Είναι εκπαιδευτικός, δασκάλα στο δημοτικό σχολείο Πλατάνου Πρασινάδας στην Ημαθία και μετουσίωσε την αγάπη της για τα ζώα σε δράση. Απέκτησε εξειδίκευση στην ειδική αγωγή, έγινε εκπαιδεύτρια σκύλων, είναι συγγραφέας και πάνω απ’ όλα εθελόντρια στις Ζω.Ε.Σ που η ίδια ίδρυσε. Για όλα αυτά η Κατερίνα Παπαποστόλου, μίλησε στην εκπομπή «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» στον 105,5 Στο Κόκκινο και στις δημοσιογράφους Τζούλυ Τσίγκα και Ελένη Ηλιοπούλου.
Η κα Παπαποστόλου περιέγραψε το πως εδώ και 20 χρόνια προσπαθεί να μεταφέρει τα αισθήματα της φιλοζωίας στα σχολεία, στους μαθητές αλλά και στους εκπαιδευτικούς και το πως πολλές φορές οι γονείς είναι οι αρνητικοί. Παράλληλα εξήγησε και το πώς τα κακοποιημένα ζώα μπορούν αφού γιατρέψουν τις πληγές τους να γίνουν ισότιμοι συνεργάτες και πώς τα παιδιά μας μπορούν να αποκτήσουν ενσυναίσθηση.
Μίλησε για τη Διώνη που τη βρήκε το 2011. Ήταν ένα μαχαιρωμένο, κακοποιημένο και πυροβολημένο σκυλάκι. Είχε ξανασχοληθεί με κακοποιημένα ζώα οπότε η εικόνα του ζώου, δεν την σόκαρε τόσο, όσο τη σόκαρε η στάση συναδέλφων της εκπαιδευτικών που ήταν δίπλα στο τραυματισμένο αιμόφυρτο σκυλί και δεν έκαναν τίποτα.
Από τότε ξεκίνησε ένας μεγάλος αγώνας για να την σώσει και ο αγώνας αυτός κράτησε πολύ μέχρι να γιατρευτούν και τα ψυχικά της τραύματα. Να ξεπεράσει τις φοβίες από την κακοποίηση που είχε υποστεί. Τα αδέσποτα υφίστανται κακοποίηση καθημερινά και ψυχολογικά, ακόμα και από τον φόβο που αισθάνονται ζώντας μόνα, εκτεθειμένα σε κινδύνους, εξήγησε η κα Παπαποστόλου.
Μετά την Διώνη ήρθε ο Άξελ, μας είπε, που ήταν και η αφορμή για να γίνει εκπαιδεύτρια σκύλων και μετά ο Πόθος που τον βρήκε σε μια σακούλα στα σκουπίδια. Είναι εντυπωσιακό πως ζώα που είναι τόσο κακοποιημένα μπορούν να γίνουν ισότιμοι συνεργάτες σου.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία η θετική εκπαίδευση των ζώων. Η εκπαίδευση με βία είναι καταστροφική για τα ζώα και το χειρότερο είναι οι εκπαιδευτές που ασκούν βία φορώντας τον μανδύα της θετικής εκπαίδευσης. Ευθύνη όμως έχουν και οι κηδεμόνες που συναινούν στη βίαιη εκπαίδευση των ζώων. Δεν είναι τυχαίο ότι 9 στα 10 σκυλιά που έχουν δαγκώσει μέλος της οικογένειας που τα έχει υιοθετήσει, έχουν εκπαιδευτεί με τη βία.
Στις Ζω.Ε.Σ (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων) – που άρχισαν το 2015 – είναι όλοι τους εθελοντές που χρηματοδοτούν τη δράση τους από τις δουλειές τους. Βρίσκονται σε 25 σημεία όλης της χώρας και επισκέπτονται από παιδικούς σταθμούς, σχολεία μέχρι και ενηλίκους.
Η όλη διαδικασία διαρκεί μία ώρα και 10 λεπτά. Προβάλλουν οπτικοακουστικό υλικό, συζητούν με τα παιδιά και δέχονται τις δικές τους παρεμβάσεις. Σκύλους σ’ αυτές τις επισκέψεις χρησιμοποιεί μόνο η Κατερίνα Παπαπαποστόλου. Όπως μας επισήμανε επιδιώκει να έχει στην ομάδα της όσο περισσότερους εκπαιδευτικούς γίνεται ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν όλοι μαζί και σωστά τα παιδιά. Η παρουσία σκύλων βέβαια δεν σε αυτό το ζωοφιλικό μάθημα δεν είναι απολύτως απαραίτητη. Μπορούν τα παιδιά να τα καταλάβουν όλα και χωρίς την παρουσία σκύλων, για παράδειγμα μέσα από ένα θεατρικό παιχνίδι.
Γι’ αυτό και εστιάζουν σε τρία βασικά σημεία:
- Πώς να συμπεριφέρονται τα παιδιά σε αδέσποτα αλλά και σε δεσποζόμενα ζώα
- Να καταλάβουν ότι όλα τα ζώα είναι ίσα, όχι μόνο οι σκύλοι και οι γάτες
- Να καταφέρουμε να φέρουμε τα παιδιά στην θέση των ζώων, να αποκτήσουν ενσυναίσθηση.
Σ’ αυτές τις συναντήσεις σπάνια έρχονται γονείς, ενώ πολλές φορές χρειάζεται να ζητήσουμε από τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να μείνουν επισήμανε η κα Παπαποστόλου.
Τα παιδιά, παρεμβαίνουν στη συζήτηση, αλλά συχνά και για να καταθέσουν μια κακή εμπειρία, ας πούμε για τον μπαμπά ή τον παππού που σκοτώνουν τ’ αδέσποτα στο χωριό. Εκεί δεν πρέπει ούτε να τα προσβάλλεις, ούτε να τα κάνεις να νιώσουν άσχημα, πρέπει ήρεμα να τους δείξεις τον σωστό δρόμο. Μερικές φορές λένε πράγματα που μας σοκάρουν, αλλά και πάλι πρέπει ήρεμα να τους δείξεις τι είναι σωστό.
Μέσα από την ιστοσελίδα www.zwes.gr μπορεί να ενημερωθεί ο καθένας για τη δράση τους και να βρει πληροφορίες για τα βιβλία που έχει εκδώσει ως τώρα η Κατερίνα Παπαποστόλου με πρώτο «Το δώρο της Διώνης». Μέσω της ιστοσελίδας τους μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν αιτήσεις για να συνεργαστούν μαζί τους ως εθελοντές.
Συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) πραγματοποίησε ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.) με θέμα τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στην εφαρμογή του προγράμματος φροντίδας αδέσποτων ζώων.
Με ανακοίνωση του ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου ζητάει τη βοήθεια εθελοντών για τη φροντίδα αδέσποτων της περιοχής καθώς - σύμφωνα με πληροφορίες του www.zoosos.gr…