Στηρίξτε μας

Σταθεροποιείται ο πληθυσμός των αρπακτικών στην Κρήτη

18 Δεκεμβρίου 2012 07:26 | Επικαιρότητα
Σταθεροποιείται ο πληθυσμός των αρπακτικών στην Κρήτη

Σταθεροποίηση ή ακόμα και αύξηση του πληθυσμών των αρπακτικών πτηνών στην Κρήτη παρατηρείται πλέον και οι  φωτογραφίες, που δημοσιεύουμε είναι μια απόδειξη αυτής της διαπίστωσης. Τραβήχτηκαν στις 15 Δεκεμβρίου 2012 στο χωριό Μέση Βιάννος του νομού Ηρακλείου. Εκεί περισσότερα από 100 αρπακτικά (Σκάρες) πετούν και σε με το πέταγμα τους τραβούν το βλέμμα σου στον ουρανό.Ο Δημήτρης Ψαρράς ιδρυτής της οργάνωσης «Φοίνιξ», που δραστηριοποιείται στο νησί, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι πληθυσμοί αυτών των πουλιών σταθεροποιήθηκαν ή έχουν ακόμα αυξητική τάση.

Ο κ. Ψαρράς τονίζει μιλώντας στο www.zoosos.gr: «Η αύξηση αυτή οφείλετε στη μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων λόγω κρίσης αλλά κυρίως στην έμπρακτη διόρθωση κακών συνηθειών από τους κατοίκους της ενδοχώρας.

Όλα τα ειδή έχουν αυξηθεί ή και σταθεροποιηθεί. Ο γυπαετός είναι πουλί επικρατείας. Έτσι έχοντας στο νησί 6 επικράτειες και 5 αναπαραγωγικά ζευγάρια (σε σύνολο 30 ατόμων) είμαστε σε θετικό σημείο.

Στα όρνια έχουμε 620 άτομα με 220 αναπαραγωγικά ζευγάρια, ενώ λίγα χρονιά πριν είχαμε λίγο λιγότερο από τα μισά. Πρέπει όμως να αναφέρουμε, ότι ενώ παλιότερα είχαμε τα μισά ζευγάρια κάθε χρόνο συνέβαιναν και 50 με 60 δηλητηριάσεις πτηνών.

Ενώ τώρα με διπλάσιο πληθυσμό και με πολλά νεαρά και άπειρα πτηνά, που ζητούν τροφή και στο κάμπο, έχουμε 15 με 20 δηλητηριάσεις δηλωμένες δηλαδή γνωστές.

Οι γερακίνες δηλαδή τα λαγουδογέρακα έχουν πυκνότητα πληθυσμού 1,5 άτομο ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο από τα υψηλοτέρα στην Ευρώπη. Ο χρυσαετός και ο σπιζαετός έχουν σταθερή πορεία με 30 περίπου ζευγάρια το καθένα.

Η κατάσταση είναι καλή και το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, όπως παρουσιάζεται από κάποιους φορείς μονό και μονό για να υπάρχει συζήτηση.

Εξηγούμε στους κτηνοτρόφους πως αν κάποιος χρησιμοποιήσει δηλητήριο για να εξοντώσει ένα ποντίκι και εκείνο καταλήξει στο στομάχι του αρπακτικού, τότε θα έχει σώσει από το θάνατο χιλιάδες ποντίκια.

Τους εξηγούμε ότι σκοτώνουν χωρίς να το θέλουν αυτό που αγαπούν και τραγουδούν και πως αυτό το κάνουν λόγω άγνοιας είτε από “παράδοση” ως κακή συνήθεια.

Ερχόμαστε συχνά σε επαφή με τους κτηνοτρόφους και τους κάνουμε να νοιώσουν περήφανοι. Έτσι καταφέραμε – πριν από τρία χρόνια – στους ορεινούς όγκους να μειωθεί η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων κατά 90% σ’ έναν χρόνο μέσα.

Συγχρόνως οι βοσκοί ρίχνουν ό,τι νεκρό ζώο έχουν στις περιοχές, που τους υποδείξαμε. Έτσι τα πουλιά έχουν περισσότερο φαΐ και λόγω των υπεραρίθμων νεκρών αιγοπροβάτων εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς φροντίδας λόγω της κρίσης. Όλες αυτές οι αιτίες έχουν συμβάλλει ώστε ο αριθμός των αρπακτικών να σταθεροποιείται και φυσικά να μην μειώνεται.

Τα αρπακτικά αποτελούν πολύτιμο κρίκο στην αλυσίδα της ζωής και εξαιτίας των ανθρώπινων ενεργειών κινδυνεύουν όχι μόνο στην Κρήτη αλλά παντού στην Ελλάδα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τ’ αρπακτικά θεωρούνται ισορροπιστές της φύσης, αφού θρέφονται με πολλά είδη και μάλιστα επιλέγουν τα άρρωστα, με αποτέλεσμα να διατηρούν υγιείς συγκεκριμένους οργανισμούς.

Οι ζάρες, τα νυχτοπούλια και τα λαγουδογεράκια χρειάζονται δύο με τρεις χιλιάδες ποντίκια για να ταΐσουν τα μικρά τους και γεννούν μια με δύο φορές το χρόνο».

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αρπαχτικά τελούν πάντα υπό εξαφάνιση, είναι πάντα προστατευόμενα, οι κίνδυνοι συνεχίζουν να υπάρχουν.

Διαβάστε επίσης:

Ποιος και γιατί αιχμαλωτίζει γύπες στο Ηράκλειο της Κρήτης;

Και γύπας νεκρός από δηλητήριο στην Κρήτη

Σέρρες: Νεκροί από φόλες δύο σπάνιοι γύπες

Νεκρός από φόλα και σπάνιος Μαυρόγυπας στα Λουτρά Αλεξανδρούπολης

Άλλη μια δηλητηριασμένη γερακίνα που βρέθηκε στα Βασιλικά Ανώγεια Ηρακλείου Κρήτης κατέληξε

Διεθνείς διαστάσεις έχει το περιβαλλοντικό έγκλημα στα στενά του Νέστου!

Τοξικό εντομοκτόνο σκότωσε τα πτωματοφάγα πουλιά στα στενά του Νέστου

Γρεβενά: Δηλητηρίασαν με φόλες 2 αρκούδες

6 αργυροπελεκάνοι νεκροί από σκάγια κυνηγών στο Δέλτα του Νέστου

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Μικρός Πρίγκηψ

    Υπάρχει κάποια επιστημονική βάση (πχ μετρήσεις των φωλιών όσον αφορά τα αναπαραγωγικά ζευγάρια - Ορνιθολογική ή Πανεπιστημίο Κρήτης) για τα παραπάνω ή απλά αυτά είναι εκτίμηση του συγγραφέα του άρθρου;
    Εαν όχι, τότε είναι πρόχειρες οι εκτιμήσεις αυτές για να δημοσιεύονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.