Τις τελευταίες μέρες οπτικοακουστικό υλικό που έχει δει το φως της δημοσιότητας αποδεικνύει ότι η κακοποίηση και η κακομεταχείριση γαϊδουριών, μουλαριών και αλόγων στο νησί της Σαντορίνης δεν είναι κάτι τόσο σπάνιο όσο οι αρχές θέλουν να το παρουσιάζουν.
Η Ρόζα Ρούσσου που είναι ιδρύτρια του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις» γίνεται συχνά αποδέκτης καταγγελιών για κακοποίηση ζώων στο πιο διάσημο παγκοσμίως νησί των Κυκλάδων και μίλησε γι' αυτό στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 FM και στο «Ζωντανά στον Αέρα» και εξήγησε στην Ελένη Ηλιοπούλου για πως γαϊδούρια, μουλάρια και άλογα συχνά εντοπίζονται υπερφορτωμένα αφού κουβαλούν, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση για τα οχήματα, από τουρίστες έως απορρίμματα και οικοδομικά υλικά.
Η κα Ρούσσου αναφέρθηκε στις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ζώων και στην ανύπαρκτη φροντίδα από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ τόνισε ότι αυτό δε συμβαίνει μόνο στη Σαντορίνη. Ενώ τόνισε ότι οι ντόπιοι δεν πρέπει να απαντούν στην κριτική που τους γίνεται με θεωρίες συνωμοσίας σε βάρος τους. Δυστυχώς υπάρχει ομερτά στην τοπική κοινωνία γι' αυτό το ζήτημα όπως τόνισε ενώ τα ζώα είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας συνήθως παστουρωμένα (με δεμένα τα πόδια), πολλά ζώα μένουν για ώρες χωρίς νερό. Τέλος σημείωσε ότι δυστυχώς είναι μειοψηφία όσοι προσέχουν τα ζώα τους και χρησιμοποιούν τα ιπποειδή χωρίς να τα κακοποιούν.
Ακούστε το «Ζωντανά στον Αέρα» εδώ:
Δείτε μερικά βίντεο που τραβήχτηκαν τον Μάιο του 2018 και αποδεικνύουν τι πραγματικά συμβαίνει στα ιπποειδή (γαϊδούρια, μουλάρια, άλογα) στη Θήρα...
Από αύριο ξεκινάει το πρόγραμμα ενημέρωσης των μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τα ζώα της πόλης για την ανάπτυξη ορθής ζωοφιλίας που προωθεί ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία (Ε.Κ.Ε.). Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο μάθημα φιλοζωίας έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Στον απολογισμό του 2012 ο Σύλλογος Προστασίας Ζώων Πάρου (P.A.W.S.) δεν αναφέρει μόνο το τι έπραξαν τα μέλη του για τ’ αδέσποτα σε συνεργασία με τους κατοίκους του νησιού και τα φιλοζωικά σωματεία από το εξωτερικό, ξεκάθαρα τονίζει πόσο αμέτοχος είναι ο Δήμος Πάρου για όσα γίνονται για τη διάσωση και τη διαχείριση του πληθυσμού των σκυλιών και των γατιών, που ζουν σε αυτό το κυκλαδονήσι.