Βρήκε άρρωστη γάτα με μπλε περιλαίμιο σε κακή κατάσταση στο Περιστέρι Αττικής
Νεότερη ενημέρωση: Βρέθηκε προσωρινή φιλοξενία για τη γάτα. Έκκληση για να βρεθούν οι δικοί του ή φιλοξενία για τη γάτα (με το μπλε περιλαίμιο και…
Ψηφίστηκε χθες 15 Δεκεμβρίου στη Βουλή στο νομοσχέδιο «Προστασία του εθελοντισμού, ενίσχυση δράσης Κοινωνίας των Πολιτών, ορολογικά κίνητρα για ενίσχυση κοινωφελούς δράσης των Ο.Κοι.Π. και λοιπές διατάξεις» η τροπολογία που επιτρέπει σε όλους τους φιλοζωικούς φορείς να εκπροσωπούνται από δικηγόρο για την υποστήριξη της κατηγορίας σε δίκες για κακοποίηση – δολοφονία ζώου. Αυτό το άρθρο πλέον περιλαμβάνεται στον νόμο 4873/2021 στο άρθρο 59.
Το Υπουργείο Εσωτερικών άκουσε τα αιτήματα των φιλοζωικών φορέων και έλαβε υπ’ όψιν του την επιστολή - πρόταση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.). Έτσι από σήμερα και για έξι μήνες όλοι οι σύλλογοι, σωματεία κ.τ.λ. θα μπορούν να έχουν δικηγόρο σε δίκες στις οποίες θα θέλουν να εκπροσωπηθούν χωρίς να απαιτείται να είναι εγγεγραμμένες στο ειδικό Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων που θα δημιουργηθεί. Ο νομοθέτης θεωρεί ότι Μ.Φ.Σ.Ο. θα συσταθεί προσεχώς.
Τι πρόβλημα είχε δημιουργηθεί
Ο πολυδιαφημισμένος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νόμος 4830/2021 φάνηκε πολύ σύντομα ότι είναι «γραμμένος στο πόδι» και προκαλεί πάρα πολλά προβλήματα σε αυτούς που ουσιαστικά προστατεύουν ζώα, τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο.
Ο νέος νόμος ορίζει ότι οι φιλοζωικοί φορείς που μπορούν να δηλώνουν παράσταση πολιτικής αγωγής (για την υποστήριξη της κατηγορίας) πρέπει να περιλαμβάνονται στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων που όμως ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί, αν και είναι σε ισχύ από τις 18 Σεπτεμβρίου 2021.
Αυτό, όπως έχουμε ήδη επισημάνει, έχει ως αποτέλεσμα δίκες να αναβάλλονται και ουσιαστικά τα ευεργετήματα της αυτόφωρης διαδικασίας να πηγαίνουν περίπατο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στην Πάτρα που άνδρας συνελήφθη στις 5 Οκτωβρίου 2021 καθώς κακοποιούσε τον σκύλο του κλείνοντας του το στόμα με μονωτική ταινία. Ο Φιλοζωικός Σύλλογος «Η Πάτρα για όλα τα ζώα» θέλησε να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο, αυτό όμως δεν έγινε δεκτό εξαιτίας της απουσίας του συγκεκριμένου μητρώου και έτσι η δίκη αναβλήθηκε.
Σε μια αντίστοιχη περίπτωση στην Κατερίνη, σε βάρος συνταξιούχου δάσκαλου που δηλητηρίαζε αδέσποτα με φόλες – το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του συνηγόρου του, δηλαδή να μην εκπροσωπηθεί στη δίκη το σωματείο Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Δράσης Εθελοντών Δίου - Ολύμπου «ο Περίτας», επειδή δεν είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο που ακόμα δεν έχει συσταθεί! Η έδρα απέρριψε το αίτημα του – ο κατηγορούμενος δικάστηκε και καταδικάστηκε – καθώς επισήμανε ότι το μητρώο δεν έχει συσταθεί και όχι με ευθύνη του προαναφερόμενου σωματείου.
Τι αναφέρει η τροπολογία που ψηφίστηκε
Άρθρο 5 - Δήλωση προς υποστήριξη κατηγορίας από φιλοζωικά σωματεία φιλοζωικές οργανώσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα Τροποποίηση παρ. 7 άρθρου 34 ν. 4830/2021 παρ. 7 του άρθρου 34 του ν. 4830/2021 (Α’ 169) προστίθεται τρίτο εδάφιο και παρ. 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«7. Στις περιπτώσεις εγκλημάτων του παρόντος νόμου, μπορεί να παρίσταται αυτοτελώς και κάθε φιλοζωικό σωματείο φιλοζωική Οργάνωση κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιείται τοπικό εθνικό και είναι εγγεγραμμένα Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του ΕΜΖΣ, ανεξάρτητα αν έχει υποστεί περιουσιακή ζημία, προς υποστήριξη κατηγορίας και μόνο. Η σχετική δήλωση μπορεί να γίνει κατά προδικασία και ακροατήριο, σύμφωνα άρθρο 84 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96). Κατ’ εξαίρεση, μέχρι τη θέση σε πλήρη λειτουργία του Μητρώου Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του ΕΜΖΣ του άρθρου 4 και πάντως για χρονικό διάστημα που μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) από έναρξη ισχύος του παρόντος, δήλωση για υποστήριξη κατηγορίας μπορεί να γίνεται από κάθε φιλοζωικό σωματείο φιλοζωική οργάνωση κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιείται τοπικό εθνικό χωρίς προϋπόθεση προηγούμενης εγγραφής τους Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του ΕΜΖΣ του άρθρου 4 και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, η δήλωση για την υποστήριξη της κατηγορίας μπορεί να γίνεται από κάθε φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιείται σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο χωρίς την προϋπόθεση της προηγούμενης εγγραφής τους στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του ΕΜΖΣ.».
Τι επισημαίνει η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο.
Μέσω facebook η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, τονίζει τα εξής: «ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ
Άλλη μια προσπάθεια και πρωτοβουλία της ΠΦΠΟ είχε θετικό τέλος.
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ σήμερα η πλήρως τεκμηριωμένη και αιτιολογημένη διάταξη που κατέθεσε η ΠΦΠΟ στο ΥΠΕΣ την 01 Δεκεμβρίου για την τακτοποίηση του κενού που δημιουργήθηκε με τον 4830/21 αναφορικά με το δικαίωμα των φιλοζωικών φορέων για παράσταση πολιτικής αγωγής στις δίκες για κακοποίηση ζώων .
Ευχαριστούμε θερμά την δικηγόρο μας Niki Tiliakou ,που συνέταξε την διάταξη .
Έτσι από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ παύει το μεγάλο κενό που ειχε δημιουργηθεί με τα φιλοζωικά σωματεία να μη μπορούν να παρασταθούν στις δίκες λόγω μη δημιουργίας του μητρώου φιλοζωικών σωματείων .
Nα θυμίσουμε , ότι το ΥΠΕΣ αποπειράθηκε την τελευταία στιγμή για να μην το αντιληφθούμε και αφαίρεσε απο τις διατάξεις του νομοσχεδιου που κατεβηκε προς ψήφιση στη Βουλή την παράσταση πολιτικής αγωγής ,που διακαώς ζητούσαν οι Δήμοι να αφαιρεθεί , αλλά η πονηρή αλεπού το πήρε είδηση κι έτσι τουλάχιστον το θέμα αυτό δεν τους πέρασε .
Δειτε εδω την υποβληθείσα διάταξη. εκ μερους της ΠΦΠΟ και την αιτιολόγησή της.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1537766479927791&set=a.900372587000520
ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕ».
«Νατάσα Μπομπολάκη 1 Δεκεμβρίου στις 5:10 μ.μ.: Άλλη μια Πρωτοβουλία της ΠΦΠΟ για την μείωση των εξαιρετικά δυσμενών συνεπειών για τα ζώα διατάξεων του 4830/21.
Ετοιμη στο πιατο τους , πληρως τεκμηριωμενη ,αιτιολογημένη και έτοιμη για να κατατεθεί ως τροπολογία ή μεταβατική διάταξη
για το κενό νόμου που δημιουργήθηκε αναφορικά με τη προσωρινή και επ΄ αόριστο παύση του δικαιώματος των φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων για δήλωση παράστασης για την υποστήριξη της κατηγορίας στις δικές εγκλημάτων κατά των ζώων μετά τη θέση σε ισχύ του ν. 4830/2021 .
