Ταΐστρες για τις γάτες των Κυθήρων
Η Irene van Klinken ίδρυσε πριν από δύο χρόνια στο νησί των Κυθήρων όπου διαμένει μόνιμα την Μ.Κ.Ο. «Adopt a Cat» που σκοπό έχει τη φροντίδα των αδέσποτων γατιών του νησιού.
Και το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (GAWF) αναμένεται να συναντηθεί το προσεχές χρονικό διάστημα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Δριβελέγκα, – στο πλαίσιο των επαφών που επιδιώκουν να κάνουν τα φιλοζωικά σωματεία – προκειμένου να γίνουν έστω κάποιες ουσιαστικές «φιλοζωικές» αλλαγές στο σχέδιο νόμου, που αφορά στη φροντίδα και την προστασία των ζώων.
Όπως αναφέρει το GAWF με αυτή τη συνάντηση επιδιώκουν: «να συζητήσουμε για το “νέο” νομοσχέδιο ελπίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν εν τω μεταξύ και άλλες …εκπλήξεις και θα σας ενημερώσουμε σχετικά. Μετά την αντικατάσταση της υφυπουργού κ. Μιλένα Αποστολάκη με τον κ. Γιάννη Δριβελέγκα, όλη η φιλοζωική κοινότητα αγωνιούσε για να δει ποια θα είναι η αντιμετώπιση του νέου επιτελείου προς τον προτεινόμενο νόμο της πρώην υφυπουργού.
Την προηγούμενη εβδομάδα, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. το προσχέδιο νόμου που αφορούσε στην προστασία των ζώων με την ενημέρωση ότι εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και σύντομα θα πήγαινε για περαιτέρω διαβούλευση στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.
Όταν όμως διαβάσαμε προσεκτικά το αναρτηθέν προσχέδιο νόμου διαπιστώσαμε – με φωτεινές εξαιρέσεις την απαγόρευση των τσίρκων με ζώα στην Ελλάδα και την αυστηροποίηση των ποινών για την κακοποίηση – ότι επρόκειτο για ένα προσχέδιο με απώτερο σκοπό να καταστήσει τον εθελοντισμό εντελώς αδύνατο, να τιμωρεί τους φιλόζωους που έχουν έστω και ένα ζώο παραπάνω με 500 € πρόστιμο (η εγκατάλειψη ζώου όμως τιμωρείτε με 300 €), να επιτρέπει τα ακρωτηριασμένα ζώα να συμμετέχουν σε εκθέσεις και άλλες παρόμοιας νοοτροπίας προτάσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανεδαφικής και ανέφικτης πρότασης ήταν ότι μόνον οι δήμοι είχαν δικαίωμα “προστασίας” για τα αδέσποτα σε συνεργασία πιθανόν με κάποιο σωματείο αλλά μόνον αν υπάρχει υποδομή καταφυγίου, νοσοκομείο και κατάλληλος εξοπλισμός. Όλοι στο GAWF αναρωτηθήκαμε πού θα βρουν οι χρεωκοπημένοι δήμοι της χρεωκοπημένης Ελλάδας τους απίστευτους πόρους που χρειάζονται για να ξεκινήσει κάτι τέτοιο και απαξιούσαν την εθελοντική προσφορά.
Στη συνέχεια υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από όλο το φιλοζωικό κίνημα, έγιναν συναντήσεις με τον υφυπουργό κ. Δριβελέγκα και το επιτελείο του, συνέντευξη Τύπου στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών, συνεντεύξεις στην τηλεόραση και άρθρα στις εφημερίδες. Η μεγάλη έκπληξη ήρθε όμως εχθές από το γραφείο της κας Αποστολάκη, η οποία ενημέρωσε ότι το προσχέδιο, το οποίο η ίδια είχε αφήσει προς έγκριση, δεν ήταν αυτό που είχε αναρτήσει το ΥΠ.Α.Α.Τ.! Σήμερα, είδαμε ότι στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. έχει αναρτηθεί το νομοσχέδιο της κας Αποστολάκη το οποίο είναι πολύ πιο κοντά στους φιλοζωικούς στόχους μας».
Το νέο προσχέδιο μπορείτε να το δείτε εδώ: http://www.minagric.gr/greek/data/12-7-2011%20nomosxedio%20adespota%20teliko.pdf
Διαβάστε επίσης:
«Λάθος» νομοσχέδιο αναστάτωσε τη φιλοζωική κοινότητα
Αντιδρούν και αντιπροτείνουν σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων
Συνεχίζουν τις επαφές για να είναι βελτιωμένο και αποτελεσματικό το νομοσχέδιο
Εξόργισε τους φιλόζωους με την ανικανότητα του ο Γιάννης Δριβελέγκας
Η τοποθέτηση της Νατάσας Μπομπολάκη προέδρου της Π.Φ.Π.Ο. για το νομοσχέδιο (βίντεο)
Οι εθελοντές κτηνίατροι δεν «τρώνε το ψωμί» των ντόπιων! Λειτουργούν σωτήρια για τα αδέσποτα!
Τι λέει η Δημοκρατική Αριστερά για τον αντιφιλοζωικό νόμο 4039/2012
Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο – Η αντίδραση του Π.Κ.Σ.
Κοινωνία: Ώρα για MEGA Ψεύδη από την πρόεδρο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (βίντεο)
Η διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων πρέπει να μπει πάνω από τα συμφέροντα των κτηνιάτρων!
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr