Μεγάλα κομμάτια κοτόπουλου βουτηγμένα στο δηλητήριο ήταν οι φόλες που εντόπισε στη Ρόδο στην περιοχή του Μοναστηριού της Αγίας Τριάδας στην Ψίνθο ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος. Όπως θα δείτε η ποσότητα είναι σοκαριστικά μεγάλη και ο δράστης χρησιμοποίησε Λανέιτ (Lannate, απαγορευμένο στην Ελλάδα εντομοκτόνο που περιέχει τη δραστική ουσία methomyl).
Μεγάλα κομμάτια κοτόπουλου βουτηγμένα στη σκόνη του Λανέιτ...
Για την εγκληματική ενέργεια το «LIFE Against Poison Crete» επισήμανε τα εξής στις 19 Φεβρουαρίου: «Τί χρώμα έχει ο θάνατος από τοξικές ουσίες; Μπλε-τυρκουάζ στο συγκεκριμένο περιστατικό που ερεύνησε η Χριστίνα Διακίδη με την Τσίκα χθες 19/2/2025.
Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε μετά από αναφορά δηλητηρίασης δύο σκυλιών στην περιοχή Μοναστήρι Αγίας Τριάδας της Ψίνθου Ρόδου. Τα δύο σκυλιά ευτυχώς διασώθηκαν, αλλά η έρευνα απέδωσε πραγματικά τρομακτικά ευρήματα! 10 κομμάτια κοτόπουλο "παναρισμένα" με μπλέ σκόνη, που όπως αποδείχτηκε δεν ήταν τίποτε άλλο από γνωστό εντομοκτόνο, ίχνη του οποίου εντοπίστηκαν τόσο σε συσκευασία όσο και χύμα στο έδαφος...
Να επισημάνουμε ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα έχει απαγορευτεί στη χώρα από το 2009, αλλά είναι γνωστό τοις πάσι ότι διακινείται παράνομα από γειτονικές χώρες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η συσκευασία φέρει οδηγίες χρήσης στα τουρκικά.
Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί το ΑΤ Αρχαγγέλου, όπου υποβλήθηκε μήνυση και τα ευρήματα.
Την Ομάδα Ανίχνευσης του LIFE Bonelli East Med συνόδευε ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης Δωδεκανήσου κ. Παύλος Σφυριού, ο οποίος κάλυψε φωτογραφικά την έρευνα, όπως επίσης και ο κ. Τσαμπίκος Συμιακός, κάτοικος της περιοχής.» καταλήγει η ανακοίνωση.
Ποιοι βάζουν τις φόλες;
Όπως πολλές φορές έχουμε πει αναφορικά με το προφίλ των δραστών τις φόλες στους οικισμούς, σε πόλεις και χωριά τις βάζουν «νοικοκυραίοι», άνδρες και γυναίκες που δεν ανέχονται την παρουσία αδέσποτων ακόμα και οικόσιτων γατιών και σκυλιών ακόμα και περιστεριών στους δρόμους, στις αυλές τους και οπουδήποτε αλλού.
Η δεύτερη κατηγορία είναι οι κτηνοτρόφοι που βάζουν φόλες για να εξοντώσουν σκυλιά, αλεπούδες, κουνάβια, ώστε να μην έχουν απώλειες από τα κοπάδια τους και η τρίτη κατηγορία είναι οι κυνηγοί οι οποίοι συστηματικά δηλητηριάζουν άγρια ζώα (αλεπούδες, λύκους κ.ά.), τα οποία τρέφονται με τα θηράματα τους (π.χ. λαγούς).
Τέταρτη κατηγορία είναι οι γεωργοί που συνήθως δηλητηριάζουν με καλαμπόκι - φόλα και άλλα είδη δολωμάτων από αγριογούρουνα έως αρκούδες, ώστε να εμποδίσουν τα άγρια φυτοφάγα ζώα να τραφούν με ό,τι καλλιεργούν στα χωράφια τους. Το κράτος σε όλα αυτά είναι συνήθως παρατηρητής και μάλλον του αρκεί η Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr