Στηρίξτε μας

Τι πρέπει να αλλάξει στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς - Ποιες οι προτάσεις Π.Φ.Π.Ο. & Ζ.Ο.Σ.Α.Σ.

13 Μαΐου 2021 23:10 | Επικαιρότητα
Τι πρέπει να αλλάξει στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς - Ποιες οι προτάσεις Π.Φ.Π.Ο. & Ζ.Ο.Σ.Α.Σ.

Τις ενστάσεις και τις προτάσεις της στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς δημοσίευσε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού και μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Στις παραγράφους που ακολουθούν θα δείτε μια αναλυτική προσέγγιση των περισσότερων άρθρων και ποιες αλλαγές μικρές ή μεγάλες προτείνουν να γίνουν.

Φυσικά το θέμα του ύψους της χρηματοδότησης των δήμων – ώστε όλες αυτές οι διατάξεις να ισχύσουν και να μη μείνουν μόνο ως γράμμα του νόμου όταν αυτός ψηφιστεί από τη Βουλή – είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αναμένουν να τις πληροφορηθούμε.

Για να διαβάσετε το νομοσχέδιο και να συμμετάσχετε στη διαβούλευση που θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 20 Μαΐου 2021, 22:00 μπείτε εδώ: http://www.opengov.gr/ypes/?p=7919

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Άρθρο 2 Ορισμοί

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7917

19. «Καταφύγιο αδέσποτων ζώων»: η αδειοδοτημένη εγκατάσταση που προορίζεται για την προσωρινή διαμονή αδέσποτων ζώων συντροφιάς που έχουν ανάγκη φιλοξενίας ή περίθαλψης, θεραπευτικής αγωγής και ειδικής φροντίδας σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου. Η διαμονή των ζώων σε καταφύγιο διασφαλίζει τη διαβίωσή τους σε ασφαλές περιβάλλον, το οποίο λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων, μέχρι την υιοθεσία τους ή την ενδεχόμενη επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον.»

Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Είναι το μοναδικό σημείο, όπου διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ο όρος «προσωρινή διαμονή» για τα ζώα στα δημοτικά κυνοκομεία. Σε όλο το υπόλοιπο σχέδιο νόμου έχει αφαιρεθεί ο όρος “προσωρινή” και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν παραλείφθηκε σκόπιμα καθώς με την ισχύουσα νομοθεσία ο μόνιμος εγκλεισμός – επιθυμία πολλών εκπροσώπων δήμων – απαγορεύεται.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Η προσωρινή διαμονή ενός υγιούς ζώου στο καταφύγιο δεν μπορεί να ξεπερνά τις 20 -30 ημέρες διότι μετά ασυλοποιείται και παρουσιάζονται προβλήματα στη συμπεριφορά επανένταξή του, στην υιοθεσία του ή την επανένταξή του στο μέρος που ζούσε. Αν το αδέσποτο σε αυτές τις 20-30 ημέρες δεν υιοθετηθεί επαναφέρεται στο περιβάλλον στο οποίο ζούσε πριν την περισυλλογή του.

Ζητάμε προσθήκη της λέξης προσωρινή σε όλα τα σχετικά άρθρα, στα οποία παραδόξως η λέξη αφαιρείται δημιουργώντας προβλήματα, ασάφειες, έριδες κλπ που όλα θα αποβαίνουν εις βάρος των ζώων. Ο εγκλεισμός από την άλλη θα δημιουργήσει πρόβλημα χώρου με αποτέλεσμα άλλα ζώα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα στείρωσης, να μένουν σε αναμονή στους δρόμους αυξάνοντας τον πληθυσμό των αδέσποτων.

Ο εγκλεισμός των ζώων είναι πράξη μη ηθική, μη πολιτισμένη, αντιευρωπαϊκή, απαράδεκτη, αναποτελεσματική, εν ολίγοις εγκληματική.

26. «Τσίρκο»: η προσωρινή υπαίθρια εγκατάσταση, η σκηνή ή η τέντα, στην οποία πραγματοποιούνται με κερδοσκοπικό σκοπό μουσικοχορευτικές και ακροβατικές παραστάσεις ή άλλου είδους συναφείς εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία των ανθρώπων με τη συμμετοχή ή μη ζώων.

27. «Θίασος με ποικίλο πρόγραμμα (βαριετέ)»: ομάδα ατόμων, η οποία, σε μόνιμη ή προσωρινή εγκατάσταση, πραγματοποιεί, με κερδοσκοπικό σκοπό και σε εναλλασσόμενη ακολουθία, ψυχαγωγικά προγράμματα, παραστάσεις, διασκεδαστικά μικρά κωμικά θεατρικά δρώμενα, τραγούδια, χορό με ποικίλο περιεχόμενο και με τη συμμετοχή ή μη ζώων.

Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Ο ορισμός της κάθε έννοιας δεν γίνεται για λόγους εγκυκλοπαιδικούς αλλά αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Ο ορισμός της λέξης τσίρκο δεν αφορά τον παρόντα νόμο ο οποίος απλά θα απαγορεύσει την χρησιμοποίηση ζώων σε τσίρκο. Το τι είναι τσίρκο, θίασος και άλλες τέτοιες έννοιες πρέπει να εκλείψουν από έναν νόμο που αφορά τα ζώα. Είναι έννοιες που έχουν ήδη καθοριστεί από άλλα υπουργεία.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Μας είναι αδιανόητη ακόμα και η σκέψη επαναφοράς της συμμετοχής ζώων σε τσίρκο. Η κατάργηση της χρήσης ζώων σε τσίρκο επιτεύχθηκε το 2012 έπειτα από τεράστιους αγώνες των φιλοζωικών οργανώσεων, και των απλών πολιτών, καθιστώντας την χώρα μας πρωτοπόρα, καθώς η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο που απαγόρευσε τα τσίρκο με ζώα. Ελπίζουμε πως η οποιαδήποτε επαναφορά της συζήτησης προς αυτή την κατεύθυνση έγινε εκ παραδρομής, και πρέπει να αφαιρεθεί εξ ολοκλήρου.

ΕΠΙΣΗΣ, δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε και το άρθρο 28 Μητρώο Παραβατών καθώς στην χώρα μας έχει θεσπιστεί με νόμο η προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό αφού εδώ δεν υπάρχουν τσίρκο με ζώα, γιατί στο άρθρο 28 Μητρώο Παραβατών αναφέρει ότι απαγορεύεται ο καταδικασθείς να εργαστεί σε τσίρκο, αφού δεν θα έχει ζώα;
Το ίδιο ισχύει και για την έννοια του θιάσου.

Άρθρο 3 Αρμόδιες αρχές

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7916

2 (β) Την υποχρέωση συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:

(βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων, σκύλων και γατών σε δωδεκάμηνη βάση

5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

(α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.

(β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.

(γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.

Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Το (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.

Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.

Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.

Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.

Άρθρο 4 Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ)

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7915

2. Πιστοποιημένοι χρήστες του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς είναι: α) Οι κτηνίατροι για την καταγραφή των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους. Η ιδιότητά τους ταυτοποιείται μέσω διαλειτουργικότητας με το μητρώο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ). Τα πρόσωπα της παρούσας περίπτωσης οφείλουν να ενημερώνουν το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με τα λοιπά στοιχεία ταυτοποίησής τους.

(β) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

(γ) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των δήμων για τις ανάγκες παρακολούθησης και εφαρμογής του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, την κατάρτιση προγραμμάτων για τα δεσποζόμενα ζώα, καθώς και για τις ανάγκες καταχώρισης και επικαιροποίησης ατελώς των στοιχείων των δημοτών και των κατοίκων τους και των σχετικών μεταβολών τους.

(δ) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

(ε) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Να προστεθεί και η ΕΛ.ΑΣ.

8. Εκτός από τους χρήστες της παρ. 2, διαβαθμισμένη πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχουν:

(α) Οι αρχές και οι φορείς των παρ. 1 έως 6 του άρθρου 3, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που τους ανατίθενται με τον παρόντα και

(β) οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων, για την ενημέρωσή τους σχετικά με το σύνολο των δεδομένων των ζώων που έχουν καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ με τη χρήση προσωπικών κωδικών.

Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Να προστεθούν στη διαβαθμισμένη πρόσβαση και οι φιλοζωικοί σύλλογοι και οργανώσεις μόνο για να πληροφορούνται το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη του ζώου που βρήκαν και για κανένα άλλο στοιχείο, και ο ιδιοκτήτης μόνο και μόνο για να μπορεί να αλλάζει τον αριθμό του τηλεφώνου του.

Είναι αδήριτη ανάγκη στο site του ΥΠΕΣ να αναρτάται δημόσια η επωνυμία της επιχείρησης των νόμιμων εκτροφέων, με τον αριθμό άδεια τους, τα καταγεγραμμένα ζώα προς εκτροφή με τους αριθμούς microchip, ώστε να γνωρίζει αυτός που έχει δει ένα ζώο συντροφιάς και θέλει να το αποκτήσει, αν ο εκτροφέας είναι νόμιμος, αν το συγκεκριμένο κατοικίδιο έχει τσιπ και αν ταυτοποιείται ο αρ. αδείας του εκτροφέα με αυτόν που τυχόν μπορεί να του παρουσιάζει, προς αποφυγή παραπλάνησης του νέου κηδεμόνα αλλά και ευκολότερου ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές. Στα ανωτέρω δημόσια στοιχεία δεν περιλαμβάνονται προσωπικά δεδομένα συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος η λίστα αυτή να μην είναι δημόσια προσβάσιμη.

Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7914

Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.

«1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο. Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.».

Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων σκύλων – γατών με πάρα πολλές εξαιρέσεις. Απαράδεκτα μεγάλο το διάστημα προσαρμογής, μετράμε σχεδόν μαζί με το διοικητικό πρόστιμο που θα επιβάλλεται από το 2024, πάνω από 3.5 χρόνια προσαρμογής. Διαφορετικά χάριν πολιτικών–ψηφοθηρικών ισορροπιών, καταργείται στη πράξη η υποχρεωτικότητα.

ΠΡΟΤΑΣΗ

6 μήνες είναι αρκετοί για την προσαρμογή τόσο για τη στείρωση όσο και για το διοικητικό πρόστιμο.

Για το θέμα της μοναξιάς και του δεσίματος στο άρθρο 5

«1.(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.

Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:

(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.».

Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Είναι αντιφατικό να επικαλείται η κυβέρνηση τις 5 ελευθερίες και να γίνεται προσπάθεια προώθησης μιας άλλης φιλοσοφίας για την ευζωία ενώ συγχρόνως επιτρέπεται η διαμονή των ζώων σε ταράτσα! Επίσης, σχετικά με τον όρο “μόνιμα δεμένος”, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε. τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του ΜΟΝΙΜΟΥ ΔΕΣΙΜΑΤΟΣ.
Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: ”δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα”, και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ, υπάρχει ανακολουθία προθέσεων με την πράξη.

Παρ. 3 στ ,(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.

Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Έτσι όπως διατυπώνεται είναι σαν όλες οι κατοικίες, είτε είναι διαμερίσματα πολυκατοικιών είτε και μονοκατοικίες, να έχουν αυλή. Κανένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία δεν έχει αυλή, όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε, ούτε και όλες οι μονοκατοικίες έχουν αυλή, ιδίως οι παλιές. Ακόμη κι αν η κατοικία διαθέτει τέτοιο χώρο δεν μπορεί να αντικατασταθεί η καθημερινή και δις ημερησίως βόλτα, εκτός αν ο εξωτερικός χώρος είναι πάνω από ένα στρέμμα.

Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Ο ιδιοκτήτης οφείλει αποδεδειγμένα δυο φορές το λιγότερο να βγάζει το σκύλο του βόλτα και για χρόνο αντίστοιχο με το είδος και τις ανάγκες του ζώου. Να προταθεί διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για την κάθε μέρα, αν δεν έχει ήδη προβλεφθεί.

5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Στην περίπτωση που επιβάλλεται ως ανωτέρω να αφαιρεθεί, αφαιρείται μόνο από κτηνίατρο και επιχειρείται να τοποθετηθεί σε άλλο μη πάσχον μέρος του σώματος του ζώου. Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά ίσως, μόνο και μόνο για να είναι το σημείο κοινό ώστε να το ξέρουν όλοι οι κτηνίατροι να ψάξουν είτε την μία είτε την άλλη πλευρά.

παρ. ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών.

ΕΝΣΤΑΣΗ

Η έννοια της παρ. ζ θα έπρεπε να είναι να περιορίσει την εγκατάλειψη του κατοικίδιου και όχι να στερήσει τη δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο ιδιοκτήτη για το δικό του κατοικίδιο. Αυτά είναι κατάλοιπα Τσιρώνειων εγκυκλίων που έχουν απορριφθεί ήδη από τη φιλοζωική κοινότητα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ του κατοικίδιου έχει την δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο κηδεμόνα του ζώου χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει στην πλατφόρμα υιοθεσίας, υποχρεούνται όμως επί διοικητική ποινή να δηλώσει τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη κλπ στον δήμο και στην πλατφόρμα.

δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.

Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Μια τεράστια πληγή από το 2012 με εξαιρετικά βασανιστικές συνέπειες για τα ζώα συνεχίζει να υπάρχει και σ’ αυτό το σχέδιο νόμου με τις τόσες προσπάθειες να φανεί ότι διέπεται από μια άλλη φιλοσοφία, έστω ευρωπαϊκή, για τα ζώα. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ως γνωστόν, ότι ένας σκύλος πχ είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει στο σημείο όπου κακοποιείται, με το μόνιμο δέσιμό του ο σκύλος αυτός. Σε καμιά προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει να είναι ο συντριπτικός κανόνας στη χώρα μας.

Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Να απαγορευτεί καθολικά το δέσιμο των ζώων.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ- Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού : Στην περίπτωση που το κατοικίδιο είναι κουνέλι, καθίσταται υποχρεωτική η σήμανση και καταγραφή του κατ’ αντιστοιχία με τους σκύλους και τις γάτες .Οι εγκαταλείψεις κουνελιών, σημαίνουν βέβαιο θάνατο, καθώς δεν γνωρίζουν από αδεσποτεία και είναι εξαιρετικά ευάλωτα ζώα. Σημειωτέον ότι η Αττική και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις έχουν γεμίσει από αδέσποτα κουνέλια και τείνει η κατάσταση να μετατραπεί σε μάστιγα στη χώρα μας και σιγά σιγά αντίστοιχη με αυτή των ζώων συντροφιάς. Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ.

Άρθρο 6 Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7913

Στο άρθρο 6 «Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς» επισημαίνονται τα εξής: «3. Κάθε άλλη περίπτωση εκτροφής, αναπαραγωγής, πώλησης ή δωρεάν διάθεσης ζώου από ιδιώτη ιδιοκτήτη, πλην των εγκεκριμένων και αδειοδοτημένων σύμφωνα με το παρόν, θεωρείται παράνομη εκτροφή και εμπορία και υπόκειται στις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις των άρθρων 21 και 22.».

9.Απαγορεύονται οι διαδικτυακές, έντυπες ή άλλες αγγελίες «για ζευγάρωμα» ζώων συντροφιάς.

10.Αγγελίες για πώληση ζώων συντροφιάς σε έντυπα, φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις, ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπονται μόνο από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 1, με υποχρεωτική αναφορά του αριθμού σήμανσης και του αριθμού έγκρισης του εγκεκριμένου εκτροφέα. Ειδικώς για σκύλους και γάτες επιτρέπεται η δημοσίευση αγγελίας για υιοθεσία εφόσον συνοδεύεται από τον υπερσύνδεσμο της υιοθεσίας που έχει αναρτηθεί στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.

11.Ειδικά για σκύλους και γάτες, στις αγγελίες για πώληση ή υιοθεσία, αναρτώνται υποχρεωτικά οι ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν το ζώο και περιλαμβάνουν πρόσφατη φωτογραφία του ζώου, τον αριθμό ταυτοποίησης (microchip), τη βάση δεδομένων στην οποία το ζώο έχει καταγραφεί, την ημερομηνία γέννησης και τη χώρα προέλευσης (τόπος γέννησης), το φύλο, τη φυλή, την τιμή του ζώου, εφόσον πωλείται, και τα δικαιώματα του αγοραστή, πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς και τις αποπαρασιτώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και εάν το ζώο είναι στειρωμένο ή όχι. Επιπλέον, στις αγγελίες σκύλων και γατών πρέπει να περιλαμβάνονται ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν στους πωλητές ή τους διαφημίζοντες όπως τα στοιχεία επικοινωνίας του πωλητή ή του διαφημίζοντα (όνομα και επώνυμο, αριθμός τηλεφώνου), λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τόπος όπου βρίσκεται το ζώο, το καθεστώς του πωλητή ή του διαφημίζοντα, δηλαδή εάν πρόκειται για εκτροφέα, φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, φυσικό πρόσωπο που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο, καθώς και ο αριθμός έγκρισης του εκτροφέα, του πωλητή, του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού σκοπού ή του φυσικού προσώπου που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο.

12.Για την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας σε κάθε διαφήμιση ή αγγελία τίθεται η εξής προειδοποίηση: «Ένα ζώο δεν είναι παιχνίδι. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η αγορά ή η υιοθεσία ενός ζώου είναι μια απόφαση που αλλάζει τη ζωή σας. Ως ιδιοκτήτης ζώου είστε νομικά υποχρεωμένος να διασφαλίσετε την κάλυψη όλων των αναγκών για την ευζωία του. Σε αντίθετη περίπτωση διαπράττετε αδίκημα που τιμωρείται από τον νόμο».

ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ή ΔΙΕΥΚΡΙΝΊΣΕΙΣ

Θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής δεν γονιμοποιούνται πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο για σκύλους κάτω των 15 κιλών και πριν από το δεύτερο έτος για σκύλους άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας), και σε καμία περίπτωση πριν την παρέλευση τουλάχιστον ενός οιστρικού κύκλου από τον τελευταίο τοκετό”, και μέχρι 9 ετών. Μετά καθιερώνεται η υποχρεωτική στείρωσή τους για λόγους ευζωίας και υγείας. Μπορούν να γονιμοποιηθούν μόνο μία φορά το έτος και ως 6 φορές στην ζωή τους. Αν η 6η φορά είναι πριν τα 9 έτη, επίσης στειρώνονται υποχρεωτικά μετά τον τοκετό. Για τους αρσενικούς σκύλους επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην αναπαραγωγή από ενός έτους οι έως 15 κιλά και από 2 ετών οι άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας). Δεν υπάρχει ανώτατο χρονικό όριο για τους αρσενικούς σκύλους.

Θηλυκές γάτες αναπαραγωγής γονιμοποιούνται μετά την παρέλευση του ενός έτους και έως έξι ετών, το ανώτερο μία φορά το έτος, και πάντως σε καμία περίπτωση πριν την παρέλευση ενός οιστρικού κύκλου από τον τελευταίο τοκετό, και έως τέσσερις γέννες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Μετά καθιερώνεται η υποχρεωτική στείρωσή τους για λόγους ευζωίας και υγείας.

Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς, αρσενικά ή θηλυκά που τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορεί, ανάλογα με το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του. Ο προσδιορισμός των βλαβερών χαρακτηριστικών γίνεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και καταρτίζεται κατάλογος.

Όλοι οι εκτροφείς υποχρεούνται και οπωσδήποτε πριν την αναπαραγωγή, να εξετάζουν τους μελλοντικούς γεννήτορες σκύλους τους, θηλυκούς και αρσενικούς, με βάση αυτόν τον κατάλογο.

Με υπουργική απόφαση η οποία εκδίδεται σε διάστημα 2 μηνών, καθορίζεται λίστα κληρονομικών παθήσεων και στο βαθμό που το εκτρεφόμενο ζώο έχει μια από αυτές που επιβάλλεται η στείρωσή του, καθώς η πάθηση θα είναι προδήλως αντίθετη με την ευζωία των απογόνων, δεν θα πρέπει να αναπαράγεται αλλά υποχρεωτικά να στειρώνεται.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ. Απαγορεύεται: Η πώληση και η έκθεση σκύλων και γάτων από καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς petshops «καθώς και από τα ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης (μεταπώληση)».

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Το άρθρο για τις αγγελίες δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τους μεταπωλητές κουταβιών και γατών. Είναι άλλο ζήτημα το να δημοσιεύσει κάποιος μια αγγελία πώλησης κουταβιών ή γατιών κάποιας γέννας και άλλο να έχει μια νόμιμη - μόνιμη πληρωμένη ιστοσελίδα. Οι μεταπωλητές δεν βάζουν αγγελίες, κάνουν τη δουλειά τους από ιστοσελίδες και συνεργάζονται με άτομα εκτός Ελλάδος. Αγγελίες βάζουν οι απλοί ιδιώτες.

Δεν μπορεί το κράτος να κατεβάσει εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες νόμιμες ιστοσελίδες. Ο χώρος της ιστοσελίδας αγοράζεται συνήθως από άλλο κράτος. Κάποιοι από αυτούς έχουν και επωνυμία εκτροφείου δίνοντας 100 ευρώ, άλλοι μπορεί να έχουν και pet-shops ή ξενοδοχείο ή εκπαιδευτήριο σκύλων οπότε να καλύπτονται πίσω από αυτά για να κάνουν τις μαζικές μεταπωλήσεις τους και φυσικά χωρίς νόμιμη απόδειξη είσπραξης.

Πρόκειται για μάστιγα γιατί μέσω της ηλεκτρονικής γίνονται οι περισσότερες πωλήσεις και έχουν πλημμυρίσει τον τόπο ζώα άρρωστα. Αυτοί παράγουν σε μεγάλο ποσοστό τα αδέσποτα. Επαναλαμβάνουμε ότι οι πωλήσεις κουταβιών ή γατών πλέον δεν γίνονται με αγγελίες ή στα pet shops που δεν βάζουν πλέον μέσα στη βιτρίνα τα ζώα αλλά απλά ανοίγουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και πουλάνε συνεχώς. Κάποια από τα ζώα είναι ετοιμοπαράδοτα και βρίσκονται σε κάποιο υπόγειο ή αποθήκη στοιβαγμένα και κάποια τα παραγγέλνει κανείς και σε 10 μέρες τα παραλαμβάνουν με ήδη παράνομους τρόπους μεταφοράς (ασυνόδευτα, στις αποσκευές ΚΤΕΛ και στα γκαράζ των πλοίων χωρίς τα απαραίτητα εμβόλια και κάτω των 8 εβδομάδων).

Είναι νομιμοφανείς γιατί έχουν σήμανση και διαβατήριο, αλλά ψεύδονται όταν λένε στον πελάτη τους, ότι δήθεν έχουν “γραπτή εγγύηση καθαροαιμίας και μορφολογίας.” Τέτοιο πράγμα απλά δεν υπάρχει αφού για την καθαροαιμία χρειάζεται να υπάρχει το pedigree και η μορφολογία πιστοποιείται με τη συμμετοχή σε έκθεση και την αξιολόγηση από κριτή. Λένε επίσης: “Επιλεγμένα από τους καλύτερους εκτροφείς της Ευρώπης” και ψεύδονται πάλι μιας και οι κανονισμοί της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI) απαγορεύουν ρητά να δίνουν οι εκτροφείς τα κουτάβια τους σε μεταπωλητές.

Τα κουτάβια ή γατάκια αυτά προέρχονται από τα γνωστά puppy mills δηλαδή τους παραγωγούς μαζικής παραγωγής των Βαλκανίων που οι συνθήκες τους είναι τραγικές. Αυτά τα ζώα μπορεί να έχουν μόρβα ή τύφο και σύντομα τα περισσότερα θα εμφανίζουν κάθε είδους πάθηση (επιληψίες, τύφλωση, δυσπλασίες, νεφροπάθειες, καρδιοπάθειες, παραλύσεις κλπ) και αυτά είναι που θα βρεθούν πεταμένα στο δρόμο. Προέρχονται από κακή εκτροφή, αιμομιξίες, άρρωστους γεννήτορες κλπ.

Θυμίζουν κάποια ράτσα αλλά μορφολογικά δεν καλύπτουν το πρότυπο της ράτσας. Εν κατακλείδι, μόνο η ταυτόχρονη απαγόρευση των ηλεκτρονικών pet-shops θα συμβάλλει ακαριαία στον κάθετο περιορισμό των αδέσποτων. Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή θα πρέπει να βρίσκει σύμφωνους τους νόμιμους εκτροφείς. Απαγορεύεται να εισάγονται στην Ελλάδα ζώα συντροφιάς που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση. Τα στοιχεία σήμανσης των εισαγόμενων ζώων (κωδικός σήμανσης και όνομα εισαγωγέα), από χώρες εκτός Ε.Ε.

Το “από χώρες εκτός Ε.Ε.” θα πρέπει να απαλειφθεί αφού δημιουργεί μια τεράστια μαύρη τρύπα παράνομων εισαγωγών. Το 90% των εισαγόμενων ζώων εισάγονται από Ουγγαρία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σκόπια, Σερβία που οι περισσότερες είναι μέλη της Ε.Ε. Γιατί να μην καταγράφονται αυτά; Πρέπει να καταγράφονται στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα και ενημερώνεται απευθείας το Ε.Μ.Ζ.Σ.

Όσο για την κατάργηση του θεσμού του ερασιτέχνη εκτροφέα σε άλλο άρθρο του παρόντος νομοσχεδίου που ταυτόχρονα στο άρθρο αυτό την αναιρείτε δημιουργώντας ένα χάος στην πράξη, είναι προτιμότερο να θεσπίσετε όρους, προϋποθέσεις αδειοδότησης κλπ της ερασιτεχνικής εκτροφής παρά να οδηγηθούμε στην πλήρη ασυδοσία της κατάστασης.

Αν δε κάτι θέλετε να καταργήσετε, αυτό να είναι οι επαγγελματίες εκτροφείς με την κατάσταση τύπου “puppy mills” που εκτρέφουν τα ζώα τους ή στη λιγότερη των περιπτώσεων πρέπει να ορίσετε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ευζωία των ζώων – μηχανών αναπαραγωγής – στην Υ.Α. την οποία θα πρέπει να εκδώσετε το αργότερο εντός 2 μηνών από την δημοσίευση του νόμου για να μην έχουμε επανάληψη της τακτικής του ΥΠ.Α.Α.Τ., που δεν την εξέδωσε ΠΟΤΕ.

Η δική μας πρόταση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο της Σλοβακίας, που σταμάτησε την εκτροφή κάθε είδους για 5 χρόνια, απορρίφθηκαν όλα τα αδέσποτα των κυνοκομείων τους αλλά και τα εκτός αυτών και μετά επανέφεραν την εκτροφή.

Άρθρο 7 Αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των δήμων

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7912

1. Οι δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 3, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο Ε.Μ.Ζ.Σ., (δ) τη στείρωση και (ε) την υιοθεσία τους. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων και διαδημοτικές συνεργασίες. Επιπλέον, έχουν την υποχρέωση να εξυπηρετούν τους πολίτες και ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς για διοικητικές πράξεις σχετικές με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, καθώς και την υποχρέωση υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων

Πρόταση να προστεθεί η “επανένταξη” στο

“το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο Ε.Μ.Ζ.Σ., (δ) τη στείρωση και (ε) την υιοθεσία τους”

2. Ο δήμος δύναται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να συνεργάζεται για τους σκοπούς της παρ. 1, συνάπτοντας σχετική έγγραφη συμφωνία, με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και είναι καταχωρημένες στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ή σε αντίστοιχα μητρώα των χωρών όπου εδρεύουν.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Ο δήμος οφείλει να συνεργάζεται ………. Και όχι Ο δήμος δύναται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να συνεργάζεται…..

Διότι με αυτό τον τρόπο διαιωνίζεται και πάλι το αναμφισβήτητο ο δήμος να συνεργάζεται με όποιο φιλοζωικό σωματείο δεν του κάνει κριτική ενώ πολλές φορές δημιουργεί φιλοζωικές οργανώσεις «δικές του» για να αποφεύγει την κριτική και να κάνει ότι αυτός νομίζει. Στις περισσότερες περιπτώσεις το “δύναται” μεταφράζεται ως “αν θέλω” με αποτέλεσμα οι περισσότεροι δήμοι να αρνούνται τη συνεργασία.

3.Κάθε δήμος υποχρεούται να διαθέτει, είτε ο ίδιος είτε στο πλαίσιο συνεργασίας με άλλους δήμους είτε ως μέλος συνδέσμου δήμων, τουλάχιστον ένα (1) καταφύγιο. Ο δήμος δύναται, ανάλογα με τις ανάγκες του, να συμβάλλεται με νομίμως αδειοδοτημένα καταφύγια. Η υποχρέωση της παρούσας δεν υφίσταται για δήμους με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων.

Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Σε πολλούς, κυρίως νησιωτικούς, δήμους η απουσία κτηνιατρικής περίθαλψης για τα ζώα συντροφιάς είναι τεράστιο πρόβλημα και δυστυχώς το παρόν νομοσχέδιο ορίζει ότι οι μικροί δήμοι με λιγότερους από 3.000 κατοίκους δεν υποχρεούνται να δημιουργήσουν καταφύγιο ή δημοτικό κτηνιατρείο, κάτι εξαιρετικά προβληματικό, καθώς ζώα αδέσποτα, που χρήζουν περίθαλψης, στείρωσης υπάρχουν παντού.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Κάθε δήμος υποχρεούται …………. τουλάχιστον ένα καταφύγιο με κτηνιατρείο εντός του καταφυγίου, ο δε αριθμός των προσωρινά διαμενόντων αδέσποτων του καταφυγίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό 80 για κάθε καταφύγιο. Οι δήμοι με πληθυσμό μικρότερο των 3000 κατοίκων υποχρεούνται μόνο στη δημιουργία κτηνιατρείου.

4. Για την υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, οι δήμοι οφείλουν να διασφαλίζουν, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, την παροχή των αναγκαίων κτηνιατρικών υπηρεσιών από κατάλληλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα είτε με προσφυγή στις διαδικασίες ανάθεσης του ν. 4412/2016 (Α’ 147), είτε με σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου του άρθρου 6 του ν. 2527/1997 (Α΄206). Με τις ίδιες διαδικασίες, οι δήμοι μπορούν να συμβάλλονται με φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την παροχή υπηρεσιών σταυλίτη, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης για τα καταφύγια που λειτουργούν. Οι συμβάσεις μίσθωσης έργου του παρόντος δεν συμπεριλαμβάνονται στον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό των συμβάσεων μίσθωσης έργου του άρθρου 89 του ν. 4604/2019 (Α’ 50).

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Προτείνεται η προσθήκη σχετικής διάταξης που να υποχρεώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων για τη διακομιδή του νεκρού ζώου συνεπεία εγκληματικής ενέργειας (θανάτωση από δηλητηρίαση, απαγχονισμό, πυροβολισμό κ.ά.), προκειμένου να διενεργηθεί η αναγκαία προς τούτο κτηνιατροδικαστική – τοξικολογική εξέταση – νεκροψία – νεκροτομή, ύστερα από σχετικό αίτημα της αρμόδιας ανακριτικής αρχής που διενεργεί την αστυνομική διερεύνηση του εγκλήματος. ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ και η υποχρέωση των Δήμων για σίτιση των αδέσποτων και τους 12 μήνες το χρόνο.

5. (βαγ) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.

11. Οι αποφάσεις ευθανασίας αναρτώνται πριν την υλοποίησή τους στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων και στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου για ελάχιστη περίοδο τριάντα (30) ημερών. Η περίοδος των τριάντα (30) ημερών δεν απαιτείται να τηρηθεί αν συντρέχουν κτηνιατρικοί λόγοι για άμεση ευθανασία.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Ουδεμία ευθανασία δεν θα πρέπει να επιτρέπεται, χωρίς την έγκριση της 5μελούς και θα πρέπει να καταγραφούν ρητά οι κτηνιατρικοί λόγοι που απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για αυθαίρετες ευθανασίες.

Η τελευταία πρόταση της παρ. 11 θα πρέπει να αφαιρεθεί γιατί μπορεί να οδηγήσει σε αυθαιρεσίες κτηνιάτρων και δήμων ή θα πρέπει να οριστούν επακριβώς ποιοι είναι οι κτηνιατρικοί λόγοι που επιβάλλουν άμεση ευθανασία.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ-ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ-5ΜΕΛΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Στο σημείο αυτό θα καταθέσουμε μια άλλη πρόταση που αποτελεί μίξη με την πρόταση του νομοσχεδίου. Είναι η μόνη πρόταση που μπορεί να αλλάξει την σημερινή κατάσταση ενώ η πρόταση του νομοσχεδίου θα διαιωνίσει με μαθηματική ακρίβεια, όλες τις δυσλειτουργίες, τις αυθαιρεσίες, τις εναντίον των ζώων ενέργειες της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δήμων.

Το σκεπτικό της βασίζεται πάνω στην πολυετή εμπειρία από την διαχείριση των Δήμων βάσει του 3170/2003 και 4039/2012 ως τροποποιήθηκε. Η δημιουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης καμία αλλαγή δεν θα φέρει και θα διαιωνιστεί νομοτελειακά η δυσλειτουργία των Δήμων και οι συνέπειές της στα αδέσποτα. Με την πρότασή μας αφενός «ανακουφίζονται» οι Δήμοι από εργασίες και υπευθυνότητες πάνω στην διαχείριση και αφετέρου, ως προαναφέρουμε, θα λυθούν πάρα πολλά ζητήματα, που ταλάνιζαν Δήμους και Φιλοζωικές Οργανώσεις.

Δύο είναι κυρίως οι βασικές μας προτάσεις και αφορούν στην 5μελή επιτροπή και το πώς θα πρέπει να είναι δομημένα τα κυνοκομεία των Δήμων.

Παρακαλούμε θερμότατα να γίνει έστω τώρα δεκτή η πρόταση μας, ώστε πραγματικά κάτι να αλλάξει στην διαχείριση των αδέσποτων από τους Δήμους. Η παντελής έλλειψη και πάλι κυρώσεων στους Δήμους, ποινικών και διοικητικών θα οδηγήσουν νομοτελειακά στην συνέχιση της ίδιας κατάστασης. Οι δήθεν περικοπές χρηματοδότησης των Δήμων που ΔΥΝΑΤΑΙ να αποφασίσει η Επιτροπή παρακολούθησης, της οποίας η σύνθεση με δυο μάλιστα εκπροσώπους των Δήμων και μειοψηφία του ενός έναντι 6 του φιλοζωικού φορέα μαθηματικά και πάλι θα οδηγήσει στο να μην γίνεται καμία περικοπή χρηματοδότησης χάριν των ζώων και οι Δήμοι θα συνεχίσουν να αυθαιρετούν. Οι διοικητικές κυρώσεις για τους Δήμους που δεν εκτελούν τις αρμοδιότητες τους για κάθε μια χωριστά να είναι διαβαθμισμένες ανάλογα με το πόσο μικρός ή μεγάλος είναι ο Δήμος και να ξεκινούν από 3.000 για κάθε μη εκτελούμενη αρμοδιότητα έως 50.000 για τους πολύ μεγάλους Δήμους.

ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

1ον ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΩΝ

Πολύ βασικό ρόλο στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών εκ μέρους των Δήμων, αλλά κυρίως στην αποτελεσματικότητα αυτών, θα πρέπει να είναι η γενναία και ικανή να ανταποκριθεί στις ανάγκες των χιλιάδων αδέσποτων χρηματοδότηση των Δήμων από Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι Δήμοι να χρηματοδοτούνται σε ποσοστό τουλάχιστον 80% των ετησίων επιλέξιμων δαπανών τους χωρίς πλαφόν, αλλά με βάσει τις πραγματικές ανάγκες, τον αριθμό των αδέσποτων που έχουν και τις ιδιαιτερότητες του κάθε Δήμου για σίτιση, στειρώσεις, θεραπείες κ.λ.π., ενώ το υπόλοιπο 20% να καλύπτεται από τα εισπραχθέντα πρόστιμα για παραβάσεις της νομοθεσίας ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.

2ον 5ΜΕΛΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Προτείνουμε αυτές να απεμπλακούν από τους Δήμους. Οι 5μελείς επιτροπές ήταν σημείο μεγάλων προστριβών και αντεγκλήσεων μεταξύ των Δήμων – αιρετών και διοικητικού προσωπικού -, των πολιτών και των φιλοζωικών συλλόγων, ήταν πεδίο καταπάτησης της νομοθεσίας και αυθαιρεσιών, επιβάρυνε δε με επιπλέον εργασία το ήδη υποστελεχωμένο διοικητικό προσωπικό, αλλά και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους. Η 5μελής επιτροπή θα πρέπει να στελεχωθεί από ένα τουλάχιστον άτομο, ως ειδικό (επίτροπο ευζωίας), με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά.

Πού προτείνουμε να υπάγεται η 5μελής επιτροπή

Προτείνουμε λοιπόν να συσταθεί σε κάθε Αντιπεριφέρεια Νομού η 3μελής Περιφερειακή Επιτροπή Παρακολούθησης ως παράρτημα της Κεντρικής, τα μέλη της οποίας θα είναι επίσης έμμισθα, όπως και της Κεντρικής, στην οποία θα υπάγεται απευθείας η 5μελής επιτροπή, θα εποπτεύεται από αυτή για την νομιμότητα των πράξεων ή παραλήψεών της και θα ορίζεται από αυτή με καθορισμένο τρόπο.

Σε περιπτώσεις Δήμων που δεν έχουν τοπικά ή όμορα φιλοζωικά σωματεία ήδη υπάρχει πρόβλεψη νομική και η 5μελής μπορεί να αποτελείται από τους 3 μόνο άλλους εκπροσώπους.

Η Περιφερειακή Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης Αρχή θα αποστέλλει επιστολές:

α. στο Δήμο και θα ζητά να ορίσει τον εκπρόσωπο του στη 5μελή,

β. στον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών, για να στείλουν κατάσταση των εκπαιδευτών που υπάρχουν σε κάθε Δήμο ή όμορο Δήμο και να επιλέγει τον εκπαιδευτή η Αρχή,

γ. στους εγκεκριμένους και εγγεγραμμένους στο Μητρώο του ΥΠΕΣ φιλοζωικούς συλλόγους και ενώσεις, να ορίσουν αυτοί μεταξύ τους, τους εκπροσώπους τους αποφασίζοντας με πλειοψηφία,

δ. στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, να αποστείλει κατάσταση των ενεργών κτηνιάτρων στον οικείο Δήμο και θα αποφασίζει ποιος θα ενταχθεί στην 5μελή.

Η Περιφερειακή Ειδική Επιτροπή θα είναι 3μελής και θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της Αντιπεριφέρειας, από ένα δικηγόρο μέλος του Δ.Σ. του τοπικού δικηγορικού συλλόγου και από ένα εκπρόσωπο των φιλοζωικών οργανώσεων του κάθε νομού, που θα εκλέγεται από τις εγκεκριμένες και καταγεγραμμένες στο Μητρώο του ΥΠ.ΕΣ. φιλοζωικές οργανώσεις. Η επιτροπή θα πρέπει να είναι έμμισθη με εξαίρεση τον εκπρόσωπο των φιλοζωικών, που κατά τη γνώμη μας πρέπει να είναι άμισθος. Η έμμισθη αμοιβή τους θα πιστώνεται στο ΥΠ.ΕΣ.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ 5ΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η 5μελής επιτροπή θα έχει στην αρμοδιότητα της και θα αποφασίζει για οποιοδήποτε θέμα έχει να κάνει με περισυλλογή, υιοθεσία, επανένταξη, επιθετικές συμπεριφορές, λεϊσμανιακά ζώα με την ιατρική καθοδήγηση του ιδιώτη κτηνιάτρου της 5μελούς και του εκπαιδευτή, θα ορίζει τα σημεία σίτισης και πότισης, θα διατηρεί την λίστα των υπό στείρωση ζώων της κάθε περιοχής του οικείου δήμου, θα προτείνει εκδηλώσεις, ενημερωτικές καμπάνιες και βεβαίως θα συνεργάζεται με τον Δήμο για τα προγράμματα στείρωσης, για τις ποσότητες τροφών που χρειάζεται να προμηθευτεί ο Δήμος, για την διάθεση αυτών σε συλλόγους και απλούς εθελοντές πολίτες, κρατώντας πλήρη στοιχεία για αυτό, και για την διενέργεια στειρώσεων υπό την εποπτεία του Δήμου από εθελοντές κτηνιάτρους Έλληνες ή/και από άλλους Ευρωπαίους.

3ον ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους Δήμους προτείνουμε την τροποποίηση των ΟΕΥ των Δήμων και την δημιουργία νέας υπηρεσίας, αποτελούμενης από 3 έως 5 άτομα ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε Δήμου, άρα και του αριθμού των αδέσποτων, με προκήρυξη διαγωνισμού από το κράτος και δη το ΥΠ.ΕΣ., προκειμένου να στελεχωθεί η νέα υπηρεσία, που πιθανόν όμως να μπορεί εν μέρει να στελεχωθεί και από ήδη εργαζόμενους στον Δήμο, που μπορεί να προέλθουν από μια καλύτερη κατανομή του διοικητικού προσωπικού. Θεωρούμε πολύ χρήσιμο και αποτελεσματικό να στελεχωθεί από ένα τουλάχιστον άτομο, ως ειδικό (επίτροπο ευζωίας), με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, που μπορεί να βοηθήσει ως επιστήμων.

Η συνολική δαπάνη της μισθοδοσίας να ενταχθεί στις επιλέξιμες δαπάνες και να χρηματοδοτείται από το ΥΠ.ΕΣ.

Αντικείμενο της νέας υπηρεσίας

α. Ενέργειες, εκδηλώσεις, ενημερώσεις, έντυπο υλικό που θα συμβάλλουν στην βελτίωση του φιλοζωικού επιπέδου των δημοτών, ενηλίκων και ανηλίκων, δηλαδή μαθητών, σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία και άλλους φορείς

β. Παροχή πληροφοριών σε κάθε δημότη όσον αφορά θέματα διαχείρισης, ποιος είναι αρμόδιος και που θα πρέπει να απευθύνονται για κάθε ζήτημα που τους απασχολεί σχετικά με τα αδέσποτα

γ. Τήρηση πλήρους και ενημερωμένου ηλεκτρονικού αρχείου για τα αδέσποτα ζώα και για κάθε πράξη που γίνεται γι' αυτά π.χ. στείρωση, υιοθεσία, θάνατος, κ.λπ., αλλά και αρχείο για τα δεσποζόμενα ζώα και κάθε μεταβολή σε αυτά

δ. Διοργάνωση προγραμμάτων στείρωσης των αδέσποτων σκύλων και γατών αλλά εθελοντικών στειρώσεων από Έλληνες και ξένους ευρωπαίους κτηνιάτρους σε συνεργασία με την 5μελή επιτροπή

ε. Την προώθηση υπευθύνων με διαφάνεια υιοθεσιών αδέσποτων ζώων σε συνεργασία πάντα με την 5μελή επιτροπή και τα φιλοζωικά σωματεία και Ενώσεις, που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο του ΥΠ.ΕΣ.

στ. Την τοποθέτηση στα σημεία που επελέγησαν από την 5μελή επιτροπή ταϊστρών και υποδοχέων νερού, την προμήθεια των τροφών, τον ανεφοδιασμό των ταϊστρών, την χορήγηση στους συλλόγους και σε μεμονωμένους πολίτες τροφής για σίτιση σε σημεία που δεν υπάρχουν ταΐστρες και τον έλεγχο αυτών

ζ. Τη δημιουργία Δικτύου Εθελοντών πολιτών για την φιλοξενία χρηζόντων βοήθεια αδέσποτων ζώων και την διευκόλυνση αυτών με τροφές και φάρμακα, π.χ. χάπια για αποπαρασίτωση, αντιβιοτικά, κλπ.

η. Τα άτομα που θα προσλαμβάνονται ή θα προέρχονται από καλύτερο καταμερισμό του ήδη υπάρχοντος προσωπικού θα πρέπει να διαθέτουν στοιχειώδη φιλοζωία και ενσυναίσθηση απέναντι στα ζώα

θ. Την εξασφάλιση της φιλοξενίας ζώων σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου

4. ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ Ή ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ-ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ -ΚΛΙΝΙΚΕΣ,

Σε κάθε Δήμο της χώρας ιδρύεται υποχρεωτικά τουλάχιστον μια δομή (στους μεγαλύτερους Δήμους και ανάλογα με τον πληθυσμό των αδέσποτων δεύτερη και Τρίτη δομή) μία Δομή-Δημοτική Κλινική, με υποδομή για την προσωρινή διαβίωση ως 40 ζώων το ανώτερο, με πρόστιμο διοικητικό στην περίπτωση υπέρβασης του αριθμού και για κάθε επιπλέον ζώο, ώστε να σταματήσουν οι σημερινές φρικτές καταστάσεις στα δημοτικά κυνοκομεία.

Ο περιορισμένος αριθμός προσωρινά φιλοξενούμενων ζώων θα δώσει στους Δήμους την δυνατότητα να ανταποκρίνονται στις οικονομικές απαιτήσεις της Δομής-Κλινικής και από την άλλη θα εκλείψουν θλιβερές εικόνες πάσης φύσεως των σημερινών κυνοκομείων, που δεν μας τιμούν ως ανθρώπους και ως χώρα, ενώ εκεί μέσα στην κυριολεξία βασανίζονται τα ζώα.

Οι Δομές-Δημοτικές Κλινικές θα διαθέτουν υποχρεωτικά δημοτικό κτηνιατρείο ιατρικών πράξεων και επεμβάσεων, χώρο κλωβών νοσηλείας, χώρο άσκησης των προσωρινά διαμενόντων αδέσποτων ζώων, αποθήκη τροφών και γενικά ότι προβλέπει ο νόμος 604/77. Οι χώροι προσωρινής διαβίωσης, σχεδιάζονται και λειτουργούν με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στον νόμο 604/77.

Οι Δομές-Δημοτικές Κλινικές δύνανται να δημιουργούνται και μέσα στον ιστό της πόλης, όπως συμβαίνει και με τις ιδιωτικές κτηνιατρικές κλινικές ή σε απόσταση το πολύ 5χμ από τον ιστό της πόλης.

Οι δομές αυτές θα λειτουργούν με ένα τουλάχιστον κτηνίατρο ή και περισσότερους ανάλογα τον πληθυσμό των αδέσποτων και τον πληθυσμό του κάθε Δήμου, θα προσλαμβάνονται με διαγωνισμό από το ΥΠ.ΕΣ., θα μισθοδοτούνται από αυτό, θα λειτουργούν με δυο 8ωρα, όπου είναι πλέον του ενός και θα συμμετέχουν στις εφημερίες των ιδιωτών κτηνιάτρων – που θα πρέπει να θεσμοθετηθούν – οπότε στην περίπτωση της εφημερίας θα μπορεί να νοσηλεύει και δεσποζόμενα ζώα επ’ αμοιβή, η οποία θα καταχωρείται στον ειδικό λογαριασμό για τις ανάγκες των αδέσποτων του Δήμου.

Για τις περιπτώσεις που απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις π.χ. ορθοπεδικά χειρουργεία ο Δήμος θα συμβάλλεται με ιδιώτη τοπικό κτηνίατρο. Στις Δομές-Δημοτικές Κλινικές θα έχουν άμεση καθημερινή πρόσβαση τα μέλη της 5μελούς επιτροπής, θα στελεχώνονται δε από δύο εργαζόμενους καθαριότητας, σίτισης κλπ των ζώων, που θα προσλαμβάνονται από τους Δήμους και με κριτήριο τη φιλοζωία τους. Η Δομή-Δημοτική Κλινική λειτουργεί με την εποπτεία της 5μελούς επιτροπής. Οι χώροι προσωρινής διαβίωσης των ζώων λειτουργούν με προσωπικό του Δήμου.

Σε όλους τους Δήμους θα επιχορηγηθεί η αγορά ενός οχήματος περισυλλογής με τον κατάλληλο εξοπλισμό ενώ στους Δήμους άνω των 150.000 θα επιχορηγηθεί και η αγορά ενός ασθενοφόρου. Οι ετήσιες δαπάνες λειτουργίας των κτηνιατρείων, καθώς και οι άλλες δαπάνες διαχείρισης των ζώων, υποβάλλονται από τα αρμόδια τμήματα των Δήμων στο τέλος κάθε έτους και επιδοτούνται, όπως προαναφέραμε, κατά 80% από ειδικό κονδύλι που διαχειρίζεται το ΥΠ.ΕΣ., χωρίς να προβλέπεται όριο.

Η πρόβλεψη αυτή να έχει ισχύ από το έτος 2022.

Άρθρο 8 Χρηματοδότηση των δήμων – Πρόγραμμα Άργος

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7911

Επισημαίνουμε την σημαντικότητα της εφαρμογής του συγκεκριμένου άρθρου διότι χωρίς αυτή δεν θα έχει καμία αποτελεσματικότητα το υπόλοιπο νομοσχέδιο.

Άρθρο 10 «Μετακίνηση και μεταφορά ζώων συντροφιάς – Εμπόριο σκύλων και γατών».

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7909

παρ. 4 «Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους. Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

5.Τα επιβατηγά πλοία υποχρεωτικά διαθέτουν καθαρά κλουβιά, που προστατεύονται από αντίξοες καιρικές συνθήκες, για τη μεταφορά μεγάλων ζώων συντροφιάς.». Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται – δυστυχώς μόνο για τα σκυλιά και τα γατιά – να μπαίνουν στους χώρου αποσκευών. Δυστυχώς για τα άγρια, τραυματισμένα ζώα που στέλνονται στα κέντρα περίθαλψης συνήθως με Κ.Τ.Ε.Λ. η πρακτική αυτή θα συνεχίζεται αφού ο νομοθέτης τονίζει τα εξής στην παρ. 7.: «Απαγορεύεται η μεταφορά ζώων συντροφιάς στον χώρο αποσκευών σε λεωφορεία των Κ.Τ.Ε.Λ., τουριστικών και άλλων λεωφορείων».

ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Παραμένει προβληματική η μεταφορά μεγαλόσωμων σκύλων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών παρά τα αιτήματα των φιλοζωικών φορέων εδώ και χρόνια είχε αδιαφορήσει επιδεικτικά για τα προβλήματα που προκαλούνται κατά τη μεταφορά ζώων συντροφιάς σε Μ.Μ.Μ. εντούτοις, ούτε αυτό το σχέδιο νόμου δίνει λύση καθώς αναφέρεται μόνο στα μικρόσωμα σκυλιά και γατιά, σε αυτά δηλαδή που χωρούν σε κλουβί μεταφοράς, για όλα τα άλλα δεν υπάρχει μέριμνα. Τα μεγαλόσωμα, δηλαδή τα σκυλιά, και πάλι δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με τρένα, λεωφορεία, τρένα, τραμ, μετρό, Κ.Τ.Ε.Λ., Η.Σ.Α.Π. καθώς δεν ορίζεται ούτε το να ταξιδεύουν π.χ. φορώντας φίμωτρο.

Πρόταση

Μέχρι 15 κιλά πρέπει να θεωρείται ως μικρό ζώο.

Επιτρέπεται η μεταφορά στο χώρο των αποσκευών κλπ τραυματισμένων ή αρρώστων ζώων της άγριας ζωής που μεταφέρονται σε εξειδικευμένο κτηνιατρείο.
Επιτρέπεται η μεταφορά σκύλων άνω των 15 κιλών:

α) σε πλοία (με λουρί οδηγό στους κοινόχρηστους χώρους πλην των εστιατορίων και bar καθώς και στις καμπίνες, απαγορεύεται ρητά η παραμονή τους στα γκαράζ και στους αποθηκευτικούς χώρους των πλοίων).

β) Στα μέσα σταθερής τροχιάς (κοντά στον συνοδό τους, καθισμένα στο πάτωμα).

γ) Στα αστικά λεωφορεία πλην των ωρών αιχμής (με λουρί οδηγό κοντά στον συνοδό τους και καθισμένα στο πάτωμα, αλλά όχι μπροστά από πόρτες).

δ) Στα υπεραστικά λεωφορεία με αριθμητικό περιορισμό έως δύο σε κάθε δρομολόγιο (με λουρί οδηγό κοντά στον συνοδό τους και καθισμένα στο πάτωμα, αλλά όχι μπροστά από πόρτες).

ε) Στα αεροπλάνα σύμφωνα με του κανόνες της ΙΑΤΑ

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η χρήση του φίμωτρου είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ και εναπόκειται στην κρίση του συνοδού ο οποίος είναι και υπεύθυνος για κάθε ζημιά ή βλάβη προκαλέσει το ζώο του σύμφωνα με το 924ΑΚ.

Άρθρο 12 Διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7907

«3. Δεν δύναται να απαγορευθεί η διατήρηση ζώων συντροφιάς με τον κανονισμό της πολυκατοικίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 2. Με τον κανονισμό μπορεί να περιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των ζώων που επιτρέπονται, μέχρι τα δύο (2) ζώα ανά διαμέρισμα. Αλλαγές στον κανονισμό της πολυκατοικίας όσον αφορά τον μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων ζώων ανά διαμέρισμα ισχύουν αφού παρέλθουν έξι (6) μήνες από την ψήφισή τους.

4.Στις μονοκατοικίες επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς που έχουν σημανθεί και καταχωρηθεί νομίμως και διατηρούν επικαιροποιημένα στοιχεία στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, καθώς και οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

5.Οι αριθμητικοί περιορισμοί της παρ. 2 ισχύουν μόνο για σκύλους και γάτες. Ως προς τα λοιπά ζώα συντροφιάς πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.».

ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Προβληματική η αλλαγή κανονισμού πολυκατοικίας ώστε να διωχθεί π.χ. ένοικος με πάνω από δύο ζώα καθώς ο νομοθέτης ορίζει ότι στις πολυκατοικίες που απαγορεύονται από τον κανονισμό τα ζώα οι ένοικοι και οι ιδιοκτήτες να μπορούν να έχουν έως δύο (σκυλιά ή γατιά), όμως τώρα δίνει τη δυνατότητα σε πολυκατοικίες – που δεν υπήρχε αυτός ο κανονισμός και περιορισμός – να διώξουν κάποιον που μένει εκεί (ακόμα και αν είναι ιδιοκτήτης;) και έχει παραπάνω από δύο ζώα, καθώς αυτό δεν ήταν παράτυπο. Έτσι δίνει τη δυνατότητα η ισχύς του ορίου να εφαρμοστεί έξι μήνες μετά την αλλαγή του κανονισμού, ξεσπιτώνοντας ανθρώπους που δεν είχαν κάνει κάτι παράνομο! Μπορεί δηλαδή κάποιος να είναι ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος και βάσει του 4039/12 να έχει 4 ζώα γιατί δεν το απαγορεύει ο κανονισμός. Αν τώρα αλλάξει ο κανονισμός της πολυκατοικίας και αποφασιστεί να υπάρχουν μέχρι δύο ζώα, ο ιδιοκτήτης των 4 σκύλων ή θα πρέπει να τα αποχωριστεί, γεγονός βάναυσο, ή να πουλήσει το σπίτι του και να πάει αλλού. Όπως αντιλαμβανόμαστε κάτι άλλο θα ήθελε να διατυπώσει ο νομοθέτης.

Πρόταση

Με τον κανονισμό μπορεί να περιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των ζώων που επιτρέπονται μέχρι τα 3 ζώα ανά διαμέρισμα. Η επομένη παράγραφος ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΛΑΘΟΥΣ. ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΘΕΙ ΣΩΣΤΑ Η ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ. Να διευκρινιστεί ότι τις ώρες κοινής ησυχίας ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ και ΟΧΙ σε αποθήκες, υπόγεια των διαμερισμάτων και άλλους σχετικούς χώρους.

Άρθρο 14 Απαγόρευση συμμετοχής ζώων σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7905

Απαγορεύεται η συμμετοχή, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό, κάθε ζώου σε πρόγραμμα ή παράσταση που διεξάγεται σε τσίρκο ή από θίασο με ποικίλο πρόγραμμα.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου για κάθε είδους θεάματα.

2. Απαγορεύεται η συμμετοχή, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό, κάθε ζώου σε προγράμματα και εν γένει εκδηλώσεις επιχειρήσεων ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, καθώς και σε επιδείξεις ή άλλες καλλιτεχνικές ή ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις στο πλαίσιο τήρησης λαϊκών ή τοπικών παραδόσεων δεν εξαιρούνται από την απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου.

3. Με την επιφύλαξη του άρθρου 11, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 11, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση για οποιαδήποτε επιχείρηση (Η ΑΠΟΚΌΜΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ ΗΤΑΝ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΕΛΕΓΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ, π.χ. φωτογραφίες με πόνυ, φίδια κλπ.

ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ

8. Νέα παράγραφος με βάσει τον Ν. 2017/92 Απαγορεύεται η παραχώρηση ζώου ως ανταμοιβή ή πριμ.

Άρθρο 16 Κακοποίηση των ζώων

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7903

Απαγορεύονται όπως διαβάζουμε στο άρθρο 16

«Κακοποίηση των ζώων»:

«(α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη και…».

ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Δυστυχώς ο νομοθέτης δεν ορίζει ξεκάθαρα ποιες είναι οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης με αποτέλεσμα η ασυδοσία εκπαιδευτών σκύλων (με κολάρα που προκαλούν ηλεκτροσόκ, και με βία δηλαδή με στρες, πόνο και αγωνία να υποτάσσουν τα ζώα) και έτσι να συνεχίζεται και μαζί με αυτή ο βασανισμός κυρίως των σκυλιών.

Στο άρθρο 16§3 αναφέρεται ότι «Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο δήμο ή την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα».

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ

Για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού που είναι η άμεση κτηνιατρική φροντίδα – περίθαλψη του τραυματισμένου από το ατύχημα ζώου, προτείνεται όπως στο πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων από τους δήμους του άρθρου 7, να υπάρξει σχετική ρύθμιση για 24ωρη παροχή κτηνιατρικής φροντίδας από τους συμβεβλημένου προς τούτο κτηνίατρους, ώστε σε συντρέχουσα περίπτωση να μεταβαίνουν στο τόπο του συμβάντος και να παρέχουν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες τους.

ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ

Το δέσιμο σκύλων και γατών ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΝΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Απαγορεύεται η περιφορά και η δημόσια σφαγή ζώων σε θρησκευτικές εορτές, πανηγύρια, λοταρίες, κληρώσεις, διαγωνισμοί κλπ, με έπαθλο ζωντανά ζώα, π.χ. ΛΕΣΒΟΣ.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Να προβλεφθεί η ποινική ευθύνη και επομένως η δίωξη των Δήμων, οι οποίοι δεν εφαρμόζουν ή καταστρατηγούν την νομοθεσία, επανατοποθετούν ζώα σε σημεία που είναι πολύ πιθανή η μη δυνατότητα αυτοσυντήρησης των ζώων με συνέπεια ακόμη και τον θάνατό τους από ασιτία ή ασθένειες, η πιθανότητα τραυματισμού ή και θανάτου του στην προσπάθειά του να επανέλθει στο σημείο που ζούσε πριν την περισυλλογή του κ.ο.κ. Στο οικείο άρθρο να οριστούν ρητά οι ποινές για τα ανωτέρω. Στο δε οικείο άρθρο των διοικητικών κυρώσεων να οριστούν τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΔΕΝ ΝΟΕΊΤΑΙ ΝΑ ΔΙΩΚΕΤΑΙ, ΠΟΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ, Ο ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ-ΔΗΜΑΡΧΟΣ – ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΣΥΛΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΙΝΕΣ.

Η εγκατάλειψη τραυματισμένου μετά από τροχαίο, από τον οδηγό του οχήματος, πρέπει απαραίτητα να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα και δη στην κατηγορία του κακουργήματος, καθότι το γεγονός συμβαίνει εξαιρετικά συχνά. Θα πρέπει να αναφερθούν ρητά, έστω και ενδεικτικά, ποιες είναι οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης π.χ. ΠΝΙΧΤΗΣ, άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας, μέθοδοι που προκαλούν, πόνο, στρες, αγωνία.

Να μην θεωρείται κακούργημα η έλλειψη εμβολιασμού των ζώων καθότι κατά τη γνώμη μας είναι ακραίο κάτι τέτοιο. Εξαιρουμένων των περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού……

ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ: όπου προάγεται η έννοια της φιλοζωίας και μόνο και δεν προκύπτει εξαναγκασμός, ταλαιπωρία, στρες και αγωνία στο ζώο.

Άρθρο 18 Αντιμετώπιση λεϊσμανίωσης

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7901

2. Σε όλους τους αδέσποτους σκύλους επιβάλλεται, ανεξάρτητα από την κλινική τους εικόνα, ορολογική εξέταση για την ανίχνευση τίτλου των ειδικών κατά της Leishmania spp αντισωμάτων, με ενδεδειγμένη επικυρωμένη μέθοδο, κατά την πρώτη διαδικασία περισυλλογής τους και πριν από οποιαδήποτε άλλη ιατρική πράξη, όπως περίθαλψη ή στείρωση. Λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες υγείας και ευζωίας των ζώων, καθώς και τον δυνητικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που προκύπτει από την ύπαρξη φλεβοτόμων-μεταδοτών της Leishmania spp, εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό και επιβεβαιωθεί από τον κτηνίατρο με επιπλέον αιματολογικές και παρασιτολογικές εξετάσεις η μη αναστρέψιμη πορεία της, οι αδέσποτοι σκύλοι υπόκεινται σε ευθανασία. Αν, μετά από γνωμάτευση κτηνιάτρου, η κλινική εικόνα και οι αιματολογικές και παρασιτολογικές εξετάσεις επιτρέπουν τη θεραπεία, οι σκύλοι κρατούνται σε κλειστό χώρο ή χώρο περιφραγμένο με κατάλληλες προστατευτικές σίτες, καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Η θεραπεία ορίζεται από τον κτηνίατρο, σύμφωνα με τα προτεινόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα, με τη χρησιμοποίηση εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ή τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Η συνταγή όπου αναφέρεται το πρωτόκολλο θεραπείας με την υπογραφή και τη σφραγίδα του θεράποντα κτηνιάτρου, φυλάσσεται στο αρχείο του καταφυγίου ή του δήμου και αντίγραφό της φέρει σε περίπτωση υιοθεσίας ο ιδιοκτήτης.

Ενστάσεις Προσθήκες ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

……….. με ενδεδειγμένη επικυρωμένη μέθοδο (π χ το rapid test λεϊσμάνια).
……..Αν, μετά από γνωμάτευση κτηνιάτρου, η κλινική εικόνα και οι αιματολογικές και παρασιτολογικές εξετάσεις επιτρέπουν τη θεραπεία, οι σκύλοι κρατούνται σε κλειστό χώρο ή χώρο περιφραγμένο με κατάλληλες προστατευτικές σίτες, καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

Η μέθοδος αυτή με τις σίτες κλπ δεν μπορεί να ισχύει εν κτηνιατρικώ έτει 2021.

Επίσης, η διατύπωση θα πρέπει να ακουμπά τις σύγχρονες κτηνιατρικές απόψεις και σε κάθε περίπτωση η διατύπωση να είναι: Οι σκύλοι θα παραμένουν – όχι κρατούνται – προφυλαγμένοι σε χώρους, όπου θα είναι δυνατή η σωστή θεραπεία τους, τέτοιοι χώροι δύναται να είναι και οι χώροι που διαθέτουν οι προσωρινοί ιδιοκτήτες ή ανάδοχοι των ζώων αυτών.

Άρθρο 20 Συμπληρωματικές διατάξεις προστασίας των ζώων

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7899

«Συμπληρωματικές διατάξεις προστασίας των ζώων» διαβάζουμε τα εξής: «1. Με γνώμονα το συμφέρον του ζώου, ο αρμόδιος εισαγγελέας αφαιρεί προσωρινά ή οριστικά το ζώο συντροφιάς ή ζώο άλλης κατηγορίας από την κατοχή του παραβάτη των περ. δ’, ε΄ και ζ’ της παρ. 1 του άρθρου 5 και του άρθρου 16 και το ζώο παραδίδεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου δήμου ή σε φιλοζωικό σωματείο ή σε φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο εισαγγελέας μπορεί να απαγορεύσει την απόκτηση άλλου ζώου από τον παραβάτη.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Προτείνεται για λόγους αμεσότητας της όλης διαδικασίας, αλλά και διασφάλισης της σωματικής ακεραιότητας και ιδίως της ζωής του κακοποιημένου ζώου, η προσωρινή αφαίρεση του ζώου να διενεργείται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια αρχή που επιλαμβάνεται προανακριτικά και γνωρίζει τα πραγματικά περιστατικά της όλης υπόθεσης.

Ακολούθως, και μετά την παραλαβή του όλου προανακριτικού υλικού, ο αρμόδιος εισαγγελέας θα υποχρεούται εντός είκοσι (20) ημερών, είτε να αίρει το μέτρο αυτό της προσωρινής αφαίρεσης του ζώου, είτε να επικυρώσει με σχετική διάταξή του την οριστική πλέον αφαίρεση του κακοποιημένου ζώου.

Με γνώμονα το συμφέρον του ζώου, ο εισαγγελέας μπορεί να αφαιρεί προσωρινά και όχι οριστικά το ζώο συντροφιάς από την κατοχή του παραβάτη, μόνον στην περίπτωση κατά την οποία ο ύποπτος ή ο κατηγορούμενος για κάποιο από τα παραπάνω αδικήματα δηλώνει ότι αναλαμβάνει το κόστος που συνδέεται με την αποκατάσταση της υγείας του ζώου, την κτηνιατρική φροντίδα και τη διαβίωσή του, όπως προκύπτει από παραστατικά, τα οποία του αποστέλλονται με κάθε πρόσφορο τρόπο από τον εκάστοτε φορέα φιλοξενίας του ζώου. Η καταβολή για την κάλυψη του κόστους της παρούσας πραγματοποιείται σε μηνιαία βάση. Αν ο ύποπτος ή ο κατηγορούμενος ή τρίτος που ενεργεί για λογαριασμό τους δεν καταβάλλει τα απαιτούμενα ποσά για την κάλυψη του κόστους αποκατάστασης της υγείας του ζώου, κτηνιατρικής φροντίδας και διαβίωσης, η προσωρινή αφαίρεση μετατρέπεται σε οριστική με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα.».

ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Η Ομοσπονδία μας, όταν η θέση αυτή κατέβηκε στην Βουλή, που δυστυχώς ψηφίστηκε και ενσωματώνεται τώρα στο νομοσχέδιο, από τον τότε Υπουργό ΥΠ.Α.Α.Τ., με κάθε τρόπο διαμαρτυρήθηκε έντονα, ενημέρωσε τον κ. Βορίδη, ότι το να παραδίδεις το ζώο που το έχει κακοποιήσει βάναυσα ο ιδιοκτήτης του, πχ του αφαίρεσε με ψαλίδι τους όρχεις, υπόθεση Χανίων και ΑΠΕΙΡΑ τέτοια περιστατικά, και πάλι στο βασανιστή του επειδή θα πληρώσει τα έξοδα νοσηλείας του είναι ΒΑΡΥ ΗΘΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΛΗΦΘΕΙ.

Αποτελεί σχήμα οξύμωρο και εκτός προστατευτικής και ηθικής διαδικασίας η διάταξη αυτή, καθόσον οι ιδιαίτερα ειδεχθείς αξιόποινες πράξεις που εμπεριέχονται σε αυτή, καταδεικνύουν ιδιαίτερη σκληρότητα, βαναυσότητα και ιδίως επώδυνη μεταχείριση των ζώων ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΤΟ ΖΩΟ ΣΤΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗ ΤΟΥ.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Ο ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΉΣ ΤΟΥ ΖΩΟΥ θα πληρώνει πάντα κάθε έξοδο που προκύπτει λόγω της κακοποίησης και επιφέρει την αφαίρεση του ζώου, προσωρινή ή οριστική όπως χειρουργικά, φαρμακευτικά, νοσηλεία, σίτιση, διαμονή κοκ. Το ζώο που αφαιρείται δύναται να φιλοξενείται και από τα φιλοζωικά σωματεία, φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τους ανάδοχους, τους προσωρινούς ιδιοκτήτες με οικονομική στήριξη αυτών.

Είναι απαράδεκτο ζώα που έχουν αφαιρεθεί ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ να παραμένουν χρόνια έγκλειστα σε κλουβιά διαφόρων ξενώνων, υποβαλλόμενα με αυτό τον τρόπο σε μια συνεχή και πιθανότερα ακόμη μεγαλύτερη κακοποίηση από την αρχική κακοποίηση, με πάρα πολλές επιπτώσεις στην υγεία τους, οργανική και ψυχική.

Αποτελεί σχήμα οξύμωρο και εκτός προστατευτικής διαδικασίας η διάταξη αυτή, καθόσον ένας εύπορος κακοποιητής θα δύναται εφόσον αναλαμβάνει το κόστος αποκατάστασης της υγείας του ζώου που ο ίδιος κακοποίησε, να μην αφαιρείται οριστικά αλλά μόνο προσωρινά από την κατοχή του και με προοπτική να του επιστραφεί το ζώο σε σύντομο χρονικό διάστημα και έτσι να συνεχίσει την κακοποιητική του δράση.

Προς τούτο, προτείνεται να τροποποιηθεί η διάταξη αυτή και η σχετική ρύθμιση να αποκλείει παντελώς τους παραβάτες της παρ. 1 (β) του άρθρου 16, καθόσον οι ιδιαίτερα ειδεχθείς αξιόποινες πράξεις που εμπεριέχονται σε αυτή, καταδεικνύουν ιδιαίτερη σκληρότητα, βαναυσότητα και ιδίως επώδυνη μεταχείριση των ζώων.

Άρθρο 22 Διοικητικές κυρώσεις

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7897

Να συμπληρωθεί στη διάταξη του άρθρου 22§4: «Κατά τη διαπίστωση της παράβασης αυτή βεβαιώνεται επί τόπου ή σε άλλο τόπο, σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο η ως άνω βεβαίωση δεν καθίσταται εφικτή στον τόπο διάπραξης» ως η Εγκύκλιος της ΕΛ.ΑΣ. με τον τίτλο Βηματολόγιο/2016 επισημαίνει.

Στο άρθρο 22§6 αναφέρεται ότι «Αν δεν προβληθούν αντιρρήσεις ή αν αυτές απορριφθούν, επιβάλλεται το πρόστιμο με απόφαση δημάρχου του δήμου στα όρια του οποίου τελέστηκε η παράβαση. Το πρόστιμο καταβάλλεται μειωμένο κατά το μισό εντός δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης επιβολής προστίμου στον παραβάτη. Αν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία, το πρόστιμο βεβαιώνεται στο σύνολό του από την ταμειακή υπηρεσία του δήμου και εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974 , Α` 90).».

ΕΝΣΤΑΣΗ

Η ύπαρξη – μεσολάβηση του εν λόγω σταδίου και μάλιστα χωρίς δικλείδες ασφαλείας, εκτιμάται ότι δεν έχει να συνεισφέρει οποιαδήποτε εγκυρότητα στην όλη διοικητική διαδικασία. Αντιθέτως, θα αποτελέσει τροχοπέδη στην έγκυρη και έγκαιρη επιβολή των διοικητικών κυρώσεων, καθόσον θα υπάρξουν δυστοκίες, καθυστερήσεις ή ακόμα και μη έκδοση των σχετικών αποφάσεων επιβολής, για ευνόητους λόγους.

ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΝΙΣΕΙ ΟΤΙ ΕΝΩ Η ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΒΕΒΑΙΩΝΕ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΑ ΕΣΒΗΝΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ. ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ, ΑΠΛΑ ΘΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΕΩΣ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ Η ΘΑ «ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ» Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Προτείνεται να τροποποιηθεί η διάταξη αυτή, παρέχοντας την αντίστοιχη εξουσιοδότηση στον προϊστάμενο της αρχής που το όργανο της βεβαίωσε το διοικητικό πρόστιμο που συνήθως είναι η ΕΛ.ΑΣ. ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ και θα διατίθεται για τις ανάγκες των αδέσποτων ζώων. Όμοια διαδικασία ακολουθείται π.χ. για τις παραβάσεις του Κώδικα οδικής Κυκλοφορίας, ήτοι νομοθέτημα που αρμόδιο για τη θέσπιση του είναι το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, ενώ για την εφαρμογή του το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αν για λόγους άλλους, η αρχική υπό διαβούλευση διάταξη θα πρέπει να διατηρηθεί, τότε στην περίπτωση αυτή να ορίζεται ο μέγιστος χρόνος των είκοσι (20) ημερών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιβολής του διοικητικού προστίμου από τον αρμόδιο Δήμαρχο, με ταυτόχρονη υποχρέωση κοινοποίηση της σχετικής απόφασης στην Υπηρεσία που βεβαιώνει την παράβαση, καθώς επίσης και ανάρτηση αυτής στο πρόγραμμα Δι@ύγεια.

Άρθρο 23 Καταφύγια

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7896

2. β) Με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση της επιτροπής του άρθρου 7 μπορεί ένα ζώο να μην καταχωρείται στη ιστοσελίδα του δήμου και στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.

Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Να οριστούν ενδεικτικά κάποιοι τέτοιοι λόγοι για να γίνει σαφές.

3. Από τη δημοσίευση του παρόντος, επιτρέπεται η εγκατάσταση και η λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α’ και β’ της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α’ 289), εφόσον απέχουν έως πέντε (5) χιλιόμετρα από το άκρο οικισμού και υπάρχει ευχερής οδική πρόσβαση.

Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Για τέταρτη φορά μπαίνει μια διάταξη περί βραχωδών εκτάσεων, και ενώ έχει αποσυρθεί μετά την κατακραυγή της φιλοζωικής κοινότητας. Αναρωτιόμαστε πώς συνάδουν οι εξαγγελίες για σύγχρονα, Ευρωπαϊκά κλπ. καταφύγια όταν αυτά είναι χτισμένα πάνω σε βραχώδεις περιοχές.

Είναι μια τεράστια αντίφαση, και έξω από τις έννοιες «σεβασμό» και «ηθική».

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Ως η σχετική συνολική πρόταση που έχουμε αναφέρει άρθρο 7 για τα καταφύγια, τους Δήμους και την 5μελή επιτροπή.

Σε περίπτωση, που το απευχόμαστε, δεν γίνει δεκτή η συνολική μας πρόταση για τους Δήμους, την 5μελή και τα καταφύγια, σε κάθε περίπτωση στο Άρθρο 23 προτείνουμε τα παρακάτω:

Θα πρέπει να εξαλειφθεί το «βραχώδεις εκτάσεις».

Επίσης να συμπληρωθεί ως εξής «…έως πέντε (5) χιλιόμετρα από το άκρο οικισμού όπως προσδιορίζεται ο οικισμός κάθε φορά από την πολεοδομία, και στις οποίες θα υπάρχει ευχερής οδική πρόσβαση, Ύδρευση, Αποχέτευση, Ηλεκτρικό Ρεύμα.

5. Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν.

Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Γιατί να μην επιτρέπεται να επανατοποθετούνται μετά την απόφαση 5μελούς τα ζώα που φιλοξενούνται σε καταφύγια φιλοζωικών συλλόγων, σε προσωρινούς ιδιοκτήτες, αναδόχους ιδιώτες, σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στο οικείο άρθρο;

7. Απόφαση ευθανασίας για ζώα συντροφιάς που φιλοξενούνται σε καταφύγιο λαμβάνεται αποκλειστικά από με τη διαδικασία που προβλέπεται για τα αδέσποτα ζώα, όπως αυτή ορίζεται στις παρ. 7 και 8 του άρθρου 7, εκτός αν συντρέχουν, σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου, κτηνιατρικοί λόγοι που επιβάλλουν την άμεση ευθανασία.

Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Να καταγραφούν ρητά οι κτηνιατρικοί λόγοι στο νόμο που επιβάλλουν κάτι τέτοιο, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για αυθαίρετες ευθανασίες.

Άρθρο 24 Ίδρυση και λειτουργία περιφραγμένων πάρκων σκύλων

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7895

1. Κάθε δήμος δύναται να κατασκευάζει και να λειτουργεί περιφραγμένα πάρκα σκύλων για την εξασφάλιση χώρου άσκησής τους.

ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Οι δήμοι δεν υποχρεώνονται να κατασκευάσουν πάρκα σκύλων σύμφωνα με το άρθρο 24 αφού ο νομοθέτης μένει στο «δύναται».

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΊ ΑΠΟΛΥΤΩΣ, ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΡΚΩΝ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ ΖΩΑ. ΗΔΗ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΟ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ. Η ΛΕΞΗ «ΔΥΝΑΤΑΙ» ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ «ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ»

Άρθρο 27 «Πρόσβαση σε παραλίες»

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7892

«1.Επιτρέπεται η πρόσβαση σκύλων σε μη οργανωμένες παραλίες, πάντοτε με χρήση λουριού, εντός και εκτός θάλασσας.

2.Στις οργανωμένες παραλίες, η πρόσβαση σκύλων, πάντοτε με χρήση λουριού, εντός και εκτός θάλασσας, επιτρέπεται μόνο εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας.».

ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Η θετική πρόθεση του νομοθέτη για το κολύμπι των σκύλων αυτοκαταργείται με το ότι επιτρέπει στον καθένα που τοποθετεί μερικές ξαπλώστρες κλπ στην παραλία να αναρτά πινακίδα ότι απαγορεύεται το κολύμπι.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ, να απαγορεύεται στις οργανωμένες παραλίες με εισιτήριο.

Προτείνεται η τροποποίηση της διάταξης αυτή και συγκεκριμένα να ορίζεται ότι στις οργανωμένες παραλίες θα υπάρξει οριοθέτηση μέρους αυτών σε ποσοστό 20% για τη χρήση τους από τους κηδεμόνες ζώων συντροφιάς. Οι σχετικοί προς τούτο χώροι θα σημαίνονται κατάλληλα από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της οργανωμένης παραλίας.

Η προσέγγιση αυτή εδράζεται στην έννοια των κοινόχρηστων πραγμάτων κατά τον Αστικό Κώδικα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 967 του Α.Κ. ορίζεται ότι: «Πράγματα κοινής χρήσης είναι ιδίως τα νερά με ελεύθερη και αέναη ροή, οι δρόμοι, οι πλατείες, οι αιγιαλοί, τα λιμάνια και οι όρμοι, οι όχθες πλεύσιμων ποταμών, οι μεγάλες λίμνες και οι όχθες τους». Σε κάθε περίπτωση, τα κοινόχρηστα πράγματα είναι εκτός οποιασδήποτε συναλλαγής, ανήκουν είτε στο δημόσιο (αιγιαλός – παραλία), είτε στους Ο.Τ.Α. (πάρκα – αλσύλλια), που είθισται να αναλαμβάνουν τη διαχείριση και την αξιοποίησή τους κατά τρόπο ώστε να μην αναιρείται η κοινή χρήση τους (άρθρο 970 του Α.Κ), καθώς επίσης και να προάγεται πρωτίστως το ιεραρχικά διαβαθμισμένο έννομο αγαθό της κοινής ωφέλειας του άρθρου 969 του Α.Κ. Επιπροσθέτως, κάθε πολίτης έχει το αναφαίρετο ατομικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί ελεύθερα και ανεμπόδιστα τους κοινόχρηστους χώρους, εξουσία που απορρέει προδήλως από το αυτοτελές δικαίωμα της προσωπικότητας των διατάξεων των άρθρων 5§1 του Συντάγματος και 57 του Α.Κ., σε συνδυασμό με την κείμενη νομοθεσία περί αιγιαλού και παραλίας.

Άρθρο 28 «Μητρώο Παραβατών»

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7891

«Στο Μητρώο παραβατών της παρ. 24 του άρθρου 2 καταγράφονται όσοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για παράβαση των διατάξεων για τις οποίες επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τις παρ. 2, 3 και 5 του άρθρου 21. Οι εγγεγραμμένοι στο εν λόγω Μητρώο δεν γίνονται αποδεκτοί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς ως ιδιοκτήτες ή ανάδοχοι ζώων συντροφιάς ή υπεύθυνοι νομικού προσώπου, ούτε επιτρέπεται να έχουν εθελοντική ή μη θέση από την οποία μπορούν να επηρεάσουν την ευζωία ενός ζώου, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας σε καταφύγιο, τσίρκο, ζωολογικό κήπο ή κτηνοτροφική μονάδα, για περίοδο τουλάχιστον δέκα (10) ετών από την τελεσίδικη ποινική καταδίκη, εκτός αν η επιβληθείσα ποινή έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Σε περίπτωση αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης, η εγγραφή διαγράφεται.».

ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Το παράδοξο σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι τα τσίρκο με ζώα στην Ελλάδα απαγορεύονται από το 2012 συνεπώς ποιός ο λόγος της αναφοράς σε αυτά. Επίσης, η απαγόρευση της εθελοντικής εργασίας σε χώρο με ζώα στερεί από τα δικαστήρια το δικαίωμα να ορίσουν ποινή στην οποία ο καταδικασθείς θα παρέχει υποχρεωτικά εθελοντική εργασία, π.χ. σε κυνοκομείο ως κοινωφελή εργασία.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Από την φράση «συμπεριλαμβανομένης της εργασίας σε καταφύγιο, τσίρκο, ζωολογικό κήπο ή κτηνοτροφική μονάδα,» ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΛΕΞΗ ΤΣΙΡΚΟ, ΑΦΟΥ ΤΣΙΡΚΟ ΜΕ ΖΩΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η λέξη αυτή, σε συνδυασμό με τον ορισμό του τσίρκο στο άρθρο 2 αφήνει περιθώρια παρερμηνειών της λέξης τσίρκο παρά την διάταξη του άρθρου 14.

Άρθρο 29 Κίνητρα

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7890

Οι δήμοι δύνανται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να παρέχουν κίνητρα, προκειμένου να ενθαρρύνουν τη σήμανση και καταχώριση στο Ε.Μ.Ζ.Σ. των σκύλων και των γατών, τη στείρωσή τους, καθώς και την υιοθεσία αδέσποτων ζώων, είτε α) μέσω διατακτικών («voucher») στους δημότες ή/και κατοίκους τους ή άλλων αντίστοιχων κινήτρων είτε β) με μείωση των δημοτικών τελών ανά έτος κατά ανώτατο ποσοστό έως δέκα τοις εκατό (10%) για τους ιδιοκτήτες στειρωμένων, σημασμένων και καταχωρημένων στο Ε.Μ.Ζ.Σ. ζώων.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Οι Δήμοι «ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ» ΚΑΙ ΟΧΙ «δύνανται».

Άρθρο 31 Πιστοποίηση επαγγελματικής επάρκειας εκπαιδευτών σκύλων

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7888

Η επαγγελματική επάρκεια των εκπαιδευτών σκύλων πιστοποιείται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, σύμφωνα με τον ν. 4763/2020 (Α’ 254).

ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Απολύτως ασαφές.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Να προστεθεί ότι εντός το αργότερο ενός 6μήνου από τη δημοσίευση του παρόντος θα εκδοθεί Κ.Υ.Α. ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ Υπουργείο Παιδείας που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος αυτού.

Είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα ο καθένας κάνοντας μόνο έναρξη επαγγέλματος, χωρίς ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ, ούτε καν να απαιτείται να έχει τελειώσει το λιγότερο την β΄θμια εκπαίδευση να ασχολείται με συναισθανόμενα απολύτως πλάσματα, γεγονός απαράδεκτο.

Θα πρέπει να θεσπιστεί το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο θα φοιτά για να γίνει εκπαιδευτής ζώων συντροφιάς.

Άρθρο 32 Εκπαίδευση Σωμάτων Ασφαλείας

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7887

Στο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής Αξιωματικών και της Σχολής Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και της Σχολής Δοκιμών Λιμενοφυλάκων περιλαμβάνεται εκπαίδευση σχετικά με την προστασία της ευζωίας των ζώων συντροφιάς.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Πολύ θετικό άρθρο. Ειδικότερα προτείνουμε,

Την ένταξη στον κύκλο σπουδών της Σχολής Αξιωματικών, της Σχολής Αστυφυλάκων και του Τμήματος Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (Τ. Ε. Μ. Α.) της Ελληνικής Αστυνομίας, το μάθημα με θέμα: «Θέματα Προστασίας Ζώων – Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι».

Η εν λόγω θεματική ενότητα θα απαρτίζεται συνολικά από οκτώ (8) επιμέρους διδακτικές υποενότητες και με τις αντίστοιχες διδακτικές ώρες, ως ακολούθως:

Περιβαλλοντική Ηθική και Οικολογία
Το νομικό καθεστώς των ζώων υπό το πρίσμα του Εθνικού και Ενωσιακού Δικαίου,
Ζώα ενδημικά – Άγριας ζωής,
Προστασία Περιβάλλοντος – Πράσινη Εγκληματολογία,
Παραγωγικά – Οικόσιτα ζώα,
Η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα και ο δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ τους,
Δεσποζόμενα – Αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Δικαιώματα – υποχρεώσεις,
Η συνάφεια ανάμεσα στην κακοποίηση ζώων, την ενδοοικογενειακή ή άλλη μορφή διαπροσωπικής βίας και εγκληματικότητας.

Οι διδάσκοντες θα πρέπει να είναι επιστήμονες κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου ή πτυχίου στην ηθική, το δίκαιο και την ευζωία των ζώων.

Άρθρο 33 Επιτροπή παρακολούθησης

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7886

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Παγκοσμίως ο κατ’ εξοχήν πυλώνας προστασίας και δικαιωμάτων ζώων είναι ο φιλοζωικοί οργανισμοί. Μόνο στην Ελλάδα επαγγελματικοί φορείς με αντικείμενο τα ζώα θεωρούνται και φορείς προστασίας τους. Ο αριθμός των εκπροσώπων των φιλοζωικών οργανώσεων να είναι 2 και ένας ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ.

Άρθρο 34 Υπεύθυνος για θέματα ζώων συντροφιάς – Διαδικασία τροποποίησης του Οργανισμού της Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7885

1.Κάθε δήμος οφείλει να ορίζει υπάλληλο ή αντιδήμαρχο ή εντεταλμένο σύμβουλο υπεύθυνο για θέματα ζώων συντροφιάς, επιφορτισμένο να μεριμνά για την εύρυθμη υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων.

2. Κατ’ εξαίρεση του άρθρου 10 του ν. 3584/2007 (Α΄143) και ειδικά για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον παρόντα, η τροποποίηση του Οργανισμού της Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων εγκρίνεται από την Οικονομική Επιτροπή κατόπιν εισήγησης της εκτελεστικής επιτροπής. Η γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου παρέχεται εντός ενός (1) μηνός από όταν ζητηθεί, άλλως τεκμαίρεται η σύμφωνη γνώμη του.

ΕΝΣΤΑΣΗ

Οι τραγικές καταστάσεις που βιώνουμε τόσα χρόνια από την αρμοδιότητα των Δήμων για τα αδέσποτα σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλονται στην παντελή σε συντριπτικό ποσοστό έλλειψη φιλοζωικής κουλτούρας από τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και διοικητικούς υπαλλήλους.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Η υπηρεσία ή διεύθυνση του Δήμου στην οποία θα υπάγεται το θέμα των αδέσποτων θα είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ είτε η Διεύθυνση Πολιτισμού είτε η Διεύθυνση Παιδείας και καμία άλλη. Είναι ίσως αυτό μια ασφαλιστική δικλείδα για την σε ανεκτά πλαίσια φιλοζωική αντίληψη και κουλτούρα των παραπάνω αρμοδίων.

Άρθρο 36 Αναφορά περιστατικών κακοποίησης ζώων

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7883

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης δύναται να αναπτυχθεί ψηφιακή εφαρμογή και ιστοσελίδα, καθώς και να ορισθεί σχετικός πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, για την αναφορά περιστατικών κακοποίησης ζώων, καθώς και κάθε παράβασης του παρόντος.

Οι καταγγελίες δύναται να είναι και ανώνυμες. Όταν η καταγγελία είναι ανώνυμη, διερευνάται μόνο εφόσον περιέχει συγκεκριμένα στοιχεία που παρέχουν βάση για τη διερεύνησή της, άλλως τίθεται στο αρχείο.

ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Παρά τις δεσμεύσεις ο νομοθέτης αφήνει απλώς ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί πλατφόρμα και τηλεφωνικός πενταψήφιος αριθμός υπό την εποπτεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικά για καταγγελίες σχετικά με τον νόμο αυτό και την κακοποίηση ζώων.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ δημιουργείται 5ψηφιος αριθμός καταγγελιών

Για την σωστή λειτουργία του 5ψήφιου αυτού αριθμού, που λογικά θα παραπέμπει στις κατά τόπους ελεγκτικές Αρχές, θα πρέπει να προβλεφθεί στο παρόν σχέδιο νόμου και να εξειδικευτεί με σχετική ΚΥΑ, η δημιουργία σε κάθε νομό ομάδας καταγγελιών και προστασίας των ζώων, που σκοπό θα έχει την σωστή ενημέρωση των πολιτών για την κείμενη για τα ζώα νομοθεσίας, την εφαρμογή της από τα αστυνομικά όργανα και την αντιμετώπιση οποιασδήποτε υπόθεσης ή συμβάντος, που σχετίζεται με περιστατικά ενεργητικής ή παθητικής κακοποίησης κάθε είδους ζώου.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ.

Με Κ.Υ.Α. των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών εντάσσονται στην Αντεγκληματική Πολιτική της ΕΛ.ΑΣ. οι υποθέσεις κακοποίησης ζώων, διαφορετικά όλο αυτό είναι δώρο άδωρο και χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα.

ΜΕΡΟΣ Β’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ, ΤΕΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 39 Εξουσιοδοτικές διατάξεις

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7880

παρ. 3. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.

ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Στο άρθρο 39 διαβάζουμε ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική στείρωση και δεν είναι τελικά μόνο οι ιδιοκτήτες σοβαρά άρρωστων ή υπερήλικων ζώων, καθώς ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να ορίζει ό,τι θέλει με απόφαση του εξαιρώντας τα ζώα εργασίας (δηλαδή του ποιμενικούς σκύλους βασική πηγή παραγωγής αδέσποτων, ρατσάτα κ.ά., αυτόχθονες φυλές) ενώ εξαιρεί ακόμα και τους ερασιτέχνες εκτροφείς, επειδή όπως αναφέρει δεν το κάνουν για το κέρδος!

Από το απαράδεκτο άρθρο, παρ 3, που καταργεί στην ουσία την υποχρεωτικότητα της στείρωσης, το λιγότερο που πρέπει είναι να αφαιρεθεί ΤΕΛΕΙΩΣ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΕ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ εξαίρεση για κανένα λόγο ποιμενικών και κυνηγετικών σκύλων. Αφήνει ανοιχτή την πόρτα να μην στειρώνουν τα κατοικίδια τους σε αυτούς που έχουν τεράστια ευθύνη για το χάλι των αδέσποτων. Η θα κάνετε νόμιμους τους ερασιτέχνες εκτροφείς, με κανόνες, άδεια κλπ ή σταματήστε αυτό το χάος που δημιουργεί το άρθρο αυτό. Όποιος θέλει να εκτρέφει τις αυτόχθονες φυλές ή και άλλες να του δώσετε το δικαίωμα εκτροφής, να παίρνει άδεια, να τηρεί προϋποθέσεις κλπ που θα ορίσετε με Υ.Α. Να είναι νόμιμος. Αυτή η διγλωσσία «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» είναι το λιγότερο απαράδεκτη.

ΠΡΟΤΑΣΗ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 39 που καταργεί στην ΠΡΑΞΗ την υποχρεωτικότητά της και μάλιστα σε αυτούς που ευθύνονται σε συντριπτικό ποσοστό για τα αδέσποτα, κτηνοτρόφους και κυνηγούς.

Η κακοποίηση ζώων από «επαγγελματίες» εκπαιδευτές στη χώρα μας είναι γεγονός καθώς καθένας είναι ό,τι δηλώσει. Δυστυχώς ο νομοθέτης αφήνει τελείως ανοιχτό το θέμα της επάρκειας και ορίζει στο άρθρο 39 ότι δεν δημιουργείται πλατφόρμα καταγγελιών ή πενταψήφιος αριθμός από την ΕΛ.ΑΣ.

Όσο για την κατάργηση του θεσμού του ερασιτέχνη εκτροφέα σε άλλο άρθρο του παρόντος νομοσχεδίου που ταυτόχρονα στο άρθρο αυτό την αναιρείτε δημιουργώντας ένα χάος στη πράξη, είναι προτιμότερο να θεσπίσετε όρους, προϋποθέσεις, αδειοδότηση κλπ της ερασιτεχνικής εκτροφής παρά να οδηγηθούμε στην πλήρη ασυδοσία της κατάστασης. Αν δε, κάτι θέλετε να καταργήσετε αυτό να είναι οι επαγγελματίες εκτροφείς με την κατάσταση τύπου puppy mills που εκτρέφουν τα ζώα τους ή στη λιγότερη των περιπτώσεων ορίστε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ευζωία των ζώων–μηχανών αναπαραγωγής στην Υ.Α, την οποία θα πρέπει να εκδώσετε το αργότερο εντός 2 μηνών από την δημοσίευση του νόμου για να μην έχουμε επανάληψη των ενεργειών του ΥΠΑΑΤ, που δεν την εξέδωσε ΠΟΤΕ.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Η δική μας πρόταση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο της Σλοβακίας, που σταμάτησε την εκτροφή κάθε είδους για 5 χρόνια, αποροφήθηκαν όλα τα αδέσποτα των κυνοκομείων τους αλλά και τα εκτός αυτών και μετά επανέφεραν την εκτροφή.

Άρθρο 41 Τελικές και καταργούμενες διατάξεις

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7878

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Με το άρθρο 41§2 παρ. θ΄ καταργείται το άρθρο 55 του ν. 4745/2020, το οποίο προέβλεπε ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες των αξιόποινων πράξεων του ν. 1197/1981 που παραμένει σε ισχύ. Κατόπιν τούτου, προκειμένου να μην καταστεί κενός ποινικών κυρώσεων ο ν. 1197/1981, προτείνεται η ένταξη των αξιόποινων πράξεων που διαλαμβάνονται σε αυτόν στις κυρωτικές διατάξεις του άρθρου 21§2 του υπό διαβούλευση νόμου.

Να θεσπιστούν σχετικές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος του οριζόμενου από τον οικείο Δήμο υπαλλήλου ή αντιδημάρχου ή εντεταλμένου συμβούλου, υπεύθυνου για θέματα ζώων συντροφιάς, που παραλείπει ή αμελεί για την εύρυθμη υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων.

Διαβάστε επίσης:

Π.Φ.Π.Ο.: Πολλά πρέπει να αλλάξουν στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο

Τα υπέρ και τα κατά του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς που τέθηκε σε διαβούλευση

Για άλλη μια φορά κατά της προστασίας (μέσω της στείρωσης) των ζώων συντροφιάς ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών για την ευζωία των ζώων συντροφιάς

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σωστή η υποχρεωτική στείρωση και των οικόσιτων ζώων συντροφιάς (βίντεο)

Τι παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο για το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Π.Φ.Π.Ο.: Μύθοι και αλήθειες για όσους εναντιώνονται στο αναμενόμενο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς (βίντεο)

Τηλεδιάσκεψη της Π.Φ.Π.Ο. με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το αναμενόμενο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.