Η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ συνεργάζονται για τη σωτηρία των κητοειδών, που έχουν απομείνει στις ελληνικές θάλασσες. Ο μαζικός εκβρασμός Ζιφιών στις ακτές της Κέρκυρας και τελικά ο θάνατος δεκάδων φαλαινών τους αυτού του είδους εδώ και μερικές εβδομάδες αποδεικνύει τι ζημιά μπορούν να προκαλέσουν τα σόναρ των πολεμικών πλοίων σε αυτά τα σπάνια θηλαστικά.
Ο διοικητής της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Π.Ν., Αλέξανδρος Θεοδοσίου, εξήγησε στην κάμερα της εκπομπής της ΝΕΤ «ΜΕ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ» και στη δημοσιογράφο Ελένη Ηλιοπούλου, ότι κάθε θαλάσσια και υποβρύχια περιοχή εκπέμπει ένα σύνολο φυσικών θορύβων, τους οποίους προσλαμβάνουν οι φάλαινες και τους χρησιμοποιούν ως πυξίδα, ώστε να κινούνται στο σωστό βάθος ή προς την σωστή κατεύθυνση για την αναζήτηση τροφής.
Όταν οι θόρυβοι - λόγω των συχνοτήτων, που εκπέμπουν τα σόναρ, για να εντοπίσουν, το τι υπάρχει στον βυθό - αλλάζουν, οι ήχοι που δέχονται τα κήτη, αλλοιώνονται, με αποτέλεσμα, αυτά είτε να ανεβαίνουν ακαριαία στην επιφάνεια από μεγάλα βάθη και τελικά να πεθαίνουν, από μια νόσο αντίστοιχη με αυτή των δυτών, ή να σκοτώνονται από τις προπέλες ή και τα ίδια τα σκάφη μετά από πρόσκρουση.
Η Αναστασία Μήλιου, υδροβιολόγος του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ τονίζει ότι οι παρατηρήσεις που καταγράφουν τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων οικειοθελώς είναι βασικό στοιχείο για την μελέτη των πληθυσμών των κητοειδών. Γι’ αυτό και προτείνει την εκπαίδευση και την εξειδικευμένη κατάρτιση των πληρωμάτων, ώστε να ξεχωρίζουν και να εντοπίζουν τα διαφορετικά είδη, που εδώ και αιώνες ζουν στις θάλασσες μας.
Ο κ. Θεοδοσίου επισημαίνει, ότι μέτρα λαμβάνονται και κατά τη σχεδίαση και την εκτέλεση των ασκήσεων, ώστε να μην δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα σε περιοχές, που έχουν χαρακτηριστεί θαλάσσια πάρκα, και στα οποία υπάρχουν φώκιες, πληθυσμοί φαλαινών, δελφινιών ή σε ακτές ωοτοκίας χελωνών καρέτα - καρέτα, όμως στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγος δεν κινείται μόνο το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Αν όμως τις ίδιες αρχές δεν τηρούν και οι δυνάμεις των υπόλοιπων χωρών, που χρησιμοποιούν τα ίδια ύδατα, το θαλάσσιο περιβάλλον κινδυνεύει.
Εθελόντρια του Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών εντόπισε στις 11 Μαΐου 2012 την σκυλίτσα, που βλέπετε, σε αυτή την άθλια κατάσταση. Δεν ήταν πολύ φοβισμένη και έτσι κατάφερε να την πιάσει. Στο σώμα της, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία δεν υπήρχε πια τρίχωμα και έφερε βαθιές πληγές.
Με αφορμή τη συζήτηση, που έχει ξεκινήσει στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, για την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό», τα φιλοζωικά σωματεία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας διαμαρτύρονται για τη στάση, που κράτησε ο Βασίλης Γιουματζίδης, βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο οποίος εκλέγεται στον νομό και για τα όσα είπε, είτε από άγνοια, είτε επειδή εξυπηρετεί σκοπιμότητες εις βάρος κάθε φιλοζωικής δράσης.
Κριτική για το πώς αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αλλά και η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. τα ζώα άσκησε ο Πίτερ Σίνγκερ ο κορυφαίος Αυστραλός αναλυτικός φιλόσοφος που από την δεκαετία του 1970 έθεσε το ηθικής τάξεως θέμα σχετικά με την εκμετάλλευση των ζώων από το είδος μας και τις εργαλειακές σχέσεις που αναπτύσσουμε εις βάρος τους.