Εθελοντές που κινητοποιήθηκαν άμεσα με τη βοήθεια της κτηνιάτρου Ευτυχίας Φωτιάδη προσπάθησαν χθες να σώσουν το νεαρό δελφίνι το οποίο εντοπίστηκε από τον Διονύση Δρακούλη να έχει βγει στα ρηχά στην παραλία της Σαρακίνας στο Κατάκολο στον Πύργο της Ηλείας.
Η Κωνσταντίνα Κομιώτη, που μίλησε στο www.zoosos.gr, μας εξήγησε ότι ενημερώθηκε το μεσημέρι για το νεαρό θηλαστικό το οποίο κινδύνευε, αφού όσο και αν το έσπρωχνε ο άνδρας που το εντόπισε σε βαθύτερα νερά αυτό έβγαινε ξανά προς την ακτή μη μπορώντας να κολυμπήσει σωστά αφού έγερνε στο πλάι.
Στο σημείο για να βοηθήσει έφτασε ένας κάτοικος της περιοχής ο Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, καθώς επίσης και η κα Κομιώτη, ενώ συγκεντρώθηκαν εκεί αρκετοί εθελοντές που θέλησαν να βοηθήσουν, όπως και άνδρες του Λιμενικού, αλλά δυστυχώς κανείς δεν είχε τις απαιτούμενες γνώσεις για να βοηθήσει το ζώο.
Η κτηνίατρος Ευτυχία Φωτιάδη. η οποία είναι συνεργάτιδα του Ερενητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «ΑΡΙΩΝ» έσπευσε επί τόπου μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, και έκανε στο ζώο δύο ενέσεις, καθώς όλα έδειχναν ότι το πρόβλημα είναι νευρολογικό εξαιτίας ενός ιού και όπως είπε στους παρευρισκόμενους αντίστοιχα περιστατικά είχαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας φέτος.
Σύμφωνα με την κα Φωτιάδη η πιθανότητα επιβίωσης του ζώου δεν είναι μεγάλη, αλλά πέραν της χορήγησης του φαρμάκου τίποτε άλλο δεν μπορούσε να γίνει στο νεαρό θαλάσσιο θηλαστικό, το οποίο μόλις έδειξε σημάδια ανάρρωσης με μια βάρκα το μετέφεραν σε πιο βαθιά νερά.
Η κα Κομιώτη περιγράφει ως εξής αυτό που έζησε: «Το δελφινάκι ήταν μικρό, ένα πανέμορφο πλάσμα, που κολυμπούσε αποπροσανατολισμένο, γυρνούσε στο πλάι και ανάποδα κι έπαιρνε φόρα κι έβγαινε εκεί που σκάει το κύμα ...έκλαιγε..... ήταν φανερό ότι έχει πρόβλημα και ζητά απεγνωσμένα βοήθεια, αλλά που να ξέρουμε ...».
Ο ΑΡΙΩΝ εφιστά στην προσοχή όσων θέλουν να βοηθήσουν θαλάσσια θηλαστικά
«Ένα νεογέννητο Σταχτοδέλφινο (Grampus griseus) εκθαλασσώθηκε ζωντανό και μετά από θεραπεία με επιτυχία απελευθερώθηκε στην παραλία Σαρακήνα, της Ηλείας, Δυτική Πελοπόννησο.
Ένα νεαρό δελφίνι μήκους 150 εκατοστών προσάραξε ζωντανό, νωρίτερα το πρωί, στην παραλία Σαρακήνα της Ηλείας, στη Δυτική Πελοπόννησο. Ο ΑΡΙΩΝ έστειλε αμέσως Κτηνίατρο επιτόπου αφού ενημερώθηκε για το περιστατικό αυτό από τον Γεώργιο Γουβιά, τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Μέχρι να φτάσουν στη διάσωση βοήθεια, δύο ντόπιοι ήταν στην παραλία και προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, να σύρουν το δελφίνι από την ουρά του προς τα βαθιά με κίνδυνο να πνιγεί.
Επίσης, δύο αξιωματικοί από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα του Κατακόλου πήγαν στην παραλία αλλά τους δόθηκαν λανθασμένες πληροφορίες από μια ΜΚΟ για να προσπαθήσουν να σύρουν το δελφίνι στα ανοιχτά. Η τοπική Κτηνίατρος Ευτυχία Φωτιάδη και μέλος του Δικτύου Κτηνιάτρων του ΑΡΙΩΝ ειδοποιήθηκε αμέσως και σε συνεργασία με την Καθ. Αναστασία Κομνηνού (Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου) πήγε επιτόπου στη παραλία για να αξιολογήσει την κατάσταση του δελφινιού.
Η Δρ Αιμιλία Δρούγα / ΑΡΙΩΝ συγκέντρωσε φωτογραφίες και βίντεο που τραβήχτηκαν από την Ευτυχία και τον Γιώργο και διαπίστωσε ότι πρόκειται για ένα νεογέννητο Σταχτοδέλφινο (Grampus griseus)! Για μερικές ώρες η κατάσταση του δελφινιού αξιολογήθηκε από την Κτηνίατρο και αντιμετωπίστηκε με θεραπεία. Αργότερα το απόγευμα, αφού το δελφίνι έδειξε σημάδια ανάρρωσης, απελευθερώθηκε με επιτυχία στην ανοιχτή θάλασσα. Ωστόσο, η προειδοποίηση στην ευρύτερη περιοχή θα παραμείνει για ακόμη 24 ώρες, έτσι ώστε το νεαρό δελφίνι να μην εκθαλασσωθεί σε κάποια άλλη θέση.
Λάβετε υπόψη ότι υπάρχει μια διαδικασία διάσωσης για τα θαλάσσια θηλαστικά (μέσω εγκυκλίων του ΥΠΕΝ και ΥΠΑΑΤ) την οποία γνωρίζει καλά ο ΑΡΙΩΝ και τα στελέχη του μια και έχει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας και προτού ενεργήσετε μόνοι σας, παρακαλούμε να έρθετε σε επικοινωνία με τον ΑΡΙΩΝ πρώτα (6945531850 ή 6945644994) και το τοπικό Λιμενικό Σώμα. Επίσης, παρακαλούμε να σημειώσετε ότι όταν ζητάμε μια φωτογραφία του ζώου που πρέπει άμεσα να μας σταλεί, οφείλεται στο γεγονός ότι πρέπει να κατανοήσουμε και να προσδιορίσουμε το είδος του ζώου και να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε μια σωστή διάσωση (μεταφορά, φάρμακα, αριθμός ανθρώπων που θα μπορούσε να βοηθήσει, κλπ).».
Του Θέμη Δημητρακόπουλου* AΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 24Α ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ Δεν είναι όλοι και όλες ίδιοι…
Ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία» της Μεσσηνίας με τίτλο «Η ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού (4ο μέρος)» αποδεικνύει και μέσω της επιστήμης της λαογραφίας πόσο κάφροι είμαστε εμείς οι Έλληνες με τα αδέσποτα ζώα ή τα μη «χρήσιμα»! Στο ρεπορτάζ σχετικά με τα έθιμα του καρναβαλιού διαβάζουμε για το Κυνομαρτύριο. Για το πώς βασάνιζαν αδέσποτα σκυλιά κρεμώντας τα στην κρεμάλα, ώστε τα ουρλιαχτά τους να διώξουν το κακό.
Περήφανη για τις δεκάδες νέες στειρώσεις χαμηλού κόστους (αφού δεν πληρώνονται οι γιατροί αλλά καλύπτονται μόνο τα έξοδα των φαρμάκων) που πραγματοποιήθηκαν, από εθελοντές κτηνιάτρους, που ήρθαν από το εξωτερικό, και βοήθησαν στον περιορισμό του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων της περιοχής είναι η Φιλοζωική Κίνηση Μεγάρων - Ν. Περάμου.