Θα ιδρώσει αραγε το αυτί τους ; ή θα έχουμε μια ασαφή τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργού ως απάντησή του στην επερώτηση στη Βουλή του Kriton Arsenis
Ευχαριστούμε την δικηγόρο μας Νίκη Τηλιακού που την συνέταξε και σήμερα κατατέθηκε στον Αν. Υπουργό ΥΠΕΣ κ. Σ. Πέτσα.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ- ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Προστίθεται τελευταίο εδάφιο που ορίζει
«Κατ’ εξαίρεση η δήλωση για την υποστήριξη της κατηγορίας μπορεί να γίνει από φιλοζωικό σωματείο ή
φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του ΕΜΖΣ για το χρονικό διάστημα μέχρι την λειτουργία του Μητρώου φιλοζωικών οργανώσεων και σωματείων του ΕΜΖΣ.»
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΛΟΙ
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία αντιλαμβανόμενη το κενό νόμο που δημιουργήθηκε αναφορικά με τη προσωρινή και επ΄ αόριστο παύση του δικαιώματος των φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων για δήλωση παράστασης για την υποστήριξη της κατηγορίας στις δικές εγκλημάτων κατά των ζώων μετά τη θέση σε ισχύ του ν. 4830/2021 και δεδομένου ότι το γεγονός αυτό απομείωσε σημαντικά τη προστασία των ζώων σε καιρούς που παρατηρείται ανησυχητική αύξηση της βίας κατά των ζώων προτείνει τη παρακάτω ρύθμιση και άμεση τροποποίηση της παρ. 7 αρ. 34. Παρ. 1 ως εξής.
Τίτλος αξιολογούμενης ρύθμισης
Δήλωση παράστασης για την υποστήριξη κατηγορίες σε δίκες εγκλημάτων κατά των ζώων
Επισπεύδων Υπουργείο
Εσωτερικών
Τομέας Νομοθέτησης
Δημόσια Διοίκηση- Δημόσια Τάξη- Δικαιοσύνη
Αρμόδια Υπουργεία
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Δικαιοσύνης
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Η ταυτότητα της αξιολογούμενης ρύθμισης
Η ισχύουσα διάταξη που προβλέπει τη δήλωσης παράστασης για την υποστήριξη της κατηγορίας αποκλειστικά και μόνο από οργανώσεις και σωματεία που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του ΕΜΖΣ θέτει εκποδών και αποκλείει από τη συμμετοχή στη ποινική δίκη όλα τα φιλοζωικά σωματεία και τις φιλοζωικές οργανώσεις της χώρας. Μέχρι τη σύσταση και λειτουργία του ΕΜΖΣ και του Μητρώου Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων καταργείται ουσιαστικά το δικαίωμα των σωματείων και οργανώσεων να δηλώνουν παράσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας στα δικαστήρια, να λαμβάνουν αντίγραφα της δικογραφίας, να προτείνουν μάρτυρες και γενικά να συμμετέχουν στη ποινική δίκη. Δεδομένης της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων κακοποίησης και θανάτωσης ζώων συντροφιάς στη χώρα μας, που οδήγησε το νομοθέτη στη πρόσφατη -4745/2020 (Αρ. ΦΕΚ 214/6.11.2020 τεύχος πρώτο)- πρόβλεψη του κακουργήματος σε περιπτώσεις που ορίζει το αρ. 24 παρ. εδ. Β και συγκεκριμένα « φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι κυνομαχίες και κάθε είδους μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων» η συμμετοχή στις σχετικές δίκες των σωματείων και των οργανώσεων είναι αναγκαία για την αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσυνης και τη προστασία των ζώων.
Η αναγκαιότητα της αξιολογούμενης ρύθμισης
Η παρούσα τροποποίηση καθίσταται αναγκαία μετά τη θέση σε ισχύ του ν. 4830/2021 και ήδη από την 18.9.2021 που δημοσιεύθηκε ΦΕΚ 169/Α/18-9-2021 για τη συνέχιση εκκρεμών δικών αλλά και τη διεξαγωγή νέων αναφορικά με τις περιπτώσεις εγκλημάτων του παρόντος νόμου, και δη θανάτωση, ενεργητική και παθητική κακοποίηση, εγκατάλειψη, παράνομη εμπορία και εκτροφή, συμμετοχή σε κυνομαχίες κλπ.
Σημειώνουμε δε πως σε μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος δίκες που βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν απασχολήσει το πανελλήνιο, όπως η υπόθεση με τη δολοφονία της Καρολάϊν στα Γλυκά Νερά και η θανάτωση του κουταβιού της οικογένειας, αλλά και ο θανάσιμος πυροβολισμός δεσποζόμενου σκύλου από αστυνομικό τον Αύγουστο του 2021 στο Γαλάτσι, με την ισχύουσα διάταξη και μέχρι να συσταθεί και λειτουργήσει το ΕΜΖΣ και το Υπομητρώο δε μπορούν να δηλώσουν παράσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας τα φιλοζωικά σωματεία και οι οργανώσεις.
Στόχοι αξιολογούμενης ρύθμισης
Με την αξιολογούμενη ρύθμιση επιδιώκεται η καταπολέμηση της βίας κατά των ζώων και η καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης.
Μέχρι σήμερα κανένα σωματείο και καμία οργάνωση δε μπορεί να συμμετέχει στη ποινική δίκη αναφορικά με εγκλήματα κατά των ζώων και ουσιαστικά καταργήθηκε «προσωρινά» και επ αόριστο ένα σημαντικό δικονομικό δικαίωμα που λειτουργούσε σαν ασπίδα προστασίας για τα ζώα και αποτρεπτικά μέσα στη συνείδηση του δράστη-κακοποιού. Δηλαδή «προσωρινά» καταργήθηκε ο λεγόμενος θεσμός του συνηγόρου των ζώων.
Πρώτη φορά κατοχυρώθηκε το δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής των φιλοζωικών σωματείων στις σχετικές δίκες με το ν. 4509/2017 και δημιούργησε σημαντική νομολογία στις υποθέσεις θανάτωσης, κακοποίησης και δη δηλητηριάσης των ζώων και όχι μόνο. Συνέβαλε στη δικαστική προστασία όλων των ζώων και των ιπποειδών σε δίκες κυρίως για το αδίκημα της παθητικής κακοποίησης- παστούρωμα αλλά και των ειδών άγριας ζωής.
Η παρούσα πρόβλεψη καθιστά ανενεργό το ρόλο του συνηγόρου των ζώων επ’ αόριστο και συμβάλλει κατά τι στην ενδεχόμενη ατιμωρησία των κακοποιητών των ζώων.
Έκθεση άρ, 75 παρ. 1 και 2 Σ
Δε συνεπάγεται δαπάνη ή ελάττωση εσόδων
Έκθεση Γενικών συνεπειών
Η αποτελεσματικότερη και άμεση προστασία των ζώων σε όλες τις δίκες και δη κατά την αυτόφωρη διαδικασία, ότε και μπορεί το σωματείο ή η φιλοζωική οργάνωση σε δίκη κακοποίησης να ζητήσει και την άμεση προσωρινή ή οριστική αφαίρεση του ζώου από το κακοποίητη του, με αποτέλεσμα να προστατεύεται άμεσα το ζώο να οδηγείται στο κτηνίατρο εφόσον κινδύνευει η ζωή του και να μεταφέρεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
Η αποτροπή των κακοποιητών και εν γένει παραβατών του ν. 4830 /2021, παράνομων εμπόρων, εκτροφέων, διοργανωτών κυνομαχίων κλπ.
Η καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης στις δίκες εγκλημάτων του ν. 4830/2021.
Η επαναφορά του θεσμού του συνηγόρου των ζώων που έχει δραστικά συμβάλλει στη δημιουργία νομολογίας για τη προστασία των ζώων συντροφιάςς και όχι μόνο.
ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ
Στη παρ. 7 του αρ 34 Ν. 4830/2021
«7.Στις περιπτώσεις εγκλημάτων του παρόντος νόμου, μπορεί να παρίσταται αυτοτελώς και κάθε φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιείται σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο και είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του ΕΜΖΣ, ανεξάρτητα αν έχει υποστεί περιουσιακή ζημία, προς υποστήριξη της κατηγορίας και μόνο. Η σχετική δήλωση μπορεί να γίνει τόσο κατά την προδικασία όσο και στο ακροατήριο, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α' 96).»
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Προστίθεται τελευταίο εδάφιο που ορίζει
«Κατ’ εξαίρεση η δήλωση για την υποστήριξη της κατηγορίας μπορεί να γίνει από φιλοζωικό σωματείο ή
φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του ΕΜΖΣ για το χρονικό διάστημα μέχρι την λειτουργία του Μητρώου φιλοζωικών οργανώσεων και σωματείων του ΕΜΖΣ.».
Διαβάστε επίσης:
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr