Βοηθήστε την ΑΝΙΜΑ να μεγαλώσει τα ορφανά ζαρκαδάκια που φροντίζει
Την βοήθεια των φιλόζωων ζητάει η ΑΝΙΜΑ καλώντας εκείνους που νοιάζονται και μπορούν να την ενισχύσουν οικονομικά ώστε να καταφέρει να ανταπεξέλθει στην ανατροφή των…
Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης απείλησε η Φωτεινή Πιπιλή, η βουλευτής της Ν.Δ., αν οι αντιφιλοζωικές διατάξεις που βρίσκονται υπό διαμόρφωση στο νομοσχέδιο το οποίο συζήτησε αυτές τις μέρες η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής γίνουν νόμος του κράτους.
Η κα Πιπιλή δήλωσε χθες κατηγορηματικά αντίθετη με τις διατάξεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθάνασιου Τσαυτάρη, οι οποίες ουσιαστικά ξαναγυρίζουν την Ελλάδα 30 χρόνια πίσω. Κάποιες εξ αυτών είναι οι παραστάσεις με ζώα (βλέπε Δελφινάριο Αττικού Ζωολογικού Πάρκου) καθώς και η προσπάθεια νομιμοποίησης των ακρωτηριασμών των αυτιών και της ουράς των σκυλιών, που επιδιώκεται από κυνηγούς, εκτροφείς και τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο.
Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση της Φωτεινής Πιπιλή, όπως καταγράφηκε στα πρακτικά από τη συνεδρίαση για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του ΥΠ.Α.Α.Τ.».
Η ομιλία της Φωτεινής Πιπιλή
«Αν περάσουν οι διατάξεις, εγώ θα προσφύγω στο Συμβούλιο της Ευρώπης»
«ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Επιγραμματικά, εγώ θα ασχοληθώ μόνο με σχετικές διατάξεις για το θέμα των ζώων. Κύριε Πρόεδρε, (απευθυνόμενη προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεώργιο Βλάχο) πρώτα απ’ όλα προχθές η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ζωόφιλων, η κυρία Μολφέση έκανε μια αναφορά ως πολίτης κατά στη διάρκεια της Επιτροπής για συμφέροντα μέσα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και την επιτιμήσατε, την μαλώσατε. Εγώ δεν θα κρίνω τι κάνετε ως Πρόεδρος της Επιτροπής, απλώς θα συμφωνήσω απόλυτα με την κυρία Μολφέση.
Θέλω να πω ότι ουδείς αναμάρτητος και σε όλα τα Υπουργεία, όπως και σε όλα τα επαγγέλματα, υπάρχουν κρατικοί λειτουργοί οι οποίοι εξυπηρετούν συμφέροντα, τα οποία δεν είναι υποχρεωτικό να είναι πάντα οικονομικά. Μπορεί να είναι άλλου είδους συμφέροντα. Άρα λοιπόν, έρχεται ένα νομοσχέδιο που δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνει οτιδήποτε για τα ζώα. Είναι πολύ σοβαρό νομοσχέδιο και αφορά στην αγροτιά που πρέπει να είναι κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη του τόπου. Τώρα βέβαια εγώ θα έλεγα να τα αποσύρετε όλα - μάλλον είναι αργά - αλλά δηλώνω κατηγορηματικά κ. Υπουργέ, ότι αυτή τη στιγμή δεν μιλάω ως Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μιλάω και ως ευρωπαία Βουλευτής.
Η Ελλάδα έχει αναλάβει την Προεδρία της Ευρώπης, ο Πρωθυπουργός της Χώρας ο κ. Αντώνης Σαμαράς, είναι Προεδρεύων της Επιτροπής. Εσείς ως Υπουργός είστε προεδρεύων της Επιτροπής και δεν επιτρέπονται να περνάνε φωτογραφικές διατάξεις που προσβάλλουν κατάφορα την ευρωπαϊκή διάσταση της χώρας και τον πολιτισμός μας που έχει να κάνει με τη φύση και τα ζώα.
«Δεν δέχομαι να εκτίθεται η Ελλάδα Προεδρεύουσα της Ε.Ε.»
Σας δηλώνω κατηγορηματικά ότι αν περάσουν από τον Υπουργό ή από τη Βουλή, διατάξεις που πηγαίνουν την Ελλάδα 30 χρόνια πίσω, επειδή εγώ προσωπικά δεν δέχομαι να εκτίθεται ούτε ο Πρωθυπουργός της Χώρας κ. Αντώνης Σαμαράς, ούτε η Κυβέρνηση στα φόρα της Ευρώπης, τονίζω ότι ως τακτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης θα κάνω εγώ η ίδια καταγγελία γιατί τολμάμε τόσα χρόνια μετά το νόμο 2017/1992, να παραβιάζουμε μέσω διατάξεων που πέρασαν οι υπηρεσίες σας, την ευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς. Επαναλαμβάνω ότι εγώ η ίδια θα προσφύγω, εις βάρος του νόμου αυτού αν ψηφιστεί, για οτιδήποτε προσβάλει την ευρωπαϊκή διάσταση της χώρας μου.
Θετικά στοιχεία και βελτιωτικές προτάσεις
Πρέπει να πούμε και κάτι θετικό. Ήμουν εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ν.4039/12. Είχα δώσει μεγάλο αγώνα να μπορούν τσιπάκια και στα τσοπανόσκυλα. Δεν πέρασε τότε και σας συγχαίρω που επιτέλους το περνάτε τώρα.
Επίσης, μετά τον ν.4039/12, που τώρα επιχειρείτε να αλλάξει τουλάχιστον σε τέσσερις, πέντε διατάξεις, τις οποίες και δεν δέχομαι, θα ήθελα να πω και κάτι θετικό. Πρώτον, η νοοτροπία του Έλληνα σε σχέση με το παρελθόν έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Μην θεωρούμε, δηλαδή, ότι δεν υπάρχουν βελτιώσεις στη συμπεριφορά και την καθημερινότητα και εις επίρρωση των λεγομένων μου, έκανα μια έρευνα σχετικά. Από τότε που ψηφίστηκε ο ν.4039/12 έως σήμερα έχουν δικαστεί και καταδικαστεί τελεσιδίκως 21 αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας και έχουν καταδικαστεί Έλληνες, οι οποίοι έχουν βασανίσει ή σκοτώσει ζώα. Αυτό είναι θετικό.
Θα μιλήσω τώρα εξειδικευμένα σχετικά με τα τέσσερα θέματα που προσωπικά, χάριν χρόνου, με απασχολούν. Το άρθρο 46, έχει να κάνει με την επικινδυνότητα των ζώων συντροφιάς. Από τον προηγούμενο νόμο στον τωρινό, για κάποιο περίεργο λόγο, έχουν αφαιρεθεί οι λέξεις «αποδεδειγμένα αδικαιολόγητη επιθετικότητα» και «έντονη επιθετικότητα». Πρέπει να ξαναμπούν οι λέξεις «αποδεδειγμένα» και «έντονη επιθετικότητα», καθώς και να προστεθεί το «κατ' επανάληψιν», καθώς επίσης και ότι το δείγμα του άρρωστου ζώου, θα πρέπει να αποδεικνύεται με γνωμάτευση ιατρού κρατικού νοσοκομείου και θα ήθελα να προσθέσω «ή κτηνιάτρου», γιατί μπορεί να μην υπάρχει στην απομονωμένη Ελλάδα μια από τις δύο ειδικότητες. Πρέπει να το κάνουμε, δηλαδή, πιο ευρύ.
Στο άρθρο 4, που τροποποιείται από τον ν.4039/12, στο δ΄ εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 4, αντικαθίσταται από εσάς, ως εξής: «εξαιρούνται από την πιστοποίηση αυτή και την πρόσβαση στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση οι κτηνίατροι, υπήκοοι κρατών μελών της Ε.Ε., που παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις κτηνιατρικές υπηρεσίες τους στην Ελλάδα. Εγώ προτείνω, ότι δεν πρέπει να εξαιρούνται της πιστοποίησης, αλλά μόνο της πρόσβασης στα αρχεία.
Σχετικά με το άρθρο 46 και την ηλεκτρονική σήμανση, κάνετε μια αλλαγή. Ο προηγούμενος νόμος απαιτούσε να είναι κτηνίατροι, που έχουν πιστοποιηθεί και ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα στην Ελλάδα. Εγώ ζητάω, οι ξένοι κτηνίατροι, που βεβαίως καλύπτουν τις υποχρεώσεις του προηγούμενου νόμου, να μην είναι υποχρεωτικό να έχουν Α.Φ.Μ., γιατί το Α.Φ.Μ. είναι μια άλλη διαδικασία.
Στο άρθρο 5, σχετικά με τα διαβατήρια του ζώου, ο παλιός νόμος έλεγε ότι το διαβατήριο πρέπει να είναι σύμφωνο και να έχει θεωρηθεί από την αρμόδια υπηρεσία κτηνιατρικής του δήμου και όπου αυτή δεν έχει συσταθεί από την υπηρεσία κτηνιατρικής οικείας περιφερειακής ενότητας.
Εδώ ο κόσμος καίγεται για να καταργήσουμε τη γραφειοκρατία, που τον πνίγει και πάμε ξαφνικά για αυτόν, που θέλει να πάει με το σκυλάκι ή την γατούλα του στο εξωτερικό, να τον επιβαρύνουμε, να πρέπει να τρέχει στους οικείους δήμους της περιφέρειας. Πρέπει να καταργηθεί!
«Όχι στη διάταξη για τους ακρωτηριασμούς σκύλων που έρχεται «νύχτα»!
Σχετικά με το θέμα εμπορίου και εισαγωγής σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι, είναι δυνατόν στο πιο κρίσιμο σημείο του προηγούμενου νόμου, που πήραμε συγχαρητήρια οι Έλληνες, να έρχονται τώρα ορισμένοι και να τολμάει, η προεδρεύουσα της Ε.Ε., Ελλάδα, να καταργεί τον προηγούμενο νόμο και να ανοίγει πάλι τον ασκό του Αιόλου;
Δεν χρειάζεται να το αναλύσω. Εν πάσει περιπτώσει, θεωρητικά όλοι αγαπάμε τα ζώα, είτε είμαστε φιλόζωοι είτε δεν έχουμε ζώα είτε είμαστε κυνηγοί. Δεν επιτρέπεται ομάδες συμφερόντων να κάνουν παράνομες αγοραπωλησίες, επικαλούμενοι δήθεν ότι το κυνηγόσκυλο, η συγκεκριμένη ράτσα, το πουλόσκυλο, τραυματίζεται όταν μπαίνει στα βάτα και να αλλάζει όλη η εικόνα της Ελλάδας και να γίνουμε «ρόμπα».
Ήδη, τα φιλοσοφικά σωματεία της Ευρώπης καραδοκούν για να μας εξευτελίσουν. Επαναλαμβάνω, ότι αυτό δεν το δέχομαι. Τι θα πει, ότι υπάρχουν ράτσες ζώων, τα οποία επειδή είναι πουλόσκυλα και έχουν ουρά που μπαίνει μέσα στα βάτα τραυματίζεται; Αυτό είναι μεν μια πραγματικότητα, αλλά δεν σημαίνει ότι θα καταργήσουμε τον προηγούμενο νόμο και θα επιτρέψουμε στον καθένα να αφήνει τα σκυλιά με κομμένα αφτιά και ουρά να γεννάνε και να επιτείνεται συνεχώς το μεγάλο πανάκριβο εμπόριο, κύριε Υπουργέ, που κάνουν ακόμα και κυνηγοί, με συγκεκριμένες ράτσες.
Όποιος ξέρει από ράτσες, ξέρει ότι υπάρχουν ράτσες που χρησιμοποιούνται για πουλόσκυλα, αλλά επειδή έχουν ουρά με χαίτη, με γούνα, δεν έχουν τον ίδιο κίνδυνο. Άρα, αυτά τα θέματα, επειδή έχει μια λογική ο τραυματισμός του σκύλου, δεν πρέπει να έρχονται στη Βουλή με μια περίεργη τροποποίηση. Πρέπει να γίνουν εξειδικευμένες συνεννοήσεις των ειδικών και μετά να έρθει, αλλά όχι «νύχτα»!
«Το δελφίνι δεν είναι … Κομανέτσι»!
Τέλος, μας είπατε και σωστά, να επιτρέπεται η χρησιμοποίηση ζώων για θεραπευτικούς λόγους, αλλά το Αττικό πάρκο έχει κάνει ένα λάθος. Έχει γίνει δακτυλοδεικτούμενο – ενώ σαν επιχείρηση είναι μια χαρά, δεν είπε κανείς ότι δεν είναι – επειδή θέλει να καταργηθεί ο νόμος του 2012, για το θέμα των δελφινιών! Δεν έχει αντιληφθεί τη ζημιά που παθαίνει το ίδιο. Είναι τόσο φωτογραφική η διάταξη, κύριε Υπουργέ, για το Αττικό πάρκο, που μόνο ζημιά προκαλεί. Το δελφίνι δεν είναι η Κομανέντσι, για να κάνει ρυθμική γυμναστική. Το δελφίνι είναι άγριο ζώο και ένα άγριο ζώο δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα της Ευρώπης να χρησιμοποιείται για να κάνει παραστάσεις. Το να κολυμπάει στην πισίνα, που και σε αυτό βάζω ένα ερωτηματικό, είναι κάτι άλλο, αλλά δεν επιτρέπεται, φωτογραφικά, για χάρη του Αττικού πάρκο να ξαναγίνουμε ρόμπα!
«Σε τροπολογία οι ‘’θεραπευτικοί σκοποί’’»
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): […]Εξηγούμαι. Είναι ορισμένα ζώα, που παίζουν πραγματικά θεραπευτικό σκοπό. Δεν αναφέρομαι ούτε σε τσίρκα ούτε σε τίποτε άλλο. Εμένα μου επισημάνθηκαν δύο τέτοιες κατηγορίες. Η μία είναι δύο δελφίνια, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχοθεραπεία παιδιών, γιατί πάνε στην άκρη, δεν κάνουν παραστάσεις. Σημαίνει πρώτη φορά η έννοια της χρησιμοποίησης ενός ζώου, που είναι πάλι χρηστική έννοια, αλλά χρηστική είναι και η έννοια του να χρησιμοποιήσουμε ένα ζώο, για να βοηθήσει έναν τυφλό.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Μα δεν λέτε «θεραπευτικούς».
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Το γράφουμε τώρα στις τροπολογίες μας. Αυτό προσπαθώ να σας πω.
Διαβάστε επίσης:
Υπέρ του ακρωτηριασμού των σκυλιών ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος!
Π.Φ.Π.Ο.: Κυκλώματα εμπόρων, κυνηγών και κτηνιάτρων θέλουν τον ακρωτηριασμό των σκυλιών
Βουλευτής Ν.Δ. Κ. Κόλλιας: Είμαι υπέρ του ακρωτηριασμού των κυνηγόσκυλων!
Υποφέρουν τα σκυλιά κατά τον ακρωτηριασμό αυτιών και ουράς
Διαμαρτυρηθείτε για τον βουλευτή της Ν.Δ. Κώστας Κόλλιας που θέλει τον ακρωτηριασμό των σκυλιών
Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Καθολική απαγόρευση των ακρωτηριασμών χωρίς καμιά εξαίρεση!
Τροπολογία του ΥΠ.Α.Α.Τ. επιτρέπει τις παραστάσεις με ζώα. Θα ψηφιστεί ο νόμος;
Και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ λέει «όχι» στην επαναφορά των παραστάσεων και των θεαμάτων στους ζωολογικούς κήπους!
Ο ακρωτηριασμός δεν είναι καλλωπισμός! Τα πρότυπα είναι πρόφαση – δικαιολογία!
Ψεύδεται η πρόεδρος του Κ.Ο.Ε. εδώ και 20 χρόνια απαγορεύεται η κοπή αυτιών και ουράς!
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Ως γνωστον επερχεται για το κυβερνητικο κομμα μεγαλη πανωλεθρια στις επερχομενες ευρωεκλογες και ισως κατοπιν εθνικες εκλογες. Επομενως η κυρια φωτεινη προσπαθει να εξασφαλισει λιγα ψηφαλακια για να ξαναεκλεγει.
Λιγο αργα θυμηθηκατε τα ζωα.......εχουν προτεραιοτητα αλλα ζωα, ανεργα και βυθισμενα στην φτωχια.
Καλά, η κα Πιπιλή δηλώνει όπου σταθεί και βρεθεί φιλόζωη, καρπούμενη βέβαια μερίδας ψήφων σε εξαργύρωση του φιλοζωικού της προφίλ σε εκλογική αναμέτρηση, αλλά όταν κλήθηκε να κάνει επερώτηση στη βουλή για το αίσχος στο δημοτικό κυνοκομείο Λαμίας, ξαφνικά έγινε αμελής χάνοντας δύο (2) φορές το σχετικό φάκελο στοιχείων που της είχε αποσταλεί. Βέβαια, η σύμπτωση είναι το ότι ο δήμαρχος Λαμιέων, στον οποίον τελικά η κυρία δε στράφηκε εναντίον, μαινόμενη λόγω φιλοζωικών ανησυχιών, είναι κομματόσκυλο της σωτήριας παράταξης της κας Πιπιλή. Επίσης βέβαια, υπήρξε δικαστική τιμωρία των υπευθύνων, χωρίς την συμβολή της, κατά δήλωσή της, φιλόζωης βουλευτού. Τώρα μην ακούσω τίποτα καχύποπτους πως η τωρινή της δραστηριότητα υπέρ των ζώων, μπορεί να σχετίζεται με τις καθόλου ευοίωνες για το κόμμα της επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ας μην ανιχνεύουμε σκοπιμότητες μέσα σε ενέργειες υποκινούμενες από αγνά αισθήματα και ευαισθησίες. Σνιφ!
«Τέλος, μας είπατε και σωστά, να επιτρέπεται η χρησιμοποίηση ζώων για θεραπευτικούς λόγους, αλλά το Αττικό πάρκο έχει κάνει ένα λάθος.»
Θα το διορθώσει κυρία Πιπιλή…Θα το διορθώσει το λάθος μια που του το επισημάνατε. Θα βαφτίσει το τσίρκο θεραπευτικό πρόγραμμα.