Στα νερά του ποταμού Έβρου όπως αποδείχτηκε τελικά κολυμπούν και ψάρια πιράνχας, που είναι παμφάγα που ζουν στα γλυκά νερά της Νότιας Αμερικής και κυρίως του Αμαζονίου. Μετά τον Τούρκο ψαρά, που έπιασε ένα από αυτά την περασμένη εβδομάδα, τώρα ένας Έλληνας ψάρεψε και δεύτερο ψάρι του ίδιου είδους!
Ο ψαράς ήταν ο πρόεδρος των ερασιτεχνών αλιέων Ορεστιάδας, Κώστας Τσολακίδης, που έπιασε το μήκους 23 εκατοστών πιράνχα στον Έβρο με μια απλή πετονιά χρησιμοποιώντας ως δόλωμα καλαμπόκι!
Αμέσως υποπτεύτηκε ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά για να βεβαιωθεί έστειλε φωτογραφίες του στο Τμήμα Αλιείας της Περιφέρειας στην Καβάλα και από εκεί του επιβεβαίωσαν, ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο είδος ψαριού! Μόλις στις 31 Ιουλίου, ο Τούρκος ψαράς Καντίρ Οσάλ, που ψαρεύει στον Έβρο τα τελευταία 20 χρόνια, είχε πιάσει στα δίχτυα του ένα πιράνχα μήκους 45 εκατοστών!
Η δεύτερη «ψαριά» μέσα σε λίγες ημέρες, δείχνει ότι τα επικίνδυνα σαρκοβόρα ψάρια έχουν σχηματίσει αποικία στο ποτάμι, πιθανότατα γιατί κάποιος ασυνείδητος άδειασε σε αυτό το ενυδρείο στο οποίο τα εξέτρεφε. Η παρουσία τους όμως, εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τα υπόλοιπα είδη των ψαριών, που ζουν εδώ και αιώνες στον Έβρο. Ένας εισβολέας τόσο ισχυρός μόνο ζημιά θα προκαλέσει στο οικοσύστημα. Και γι’ αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα ευθύνεται ανθρώπινο χέρι!
Διαβάστε επίσης:
Πριν αγοράσετε ένα εξωτικό ή άγριο ζώο ως κατοικίδιο σκεφτείτε!
Η Περιφέρεια Κρήτης επιβεβαιώνει την ύπαρξη κροκόδειλου στο φράγμα του Ρεθύμνου
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Αυτό το ψάρι στη φώτο δεν είναι πιράνχα επικίνδυνο...όχι για τον άνθρωπο ή μεγάλα θηλαστικά τουλάχιστον...είναι pachku,είδος συγγενές με πιράνχα αλλά σε καμιά περίπτωση επιθετικό και επικίνδυνο οπώς τα ξαδερφάκια του με την κακή φήμη,που άλλωστε δεν ξεπερνούν σε μέγεθος τους 40 πόντους....το συγκεκριμένο ψάρι ειναι παμφάγο και μεγαλώνει πολύ(της τάξης των 50-70 cm)και οι ψαρλαδες στην Λατινική Αμερική το ψαρεύουν για τροφή...οπωσδήποτε ειναι καταδικαστέο το γεγονός οτι ένα τέτοιου είδους ζώο αφέθηκε σε ελληνικά νερά,λόγω της οικολογικής ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει σε βάρος των ενδημικών ειδών,αλλά μη τραγικοποιούμε τα πράγματα...δεν κινδυνε'υει κανείς από το συγκεκριμένο είδος...το πουλάνε και στα pet shop...ρωτήστε επιτέλους και κάνα ειδικό πριν πείτε το οτιδήποτε ή βγάλετε συμπεράσματα...ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ...
Τα πιράνχαςΖουν εκατομυρια χρόνια στον Αμαζόνιο!Το να βρεθούν στον Έβρο ειναι λίγο απίθανο!!Και όσο για την επικινδυνότητα στο χωρο τους και αρκετά άλλα είδη!!Ψάρια θηλαστικά πουλιά αμφιβια και ψαρεύουν και κολυμπάνε και ιθαγενείς!!!
Κάποιος μην πιστεύοντας ότι είναι αλήθεια το πιράνχας στον Έβρο, είπε στην τηλεόραση ότι αφήνει τα παιδιά του και παίζουν στο ποτάμι και σχολίασε: ΄΄Θα άφηνα εγώ τα παιδιά μου να παίζουν στο ποτάμι αν υπήρχαν πιράνχας;
Ο ίδιος κάποτε είχε πει: ΄΄Τόσο χαζές είναι οι γάτες να κάτσουν να πνιγούν αν γίνει πλημμύρα;΄΄ Και μιλούσε για χώρο που δεν υπήρχε δρόμος διαφυγής για τις γάτες.
«Ο κ. Σάκης Καμηλάρης ξεναγός στο Δέλτα του Έβρου είναι μαζί μας για να μας εξηγήσει πως αυτό το είδος ψαριού εμφανίστηκε στον ποταμό Έβρο.»
http://www.deltatv.gr/v2/main.aspx?mode=news&data=10-08-12-12-E%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%83%CE%B5%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1
Του χρόνου και κανένας αλιγάτορας κανένα κροκοδειλάκι…
Η ζωή μετά τους ανθρώπους
https://www.youtube.com/watch?v=_htQEz449EE&feature=player_embedded