Στηρίξτε μας

Ποιος ευθύνεται για τα αιχμάλωτα τα Κρι – Κρι στον Δημοτικό Κήπο Χανίων;

16 Φεβρουαρίου 2014 10:45 | Καταγγελίες
Ποιος ευθύνεται για τα αιχμάλωτα τα Κρι – Κρι στον Δημοτικό Κήπο Χανίων;

Στην Περιφέρεια Κρήτης απευθύνθηκε η Νατάσα Μπομπολάκη πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» ζητώντας εξηγήσεις σχετικά με τη πολυετή αιχμαλωσία των Κρητικών Αίγαγρων των γνωστών Κρι – Κρι που αν και προστατευόμενο είδος ζουν αιχμάλωτα στον Δημοτικό Κήπο Χανίων.

Η κα Μπομπολάκη δικαίως τονίζει ότι τα Κρι – Κρι δεν βρίσκονται στον φυσικό τους βιότοπο, ενώ το Φαράγγι της Σαμαριά που είναι και Εθνικός Δρυμός είναι το κατάλληλο μέρος γι’ αυτά. Αντιθέτως η Δημοτική Αρχή των Χανίων επιτρέπει την αναπαραγωγή των αιχμάλωτων ζώων τα οποία καθίσταται αδύνατο να αφεθούν στο φυσικό τους περιβάλλον και να ζήσουν φυσιολογικά αφού οι άνθρωποι τα έχουν καταστήσει ανάπηρα στο να βρίσκουν μόνα τους την τροφή τους.

Η κα Μπομπολάκη τονίζει δικαίως ότι είναι ασύλληπτο να θεωρείται φορέας περιβαλλοντικής και εκπαιδευτικής ευαισθητοποίησης και προστασίας του κρητικού αιγάγρου, ο Δημοτικός Κήπος, ένας χώρος ο οποίος ιστορικά αποτελεί χώρο πρασίνου και όχι ζωολογικό κήπο, πόσω δε μάλλον καταφύγιο άγριων ζώων.

Θυμίζουμε ότι για το ίδιο θέμα ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» είχε απευθυνθεί στη Διεύθυνση Δασών η οποία δήλωσε αναρμόδια.

Ολόκληρη η επιστολή

«Εδώ και χρόνια παρακολουθούμε με αγωνία την κατάσταση των κρητικών αιγάγρων (κρι κρι) που κρατούνται αιχμάλωτοι στον Δημοτικό Κήπο Χανίων, ζώα στερημένα από κάθε δυνατότητα να εκφράσουν φυσιολογική συμπεριφορά και να εκπληρώσουν το ρόλο που η ίδια η φύση τους έχει αναθέσει να διαδραματίσουν, μέσα στον πολύπλοκο ιστό της ζωής και στα πολυσύνθετα φυσικά οικοσυστήματα.

Παρατηρούμε με απορία τον πολλαπλασιασμό του είδους αυτού σε καθεστώς αιχμαλωσίας, όταν είναι γνωστό πλέον ότι τα περισσότερα ζώα που αναπαράγονται στην αιχμαλωσία δεν είναι απελευθερώσιμα, και οι περιπτώσεις απελευθέρωσης, μετά από παραμονή σε ζωολογικούς κήπους είναι σπάνιες.

Συγκεκριμένα δε στο Νομό Χανίων, όπου βρίσκεται ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς, και τόσοι άλλοι βιότοποι, είναι ασύλληπτο να θεωρείται φορέας περιβαλλοντικής και εκπαιδευτικής ευαισθητοποίησης και προστασίας του κρητικού αιγάγρου, ο Δημοτικός Κήπος, ένας χώρος ο οποίος ιστορικά αποτελεί χώρο πρασίνου και όχι ζωολογικό κήπο, πόσω δε μάλλον καταφύγιο άγριων ζώων.

Οι κρητικοί αίγαγροι, ζώα - έμβλημα για τα Χανιά και την Κρήτη εν γένει, φαίνεται να έχουν “ξεχαστεί” στην αιχμαλωσία, σε έναν “εκθεσιακό” χώρο στον Δημοτικό Κήπο Χανίων, όπου η ευζωία τους είναι πολύ σοβαρά αμφισβητήσιμη, η δε αιχμαλωσία φέρεται συνώνυμη με την κακοποίηση, ακόμα και αν επιτρέπεται από το νόμο.

Επειδή τα άγρια ζώα που γεννιούνται στην αιχμαλωσία παραμένουν άγρια ζώα που υποφέρουν εξ ίσου με τους προγόνους του που απομακρύνθηκαν από το φυσικό τους περιβάλλον, καθώς η εξημέρωση είναι μια εξελικτική διαδικασία αιώνων που δεν μπορεί να γίνει μέσα σε δυο ή τρεις ακόμα και πέντε γενιές.

Επειδή η προστασία των ειδών μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη μόνο στον φυσικό τους βιότοπο και εφόσον συνοδεύεται από παράλληλη προστασία ολόκληρου του οκοσυστήματος που τα φιλοξενεί.

Επειδή με το με αριθμό 4830/26.11.2013 έγγραφό της η Υπηρεσία Δασών Χανίων μας ενημέρωσε ότι εσείς είστε αρμόδιοι για τα συγκεκριμένα άγρια ζώα, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως για τα ακόλουθα:

1. Υπάρχει κάποια επιστημονική μελέτη σε σχέση με τους αιχμάλωτους κρητικούς αιγάγρους στον Δημοτικό Κήπο Χανίων;
2. Παρακολουθούνται ιατρικά τα συγκεκριμένα άγρια ζώα;
3. Έχουν καταγραφεί τα νέα μέλη του εν λόγω πληθυσμού;
4. Θεωρείται κατάλληλος και σύμφωνος με τους κανόνες ευζωίας ο χώρος στον οποίο διαβιούν;
5. Έχει διερευνηθεί η δυνατότητα επανένταξης των άγριων αυτών ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον;
6. Ποια η πρόθεση της υπηρεσίας σας σε σχέση με τον πολλαπλασιασμό των ζώων αυτών σε καθεστώς αιχμαλωσίας;
7. Έχετε εξετάσει την δυνατότητα μεταφοράς των ζώων αυτών σε ένα πιο κατάλληλο μέρος, ήτοι σε ένα καταφύγιο άγριων ζώων ή σε κάποιον εθνικό δρυμό, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευζωία τους;

Παρακαλούμε πολύ να διερευνήσετε τη δυνατότητα επανένταξης των άγριων αυτών ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον ή, αν αυτό κρίνεται επιστημονικά αδύνατο, σε περιβάλλον καταλληλότερο για την φύση των συγκεκριμένων ζώων, και εάν ούτε αυτό καθίσταται δυνατό, να αποτρέψετε τον περαιτέρω πολλαπλασιασμό τους, διαχωρίζοντας τα αρσενικά από τα θηλυκά ζώα κατά τις περιόδους αναπαραγωγής, ούτως ώστε να εκλείψει η γενιά αυτή των αιχμάλωτων ζώων με φυσικό τρόπο».

Τι είναι Κρητικός Αίγαγρος (Κρι-Κρι)

Ο Κρητικός Αίγαγρος με την επιστημονική ονομασία Capra aegagrus creticus, (γνωστός και ως Κρι - Κρι, αγρίμι ή κρητικό αγριοκάτσικο) είναι ένα ενδημικό υποείδος αγριοκάτσικου και η μοναδική μορφή αιγάγρου στην Ευρώπη.

Ο πρόγονος του σύμφωνα με τους επιστήμονες εισήχθη στην Κρήτη σε άγρια μορφή από την Ασία. Στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με τα ήμερα κατσίκια του νησιού και από την αναπαραγωγή των δύο ειδών γεννήθηκε το Κρι – Κρι.

Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα το είδος εξαπλωνόταν και στις τρεις μεγάλες οροσειρές της Κρήτης (Λευκά Όρη, Ίδη και Δίκτη), αλλά ο πληθυσμός του πια περιορίζεται σε περίπου 700 άτομα που ζουν στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς, στα Λευκά Όρη, σε μια έκταση 150.000 στρεμμάτων.

Τα αγριοκάτσικα σχεδόν εξαφανίστηκαν από τα όλα βουνά της Κρήτης στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς οι αντάρτες δεν είχαν άλλη τροφή στα βουνά της Κρήτης πέρα από το κυνήγι.

Η καταμέτρηση του 1960 έδειξε ότι είχαν απομείνει μόλις 200 Κρητικοί Αίγαγροι στα Λευκά Όρη και γι’ αυτό το είδος κηρύχτηκε προστατευόμενο.

Ακόμη και σήμερα ο Κρητικός Αίγαγρος απειλείται κυρίως από τους λαθροθήρες, τις περιορισμένες εκτάσεις βόσκησης και τις ασθένειες. Ένας ακόμα κίνδυνος που απειλεί τη διατήρηση του είδους είναι η αναπαραγωγή του με ήμερα κατσίκια, που βόσκουν ελεύθερα στα βουνά.

Για την διατήρηση του Κρητικού Αίγαγρου έχουν μεταφερθεί στην προστατευόμενη νησίδα Θοδωρού στα Χανιά κάποια ζεύγη ζώων, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και στο εξωτερικό (π.χ. Ισραήλ) και ζουν είτε ελεύθερα (π.χ. στην Πάρνηθα) είτε σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

Ο Κρητικός Αίγαγρος τρέφεται με βλαστούς και φύλλα θάμνων και χαμηλών δέντρων, καθώς και με αγρωστώδη και πλατύφυλλες πόες. Προτιμάει βραχώδεις περιοχές με μεγάλη κλίση, αφού μπορεί να πηδήξει πάνω από 8 μέτρα. Το καλοκαίρι ανεβαίνει σε μεγαλύτερα υψόμετρα, ενώ το χειμώνα κατεβαίνει χαμηλότερα.

Σε πολλές τοιχογραφίες απεικονίζεται ο Κρητικός Αίγαγρος γεγονός που υποδηλώνει ότι τα Κρι - Κρι λατρεύονταν στην Κρήτη κατά την αρχαιότητα.

Φωτογραφία: Κρι - Κρι στον Εθνικό Κήπο στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης:

Χανιά: Αδιαφόρησαν για το ετοιμόγεννο Κρι – Κρι

Διαμαρτυρία για τα Κρι - Κρι και τις παράνομες απαγορεύσεις!

Χανιά: Αιχμάλωτα σε ξενοδοχείο δύο σπάνια Κρι – Κρι;

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία άγριων ζώων;

Γιατί λέμε ΟΧΙ στους ζωολογικούς κήπους

Λιοντάρι βασανίζεται φυλακισμένο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (βίντεο)

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.