιας Αμερικής, όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Ουρουγουάη.
Ο Καναδάς είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρέατος αλόγου στην Ευρώπη, αλλά τα περισσότερα από τα άλογα που σφάζονται στον Καναδά και το Μεξικό γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στις ΗΠΑ και αναγκάζονται να υπομένουν τεράστια ταξίδια προς τα σφαγεία στον Καναδά και Μεξικό. Η μεταφορά των αλόγων σε μεγάλες αποστάσεις για σφαγή διέπεται από τα ίδια προβλήματα που παρατηρούνται στις μεταφορές μεγάλης διάρκειας άλλων ζώων.
Παρόμοια ερωτήματα αφορούν και την ΕΕ καθώς άλογα, όπως και άλλα ζώα, μεταφέρονται από την Ισπανία στην Ιταλία για σφαγή. Από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη περισσότερα από 30.000 άλογα μεταφέρονται προς την Ιταλία κάθε χρόνο.
Πρόκειται για ένα ταξίδι 2000-2500 χιλιομέτρων που διαρκεί περίπου 35 ώρες ή και περισσότερο. Τα ζώα μπορεί να πεθάνουν στη διαδρομή ή να υποφέρουν από πείνα, αφυδάτωση και εξάντληση, καθώς και από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους συχνούς τραυματισμούς. Συνήθως τα οχήματα δεν παρέχουν επαρκή χώρο για άλογα. Στο τέλος της διαδρομής καταλήγουν στο σφαγείο, όπου πιθανόν να υποφέρουν τρομερά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σφαγής, έτσι ώστε να παραχθεί φθηνό κρέας.
Πρόσφατα στη χώρα μας έχουν γίνει αναφορές για κυκλώματα που κλέβουν άγρια ζώα ή αγοράζουν γερασμένα ιπποειδή και τα μεταπωλούν σε εγχώρια σφαγεία για να προωθηθεί το κρέας τους στην αγορά, με διαφορετική σήμανση, ως κρέας άλλου είδους ζώου.
Τα σφαγεία αυτά λειτουργούν χωρίς έγκριση για σφαγή ιπποειδών. Αναφορές έχουν γίνει και για τη μεταφορά ιπποειδών στην Ιταλία σε πολύ άσχημες συνθήκες, η πολιτεία όμως αδυνατεί να ελέγξει σε ικανοποιητικό βαθμό αυτές τις μεταφορές.
Η ύπαρξη παράνομων δικτύων και αγοραπωλησιών ιπποειδών, η απουσία μητρώου ιδιοκτησίας, η αδυναμία ενδελεχών ελέγχων της μεταφοράς των ζώων και η λειτουργία παράνομων σφαγείων φέρνουν στην επιφάνεια την αδυναμία της πολιτείας να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο ρόλο που έχει αναλάβει.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Η σωστή σήμανση, η διαφάνεια και η εφαρμογή των νόμων θα μπορούσε να είχε αποτρέψει το σκάνδαλο με το σύστημα διατροφής, το οποίο ήλθε στην επιφάνεια πρόσφατα. Όμως, για να αποτραπεί η εγκατάλειψη και η κακοποίηση των ιπποειδών στη χώρα μας, θα πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι προστασίας των ζώων, να υπάρξει σύστημα σήμανσης και καταγραφής όλων των ιπποειδών, να παταχθεί το λαθρεμπόριο, να διεξαχθούν έλεγχοι στα σφαγεία καθώς και κατά τη μεταφορά των ζώων για τυχόν παρανομίες.
Ακόμη περισσότερο, θα πρέπει να υπάρξει ένα καθεστώς προστασίας για τα άλογα που χρησιμοποιούνται στον ιππόδρομο και σε ιππικούς ομίλους αλλά και τα ζώα εργασίας που πολλές φορές κακοποιούνται και εγκαταλείπονται όταν παύουν να είναι “χρήσιμα”.
Τοπικοί σύλλογοι και φιλόζωοι πολίτες έχουν προσφέρει πολλά για την προστασία αυτών των ζώων. Είναι καιρός η πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, ώστε να αποτραπούν τα φαινόμενα κακοποίησης αλλά και να σταματήσει το λαθρεμπόριο ιπποειδών στη χώρα μας».
Διαβάστε επίσης:
Η σφαγή αλόγων στη χώρα μας απαγορεύεται
Είναι νόμιμη η κατανάλωση αλογίσιου κρέατος στην Ελλάδα
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr