Τα προβλήματα, που έχει δημιουργήσει ο νέος νόμος 4039/2012, ο οποίος αφορά στα ζώα συντροφιάς, φάνηκαν και χθες κατά τη διάρκεια της ημερίδας «Ο νέος Ν. 4039/2012 για τα ζώα συντροφιάς - Το ενδιαφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», που διοργάνωσε η Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος του Δήμου Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη και ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας - Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.).
Ένταση και αλληλοκατηγορίες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης
Με τις σύντομες τοποθετήσεις τους, καθώς η ημερίδα είχε διάρκεια μόλις δύο ώρες (18:00 με 20:00), οι ομιλητές αναφέρθηκαν πάνω στο γνωστικό τους αντικείμενο και εξήγησαν τα προβλήματα, που προκύπτουν, σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, ένα θέμα με κοινωνικές, οικονομικές και ηθικές διαστάσεις.
Δείτε στο βίντεο με τις ομιλίες όσων πήραν τον λόγο:
Αρμοδιότητες χωρίς αντίστοιχη χρηματοδότηση
Ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ.ΔΑ.Π., που είναι αρμόδιος και για τη λειτουργία του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.) στο Πέραμα αναφέρθηκε στο έργο του συνδέσμου.
Τόνισε πόσο εγκληματικό είναι, να εγκαταλείπονται ζώα στους δρόμους, εξήγησε την «αυστηρή ρουτίνα εργασίας», που ακολουθείται στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ., το οποίο υπάρχει για να λειτουργεί μόνο ως νοσοκομείο ζώων, αφού τα αδέσποτα επανατοποθετούνται το συντομότερο δυνατό, αν δεν υιοθετηθούν.
Ο κ. Γουρδομιχάλης έκανε λόγο και για τις ευθύνες της πολιτείας, που φόρτωσε τις αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση, χωρίς να προσφέρει τους ανάλογους πόρους και χωρίς να μεριμνήσει, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές.
Σημείωσε, ότι ο νυν περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, υποσχέθηκε στήριξη δηλαδή χρήματα, τα οποία ποτέ δεν έδωσε. Ο κ. Γουρδομιχάλης αναφέρθηκε και στη λειτουργία του αποτεφρωτήρα, που πλέον λειτουργεί νόμιμα, αφού αδειοδοτήθηκε μετά από 5 χρόνια, αφού χρειάστηκε 16 κρατικές υπηρεσίες, να εκδώσουν άδειες και ενώ μόνο το Δασαρχείο Πειραιά χρειάστηκε 9 μήνες για να ελέγξει τη χρήση γης!
Ο πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ.ΔΑ.Π. ανέφερε, ότι αν οι δήμοι, δεν έχουν υπηρεσίες για την διαχείριση των αδέσποτων, κινδυνεύουν (δήμαρχος και λοιποί αιρετοί) με δίωξη, δίκη, κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος και τελικά με έκπτωση από το αξίωμα, αν οι ευθύνες αποδοθούν.
Σημείωσε δε πόσο σημαντικό είναι να εμφυσήσουμε τη φιλοζωική κουλτούρα στα παιδιά μας, ώστε να αντιληφθούν, ότι τα σκυλάκια και τα γατάκια δεν είναι παιχνίδια, που μόλις τα βαρεθούμε, τα παρατάμε.
Για να ενισχυθεί αυτή η απαραίτητη εκπαιδευτική κουλτούρα ο ΠΕ.ΣΥ.ΔΑ.Π. πληρώνει τα έξοδα μεταφοράς των μαθητών, που κάνουν εκπαιδευτικές επισκέψεις στον χώρο του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ., για να δουν από κοντά και να μάθουν τι συμβαίνει στα ζώα, πως θα πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Γουδρομιχάλης ανέφερε και το γεγονός της απουσίας εκπροσώπου του ΥΠ.Α.Α.Τ. από την ημερίδα, αν και είχαν λάβει διαβεβαιώσεις για την παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού, Γ. Δριβελέγκα. Σημείωσε δε, ότι και αυτό είναι μια ακόμα ένδειξη της αδιαφορίας του ΥΠ.Α.Α.Τ. απέναντι σ' έναν τομέα ευθύνης του.
Απλήρωτοι και οι κτηνίατροι
Ο Θόδωρος Χιωτάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής, αναφέρθηκε στον νόμο 4039/2012, τον οποίο χαρακτήρισε «φιάσκο» και γεμάτο ασάφειες, αφού φτιάχτηκε χωρίς τη συνδρομή των αρμόδιων, που είναι οι κτηνίατροι, και σημείωσε πως ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχει καταφύγει στο ΣτΕ γι’ αυτό.
Ανέφερε δε ότι νέος νόμος φτιάχτηκε για να βοηθήσει τις υιοθεσίες που γίνονται στο εξωτερικό που μέχρι τότε ήταν παράνομες! Ο κ. Χιωτάκης σημείωσε, ότι τα χρέη των δήμων προς τους ιδιώτες κτηνίατρους με τους οποίους συνεργάζονται για την κτηνιατρική περίθαλψη και στειρώσεις των αδέσποτων ζώων φτάνουν πλέον τις 400.000 ευρώ.
Τόνισε, ότι μόνο αν μπουν και οι κτηνίατροι στα σχολεία, για να μιλήσουν στα παιδιά για τη φιλοζωία, «μια εργασία που προσφέρουμε με πόνο ψυχής» μπορεί κάτι να επιτευχθεί. Για να δείξει τα ευεργετήματα, που απολαμβάνουν οι άνθρωποι από την συνύπαρξη τους με τα ζώα, αναφέρθηκε και στο pet therapy, που εφαρμόστηκε με εξαιρετικά αποτελέσματα με στο Νοσοκομείο Παίδων με κουνέλια. Σημείωσε δε, ότι με κάθε στείρωση σκύλου γλιτώνουμε από 12 νέα σκυλιά κάθε έτος!
Ο κ. Χιωτάκης κατά την πάγια τακτική του δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τους μετανάστες (Πακιστανούς συγκεκριμένα), που τρώνε τ’ αδέσποτα, ενώ με έμφαση κλείνοντας την τοποθέτηση του, είπε ότι η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο ήθελε να καλύψει, ότι «κάθε μέρα γίνονται 3-4 πτήσεις γεμάτες με αδέσποτα, που φεύγουν για το εξωτερικό». Εξήγησε δε, ότι η αποστολή στο εξωτερικό περισσότερων από 4-5 ζώων χαρακτηρίζονται «εμπορικές αποστολές».
Νόμος χωρίς πρακτική εφαρμογή
Ο Δημοσθένης Σταματάτος, αντιδήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη ανέφερε στην τοποθέτηση του, ότι πρόκειται για έναν νόμο χωρίς πρακτική εφαρμογή και ότι με τα δυσβάσταχτα πρόστιμα, που προβλέπει, ο κόσμος θα φοβηθεί να πάρει ένα ζώο συντροφιάς σπίτι του.
Σημείωσε δε ότι το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων έχει να πάρει λεφτά από το κράτος από το 2008. Τόνισε όμως ότι η διαχείριση των αδέσποτων θα επιτευχθεί μόνο αν υπάρξει ο έλεγχος των δεσποζόμενων.
Να κλείσει η κάνουλα παραγωγής ζώων
Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων πήραν τον λόγο και τοποθετήθηκαν πάνω στα ζητήματα, που είχαν τεθεί, τόσο η Ρεγγίνα Αργυράκη, καθηγήτρια φιλοσοφίας και νευροεπιστημών στο Α.Π.Θ. και συντονίστρια της διεπιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) και η Βίκυ Χρήστου, που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Βοτανικού, ως μέλος του Δ.Σ. της Π.Φ.Π.Ο. του «Αδεσποτολόγιου» και της «Ζωφόρου».
Η κα Αργυράκη αναφέρθηκε στα προβλήματα, που δημιουργεί ο νόμος, εξήγησε, ότι έχει προσφύγει και η Π.Φ.Π.Ο. στο ΣτΕ και προανήγγειλε μια ημερίδα στην οποία θα μετάσχουν δικαστές και εισαγγελείς απ’ όλη τη χώρα, προκειμένου θα τεθούν επί τάπητος και τα ζητήματα της απονομής δικαιοσύνης για όλους εκείνους, που κακοποιούν ζώα.
Εξήγησε μεταξύ άλλων, ότι αν και όλοι λέμε πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να αποκτήσουν φιλοζωική κουλτούρα, εντούτοις ο νέος νόμος απαγορεύει την επανένταξη αδέσποτων ζώων κοντά σε σχολεία!
Τόνισε δε το πόσο εξαιρετική ανάγκη είναι η τοποθέτηση τσιπ αλλά και η καταγραφή όσων έχουν ζώα συντροφιάς, ώστε να αποφεύγεται η αθρόα αναπαραγωγή τους! Γιατί αν δεν κλείσει η κάνουλα, το πρόβλημα δεν περιορίζεται!
Η κα Αργυράκη σημείωσε κλείνοντας, ότι χωρίς υποδομές δεν μπορούν για όλα να κατηγορούνται και να φταίνε οι δήμοι. Μπορείτε να ακούσετε και να δείτε την τοποθέτηση της σε αυτά τα δύο βίντεο που ακολουθούν:
Τι γίνεται όμως με τις αθρόες εισαγωγές ζώων;
Η Βίκυ Χρήστου παίρνοντας τον λόγο αναφέρε ότι μπροστά στο πρόβλημα, η εθελοντική προσφορά των κτηνιάτρων δυστυχώς είναι μικρή για διαφόρους λόγους. Η κα Χρήστου έκανε λόγο και για την εμμονή του Θόδωρου Χιωτάκη, πρόεδρου του Συνδέσμου Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής, ο οποίος διαρκώς επισημαίνει το θέμα των αθρόων εξαγωγών των ζώων προς το εξωτερικό.
Όμως, όπως σημείωσε, ποτέ δεν ειπώθηκε κάτι για το αντίθετο. Δηλαδή για τις αθρόες εισαγωγές ζώων από το εξωτερικό προς την Ελλάδα. Αυτό στάθηκε αφορμή, ώστε η κα Χρήστου να δεχτεί την παρατήρηση εκ μέρους του κ. Σταματάτου, ο οποίος εκτελούσε και χρέη συντονιστή, καθώς την κατηγόρησε σε έντονο ύφος, ότι η τοποθέτηση της είναι εκτός περιεχομένου της ημερίδας!
Η κα Χρήστου αναφέρθηκε στα χιλιάδες ζώα, που καταλήγουν στα πετ σοπ, τα οποία γίνονται αντικείμενο εμπορίου και συμβάλλουν στο ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού των ζώων, που καταλήγουν αδέσποτα. Σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια την κλείνουμε την πόρτα, στα καλά σπίτια του εξωτερικού για τις υιοθεσίες και φυσικά όλα πρέπει να γίνονται κάτω από τον απαραίτητο έλεγχο, αν και αυτό δεν είναι λύση και θα πρέπει να διορθωθεί εδώ η κατάσταση.
Διπλωματικές επαφές
Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε, ότι μετά τις προγραμματισμένες ομιλίες, κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων του κοινού επικράτησε ένταση στην γεμάτη αίθουσα από τις αντιπαραθέσεις μεταξύ εκπροσώπων φορέων και φιλόζωων, καθώς τα δικαιώματα των ζώων, οι αρμοδιότητες, και η γενικότερη διαχείριση τους, φέρνουν αντιμέτωπους εκείνους, οι οποίοι είτε δηλώνουν, είτε όντως μάχονται για το καλό των ζώων, αλλά καθένας από διαφορετικό πόστο.
Ο Δημοσθένης Σταματάτος, αντιδήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη φάνηκε να εντυπωσιάζεται από την σοβαρότητα με την οποία τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι της Π.Φ.Π.Ο., οι οποίες δεν είχαν κληθεί επίσημα στην ημερίδα, και δεσμεύτηκε, ότι σε επόμενη εκδήλωση θα προβλεφθεί να συμμετάσχουν και να τοποθετηθούν για όλα τα ζητήματα, που γνωρίζουν καθώς τα διαχειρίζονται εδώ και χρόνια.
Γνωρίζουμε βέβαια, ότι πριν από 15 μέρες η Μαρίνα Τελή, από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννη Ρέντη, είχε προτείνει στον κ. Σταματάτο τις προαναφερόμενες ομιλήτριες, ώστε να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη ημερίδα, εκείνος είχε απορρίψει τη συμμετοχή τους.
Με ανακοίνωση του το Δεκαπενταμελές Μαθητικό Συμβούλιο του Γενικού Λυκείου Αβδήρων καταδικάζει τις δολοφονίες ζώων, που διαπράχθηκαν στα Άβδηρα καθώς στις 3 και 4 Μαρτίου…
H καταδίκη δύο Γερμανίδων από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τον περασμένο Φεβρουάριο επειδή θέλησαν να μεταφέρουν επτά σκυλιά στο εξωτερικό για υιοθεσία αποδεικνύει για πολλοστή φορά τα πολλά προβλήματα που έχουν προκύψει σχετικά με αυτό το κρίσιμο ζήτημα σχετικά με την διαχείριση των αδέσποτων.
Στην εκπομπή «On ΕΡΤ» παραβρέθηκε σήμερα η δημοσιογράφος του www.zoosos.gr Ελένη Ηλιοπούλου καλεσμένη του Ανδρέα Ροδίτη και της Ελένης Χρονά με αφορμή τον χθεσινό εορτασμό…