Επιχείρηση για τη διάσωση ενός δελφινιού στήθηκε στη Μύκονο από εθελοντές, Λιμενικό και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Στις 15 Μαΐου ένα Ζωνοδέλφινο προσέγγισε για άγνωστους λόγους το νέο λιμάνι της Μυκόνου και εκεί παρέμεινε για έξι μέρες. Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» βρισκόταν διαρκώς σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με συνεργάτες του στο νησί, εθελοντές, το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης «ΑΡΙΩΝ» και το Λιμεναρχείο προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση της υγείας του ζώου και τα αίτια της συμπεριφοράς του.
Αν και το Ζωνοδέλφινο έδειχνε φαινομενικά σε καλή κατάσταση την τρίτη μέρα άρχισε να παρουσιάζει τα πρώτα ανησυχητικά συμπτώματα. Σε συνεργασία με τον κτηνίατρο του νησιού, τον «ΑΡΙΩΝ» και τη δρ Αναστασία Κομνηνού κατεβλήθη κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάσωση του δελφινιού, χωρίς ωστόσο το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς τη Δευτέρα τα ξημερώματα έχασε τη μάχη για τη ζωή.
Το «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» ευχαριστεί όλους όσους αφιέρωσαν ατελείωτες ώρες, μέρα και νύχτα, δίπλα στο ζώο και προσπάθησαν με κάθε μέσο για τη διάσωση του. «Η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του κόσμου μας γεμίζει με αισιοδοξία και ελπίζουμε αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον να έχουν ευτυχή κατάληξη. Σε μία περίοδο διαρκούς υποβάθμισης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, στόχος μας είναι η διεύρυνση στην Ελλάδα του δικτύου ενημέρωσης πολιτών και εθελοντικών ομάδων, ώστε να διασφαλιστεί το δυνατό περισσότερο το μέλλον των θαλάσσιων θηλαστικών, που διαπλέουν μόνιμα ή περιστασιακά τις θάλασσες μας» τονίζει το «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» στη σχετική ανακοίνωση.
Την έντονη ανησυχία τους για τη νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει στην κυβέρνηση να απαγορεύει την πρόσβαση πολιτών σε πάρκα, άλση και περιοχές NATURA 2000 με…
Στην πιο συχνή ανθρωπογενή αιτία θανάτου για τις αρκούδες εξελίσσονται τα τροχαία στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Το 2012 ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά για το είδος, αφού καταμετρήθηκαν 11 θύματα δηλαδή ζώα που σκοτώθηκαν από οχήματα στο εθνικό οδικό δίκτυο.
Μια παρέα παιδιών κατάφερε να σώσει τον σκύλο που το βράδυ της 27ης Ιουλίου χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο στο χωριό Αγρίλης Μεσσηνίας. Ο οδηγός αν και κατάλαβε ότι χτύπησε το σκυλί – που κοιμόταν στην άκρη του δρόμου – σπάζοντας του το σαγόνι, αδιαφόρησε πάτησε γκάζι και έφυγε.