Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας: Επτά κουταβάκια νεκρά πιθανότατα πυροβολημένα
Τα πτώματα επτά κουταβιών εντοπίστηκαν σήμερα το πρωί στο πλάι του δρόμου κοντά στην περιοχή της βιοτεχνίας «Μοτίβο» στο Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας. Η Μαρία Μπίσσα εξήγησε…
Και ενώ έχουν περάσει μόλις μερικά 24ωρα από την ημέρα που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέσυρε την τροπολογία που θα νομιμοποιούσε για «θεραπευτικούς» σκοπούς τις κωλοτούμπες των δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ένα νέο νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο ξανά για την νομιμοποίηση της εκμετάλλευσης αυτών θηλαστικών.
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) – Αλλαγή Σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και Λοιπές Διατάξεις» που θα συζητηθεί από τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων την ερχόμενη Πέμπτη, αναφέρει στο άρθρο 34:
«Αξιοποίηση ζώων σε προγράμματα πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης
1. Αναγνωρίζεται η συμμετοχή και αξιοποίηση ζώων συντροφιάς και κατοικίδιων ζώων καθώς και σκύλων βοηθείας σε προγράμματα και δράσεις πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης προβλημάτων σωματικής, ψυχικής και νοητικής υγείας σε επίπεδο παροχή Π.Φ.Υ..
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός, το είδος των προγραμμάτων, τα είδη και τα κριτήρια επιλογής των διαφόρων τύπων των διαφόρων ζώων που συμμετέχουν στα προγράμματα, οι διαδικασίες έγκρισης, οργάνωσης, λειτουργίας καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που σχετίζεται με τα προγράμματα, τις υπηρεσίες και τους φορείς που τα αναπτύσσουν».
Είναι απολύτως θεμιτό και έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι τα κατοικίδια ζώα (δηλαδή οι γάτες και οι σκύλοι) και π.χ. τα άλογα επειδή έχουν αναπτύξει τέτοιες σχέσεις με το ανθρώπινο είδος, μπορούν απλώς με την παρουσία τους να έχουν ευεργετική επίδραση και στην υγεία των ανθρώπων ασθενών με συγκεκριμένες παθήσεις.
Αυτό όμως δεν συμβαίνει με τα άγρια ζώα, όπως είναι για παράδειγμα τα δελφίνια, τα οποία το είδος μας αιχμαλωτίζει και τα εκμεταλλεύεται ποικιλοτρόπως.
Το γεγονός ότι στο εν λόγω σχέδιο νόμου του και στο άρθρο 34 δεν ξεκαθαρίζεται και δεν αναφέρονται ποια ζώα θα είναι αυτά, που θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται κατά αυτόν τον τρόπο, καθώς αναφέρει γενικά και αόριστα τα «κατοικίδια ζώα και τα ζώα συντροφιάς» μας κάνει να πιστεύουμε ότι εκεί θα ενταχθούν και τα δελφίνια. Τα είδη ζώων θα διευκρινιστούν προφανώς αργότερα και κοινή υπουργική απόφαση!
Και αυτό θα συμβεί ώστε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο – που προφανώς έχει βάλλει λυτούς και δεμένους στη συγκυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να βρουν μια λύση – να νομιμοποιήσει την εκμετάλλευση και των δελφινιών, που έχει αιχμάλωτα.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Τσαυτάρης είχε χαρακτηρίσει τα δελφίνια κατάλληλα για θεραπευτικό σκοπό. Διαβάζουμε από τα πρακτικά της Βουλή τον διαφωτιστικό διάλογο ανάμεσα στην βουλευτή της Ν.Δ. Φωτεινή Πιπιλή και τον αρμόδιο υπουργό:
«ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): […] Εξηγούμαι. Είναι ορισμένα ζώα, που παίζουν πραγματικά θεραπευτικό σκοπό. Δεν αναφέρομαι ούτε σε τσίρκα ούτε σε τίποτε άλλο. Εμένα μου επισημάνθηκαν δύο τέτοιες κατηγορίες. Η μία είναι δύο δελφίνια, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχοθεραπεία παιδιών, γιατί πάνε στην άκρη, δεν κάνουν παραστάσεις. Σημαίνει πρώτη φορά η έννοια της χρησιμοποίησης ενός ζώου, που είναι πάλι χρηστική έννοια, αλλά χρηστική είναι και η έννοια του να χρησιμοποιήσουμε ένα ζώο, για να βοηθήσει έναν τυφλό.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Μα δεν λέτε “θεραπευτικούς”.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Το γράφουμε τώρα στις τροπολογίες μας. Αυτό προσπαθώ να σας πω».
Δελφινοθεραπεία μια αμφισβητούμενη μέθοδος
Στα επιχειρήματα του κ. Τσαυτάρη απάντησε στις 15 Ιανουαρίου με επιστολή της η Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών (Π.Κ.Α.Κ.). Απευθυνόμενοι στο αρμόδιο υπουργό επιστήμονες, που απαρτίζουν το Π.Κ.Α.Κ.,τονίζουν μεταξύ άλλων: «Η δελφινοθεραπεία είναι μια επιστημονικά αμφισβητούμενη μέθοδος της γενικότερης animal assisted therapy, η οποία δεν θα πρέπει να συγχέεται με την χρησιμοποίηση ζώων ως assistance animals, όπως είναι οι σκύλοι οδηγοί τυφλών, στους οποίους αστόχως αναφερθήκατε στην ομιλία σας.
To animal assisted therapy έχει θαυμάσια αποτελέσματα με ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ, όπως πχ σκύλους και άλογα. Η εφαρμογή του με άγρια ζώα, όπως τα δελφίνια, είναι εξαιρετικά προβληματική, γι' αυτό και η δελφινοθεραπεία αμφισβητείται σοβαρά από τους ειδικούς επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το θέμα είναι τεράστιο για να εξαντληθεί μεταξύ ημών και υμών. Σε αυτήν την επιστολή, σάς παραθέτουμε απλώς κάποια στοιχεία και μελέτες σχετικά με τη δελφινοθεραπεία, και παρακαλούμε πολύ να τα λάβετε σοβαρά υπόψη σας.
Οι υποστηρικτές της θεραπευτικής αυτής μεθόδου, διαφημίζουν την αποτελεσματικότητά της σε μια μεγάλη γκάμα ασθενειών, που κυμαίνεται από αυτισμό και επιληψία μέχρι καρκίνο και AIDS. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς αυτούς. Αντιθέτως, ένα πλήθος επιστημονικών στοιχείων καταδεικνύει ότι η δελφινοθεραπεία (DAT), εκτός από το ότι λειτουργεί σαν ψευδοφάρμακο (placebo), σχετίζεται με ενδεχόμενους κινδύνους τόσο για τους ανθρώπους όσο και τα δελφίνια.
Η ανθρώπινη βλάβη μπορεί να περιλαμβάνει άμεση ζημία από επιθετική συμπεριφορά των δελφινιών, έως βακτηριακές, ιογενείς ή μυκητιασικές λοιμώξεις. Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι η επαφή με δελφίνια τα οποία - είτε έχουν γεννηθεί στην αιχμαλωσία είτε έχουν συλληφθεί από τη θάλασσα - είναι και παραμένουν ζώα άγρια, εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τα ίδια όσο και για τους ανθρώπους.
Δεν είναι λίγες οι φορές, κατά τις οποίες δελφίνια θαλασσίων πάρκων παρουσίασαν διαταραγμένη και επιθετική συμπεριφορά, κάτω από τις στρεσογόνες συνθήκες της αιχμαλωσίας και τον εξαναγκασμό τους σε στενή επαφή με τους ανθρώπους, και θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι έχουν αναφερθεί πάμπολλα ατυχήματα σε παρόμοιες εγκαταστάσεις στο εξωτερικό, ατυχήματα που ξεκινούν από δαγκώματα και φτάνουν μέχρι σοβαρά κατάγματα και θλάσεις εσωτερικών οργάνων που απαιτούν μακροχρόνια νοσηλεία.
Η δε κάκωση, την οποία υφίστανται τα ίδια τα ζώα, περιγράφεται από την νευροεπιστήμονα του πανεπιστημίου του Emory Lori Marinο, με δύο λόγια, ως εξής: "Καταλαβαίνω γιατί οι απελπισμένοι άνθρωποι συνεχίζουν να καταφεύγουν σε προγράμματα δελφινοθεραπείας, αναζητώντας γιατρειά.
Το πιο θλιβερό σε όλη αυτήν την ιστορία όμως είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν ποτέ ότι τα δελφίνια στα οποία αναζητούν παρηγοριά, είναι τόσο άρρωστα ψυχολογικά και σωματικά, όσο τουλάχιστον και αυτοί οι ίδιοι" (Lori Marino, Dolphinsarenothealers, Ιούνιος 2013).
Στο επίκεντρο όλων αυτών των προγραμμάτων θεραπείας είναι η εκμετάλλευση ευάλωτων ατόμων και ευάλωτων δελφινιών", δηλώνει σήμερα η ίδια η ιδρύτρια της δελφινοθεραπείας, Dr Betsy Smith, η οποία κάποτε πίστευε ότι τα δελφίνια μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία παιδιών με ειδικές ανάγκες, στην πορεία όμως αναθεώρησε τις απόψεις της».
Το πόσο φωτογραφική ήταν η εν λόγω διάταξη στο νομοσχέδιο του ΥΠ.Α.Α.Τ. αποδεικνύεται από το γεγονός πως κατά τη διάρκεια τη συνεδρίασης και σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη «Ποια είναι η διάταξη που αποσύρεται», ο υπουργός κ. Τσαυτάρης απάντησε πως πρόκειται για τη διάταξη που αφορά το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο!
Διαβάστε επίσης:
Αύριο η δίκη για τις παράνομες παραστάσεις στο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου
Απέτυχε ο υπουργός να νομιμοποιήσει το παράνομο δελφινάριο στο Αττικό Πάρκο
Απέσυρε την τροπολογία για την νόμιμη λειτουργία τσίρκο με ζώα ο Τσαυτάρης
Θεραπευτικές οι κωλοτούμπες από άγρια ζώα σύμφωνα με το ΥΠ.Α.Α.Τ.!
Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία άγριων ζώων;
Τροπολογία του ΥΠ.Α.Α.Τ. επιτρέπει τις παραστάσεις με ζώα. Θα ψηφιστεί ο νόμος;
Και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ λέει «όχι» στην επαναφορά των παραστάσεων και των θεαμάτων στους ζωολογικούς κήπους!
Τι λέει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για το Δελφινάριο του!
Τσίρκο τέλος! Τι θα γίνει με το Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου;
Το Δελφινάριο, ο νόμος και οι «εκπαιδευτικές» κωλοτούμπες
Κάποιοι νόμοι ψηφίζονται! Εφαρμόζονται όμως;
Αναρμόδιο το δικαστήριο για την εκμετάλλευση των δελφινιών και τις πολεοδομικές παραβάσεις!
Συνεχίζουν παράνομα τις παραστάσεις στο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου
Ένα δελφινάκι - αντικείμενο διασκέδασης και πλουτισμού γεννήθηκε στο Αττικό Πάρκο
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Μπειτε στο lesvosnews και δειτε τι εκαναν στην χωματερη σε σκυλους και δημοσιευστε το
Το άλογο μπορεί να σου δημιουργήσει ατύχημα επίσης αν δεν προσέξεις .
Πρέπει κάποτε και εμείς οι φιλόζωοι να αποφασίσουμε τι είναι θεραπευτικο ,τι είναι σπορ ,τι αρέσει στα ζώα που αρέσει και σε μας κ.ο.κ.
H θεραπευτική ιππασία απ ότι λένε κάνει καλό . Το ίδιο λένε και για την δελφινοθεραπεία .
Οι έγκυες γυναίκες κάνουν μπάνιο παρέα με τα δελφίνια και αυτό λένε ότι βοηθάει το έμβριο .
Η ουσία είναι να δούμε την πλευρά του ζώου . Τι θέλει αυτό .
Θέλει να το καβαλούν ;να το κλείνουν σε πισίνες ;να το εκπαιδέυουν να κάνει διάφορα πράγματα ;
Εχω ακούσει πολλές φορές ιππείς να λένε:Του αρέσει να το καβαλάω ,μιλάω με το αλογό μου !!!Ακουσα και κτηνοτρόφους να λένε: Ο σκοπός του είναι να το φάμε ,έτσι είναι αυτά .