Φαλάνη Λάρισας: 1.000 πρόβατα πνιγμένα μέσα σε κτηνοτροφική μονάδα (βίντεο)
Περίπου 1.000 πρόβατα πνίγηκαν στη Φαλάνη Λάρισας μόνο μέσα στην κτηνοτροφική μονάδα του Θανάση Δράμη. Το βίντεο και οι φωτογραφίες που τράβηξε ο Θανάσης…
Τη μη πάταξη της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας και την χωρίς τέλος εξόντωση των τρυγονιών στα Ιόνια Νησιά επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία η οποία μεταξύ άλλων τονίζει τα εξής για την ανοχή των αρχών απέναντι στους κυνηγούς:
«Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ καλεί την Πολιτεία και τους κατοίκους στα Ιόνια να δείξουν μηδενική ανοχή στο έγκλημα με στόχο ανυπεράσπιστα πουλιά
Μόλις δύο ημέρες νωρίτερα από πέρυσι ενεργοποιήθηκαν φέτος τα Τοπικά Σχέδια Δράσης για την πάταξη της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας στα Ιόνια νησιά, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος να μην υπάρξει και φέτος καθυστέρηση στην επιβολή του νόμου.
Η εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων ξεκίνησε τελικά στις 18 Απριλίου, ωστόσο ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα στα νησιά - περάσματα των Τρυγονιών κάποιοι τα «υποδέχονται» με σκάγια ενώ εδώ και αρκετές ημέρες, πολλές περιοχές του Ιονίου μυρίζουν… μπαρούτι. Καταγγελίες και επιβεβαιωμένες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ αναφέρουν εκατοντάδες πυροβολισμούς και μεγάλη κινητικότητα λαθροθήρων τις τελευταίες ημέρες σε αρκετά σημεία στο Ιόνιο.
Παρά το γεγονός ότι η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ είχε συγκεντρώσει στοιχεία για χιλιάδες πυροβολισμούς στα Ιόνια νησιά και κατά την άνοιξη του 2021, τα Τοπικά Σχέδια Δράσης την περσινή χρονιά έκλεισαν τον κύκλο τους με… μηδέν εις το «πηλίκιο»: καμία προσαγωγή ή σύλληψη λαθροθήρα δεν καταγράφηκε από τα προγραμματισμένα περίπολα όπου αυτά εφαρμόστηκαν, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία ότι οι φορείς επιβολής του νόμου (τόσο οι κρατικοί όπως τα Δασαρχεία και η Αστυνομία, όσο και η Θηροφυλακή η οποία λειτουργεί υπό την ευθύνη της Κυνηγητικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος) φθάνουν πιθανώς στα σημεία κατόπιν… σφαγής.
Τα Τοπικά Σχέδια Δράσης υιοθετήθηκαν από την ελληνική Πολιτεία έπειτα από συστηματικές πιέσεις της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ενώ η έγκαιρη και συστηματική εφαρμογή τους μπορεί να αποτρέψει όσους επιμένουν να βάζουν... στόχο εξουθενωμένα πουλιά που έρχονται για να φωλιάσουν, ένα έγκλημα το οποίο, παρά τις δεκαετίες απαγόρευσης, διαπράττεται κάθε χρόνο με μεγάλη ένταση κυρίως σε περιοχές της Ζακύνθου, της Κέρκυρας, των Παξών, Αντίπαξων αλλά και στις Διαπόντιες νήσους (Μαθράκι, Οθωνούς), όπου εξακολουθεί να θεωρείται από μερίδα του τοπικού πληθυσμού ως «παραδοσιακή» δραστηριότητα.
Τώρα που τα Τρυγόνια επιστρέφουν και πάλι στα νησιά του Ιονίου, καλούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τις αρμόδιες Αρχές να αξιοποιήσουν τα Τοπικά Σχέδια Δράσης, δείχνοντας μηδενική ανοχή προς τους παραβάτες και λαμβάνοντας με αποφασιστικότητα όλα τα απαραίτητα μέτρα και τις ημέρες του Πάσχα ώστε να μπει οριστικό τέλος στη λαθροθηρία που μετατρέπει κάθε Άνοιξη το Ιόνιο σε βωμό θυσίας του Τρυγονιού, ενός παγκοσμίως απειλούμενου είδους, για τη σωτηρία του οποίου εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια πανευρωπαϊκά σχέδια δράσης.
Καλούμε επίσης, για ακόμη μία χρονιά, την τοπική κοινωνία και όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες και επισκέπτες στα Ιόνια νησιά να δείξουν μηδενική ανοχή σε αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές και να μη διστάσουν να καταγγείλουν άμεσα κάθε περιστατικό ανοιξιάτικης λαθροθηρίας στις αρμόδιες Αρχές και στην ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ.
Συγκεκριμένα, αν αντιληφθείτε περιστατικό ανοιξιάτικης λαθροθηρίας:
- Καλέστε άμεσα τις αρμόδιες Αρχές (Δασαρχείο, Αστυνομία):
Κέντρο Δασοπροστασίας 1591 (Καθημερινά 8:00-22:00 & Σαβ/κο 10:00-20:00)
- Ενημερώστε την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ: 210 8228704 & 210 8227937, [email protected] με κάθε αποδεικτικό στοιχείο που μπορείτε να διαθέσετε.
Η ενημέρωση για τους κινδύνους της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας και η πίεση για την εφαρμογή του νόμου είναι ένας από τους στόχους που έχει θέσει και υπηρετεί σταθερά η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ. Η φύση δεν μας ανήκει. Είναι μέρος της ζωής μας. Και αξίζει σε όλους μας, αλλά ειδικά στη νέα γενιά, να μπορεί να βλέπει τα Τρυγόνια να επιστρέφουν κάθε άνοιξη στο Ιόνιο, σε ασφαλείς βιότοπους.
Το κυνήγι την άνοιξη απαγορεύεται με βάση ένα πλέγμα διατάξεων. Σε αυτό ανήκουν:
Το ν.δ. 86/1969 «περί Δασικού Κώδικα»
Η Διεθνής Σύμβαση της Βέρνης «για την διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης», όπως κυρώθηκε με τον ν. 1335/1983 (ΦΕΚ 32/Α’/13-03-1983)
Η Σύμβαση της Βόννης «για τη διατήρηση των αποδημητικών ειδών που ανήκουν στην άγρια πανίδα», η οποία κυρώθηκε με τον ν. 2719/1999 (ΦΕΚ 106/Α’/1999)
Η KYA H.Π. 37338/1807/E.103/1-9-10 (ΦΕΚ 1495/B/2010) «Καθορισμός μέτρων και διαδικασιών για τη διατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας και των οικοτόπων/ενδιαιτημάτων της, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ «Περί διατηρήσεως των άγριων πτηνών» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Απριλίου 1979, όπως κωδικοποιήθηκε με την οδηγία 2009/147/ΕΚ.», με την οποία ενσωματώθηκε η Οδηγία 2009/147 περί της προστασίας των άγριων πτηνών στην ελληνική νομοθεσία.
Δυνάμει του άρθρου 11 παρ. 2 («Κυρώσεις») της παραπάνω ΚΥΑ, στους παραβάτες επιβάλλονται: α) Διοικητικές κυρώσεις: πρόστιμο από 500−1.000 ευρώ, β) Ποινικές κυρώσεις: φυλάκιση 20 ημερών έως 1 έτος και χρηματική ποινή.
Το Πρόγραμμα LIFE «Ενάντια στο έγκλημα κατά των άγριων πουλιών» (LIFE17 GIE/NL/000599) στοχεύει στην ενίσχυση του διεθνούς έργου κατά της λαθροθηρίας, παγίδευσης και εμπορίας άγριων πουλιών, συμβάλλοντας έτσι στην εξάλειψη της δεύτερης μεγαλύτερης απειλής (μετά την απώλεια βιοτόπων) για την επιβίωση των άγριων πουλιών και στην εφαρμογή της Οδηγία της ΕΕ για τη διατήρηση των άγριων Πουλιών. Οι δράσεις του Προγράμματος υλοποιούνται από μια συμμαχία εθνικών εταίρων της BirdLife International από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Κροατία και την Ιταλία, ενώ συντονίζονται από τη BirdLife Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας. Το Πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος MAVA.».
Διαβάστε επίσης:
Θα επιτρέψουν οι αρχές τη μαζική δολοφονία τρυγονιών από κυνηγούς στα Ιόνια Νησιά;
Δασοφύλακες, Δασολόγοι, Δασονόμοι: Οι λαθροθήρες εκθέτουν το σύνολο της ζακυνθινής κοινωνίας
Επεισόδια στην Ζάκυνθο από κυνηγούς που απειλούν τους θηροφύλακες
«Μ’ ένα Σμπάρο δύο Τρυγόνια»: Ένα ντοκιμαντέρ για τη λαθροθηρία των πουλιών
«Δράση για την Άγρια Ζωή»: Μάστιγα η λαθροθηρία
Νευροκόπι: Κυνηγοί επιτέθηκαν με όπλο και τσάπα σε θηροφύλακα και δασοφύλακα
Βέροια: Μικρές ποινές για τους κυνηγούς που εξόντωσαν 60 αγριόπαπιες σε προστατευόμενη περιοχή
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr