Παράδειγμα προς μίμηση είναι οι πινακίδες, που τοποθέτησε ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης στο πάρκο Γεωργιάδη - όπου πολλοί κάνουν βόλτα με τα παιδιά τους και τα σκυλιά τους - για να υπενθυμίζει τα όσα ορίζει η νομοθεσία σχετικά με τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς. Όσοι έχουν σκυλάκο οφείλουν να τον βγάζουν βόλτα με το λουρί του και να μας μαζεύουν ό,τι αφήνει πίσω του το ζωάκι τους. Μάλιστα στις πινακίδες αναφέρεται και το διοικητικό πρόστιμο για τους παραβάτες που δεν μαζεύουν τα κόπρανα του σκυλάκου τους.
Υπεύθυνη κηδεμονία ζώου
Στους περισσότερους Δήμους της χώρας βλέπουμε αναρτημένες πινακίδες που επικαλούνται ανύπαρκτες διατάξεις, νόμους και παράνομες αποφάσεις για να διώχνουν τα σκυλιά από παντού. Όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει στο www.zoosos.gr θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων δεν είναι ανώτερες της ισχύουσας εθνικής ή κοινοτικής νομοθεσίας. Γι’ αυτό και μπορείτε να καταγγείλετε τον αρμόδιο δήμο αλλά ακόμα και τους ιδιώτες που σε δημόσιους χώρους τοποθετούν παράνομες πινακίδες οι οποίες απαγορεύουν ό,τι τους ενοχλεί.
Παράδειγμα προς μίμηση οι πινακίδες του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης.
Μέχρι σήμερα χάρη στις παρεμβάσεις της Πανελλαδική Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και φιλοζωικών σωματείων αλλά και ιδιωτών σε Δήμους, Αστυνομία και Λιμενικό δεκάδες παράνομες πινακίδες έχουν απομακρυνθεί.
Όμως επειδή δεν είναι όλοι οι κηδεμόνες ζώων ενημερωμένοι για το τι ορίζει η νομοθεσία συχνά έρχονται σε σύγκρουση με τους γονείς των παιδιών, που παίζουν σε πάρκα, καθώς εκείνοι θεωρούν ότι αυτή η απαγόρευση όχι μόνο είναι σωστή αλλά είναι και νόμιμη.
Ο νόμος λοιπόν – για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους – δεν απαγορεύει σε κανένα δημόσιο πάρκο ή πλατεία να κάνετε βόλτα με το σκύλο σας. Όμως επιβάλλει και ο νόμος και η κοινή λογική να μαζεύετε τα κόπρανα του κατοικίδιου σας (αν δεν το κάνετε και σας καταγγείλουν στην Αστυνομία το διοικητικό πρόστιμο είναι 100 ευρώ) αλλά και να το κρατάτε από το λουρί.
Υποχρεώσεις των κηδεμόνων ζώων κατά την διάρκεια της βόλτας
Ο νόμος 4039/2012 (άρθρο 9 παράγραφος 10) ορίζει ξεκάθαρα μόνο το σε ποια σημεία απαγορεύεται να επανατοποθετούνται αδέσποτα που π.χ. έχουν στειρωθεί, έχουν εμβολιαστεί κ.ο.κ. από τους δήμους αλλά από εκεί δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να περνάμε μαζί με το ζώο μας.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια και αρχαιολογικούς χώρους». Συνεπώς όλες οι πινακίδες σε δημόσιους χώρους που απαγορεύουν την διέλευση αδέσποτων ζώων (που φυσικά δεν ξέρουν να διαβάζουν) ή δεσποζόμενων είναι παράνομες.
Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι υποχρεωμένοι να μαζεύουν τα κόπρανα των τετράποδων τους όπως ο νόμος ορίζει - αφού η παράβαση αυτή τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ - αλλά και να τα κρατάνε από το λουρί.
100 ευρώ διοικητικό πρόστιμο αν δεν μαζεύεις τα κόπρανα του σκύλου σου.
Το άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 αναφέρει σχετικά με τις υποχρεώσεις κηδεμόνων ζώων: «γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του». Μέχρι σήμερα χάρη στις παρεμβάσεις της Πανελλαδική Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και φιλοζωικών σωματείων αλλά και ιδιωτών σε δήμους, Αστυνομία και Λιμενικό δεκάδες παράνομες πινακίδες έχουν απομακρυνθεί.
Τα διοικητικά πρόστιμα ανά παράβαση για τους ιδιοκτήτες ζώων
Η Αστυνομία αν διαπιστώσει παραβάσεις σχετικά με την ευζωία ενός ζώου που δεν είναι αδέσποτο, πρέπει να κόψει τα σχετικά διοικητικά πρόστιμα, τα οποία ορίζονται αναλυτικά για την κάθε περίπτωση στο άρθρο 46 του νόμου 4235/2014.
Τα πρόστιμα ανά παράβαση.
Διαβάστε επίσης:
Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης καλεί τους δημότες να τσιπάρουν τα κατοικίδια τους
Ηράκλειο Κρήτης: Ο δημοτικός σύμβουλος που καταστρέφει τις παράνομες πινακίδες!
Τοποθέτησε πινακίδες για την μη εγκατάλειψη ζώων το Νοσοκομείο Χανίων
Πινακίδες που απαγορεύουν παρανόμως την διέλευση ζώων και στον Δήμο Καλλιθέας
Και ο Δήμος Π. Φαλήρου απαγορεύει παρανόμως την διέλευση σκυλιών από πλατείες και πάρκα
Παράνομη πινακίδα απαγορεύει τους σκύλους σε παραλία της Σύρου
Θα κατεβάσουν την πινακίδα που παρανόμως απαγορεύει τα σκυλιά σε παραλία της Κύθνου
Παράνομη η πινακίδα που απαγορεύει το μπάνιο στους σκύλους σε παραλία της Κύθνου
Πάρος: Το Λιμεναρχείο ανάγκασε τον ταβερνιάρη να βγάλει την παράνομη πινακίδα
Σκυλιά στην παραλία; Φυσικά και επιτρέπεται! Αλλά...
Αντιαισθητικά χαρακτηρίζει τα ζώα στις παραλίες ο κτηνίατρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας!
Το μόνο «είδος» σκύλου που ο Νεοέλληνας ανέχεται στην παραλία!
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr