Πρόσβαση στη βάση δεδομένων που υπάρχει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) καθώς σε αυτή καταχωρούνται τα στοιχεία των κηδεμόνων ζώων συντροφιάς, που υπάρχουν στα μικροτσίπ των οικόσιτων σκυλιών και γατιών (καθώς και των αδέσποτων που είναι τσιπαρισμένα στον αρμόδιο δήμο) αποκτά η ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εγκατάλειψης τους, μέσω της ταυτοποίησης των στοιχείων, άρα και της αύξησης που πληθυσμού των αδέσποτων.
Μέχρι τώρα σε αυτή τη βάση με τα στοιχεία είχαν πρόσβαση μόνο οι κτηνίατροι και οι σχετικές υπηρεσίες και το ΥΠ.Α.Α.Τ. στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνει τα εξής: «Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο των στοχευμένων ενεργειών που πραγματοποιεί για τη διασφάλιση της προστασίας και της ευζωίας των ζώων και την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας προς όφελος της απλοποίησης των διαδικασιών για τη διευκόλυνση του έργου των ελεγκτικών αρχών, ενεργοποίησε, κατόπιν συνεννοήσεως με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τη διασύνδεση της Βάσης Δεδομένων Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το πληροφοριακό σύστημα της Ελληνικής Αστυνομίας (webservice).
Με τη συγκεκριμένη απόφαση παρέχεται η δυνατότητα στην Ελληνική Αστυνομία να αντλήσει τα απαραίτητα στοιχεία από τη βάση δεδομένων του Υπουργείου που σχετίζονται με τους κατόχους των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.
Συγκεκριμένα, η ταυτοποίηση του ιδιοκτήτη είναι πλέον δυνατή μέσω αναζήτησης:
Του αριθμού ταυτότητας, του αριθμού διαβατηρίου ή του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου
Του επώνυμου, του ονόματος και του έτους γέννησης του ιδιοκτήτη
Του αριθμού microchip του ζώου συντροφιάς
Με τον τρόπο αυτό ενισχύονται οι ελεγκτικές δυνατότητες της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου εγκατάλειψης, κακοποίησης και βασανισμού των ζώων συντροφιάς.
Παράλληλα, ο κ. Βορίδης επισημαίνει την ιδιαίτερη σημασία της αξιοποίησης των ανιχνευτών εντοπισμού - ανάγνωσης σήμανσης ζώων συντροφιάς που έχουν στη διάθεση τους οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου κακοποίησης των ζώων συντροφιάς σε όλες τις διαστάσεις του.
Η παραπάνω απόφαση έρχεται σε συνέχεια της μετατροπής του αδικήματος βασανισμού των ζώων σε κακούργημα με την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας του Υπουργού που έγινε ομόφωνα δεκτή από το σύνολο των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Μάλιστα, για την εφαρμογή των διατάξεων προστασίας των ζώων έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση του Υπουργού με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλειώτα η οποία έχει οριστεί για την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου και ώρα 10.30 στο γραφείο του Εισαγγελέα, στον Άρειο Πάγο.
Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Βορίδης υπογραμμίζει ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει την αδιάκοπη προσπάθεια που καταβάλλει για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου, αντάξιου των ευρωπαϊκών προτύπων με το οποίο θα διασφαλιστεί η προστασία και η ευζωία των ζώων συντροφιάς στην πατρίδα μας.».
Υποχρεωτικό το τσιπάρισμα
Θυμίζουμε ότι η ηλεκτρονική σήμανση των οικόσιτων ζώων συντροφιάς (σκυλιά και γάτες) είναι υποχρεωτική βάσει του νόμου 4039/2012. Αν το ζώο σας ελεγχθεί από τις αρχές και δεν έχει μικροτσίπ το πρόστιμο σε βάρος σας είναι 300 ευρώ. Δυστυχώς, παρά τις εξαγγελίες, τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα της χώρας δεν διαθέτουν συσκευές ανίχνευσης μικροτσίπ (σκάνερ).
Διαβάστε επίσης:
Bάλε μικροτσίπ στον σκύλο σου – Κάνε το σωστό! (Βίντεο)
Το μικροτσίπ σώζει τη ζωή του κατοικίδιου ζώου μας και είναι υποχρεωτικό για σκύλους και γάτες
Ο σκύλος βρήκε το σπίτι & την οικογένεια του στο Χαλάνδρι μετά από ενάμιση χρόνο στους δρόμους χάρη στο μικροτσίπ
Μενίδι: Πριν πετάξει το Πεκινουά στο δρόμο του έβγαλε το μικροτσίπ για να μην εντοπίσουν τον ιδιοκτήτη του
Στην Αίγινα αν τσιπάρεις τον σκύλο σου μπορεί να κερδίσεις και 200 ευρώ (βίντεο)
Καταδικάστηκε με αναστολή 21χρονη φοιτήτρια που πέταξε κουτάβι το οποίο μόλις είχε υιοθετήσει στην Πάτρα Αχαΐας (βίντεο)
Βρήκε στα Γλυκά Νερά τον σκύλο της που είχε χάσει στην Βάρκιζα Αττικής πριν από ενάμιση χρόνο
Είναι υποχρεωτικό να δηλώσουμε το κατοικίδιο μας με το μικροτσίπ του στο μητρώο του Δήμου μας αν αυτός έχει
Οδηγίες για το τι κάνουμε αν χάσουμε τον σκύλο ή τη γάτα μας
Η «Οδύσσεια» του Κόλεϊ που γύρισε σπίτι του μετά από 33 μήνες αδέσποτης περιπλάνησης
Μην αφήνετε να περνάει απαρατήρητη η εξόντωση ζώων με φόλες
Βρέθηκε υγιής έναν χρόνο μετά ο σκύλος που έχασε κάτοικος του Κιέβου στη Θεσσαλονίκη
Ενημερωτικό βίντεο για την υποχρέωση τοποθέτησης μικροτσίπ στα κατοικίδια ζώα
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Σημαντικό βήμα επίσης!