Φιλοζωία σημαίνει αγαπώ τα ζώα και δεν τα χρησιμοποιώ για να εκτονώσω οργή ή μίσος
Την αντίθεση της στις απειλές, στις πράξεις βίας και στη ρητορική μίσους, που εκφράζονται κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε βάρους του άνδρα που…
Πρόγραμμα φροντίδας και διαχείρισης αδέσποτων αρχίζει ο Δήμος Νάουσας στην Ημαθία ο οποίος εξηγεί ότι μετά την στείρωση και των εμβολιασμό τους θα επανεντάσσονται στο φυσικό περιβάλλον όπως ορίζει η νομοθεσία και το καταφύγιο θα λειτουργεί ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας.
To αδέσποτο εξοντώθηκε με φόλα στο κέντρο της Νάουσας στις 18/10.
Στην ανακοίνωση του Δήμου Νάουσας επισημαίνεται: «Υπογράφτηκε σήμερα Δευτέρα από το Δήμαρχο κ. Νικόλαο Κουτσογιάννη, αφού ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, και αναμένεται να ξεκινήσει από αύριο η άμεση δράση ανάθεσης σε ιδιώτη κτηνίατρο του έργου περισυλλογής, εμβολιασμού, αποπαρασίτωσης και στείρωσης των πρώτων αδέσποτων ζώων στον Δήμο. Σαφώς δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, αλλά είναι μια πρώτη ανάσα, ένα πρώτο βήμα στον σχεδιασμό του Δήμου που ξεκίνησε από το μηδέν.
Στο επόμενο διάστημα, και μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται η πρόσληψη κτηνιάτρου (το αίτημα του Δήμου κατατέθηκε πριν από 10 μήνες) από τον Δήμο ώστε να μπει σε εφαρμογή ο πλήρης σχεδιασμός για τη λειτουργία καταφυγίου προσωρινής φιλοξενίας των αδέσποτων.
Και αυτό το ζώο έφαγε φόλα στην πόλη της Νάουσας αλλά κατάφεραν να το σώσουν στις 17/10.
Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους δημότες ότι η διοίκηση του Δήμου σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο που δραστηριοποιείται στον Δήμο αλλά και με τους ιδιώτες κτηνιάτρους, διαμορφώνουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο φροντίδας, τηρώντας πάντα όλες τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται, οπότε οι νόμοι καθορίζουν πράξεις και επιλογές.
Οι πολίτες ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι βάσει νόμου (άρθρο 9 νόμου 4039/2012) όλα τα ζώα (είτε βρίσκονται σε καταφύγιο είτε στειρώθηκαν, εμβολιάστηκαν και τους παρασχέθηκε φαρμακευτική αγωγή), επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Και να υπενθυμίσουμε ότι: Για την αντιμετώπιση του προβλήματος κρίνεται αναγκαία η συνέργεια των δημοτών. Οι δημότες θα πρέπει να συνεργαστούν και να μην αντιμετωπίζουν τα ζώα ως παιχνίδια, εγκαταλείποντάς τα ανεξέλεγκτα στους δρόμους της πόλης όταν μεγαλώσουν ή όταν τα βαρεθούν. Δήμος και πολίτες θα δώσουν οριστική και πολιτισμένη λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων» καταλήγει η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής».
Καμιά μέριμνα για τ' αδέσποτα μέχρι τώρα
Ο Δήμος Νάουσας στις 8 Οκτωβρίου έκανε μια συνοπτική αναφορά στα όσα σκοπεύει να κάνει καθώς μέχρι τώρα δεν έχει γίνει το παραμικρό για την την διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων. «Μέχρι πρότινος, στο Δήμο μας δεν υπήρξε καμία μέριμνα για το θέμα. Ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του προβλήματος ξεκίνησε από το μηδέν και προβλέπει:
1)Άμεση δράση ανάθεσης σε ιδιώτες κτηνιάτρους έργου εμβολιασμού, αποπαρασίτωσης και στείρωσης των πρώτων περίπου 30 ζώων.
2)Μελέτη και σχεδιασμός για τη λειτουργία καταφυγίου προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην περιοχή του βιολογικού καθαρισμού. Το έργο θα υλοποιηθεί αρχές του 2016.
3)Πρόσληψη κτηνιάτρου, αίτημα που ήδη έχει πάρει έγκριση από την κεντρική διοίκηση.
4)Σχεδιασμός ενημερωτικής καμπάνιας για τους πολίτες σχετικά με τα αδέσποτα αλλά και τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
Η διοίκηση του Δήμου σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο που δραστηριοποιείται στον Δήμο αλλά και με τους ιδιώτες κτηνιάτρους, διαμορφώνουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο φροντίδας, τηρώντας πάντα όλες τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται, οπότε οι νόμοι καθορίζουν πράξεις και επιλογές. Οι πολίτες ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι βάσει νόμου (άρθρο 9 νόμου 4039/2012) όλα τα ζώα (είτε βρίσκονται σε καταφύγιο είτε στειρώθηκαν, εμβολιάστηκαν και τους παρασχέθηκε φαρμακευτική αγωγή), επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Πρώτος στόχος είναι όλα τα αδέσποτα ζώα που βρίσκονται στην πόλη να λάβουν σχετική μέριμνα (στείρωση, εμβολιασμός κ.ά.). Δεύτερος στόχος είναι, με βάση τη φυσική μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων (ένα δεσποζόμενο ζώο ζει 15 χρόνια, ένα αδέσποτο ζει 2 χρόνια) μέσα στην επόμενη τριετία, με τη στείρωση όλων των αδέσποτων, το πρόβλημα να καταστεί διαχειρίσιμο.
Για την αντιμετώπιση πάντως του προβλήματος κρίνεται αναγκαία η συνέργεια των δημοτών. Οι δημότες θα πρέπει να συνεργαστούν και να μην αντιμετωπίζουν τα ζώα ως παιχνίδια, εγκαταλείποντάς τα ανεξέλεγκτα στους δρόμους της πόλης όταν μεγαλώσουν ή όταν τα βαρεθούν. Δήμος και πολίτες θα δώσουν οριστική και πολιτισμένη λύση στο πρόβλημα των αδεσπότων».
Διαβάστε επίσης:
Δήμος Νάουσας: Ειδικά περιλαίμια για τους στειρωμένους, εμβολιασμένους αδέσποτους σκύλους
Απαγχονισμένος σκύλος σε δέντρο στην Νάουσα Ημαθίας
Ο Δήμος Νάουσας αποφάσισε τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας αδέσποτων. Αυτό αρκεί;
Η Αστυνομία διαψεύδει την εκτέλεση 10 ζώων από ηλικιωμένο στη Νάουσα Ημαθίας
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr