Το πρωί της Κυριακής 20 Οκτωβρίου οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.), πραγματοποίησαν εκ νέου ελέγχους για την παράνομη μεταφορά, εμπορία και βασανισμό ζώων στο παράνομο παζάρι στη Λεωφόρο Σχιστού, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο του Τμήματος Γενικής Αστυνόμευσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.), το Αστυνομικό Τμήμα Χαϊδαρίου, το Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής (Δ.Α.Δ.Α.), των Διευθύνσεων Άμεσης Δράσης και Τροχαίας, το Δασαρχείο του Αιγάλεω και το Δήμο Χαϊδαρίου, που διέθεσε φορτηγό για τη μεταφορά των κατασχεθέντων ζώων.Δείτε εδώ τα βίντεο με την μεταφορά και την απελευθέρωση των πουλιών.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, που εξέδωσε η Γ.Α.Δ.Α., ελέγχθηκαν 46 άτομα, προσήχθησαν 28 άτομα, βεβαιώθηκαν 17 παραβάσεις πταισματικού χαρακτήρα και επιβλήθηκαν 12 διοικητικά πρόστιμα συνολικού χρηματικού ποσού 17.000 ευρώ.
Κατά την επιχείρηση κατασχέθηκαν, ως «προϊόντα» παράνομου εμπορίου, 37 κοτόπουλα, 26 καναρίνια, 38 περιστέρια, 4 πάπιες, 2 κουνέλια, 3 φασιανοί, 6 πέρδικες, 100 καρδερίνες και 30 παραδείσια πουλιά. Τα οικόσιτα ζώα και τα αστικά πτηνά παραδόθηκαν στους εκπροσώπους της Π.Φ.Π.Ο.
Τα μεν οδηγήθηκαν σε φάρμα ελευθέρας βοσκής, τα δε σε ιδιώτες για φροντίδα και φύλαξη. Από τα δασικά πτηνά, τα περισσότερα απελευθερώθηκαν στο Βοτανικό Κήπο του Δαφνίου από το Δασαρχείο Αιγάλεω, ενώ εκείνα που δεν μπορούσαν να απελευθερωθούν, λόγω της ταλαιπωρίας τους και του επί μακρόν εγκλεισμού τους, οδηγήθηκαν στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων ΑΝΙΜΑ.
Οι φασιανοί ήταν σε πολύ κακή κατάσταση με ανοιγμένο κεφάλι από τα χτυπήματα στο κλουβί, ενώ ο ένας από αυτούς απεβίωσε σύντομα. Κάποια πουλερικά είχαν μεγαλώσει μέσα στο κλουβί γι’ αυτό και δεν βγήκαν αμέσως μόνα τους παρά μόνο αφού οι άνθρωποι που τα απελευθέρωσαν έσπασαν τον κλωβό.
Η εν λόγω επιχείρηση ήταν η τρίτη κατά σειρά, που πραγματοποίησε η Π.Φ.Π.Ο εντός του 2013. Είχαν προηγηθεί και άλλες την προηγούμενη χρονιά. Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούλιο, σε μια προσπάθεια συντονισμού της όλης προσπάθειας για την πάταξη του παραεμπορίου και της κακοποίησης ζώων στο Σχιστό και κατόπιν αιτήματός της ομοσπονδίας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη των διαφόρων καθ’ ύλη φορέων και αρχών, στο γραφείο της εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών Αθηνάς Θεοδωροπούλου.
Σε αυτή συμμετείχαν η προαναφερθείσα εισαγγελέας, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, ο τμηματάρχης Τμήματος Γενικής Αστυνόμευσης Αττικής, υπάλληλος της Κ.Υ. του Σ.Δ.Ο.Ε., δασονόμοι των Δασαρχείων Πειραιά και Αιγάλεω, υπάλληλοι του Τμήματος Εσόδων του Δήμου Πειραιά και κτηνίατροι από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας Δυτικού Τομέα και Πειραιά.
Το θέμα, που απασχόλησε τους συμμετέχοντες, ήταν το ζωοπάζαρο του Σχιστού, καθώς εκεί επί σειρά ετών πωλούνται παράνομα και σε άθλιες συνθήκες πολλά ζώα οικόσιτα, συντροφιάς και άγρια.
Κατά τη σύσκεψη, αποφασίστηκαν οι συστηματικοί έλεγχοι των υπαίθριων αγορών και η ποινική δίωξη των παραβατών για την αποτελεσματικότερη διευθέτηση της επονείδιστης αυτής κατάστασης.
Στις 14 Ιουλίου 2013 έγινε μία επιτυχημένη επιχείρηση από το Αστυνομικό Τμήμα Χαϊδαρίου, το οποίο με την παρουσία μελών της Π.Φ.Π.Ο. συνέλαβε Ρομά με 8 φορτηγά που πουλούσαν πουλερικά στη Λεωφόρο Σχιστού.
Οι παραβάτες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα όπου τους ασκήθηκε ποινική δίωξη. Στις 9 Ιουνίου είχε προηγηθεί άλλη μια μεγάλη επιχείρηση, κατόπιν αιτήματος της Π.Φ.Π.Ο., με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., της Δημοτικής Αστυνομίας και του Δασαρχείου Πειραιά. Κατά την επιχείρηση αυτή, επιβλήθηκαν στους παραβάτες διοικητικά πρόστιμα και έγιναν προσαγωγές.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία έχει ως έναν από τους βασικούς και επιτελικούς της στόχους την κατάργηση πώλησης των ζώων παντός είδους, είτε αυτά πωλούνται σε λαϊκές και υπαίθριες αγορές και πανηγύρια είτε στα καταστήματα πώλησης ζώων (pet shops).
Πάγια θέση της Π.Φ.Π.Ο. είναι ότι το εμπόριο ζώων, με όποιον τρόπο κι αν αυτό διεξάγεται, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των συνθηκών ευζωίας (παθητική κακοποίηση) και του στοιχειώδους δικαιώματος της ελευθερίας. Οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα, είτε παράνομη είτε νόμιμη, εμπεριέχει το βασανισμό και την αναίτια θανάτωση ζώων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές της οικολογίας, του ανθρωπισμού και του πολιτισμού.
Όπως τονίζει η Π.Φ.Π.Ο. «Το ανθρώπινο είδος πρέπει να βρει εναλλακτικούς τρόπους για την επιβίωση και το βιοπορισμό του, που δεν θα βασίζονται πλέον σε ιεραρχικές σχέσεις με τα υπόλοιπα είδη, αλλά σε οριζόντιες, προάγοντας έτσι την ανάπτυξη της ζωής όλων των ειδών του ζωικού βασιλείου, στο οποίο συγκαταλέγεται φυσικά και το ανθρώπινο.
Τα δισεκατομμύρια ζώα που φυλακίζουμε, εκμεταλλευόμαστε, βασανίζουμε και σκοτώνουμε, δεν είναι παρά οι βιολογικοί μας συγγενείς και εταίροι, άτομα με πολύπλοκες ψυχονοητικές, συναισθηματικές, βιολογικές και κοινωνικές λειτουργίες, που μόλις πρόσφατα αρχίζουν να “ανακαλύπτονται” από τις επιστήμες της ζωολογίας, της βιολογίας, της ζωικής ψυχολογίας και της ηθολογίας.
Συνεπώς, τα ηθικά μας πρότυπα θα έπρεπε να βασίζονται στην οικολογική δικαιοσύνη, τη συμπόνια για τον πόνο και τη δυστυχία που βιώνουν τα ζώα (εξαιτίας των καταστροφικών και επεκτατικών ανθρώπινων δραστηριοτήτων), τη συνεργασία, την προστασία του οικοσυστήματος και την αλληλεξάρτηση».
Στην παραλία της Αγίας Άννας στη Νάξο απελευθερώθηκε υγιής σήμερα μετά από 55 μέρες νοσηλείας η θαλάσσια χελώνα, που είχε εντοπιστεί στην περιοχή να έχει καταπιεί αγκίστρια και μεταφέρθηκε για να σωθεί στις εγκαταστάσεις του συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ» στις αρχές Οκτωβρίου.
Η Γωγώ Ραγκούση ζει στις Λεύκες και εργάζεται στην Παροικιά της Πάρου. Και ανήκει σ’ εκείνη τη μικρή ομολογουμένως κατηγορία των ανθρώπων, που δεν προσπερνούν τα ζώα, όταν βλέπουν, πως αυτά υποφέρουν. Στο σπίτι της έχει έναν υπέργηρο σκύλο, ηλικίας 18 χρόνων αλλά φροντίζει ταυτόχρονα κάμποσα από τα αδέσποτα γατάκια του χωριού και έξι αδέσποτους σκύλους.
Η Nastassja Renard είναι μια κάτοικος του Παρισιού που ως βοηθός κτηνιάτρου, που είναι, συνέβαλε σημαντικά στην λειτουργία του κτηνιατρείου του συλλόγου «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου»…
1 Σχόλιο
Mαρία
Υπάρχουν κάποια πετ σοπ στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά που κάνουν ακριβώς το ίδιο εμπόριο,πουλώντας άγρια ζώα και πτηνά αλλά και οικόσιτα και ο ιδιοκτήτης εκμεταλεύεται τον νόμο και όποτε του κάνουν μύνηση για το παράνομο εμπόριο, αυτός απλά πληρώνει ενα πρόστινο και συνεχίζει το "έργο "του επι τόσα χρόνια.
Υπάρχουν κάποια πετ σοπ στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά που κάνουν ακριβώς το ίδιο εμπόριο,πουλώντας άγρια ζώα και πτηνά αλλά και οικόσιτα και ο ιδιοκτήτης εκμεταλεύεται τον νόμο και όποτε του κάνουν μύνηση για το παράνομο εμπόριο, αυτός απλά πληρώνει ενα πρόστινο και συνεχίζει το "έργο "του επι τόσα χρόνια.