Το πόσο γραμμένος κυριολεκτικά στο πόδι είναι ο νέος νόμος 4830/2021 αν και πολυδιαφημισμένος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται και από το γεγονός ότι προκαλεί πάρα πολλά προβλήματα σε αυτούς που ουσιαστικά προστατεύουν ζώα, τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κόλλημα που προκαλεί στους συλλόγους, σωματεία, Μ.Κ.Ο. που θέλουν να παραστούν σε δίκες για την υποστήριξη της κατηγορίας (παράσταση πολιτικής αγωγής) δηλαδή να εκπροσωπηθούν από δικηγόρο ώστε δράστες που είτε κακοποίησαν είτε δολοφόνησαν ζώα να υποστούν – μέσω της καταδίκης – τις ευθύνες των εγκληματικών τους πράξεων.
Ο νέος νόμος ορίζει ότι οι φιλοζωικοί φορείς που μπορούν να δηλώνουν παράσταση πολιτικής αγωγής πρέπει να περιλαμβάνονται στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων που όμως ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί αν και νόμος είναι σε ισχύ από τις 18 Σεπτεμβρίου.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δίκες να αναβάλλονται και ουσιαστικά τα ευεργετήματα της αυτόφωρης διαδικασίας να πηγαίνουν περίπατο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στην Πάτρα που άνδρας συνελήφθη στις 5 Οκτωβρίου καθώς κακοποιούσε τον σκύλο του κλείνοντας του το στόμα με μονωτική ταινία. Ο Φιλοζωικός Σύλλογος «Η Πάτρα για όλα τα ζώα» θέλησε να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο, αυτό όμως δεν έγινε δεκτό εξαιτίας της απουσίας του συγκεκριμένου μητρώου και έτσι η δίκη αναβλήθηκε.
Σε μια αντίστοιχη περίπτωση στην Κατερίνη, σε βάρος συνταξιούχου δάσκαλου που δηλητηρίαζε αδέσποτα με φόλες – το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του συνηγόρου του, δηλαδή να μην εκπροσωπηθεί στη δίκη το σωματείο Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Δράσης Εθελοντών Δίου - Ολύμπου «ο Περίτας», επειδή δεν είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο που ακόμα δεν έχει συσταθεί! Η έδρα απέρριψε το αίτημα του – ο κατηγορούμενος δικάστηκε και καταδικάστηκε – καθώς επισήμανε ότι το μητρώο δεν έχει συσταθεί και όχι με ευθύνη του προαναφερόμενου σωματείου.
Τι επισημαίνει η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία
«Ο νέος νόμος για τα ζώα συντροφιάς δημιουργεί πολλά προβλήματα, τα οποία θα αυξάνονται συνεχώς. Από την επομένη της ψήφισης του, προκύπτει ότι οι φιλοζωικές οργανώσεις δε μπορούν πλέον να παραστούν στα δικαστήρια ως πολιτική αγωγή προς υπεράσπιση κακοποιημένων ζώων, καθώς βάση του νέου νόμου, το δικαίωμα αυτό προϋποθέτει την εγγραφή τους στο υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών συστημάτων δημόσιας διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.), μητρώα τα οποία δεν έχουν ακόμα δημιουργηθεί.
Καθώς δεν μπορεί εξ ορισμού ένα φιλοζωικό σωματείο να εγγραφεί σε ένα μητρώο που δεν υπάρχει, ως πρώτη αυτονόητη ενέργεια, αιτηθήκαμε, από τον Υπουργό Εσωτερικών, την έκδοση μεταβατικής διάταξης προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το συγκεκριμένο πρόβλημα.».
Αθήνα, 14/10/2021».
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr