«Πάνω από 500 νεκροί πελεκάνοι καταγράφηκαν στις αποικίες που βρίσκονται στη Μικρή Πρέσπα τις τελευταίες ημέρες.» επισημαίνει η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και τονίζει τα εξής: «Στο πλαίσιο της παρακολούθησης που υλοποιεί η ΕΠΠ στις αποικίες, με drone και τηλεσκόπια διαπιστώθηκε ραγδαία αύξηση των νεκρών πτηνών, και σύμφωνα με την ανάλυση δειγμάτων που έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες και με συνδρομή του ΦΔΕΠαΠ επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για τον ιό της γρίπης των πτηνών Η5Ν1.
Από την πρώτη στιγμή υπήρξε κινητοποίηση και ενημέρωση των αρμόδιων φορέων, του ΥΠΑΑΤ και του ΥΠΕΝ, ενώ υπάρχει στενή συνεργασία με τον ΦΔΕΠαΠ, τον Δήμο Πρεσπών και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο να οργανωθεί ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος περισυλλογής των νεκρών πουλιών. Παράλληλα έχουν ενημερωθεί όλοι οι διεθνείς οργανισμοί για αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη.».
Οδηγίες για την προστασία των πουλερικών
Στις 5 Μαρτίου το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας ανακοίνωσε τα εξής για το ζήτημα: «Το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Φλώρινας ενημερώνει πως στις 1 Μαρτίου 2022 ανιχνεύτηκε ιός της γρίπης των πτηνών τύπου Α (H5Ν1) σε δύο αργυροπελεκάνους (Pelecanus crispus) που εντοπίστηκαν νεκροί στη λίμνη της Μικρής Πρέσπας, γεγονός που καταδεικνύει την κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας μας και τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών την τρέχουσα χρονική περίοδο, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων από γειτονικές χώρες και της υψηλής παθογονικότητας του ιού.
Εκατοντάδες νεκροί αργυροπελεκάνοι στη Μικρή Πρέσπα.
Κατόπιν αυτών, οι κάτοχοι συστηματικών αλλά και οικόσιτων πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών βάσει των οποίων:
1. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η διατήρηση των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κλπ.):
α) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές
β) σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της ΠΕ Φλώρινας.
2. ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ η διατήρησή τους σε κλειστούς χώρους, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Η εν λόγω σύσταση αφορά και στα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία που διατηρούνται σε πάρκα, ζωολογικούς κήπους και παρεμφερείς εγκαταστάσεις.».
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr