Στηρίξτε μας

Πώς κάνω καταγγελία για φόλα και δηλητηριασμένα ζώα

19 Σεπτεμβρίου 2019 14:26 | Χρηστικά
Πώς κάνω καταγγελία για φόλα και δηλητηριασμένα ζώα

Οδηγίες για το πως να κάνετε καταγγελία αν εντοπίσετε φόλες ή δηλητηριασμένα ζώα (αδέσποτα, ζώα συντροφιάς, άγρια κ.ά.) μας δίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καθώς η εξόντωση έμβιων όντων παντού στη χώρας μας είναι καθημερινό εγκληματικό φαινόμενο.

Η διαδικασία δεν απαιτεί να πληρώσετε κανενός είδους παράβολο!

OdigiesFylladioOrnithologikiFoles

 Διαδικασία υποβολής μήνυσης αν δηλητηριαστεί ο σκύλος σας (ή η γάτα σας ή αδέσποτο ζώο)

1.Πριν μεταφέρετε τον σκύλο - και αν έχετε αυτή τη δυνατότητα - θα ήταν σκόπιμο να τραβήξετε φωτογραφίες του τόπου όπου έλαβε χώρα η δηλητηρίαση (της στάσης του ζώου, της θέσης όπου βρέθηκε, των πιθανών αποδεικτικών στοιχείων – τεκμηρίων, της τροφής ή των υγρών που κατανάλωσε, των τυχόν αντικειμένων που βρέθηκαν στον χώρο π.χ. γάντια, συσκευασίες κ.τ.λ.) και να σημειώσετε την τοποθεσία όπου έλαβε χώρα το συμβάν (αν έχετε GPS, μπορείτε να πάρετε σχετικό στίγμα).

2.Στη συνέχεια, προχωρήστε σε καταγγελία του περιστατικού στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να μεταφέρετε το νεκρό ζώο στο Αστυνομικό Τμήμα και ταυτόχρονα να προσκομίσετε το βιβλιάριο υγείας του, στο οποίο φαίνονται οι εμβολιασμοί, καθώς και ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσης του (τσιπάκι).

3.Δώστε κατάθεση στην Αστυνομία για το περιστατικό, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της μήνυσης. Η δηλητηρίαση σκύλου αποτελεί ποινικό αδίκημα και η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην άσκηση αυτεπάγγελτης ποινικής δίωξης, ακόμα κι αν ο δράστης είναι άγνωστος[1].

4.Η Αστυνομία, αν υπάρχει η δυνατότητα, θα μεταφέρει η ίδια το ζώο ειδάλλως θα σας δώσει παραπεμπτικό ώστε να μεταφέρετε εσείς το ζώο στο Αγροτικό κτηνιατρείο το οποίο θα αναλάβει τη διενέργεια της τοξικολογικής εξέτασης με σκοπό την επιβεβαίωση της δηλητηρίασης και την εξακρίβωση του τύπου του δηλητηρίου[2].

5.Εάν έχετε εντοπίσει την ύπαρξη δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες), θα πρέπει να καλέσετε την Αστυνομία επί τόπου στο σημείο όπου αυτά βρίσκονται και οι Αστυνομικοί να προχωρήσουν στην περισυλλογή τους, καθώς και τυχόν άλλων επιπρόσθετων αποδεικτικών στοιχείων (όπως σακούλες, πλαστικά γάντια κ.τ.λ.). Αν έχετε τη δυνατότητα, μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ακουμπάτε ή να μυρίζετε τα δολώματα!

6.Σε περίπτωση που ο σκύλος επιβιώσει, θα πρέπει να μεταφέρετε άμεσα το ζώο σε ένα κτηνιατρείο, ώστε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να επιβεβαιωθεί η δηλητηρίαση του. Με τη βεβαίωση που θα ζητήσετε και θα πάρετε από τον κτηνίατρο θα είστε σε θέση να υποβάλετε μήνυση στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα.

Διαδικασία υποβολής μήνυσης αν εντοπίσετε δηλητηριασμένο άγριο ζώο

1.Αρχικά, αν έχετε τη δυνατότητα θα ήταν σκόπιμο να τραβήξετε φωτογραφίες του τόπου όπου έλαβε χώρα η δηλητηρίαση του ίδιου του δηλητηριασμένου ζώου, των δολωμάτων - αν υπάρχουν - και των θέσεων όπου αυτά βρέθηκαν, καθώς και όλων των αποδεικτικών στοιχείων (όπως πλαστικά γάντια, σακούλες κ.τ.λ.) και να σημειώσετε την ακριβή θέση όπου έλαβε χώρα το συμβάν (αν έχετε GPS, μπορείτε να πάρετε σχετικό στίγμα). Σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ ακουμπάτε και ΔΕΝ μυρίζετε τα πτώματα ή τα δολώματα.

2.Στη συνέχεια ειδοποιήσετε το αρμόδιο Δασαρχείο (ιδανικά το αρμόδιο Γραφείο Θήρας) της περιοχής και υποβάλετε επίσημη καταγγελία.

3.Σε περίπτωση που το Δασαρχείο, για πρακτικούς λόγους, δεν μπορεί να ανταποκριθεί, κάντε καταγγελία στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα, όπου οι αστυνομικοί ως γενικοί προανακριτικοί υπάλληλοι είναι αρμόδιοι να διενεργήσουν τα δέοντα. Η δηλητηρίαση της άγριας ζωής αποτελεί ποινικό αδίκημα και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να προβαίνουν την άσκηση αυτεπάγγελτης ποινικής δίωξης, ακόμα και στην περίπτωση που ο δράστης είναι άγνωστος[3].

4.Αν έχετε τη δυνατότητα, παραμείνετε στο σημείο όπου έλαβε χώρα το συμβάν μέχρι να φτάσει κάποιος από τις αρχές που καλέσατε και ως τότε αποκλείστε κατά το δυνατόν την περιοχή, ώστε να αποφευχθεί η δηλητηρίαση και άλλων ζώων.

Η υποβολή μήνυσης δεν έχει χρηματικό κόστος!

Η δηλητηρίαση ζώων (είτε ήμερων είτε άγριων) αποτελεί αυτεπάγγελτα διωκόμενο ποινικό αδίκημα, που σημαίνει ότι για την υποβολή μήνυσης (έστω κατ’ αγνώστου) δεν χρειάζεται η καταβολή χρηματικού παραβόλου.

Σε περιπτώσεις μαζικής δηλητηρίασης σκύλων, τονίζεται η ανάγκη της ταφής όλων των πτωμάτων, τόσο αυτών που θα μεταφερθούν στην Αστυνομία, όσο και αυτών που βρίσκονται στην ύπαιθρο, με σκοπό την ανατροπή επιπρόσθετων περιστατικών δηλητηρίασης και θυμάτων[4].

____________________________

[1] Βλ. Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ 15/τ.Α/02.02.2012) «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Βλ. ειδικά άρθρο 16.

[2] Βάσει της παρ.2 της Εγκυκλίου υπ’ αριθ.71377/13/989391/02.07.2013 του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

[3] Βλ. Δασικό Κώδικα άρθρο 252 παρ.5 & άρθρο 287 παρ.17, ΠΔ 67/1981 άρθρο 9, Κοινή Υπουργική Απόφαση Η.Π. 37338/1807/Ε.103/01.09.10 άρθρο 8 παρ.1 και άρθρο 11.

[4] Βλ. Εγκύκλιο 2967/33905/13.3.2014 (ΑΔΑ:ΒΙΚΜΒ-ΕΥ2) για δηλητηριασμένα δολώματα με γεωργικά φάρμακα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Διαβάστε επίσης:

Μην αφήνετε να περνάει απαρατήρητη η εξόντωση ζώων με φόλες

Εγκύκλιος της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει τη διενέργεια κτηνιατρικής εξέτασης και των αδέσποτων ζώων που εντοπίζονται νεκρά από φόλες ή άλλα αίτια

Οδηγίες για το πως κάνουμε καταγγελία στην Αστυνομία για κακοποίηση ζώου

Που και πότε μπορείτε να καταγγείλετε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εγκλήματα εις βάρος των ζώων

Διαταγή της Ελληνικής Αστυνομίας για ελέγχους σχετικά με κακοποίηση και παστούρωμα ζώων στις Κυκλάδες

Εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. για την προστασία των ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών)

Τι αναφέρει για το παστούρωμα, το δέσιμο των ποδιών των ιπποειδών η νέα εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. (βίντεο)

Νέα εγκύκλιος από την ΕΛ.ΑΣ. προς αστυνομικούς ώστε να εφαρμόζουν τη νομοθεσία για την προστασία των ζώων & να μην αδιαφορούν στις καταγγελίες

Τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων διώκονται στο πλαίσιο του αυτοφώρου και δεν απαιτείται η πληρωμή παράβολου για την μήνυση

Η εγκατάλειψη ζώων είναι ποινικό αδίκημα!

Ποιοι είναι αρμόδιοι να κόβουν πρόστιμα για κακοποίηση ή κακομεταχείριση κατοικίδιων ζώων και όχι μόνο

Απαγορεύεται να ζευγαρώσεις το κατοικίδιο σου αν δεν έχεις μεριμνήσει για τα μωρά του!

Δεν απαιτείται η καταβολή 100 € στην Αστυνομία για καταγγελία σχετικά με κακοποίηση ζώου

Οδηγίες για το πως κάνουμε καταγγελία αν βρούμε αδέσποτα ζώα δηλητηριασμένα ή νεκρά από φόλες

Οδηγίες για το πως κάνουμε καταγγελία σε όσους έχουν ζώα να ζουν μονίμως σε μπαλκόνια και ταράτσες

Νέα εγκύκλιος της ΕΛ.ΑΣ. για να συλλαμβάνονται όσοι κακοποιούν ζώα

Εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες για να μην αδιαφορούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων

Η νέα διαταγή της ΕΛ.ΑΣ. για την κακοποίηση και κακομεταχείριση των ζώων συντροφιάς

Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών: Απολύτως αρμόδια η ΕΛ.ΑΣ. για τις κακοποιήσεις των ζώων

Απολύτως αρμόδια η ΕΛ.ΑΣ. για την πάταξη της κακοποίησης των ζώων

Τι κάνουμε αν η Αστυνομία δεν συλλαμβάνει εκείνους που κακοποιούν ζώα;

Οι νόμοι που προστατεύουν τα ζώα

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.