Σκύλος νεκρός από φόλα στον Πλαταμώνα Πιερίας
Την προσοχή των φιλόζωων εφιστά η Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Δράση Εθελοντών Δίου - Ολύμπου «ο Περίτας» καθώς στις 7 Οκτωβρίου ένας σκύλος εντοπίστηκε δηλητηριασμένος στον…
Της Ελένης Ηλιοπούλου
Εδώ και πέντε χρόνια στη Σχοινούσα σε αυτό το μικρό νησί των Κυκλάδων οι ντόπιοι συνηθίζουν να διοργανώνουν τα καλοκαίρια αγώνες ταχύτητας με γαϊδούρια για να προσελκύσουν ή και να διασκεδάσουν τους τουρίστες και τους κατοίκους της περιοχής συμβάλλοντας περαιτέρω στην κακοποίηση αυτών των πολύπαθων ζώων.
Τα γαϊδούρια, που από την φύση τους δεν τρέχουν έντονα όπως π.χ. τα άλογα, εξαναγκάζονται από τα χτυπήματα τα οποία δέχονται από τους αναβάτες στο σώμα τους να αναπτύξουν ταχύτητα για να προσπεράσουν τους αντιπάλους.
Τα ζώα εξαναγκάζονται να τρέξουν για να διασκεδάσουν οι άνθρωποι όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύουν οι διοργανωτές.
Το «έθιμο» της κακοποίησης τους – που μάλιστα σύμφωνα με τους διοργανωτές γίνεται για να τιμήσουν (!) και να προστατέψουν αυτά τα πλάσματα – συνοδεύεται στο τέλος και από το γλέντι το οποίο διοργανώνουν «πολιτιστικοί» και εμπορικοί σύλλογοι και όχι μόνο με σκοπό την τόνωση της μικρής ντόπιας αγοράς και τη διαφήμιση του τόπου τους.
Τι ορίζει η νομοθεσία
Αν και η νομοθεσία (4039/2012) απαγορεύει από τον Φεβρουάριο του 2012 την διεξαγωγή τέτοιων αγώνων και αυτού του είδους τη δημόσια έκθεση και των γαϊδουριών εντούτοις κανείς εισαγγελέας δεν ασχολήθηκε για να σταματήσει τους διοργανωτές.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πως κάποιοι αναβάτες χτυπούν τα γαϊδούρια με τα χέρια τους, τα πόδια τους και με σχοινιά.
Θυμίζουμε ότι ο νόμος 4235/2014 (στο άρθρο 46) απαγορεύει την χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση «με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους» και από αυτό τον νόμο δεν εξαιρούνται τα γαϊδούρια (όνοι) παρά μόνο τα άλογα (ίπποι). Μπορεί στις γαϊδουριάδες το όφελος να μην είναι άμεσο – να μην κόβουν δηλαδή οι θεατές εισιτήριο – αλλά είναι σαφέστατα έμμεσο.
Τα έθιμα αυτά τιμούν τον πολιτισμό μας;
Το θέαμα των αγώνων ταχύτητας με γαϊδούρια αποτελεί την ατραξιόν, που θα προσελκύσει τους τουρίστες, ώστε π.χ. να επισκεφτούν το συγκεκριμένο νησί για να τους δουν. Αν βρίσκονται ήδη σε αυτό – με αφορμή το «έθιμο» – θα ξοδέψουν χρήματα αγοράζοντας π.χ. σουβλάκια, μπύρες και ό,τι άλλο «προσφέρεται» για κατανάλωση κατά τη διάρκεια του γλεντιού που ακολουθεί.
Τα ζώα κουβαλούν πέραν του σαμαριού – που ζυγίζει περίπου 20 κιλά – και τον άνθρωπο που συνήθως κατά μέσο όρο ζυγίζει περισσότερο από 70 κιλά. Τα ίδια γαϊδούρια κατά μέσο όρο ζυγίζουν από 180 – 200 κιλά και σύμφωνα με τους ιππιάτρους το βάρος που κουβαλάνε δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 1/3 του δικού τους σωματικού βάρους ώστε να μην καταπονούνται υπερβολικά.
Σκεφτείτε μόνο ότι αναβάτες είναι συνήθως άνδρες – υπέρβαροι και μη – που με σχοινιά, ραβδιά, με τα χέρια και τα πόδια κλωτσούν τα ζώα στα καπούλια και στην κοιλιά τους για να τα κάνουν να τρέξουν, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που οι διοργανωτές του αγώνα έχουν δημοσιεύσει στο διαδίκτυο.
O Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στην ιστοσελίδα του διαφημίζει τις γαϊδουροδρομίες.
Ο εξαναγκασμός των όνων να τρέξουν τόσο έντονα κουβαλώντας μάλιστα βάρος που συνήθως ξεπερνάει τα 100 κιλά – αν και η σωματοδομή τους δεν τους το επιτρέπει – σε συνδυασμό με τη ζέστη και την οχλαγωγία γύρω τους συνιστά ξεκάθαρα κακοποίηση και αντιβαίνει κατά πολύ τα όσα ορίζει ο νομοθέτης περί ευζωίας των ζώων γενικώς.
Η εκμετάλλευση των γαϊδουριών σε αυτόν τον αγώνα ταχύτητας είναι σαφές ότι γίνεται για την διασκέδαση των ανθρώπων, για την αποκόμιση οφέλους της τοπικής κοινωνίας και η κακοποίηση των ζώων είναι εξόφθαλμη.
Όπως πολλές φορές έχουμε πει τα έθιμα έχουν «πλάκα», «χαβαλέ» και μας δένουν με το παρελθόν και τις ρίζες μας μόνο όταν αφορούν ενήλικους ανθρώπους οι οποίοι συναινούν απολύτως σε αυτά.
Τα ζώα φυσικά δεν επιλέγουν παρά μόνο υφίστανται γι’ αυτό και φιλοζωικοί φορείς παντού στην Ελλάδα παλεύουν να βάλουν ένα τέλος και στην «παραδοσιακή» τους κακοποίηση όπως είναι π.χ. οι ταυροθυσίες, οι τελετουργικές σφαγές, το ανέβασμα γαϊδουριών σε ταράτσες με σχοινιά και άλλα βάρβαρα για τα άλλα έμβια όντα έθιμα.
Ως πότε οι αρμόδιοι φορείς θα επιτρέπουν την «Γαϊδουριάδα»;
Στη Σχοινούσα που ανήκει στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διοργανώνεται κάθε Αύγουστο η «Γαϊδουριάδα», αυτή τη «γιορτή» και φέτος διοργανώνουν στις 18 Αυγούστου ο Σύλλογος Νέων Σχοινούσας, ο Σύλλογος Σχοινουσιωτών και μια μεγάλη ομάδα εθελοντών και φίλων του νησιού. Σύμφωνα με τους διοργανωτές ο «αγώνας – γιορτή» θα ξεκινήσει από την ανατολική άκρη του χωριού στις 19:00 «με την παρέλαση των γαϊδουριών και των αναβατών τους.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές ο «αγώνας – γιορτή» θα ξεκινήσει από την ανατολική άκρη του χωριού στις 19:00 «με την παρέλαση των γαϊδουριών και των αναβατών τους. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης κριτική επιτροπή θα βαθμολογεί την πρωτοτυπία, την εμφάνιση και το στυλ ίππευσης των διαγωνιζόμενων.
Όταν η πομπή φτάσει στην δυτική άκρη του χωριού, θα δοθεί με κάθε επισημότητα η εκκίνηση του αγώνα ταχύτητας. Με το τέλος του αγώνα θα ακολουθήσουν οι απονομές των "άκρως ιδιαίτερων δώρων" όπως υπογραμμίζουν οι διοργανωτές. Επιπλέον, θα υπάρχει άφθονο ρακί για όλους, προσφορά των τοπικών καταστημάτων».
Το ερώτημα που προκύπτει και φέτος είναι τι σκοπεύουν να κάνουν φέτος η Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και η Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων; Θα συνεχίσουν σιωπηρά να συναινούν στην κακοποίηση των γαϊδουριών κατά αυτόν τον τρόπο;
Δείτε τα στιγμιότυπα που οι διοργανωτές δημοσίευσαν πέρυσι.
Διαβάστε επίσης:
Παράνομο το έθιμο ανεβάσματος γαϊδουριών στις ταράτσες σε χωριά της Νάξου (βίντεο)
Νάξος: Ανεβάζουν τα γαϊδούρια στις ταράτσες επειδή το επιβάλλει το έθιμο! (Βίντεο)
«Αστικές υστερίες» η αντίδραση μας για τα γαϊδούρια στις ταράτσες της Νάξου!
Εισαγγελία και Αστυνομία δεσμεύονται ότι δεν θα γίνει σφαγή ταύρου στον Μανταμάδο
Π.Φ.Π.Ο.: Να σταματήσουν τα μαρτύρια των ταύρων στην Λέσβο
Λέσβος: Θυσιάζουν τον ταύρο για να πάρουν ως φυλακτό το αίμα του!
Ζητούν από τους μητροπολίτες να καταργήσουν το βάρβαρο έθιμο της σφαγής του ταύρου στον Μανταμάδο
Θεολογικός συμβολισμός η κακοποίηση του αρνιού με πρωτοβουλία των ιερέων στην Πάτρα;
Δημοτικό τραγούδι: «Θα σου ρίξω φόλα στο σκυλάκι σου»
Κυνομαρτύριο: Κρεμούσαν σκυλιά στις απόκριες για να γελάσουν
Κρέμασμα σκυλιών τις απόκριες πραγματοποιούνταν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας
a href="http://www.zoosos.gr/article/6039/ekaigan-zodana-se-phourno-ta-adespota-tes-athenas-ligo-meta-1897">Έκαιγαν ζωντανά σε φούρνο τα αδέσποτα της Αθήνας λίγο μετά το 1897
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Κάνουν την βαρβαρότητα έθιμο, την ριζώνουν στην συνείδησή τους και την κληροδοτούν στους απογόνους τους και την διαιωνίζουν, και αυτό το λένε πολιτισμό.
ΦΤΟΥ! ΞΕΦΤΙΛΑ!
Πολιτισμός της βαρβαρότητας.
Σύλλογος πολιτιστικός είναι ο σύλλογος που προωθεί τον πολιτισμό και καταπολεμάει την βαρβαρότητα. Αυτός εδώ κάνει ακριβώς το αντίθετο… Πώς είναι πολιτιστικός;
Πόσο μαλάκες μπορεί να είναι! Γελάνε και φωτογραφίζονται ενώ τα γαϊδουράκια αναγκάζονται να κουβαλάνε τον κάθε παιδοβούβαλο και να τρέχουν κάτω από χτυπήματα για να βγάλει την selfie της η κυράτσα για το facebook.
Τους αξίζει κράξιμο διεθνώς, να φάνε ένα εμπάργκο για κάνα 2χρονο, γιατί μόνο από χρήμα καταλαβαίνουν. Αλήθεια, με ποιό σκεπτικό επιτρέπει το κράτος τον δήμο Νάξου να παρανομεί και να το διαφημίζει κιόλας! Η διαφήμιση στην ιστοσελίδα του δήμου επιδέχεται μήνυσης!